Vluchten kan niet meer ……..

Opgesloten tussen vechtende partijen, uitgeput door ondervoeding, verlamd door ziekte leven over de hele wereld slachtoffers van geweld, onderdrukking, corruptie en dictatuur. Ingeklemd tussen verouderde, verwarrende en onduidelijke regels leven teveel vluchtelingen in asielzoekerscentra.

In mijn buurt en op mijn werk heb ik enkele vluchtelingen leren kennen. Telkens weer merk ik dat een openhartig en eerlijk verhaal tijd nodig heeft. Over het algemeen kreeg ik eerst een mooi gemaakt verhaal te horen. Niet verwonderlijk vind ik. Het is toch ook menselijk om met de mooie dingen te beginnen. Het verdriet en leed is iets dat meer binnenskamers wordt beleefd en gedeeld.

Maar ongenoegen en vooroordelen zijn overal te horen ….

Met de viering van onze Bevrijdingsdag kijken velen terug. Sommigen kijken vooruit naar een verre toekomst. Misschien is het goed om ook stil te staan bij de roep om Vrijheid van vluchtelingen en asielzoekers hier, nu en elders op de wereld.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Vluchten kan niet meer ……..

 1. Hillechien Prins zegt:

  Inderdaad, vrijheid is nog ver te zoeken. Fijne dag Rob

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  gister – vandaag , maar eigenlijk iedere dag als ik het nieuws kijk of lees
  moet ik denken aan het bord wat bij mijn pake en beppe aan de muur in het halletje hing
  met er op een gebroken geweertje er onder de tekst ” nooit meer oorlog ”
  nu er is sinds ’45 nog niet 1 dag geweest dat er niet ergens oorlog was waar ook in de wereld
  en ik ben altijd positief , maar denk dat het nooit komt tot wat op dat bord stond
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Gedenken en feestvieren doe ik niet, althans niet speciaal voor de tweede wereldoorlog; ik ben van na die tijd en heb er geen persoonlijker weet van, ken alleen de hongerverhalen van onze ouders. Voor hen zijn het goede herinneringsmomenten.
  Voor mezelf is het een kwestie van stilstaan bij àlle slachtoffers, ook die jij beschrijft, van alle tijden en van overal. Twee minuutjes is niet veel en ze hebben er niets aan, maar het is goed om je gedachten er over te laten gaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Joolzz zegt:

  Het lijkt bijna steeds belangrijker om vrijheid en oorlog te herdenken…. In deze wereld vol vluchtelingen, gruwelijkheden en verdriet… 😦

  Geliked door 1 persoon

 5. Evert Roest zegt:

  Sommigen hebben de mond vol over vrijheid, maar tonen ook openlijk hun blijdschap als er honderden vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. Dat scheelt weer uitkeringen, immers? Ook de op zichzelf al verwerpelijke verstoringen van sommige herdenkingen gisteravond en de soms wel heel ongezouten reacties daarop op diverse social media (“doodtrappen”, “afknallen”) geeft aan dat we ook hier in Nederland nog wel wat werk te verzetten hebben.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Misschien is het goed om ook stil te staan bij de roep om Vrijheid van vluchtelingen en asielzoekers hier, nu en elders op de wereld.
  Deze zin pik ik eruit en nee niet bij stilstaan maar aktie ondernemen…ze hebben het nodig en ze verdienen het dat er aan gewerkt wordt.

  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. sjoerd zegt:

  Zelfs in Nederland leven er mensen niet in vrijheid. wat valt er dan te vieren?

  Geliked door 1 persoon

 8. Een mooi, invoelbaar logje Rob! Je schrijft echt zo vanuit je hart!
  Er weer even bij stil staan en zijn is goed.
  De vrijheid is voor velen op de wereld nog ver te zoeken, maar wie weet ooit..
  Hoewel ik denk dat er over 1000 jaar nog steeds oorlog wordt gevoerd en na zo’n oorlog ooit hopelijk weer vrijheid wordt gevierd.

