Windmolenmuseum in opbouw, doe je mee?

Jan van Egmond (Quality in Wind) loopt al een tijdje rond met een idee over het maken van een museum over windenergie. Hij is op zoek naar enthousiastelingen en  andere Windvogelleden, die willen meehelpen met de eerste stap door samen met andere vrijwilligers een archief te starten en te organiseren.

Een stukje geschiedenis: De windenergie is begonnen in de oorlogsjaren met een aantal zelfbouwers en het Wind-Werkboek van Wartena. Daarna is er tot de 70-er jaren nauwelijks meer iets aan gedaan; Fons de Beer met zijn werkgroep en zo zijn nog enkele doorzetters. In de 70-er jaren zijn Berewoud en Van der Pol met de Polenko molen als eerste Nederlandse fabrikanten gestart.

Begin van de energietransitie: Mogelijk kennen sommige van jullie delen van het verloop van deze industriële geschiedenis. Her en der staan – of liggen – er nog molens uit deze tijd, hoewel de meesten naar de oud ijzer boer zijn vertrokken. In Friesland staan bijvoorbeeld nog twee oude windturbines. Het zou mooi zijn als deze voor het nageslacht bewaard zouden blijven. Over 50 jaar zal blijken dat deze oude molens het begin waren van een enorme ommezwaai in het denken van duurzame energieopwekking.

Materiaal bij elkaar brengen: Naast het verdwijnen van deze tastbare stukken geschiedenis ‘verdwijnen’ er binnenkort ook de ‘oude rotten uit het vak’, zoals Janssen, Gijs van Kuik, Henny Veldhuisen, Chris Westra, Ad Heydra, Cees Versteegh, Herre van der Meulen en nog vele mensen van het eerste of tweede uur. Deze mensen hebben een schat aan kennis over hoe het was… en hoe het is in de windindustrie. Daarnaast hebben zij waarschijnlijk bij elkaar een enorme hoeveelheid rapporten, folders, foto’s, offertes en productie-,service- en reparatievoorschriften en zo meer. Wanneer deze mensen uit het zicht vertrekken zal dit materiaal mogelijk ook verloren gaan.

Doe je mee? Jan van Egmond (Quality in Wind) daagt iedereen uit hierin mee te denken, ideeën aan te dragen waar NU al materiaal opgeslagen kan worden om het veilig te stellen. Ook is er een geschikte ruimte nodig waar oude windturbines opgesteld kunnen worden. Sponsoren zijn nodig, displays en tentoonstellingsmateriaal moeten gemaakt worden, kortom er is een hoop leuk werk te doen.

Heeft u een idee? Neem contact op met ing. Jan van Egmond, Tel: 0578/660060 of 06-12138393 Email: j.van.egmond@qualityinwind.nl

http://www.windvogel.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in windenergie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Windmolenmuseum in opbouw, doe je mee?

 1. fietszwerver zegt:

  inderdaad Rob
  druk ben ik altijd , heb niet echt zitvlees
  ook voor het moois wat hier boven is vermeld niet , het is een goede zaak
  ik ga zo nog iets leuks doen , als het lukt wil ik het cadeau van mijn collega’s omzetten in een nieuwe fiets , misschien met inruil van m’n oude fietsje , een gepimpte mountainbike
  zonnige groet ook van hier

  Geliked door 2 people

 2. Suskeblogt zegt:

  Ik herinner me de jaren 70 ook op dat gebied en plots sprak niemand er nog over. Volgens mij was de hele hap opgekocht door de toenmalige energieleveranciers en vervolgens opgeborgen in de onderste lade.

  Geliked door 1 persoon

 3. sjoerd zegt:

  Ik heb hier voor me het windwerkboek liggen van Chris Westra en Herman Tossijn. Ik zal in mijn vakantie eens verder kijken. Destijds wat zitten prutsen met een dariusrotor, maar de gemeente werkte tegen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Dat dat er nog niet is, verbaast me zeer. Goed initiatief.

  Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: Voor de wind gaan | De wereld in pixels….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.