Start van de Re-wrap maand

Tussen 12 mei tot en met 12 juni 2015 is het doel dat minimaal 150 horeca afhaalgelegenheden zich hebben in geschreven voor de Re-Wrap maand en zich daarmee actief inzetten voor een duurzamer Nederland!

Wist je dat er steeds meer verpakkingen worden gebruikt voor het aanbieden van voedsel en dranken? Dat deze verpakkingen vaak maar één keer worden gebruikt? En dat er daardoor ook steeds meer verpakkingsafval ontstaat? Volgens het Recycling Netwerk werd er vorig jaar in Nederland per gemiddeld huishouden iedere maand zo’n 20 kg verpakkingsafval weggegooid.

Bestel je als consument in deze maand een maaltijd bij één van de ingeschreven restaurants met je eigen bakkie? Dan steun je hiermee ook nog eens een goed doel!

Het is eigenlijk heel simpel! Alle horeca afhaalgelegenheden in Nederland waarbij het mogelijk is om voor gasten hun bestelling op te halen in eigen meegebrachte bakjes en zakjes, schrijven zich in voor de Re-Wrap maand. De Re-Wrap maand duurt van 12 mei tot 12 juni 2015. Kom je als gast in deze maand bij één van de ingeschreven horeca afhaalgelegenheden, en heb je zelf een bakje en zakje meegebracht? Geweldig! Jullie zijn lekker duurzaam bezig, want hierdoor ga je verspilling van verpakkingsmateriaal tegen! Bovendien steun je ook nog eens een goed doel! De kosten die de horecaondernemer bespaard op verpakkingsmateriaal (b.v. €0,10 per bakje) worden namelijk in een spaarpotje gedaan dat op de toonbank staat. Aan het eind van de Re-Wrap maand gaat de opbrengst uit de spaarpotjes naar het Plastic Desert Project.

Re-Wrappers vinden het belachelijk dat er zoveel materiaal verspild wordt in de horeca en dat het bovendien heel normaal gevonden wordt ook. Lege frietbakjes, gebruikte plastic zakjes, een milkshake beker, en ook dat doosje met die lekkere wok-groenten er in… na één keer gebruiken gaat het de prullenbak in. Wij van Re-Wrap vinden dat eigenlijk maar raar. Want zeg nou zelf.. Jij gooit thuis toch ook niet je borden, bestek of schaal weg na het eten?

http://www.re-wrap.nl/

http://www.plasticdesert.org/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Start van de Re-wrap maand

  1. Rebbeltje zegt:

    Daar zit wat in en bij de chinees kan je al heel lang terecht met een pannetje voor de soep…kan nog veel beter 😉
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  2. constantinoc zegt:

    Ha, een onderwerp dat ook hier in Brasil actueel is. Het is hier in supermarkten en warenhuizen de gewoonte je alles in plastic zakjes mee te geven. Die zakjes worden thuis hergebruikt om er huisvuil in te verzamelen. Maar er moeten hier op deze manier immense hoeveelheden plastic in het milieu terechtkomen. Sedert enkele jaren worden er acties gevoerd om die zakjes minder te gebruiken. Maar het gaat echt heel langzaam, de Brazilianen zijn er teveel aan gewend. Als ik naar de supermarkt ga, neem ik een boodschappentas mee. Maar de inpaksters aan de kassa zijn er niet op ingesteld. Vaak moeten ze alles alweer uit de zakjes halen om in mijn tas te stoppen.
    In restaurants is het hier heel gebruikelijk dat je een eventueel restant van je maaltijd in een plastic doosje of tasje mee naar huis neemt. Wel moet je vaak een paar dubbeltjes voor de verpakking betalen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Hillechien Prins zegt:

    Een meer als uitstekend initiatief want ook ik betrap me op teveel afval maar ik werk eraan

    Geliked door 1 persoon

  4. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    een goede zaak , zal op veel plaatsen een gewenning kwestie zijn , een knop in de kop moet om zal ik maar zeggen , maar dat was en is met veel dingen die we als vanzelf aannemen omdat het gewoon ingesleten is in ons denken
    hier wordt nu al vele jaren het plastic afval apart opgehaald , en als je dan ziet wat er langs de straat aan plastic ziet , besef je pas hoeveel het is en dan nog maar die ene straat
    en dat geld natuurlijk ook voor de mensen in Peru , zijn ze al bezig om die woestijn plastic vrij te maken , dat kan ik nergens lezen !
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

  5. sjoerd zegt:

    wij proberen al zo weinig mogelijk verpakkingen mee te nemen als we gaan winkelen. In de afhaal eettentjes of fritures komen we zelden of nooit.

    Geliked door 1 persoon

  6. clair1991 zegt:

    Goed initiatief. Ik zet mijn tafeltjes-dekje altijd in herbruikbare bakjes. Gewoon een keer afwassen als ze leeg zijn en weer gebruiken:) Het zijn alleen wel plastic bakjes. Sorry….Plastic wordt hier ook gescheiden opgehaald en nog gratis. Nu staan er om de week veel zakken buiten. Want overal zit wel plastic bij of om lijkt het wel.