  Geliked door 1 persoon

 9. Myriam zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens Rob

  Geliked door 1 persoon

 10. tinkelotje zegt:

  mooie overdenkingen, Rob

  Geliked door 1 persoon

 11. Suskeblogt zegt:

  Vrijheid is iets wat we moeten koesteren. Er moet niet veel gebeuren opdat we die kwijtspelen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Toortsie zegt:

  Dankie vir die mooi skrywe. Vryheid is, soos Suskeblogt skryf, iets om beslis te koester. Veral ook ons hier in die Suide van Afrika.

  Geliked door 1 persoon

 13. oorlog ..
  vrijheid ..

  wanneer gaan we ervan leren???

  Geliked door 1 persoon

 14. John zegt:

  Iedereen die vlucht uit zijn land heeft recht op een bestaan ergens anders.

  Geliked door 1 persoon

 15. benjamín zegt:

  Als vrijwilliger geef ik Nederlandse les aan asielzoekers. Ik kan helaas niet zeggen dat dit altijd vlekkeloos verloopt, al wil ik niet veralgemenen. Sommigen komen veel te laat of helemaal niet opdagen, bij anderen is iedere inspanning is te veel gevraagd en nog anderen beschouwen alles als vanzelfsprekend. Vooroordelen heb ik niet, maar soms steekt ongenoegen toch de kop op.

  Like

 16. Plato zegt:

  Er zullen zeker asielzoekers zijn die zich niet willen inspannen. Maar er zijn er vast ook die hier willen investeren in een nieuwe toekomst. Wat ik veel belangrijker vind is het probleem van de mensensmokkelaars. Ze voeren die mensen aan in bootjes. Het moet toch niet moeilijk zijn die smokkelaars vanuit de lucht in de gaten te houden en ze, op het moment dat ze die vluchtelingen in de steek laten, te arresteren? Daar moeten toch afspraken over komen? Nu lijkt het er op dat ze maar straffeloos hun gang gaan.

  Geliked door 3 people

 17. meninggever zegt:

  Voor de goede orde; vrijheid is iets dat we moeten koesteren! Echte vrijheid, ook die van meningsuiting. Om die niet te verliezen moeten we waakzaam zijn. Waakzamer dan sommigen die overal het goede zien en bijna onnozel alles geloven wat hen in de media wordt voorgehouden. Zo zie ik graag de nuance in benadering van hen die je als echte vluchteling moet zien en hen die hier naartoe komen omdat ze een beter leven zoeken voor hen zelf of hun familie. De verwarring die deze twee begrippen veroorzaken maakt dat we geen zuivere discussies kunnen voeren. Zij die worden achtervolgd door barbaren, tirannen, geloofsgekken of een daadwerkelijke oorlog moeten we altijd helpen. Niet door ze meteen allemaal op te nemen in ons kleine landje. Hulp in de regio lijkt me logischer. Met wat er ronn Nepal gebeurde in ons land is wat er voor de mensen in de Syrische en Jordaanse kampen gebeurde bijna schandelijk. Maar ik zie weinig in hen die op goed geluk deze kant op komen en doen alsof ze door een boze geest worden achtervolgd. Hoezeer ik snap dat armoede kan leiden tot….dat soort leed kan je niet allemaal dragen. Wij hebben nog steeds 650.000 werklozen, de ouderen leveren jaar na jaar in op inkomen en zorg, er zijn nauwelijks betaalbare woningen in dit land, de participatiesamenleving blijkt een ramp, neo-liberalisme is dat al, nee, dan moet je niet ook nog eens alle grenzen open stellen. Wordt veel te duur, is dat al. Vluchtelingen wel, zeker als ze bedreigd worden, maar onbeperkte open grenzen? Niet wat mij betreft!

  Like

 18. folkertrath zegt:

  Vrijheid is voor een ieder belangrijk

  Geliked door 1 persoon

 19. Gerbie zegt:

  Daarbij komt vaak dat een openhartig en eerlijk verhaal niet altijd gewaardeerd wordt, dat het zelfs tegen je kan werken.

  Geliked door 1 persoon

 20. staartje zegt:

  Mooi verwoord. Ik vind dat Ilja Leonard Pfeiffer het indrukwekkend verwoord in zijn La Superba ( de twee ‘ tussen hoofdstukken’. Ken het echte verhaal en stop met vooroordelen en het poneren van meningen als vaststaande feiten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.