    Geliked door 1 persoon

  7. Bertie zegt:

    Mooi initiatief maar er bestaan toch al lang oplosbare zakjes en tassen?
    Erger vind ik de verpakkingen van spijkers en klein gereedschap, inktcartridges en andere electronicaatjes, Keihard plastic en nog gebruikersonvriendelijk ook.

    Geliked door 1 persoon

  8. John zegt:

    Ik ben hier een groot voorstander van. Ik zie hier aan de kust ook de gevolgen van verpakkingsmateriaal. Het zou compleet afgeschaft moeten worden.

    Geliked door 1 persoon

  9. bloggersterk zegt:

    Ik ben geen groot ‘afhaler’ en wanneer ik dat wel doe, dan eet ik het liefste een pizza uit zo’n grote kartonnen doos met een smakelijke Italiaanse naam erop. Die prak ik dus niet in een broodtrommel 😉 Maar verpakkingsgebruikers zijn we wel bij ons thuis. Er wordt nogal eens wat via het internet besteld en als je ziet in wat voor een volume aan dozen en stootwerende kussentjes zelfs de kleinste artikelen geleverd worden. Terecht dat we per 1 januari geen plastic tasjes meer bij de kassa krijgen, maar dat is echt een druppel op een gloeiende plaat in vergelijk hiermee. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat van deze actie en zal opletten of die in mijn regio ook leeft!

    Geliked door 1 persoon

  10. tinkelotje zegt:

    Een fraai initiatief. Ik vrees dat het niet echt gaat helpen. Misschien werkt apart verpakkingskosten berekenen beter. Wat ook goed is: papieren verpakking (maar vaak is dat natuurlijk bewerkt met plastic of zo iets). Toch wordt patat nog steeds in ‘gewoon’ papieren zakken verpakt.

    Geliked door 1 persoon

  11. Dat is een goed initiatief! Er is al veel te veel afval.
    inderdaad, ik las in een reactie over een pannetje voor de soep bij de chinees.
    Toen wij vroeger op de Slotermeerlaan chinees haalden nam mijn vader ook altijd pannen mee, kregen we ook meer als in hun eigen bakjes… daar deed mijn vader het vast voor ;-).

    Geliked door 1 persoon

  12. Aly zegt:

    Ik gooi bijna nooit iets weg.
    Eten weggooien was not done bij ons thuis .
    Verpakkingen zijn te veel en niet nodig.
    Het soepverhaal deden we ook met ons eigen pannetje 😉
    Plastic tastes zijn ook over van af 2016
    een goed initiatief!
    Groet

    Geliked door 1 persoon

  13. pieterbie zegt:

    schitterend initiatief!

    Geliked door 1 persoon

  14. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    dank je
    en bij deze een vroege zonnige groet terug
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

  15. Novelle zegt:

    Mooi duurzaam idee…….

    Geliked door 1 persoon

  16. Plato zegt:

    Prima initiatief. Wat mij betreft mag dit meteen worden gevolgd door de herinvoering van de papieren zak (vroeger kocht je een halve kilo bonen of een kilo suiker in een papieren zak en daar was niks mis mee). En dan kunnen ook meteen die plasticjes tussen de vleeswaren weg.
    Ach er is zoveel wat we kunnen. Fijn dat je er hier aandacht aan besteedt.

    Geliked door 1 persoon

  17. EJW zegt:

    Ik weet nog dat toen de chinees in zwang werd wij altijd een pan meenamen. Misschien is het suggestie maar ik vond de chinees ook nog eens lekkerder smaken daardoor. Tegenwoordig krijg je bij een aantal zaken al geen plasic zakjes meer, soms best lastig als je meerdere artikelen hebt gekocht. Toch vind ik het een goed initiatief want er is veel te veel troep in omloop.

    Geliked door 1 persoon

  18. Wat leefden we toch lang onbewust/bewusteloos….
    Nieuwe jonge buren hier die hun 1 ha land gifgeel hebben gespoten….en overal nog meer stukken van andere boeren…..daar wordt een mens niet vrolijk van…..:(

    Like

  19. meninggever zegt:

    Dat eten in plastic wordt verpakt snap ik nog wel. Maar waarom moet je bepaalde elektronica in blisters opnemen die zelfs met een schaar niet open te krijgen zijn en daaronder dan nog eens papier en carton?? Terwijl het verkochte zelf ook al stevig genoeg is om zichzelf te beschermen? Neem een USB-stick… Zitten verpakt of ze morgen kunnen bederven. Kaas zit tegenwoordig in folie, papiertjes tussen de plakjes en dan in een plastic bakje met (volgens de gebruiksaanwijzing) een afsluitbaar lipje…Op die manier maak je vanzelf dart de bergen plastic afval groter en groter worden. Is voor een consument zelf weinig tegen te doen..,.

    Geliked door 1 persoon

  20. Alles helpt, het enige dat niet helpt is niets doen. Het zwerfafval probleem is ontstaan doordat een heleboel mensen iets simpels doen: een stukje plastic of blik op straat gooien. Op deze zelfde manier krijgen we het ook weer opgelost: doordat een heleboel mensen een stukje plastic of blik van de straat oppakken en het in de afvalbak gooien. Doet iedereen mee elke dag één stukje zwerfafval op te ruimen, dan is de boel binnen no time schoon.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.