Zwart kijkers, grijze muizen en kleurrijke figuren

In alle kleuren komen de mensen van de Bijlmermeer voorbij. De mening van buitenstaanders over de Bijlmermeer is veelal stereotiep. Leuk is dat als buitenstaanders onverwacht dan toch even door de Bijlmer lopen de mening positief veranderd. Op een enkel kritisch blog na probeer ik positief over mijn wijkje te schrijven. Maar over het algemeen schrijf ik graag en positief.

Waarbij een doorsnee woonwijk in Nederland kan vervallen in een slaapwijk met een paar grijze muizen zal iedereen rondlopend in de Bijlmermeer vooral kleurrijke figuren zien.

Voor de vrouwen heb ik geleerd om beter naar de gezichten te kijken. De haardracht kan per dag veranderen. Niet voor niets dat er ontzettend veel kapsalons en winkels zijn voor pruiken en haarstukjes. Op zondag bewonder ik de prachtigste kleding voor het kerkbezoek. Bij de mannen vallen de verhalen weer extra op. In goede tijden wordt het verkregen geld aan de meest bizarre zaken uit gegeven. Leven in het nu is door hen tot een kunst verheven. Met mijn spaarzame, sombere levenswijze neem ik daar graag iets van over.

Zwartkijkers zien vooral de misstanden in Amsterdam-ZuidOost. Zelf heb ik meer optimisme. De jongeren uit mijn stadsdeel zijn de toekomst van Nederland. De cultuur mix en de familielijntjes over de hele wereld geven ongekende kansen waar wij straks de voordelen van krijgen. De zwartkijker zegt nu misschien teveel uiterlijk en te snel geld uitgeven? Rondlopend over een Campus in Amsterdam-ZuidOost en kijkend in een collegezaal van InHolland, de HES, de HvA, de UvA en VU leren dat de Nederlandse  toekomst er kleurig uitziet.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Zwart kijkers, grijze muizen en kleurrijke figuren

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  wat jij ziet als je door de wijk loopt zou ik ook zien
  en is op meer plaatsen te zien , wat ik denk is dat de meesten het niet willen zien
  die horen en lezen over wat misstanden en scheren een ieder over de zelfde kam

  bewolkte groet maar toch fijne dag

  Like

 2. bloggersterk zegt:

  Ik heb daar begin jaren tachtig gewerkt als sjouwer aan de nieuwbouw van een bejaardenhuis bij de Gaasperplas. Kleurrijk inderdaad, maar ook een wonderlijk vrolijke hartelijkheid tussen de mensen onderling. Dit was toch een stad? Het kleine dorp waar ik ben opgegroeid en waar sommige families al generaties lang met elkaar omgingen, was daar nog onpersoonlijk bij. Goed te horen dat het nog zo is.

  Geliked door 1 persoon

 3. sjoerd zegt:

  Ik denk dat jouw stadsdeel de start is van een omwenteling waar anderen nog de kop voor in het zand steken. Het kan niet anders zijn dan dat we straks een multiculturele samenleving hebben. Dan kan ZuidOost trots zijn, want daar is het dan begonnen

  Geliked door 1 persoon

 4. Zilvertje zegt:

  Rob, blij ben ik geworden van je woorden. Nu voor jaar twee werk ik op een school in de Bijlmer, het metrostation is naargeestig, maar de mensen zijn zo kleurrijk, de geur is er zalig, frisse lucht en kruidig met een vleug kokos. Ja, de haren zijn geweldig, de vrouwen besteden veel tijd aan hun uiterlijk en je ziet echt de mooiste dingen langskomen, veel donuts, dotjes, vlechten en noem maar op. De vrouwen werken er hard en kunnen zalig koken. De school waar ik werk is een school waar gewerkt wordt aan de mogelijkheden en de talenten van de jeugd en dat wat niet lukt daar komt hulp voor. Ik geef toe ik moest wennen, de flats vind ik lelijk, kokos is niet mijn geur, maar de mensen zitten in mijn bloed, zo warm, zo van delen en blij, zo creatief, het is voor mij een fijne, veilige plaats geworden om elke keer naar terug te gaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kwam door mijn werk veel over de vloer bij de mensen in jouw wijk en heb veel positief zien veranderen. Goed gezien en gedeeld Rob.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Heerlijk om te lezen. Hoewel ik zelf in een klein dorp woon waar de bevolking overwegend Brabants-blank is wil ik niet meteen oordelen over plaatsen waar ook andere mensen leven. Ik hoor toch al teveel vooroordelen, meer dan me lief is. Men beseft niet altijd dat tijden en mensen in beweging zijn en blijven
  Van vrienden hoor en lees ik vergelijkende geluiden als die jij nu schrijft. Een ruimere blik is welkom.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik word hier helemaal blij van! Zo is het maar net!

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Als jij door je wijk loopt zie je vast wat anders dan de buitenstaander…maar het geeft wel hoop toch? Groetjes en geniet je lange weekend

  Geliked door 1 persoon

 9. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  doe jij de vijver maar op peil brengen , brengt ook weer leven in en om de vijver
  wie weet wat er levend aan je voorbij vliegt
  lekker laten vliegen
  maar !
  komen ze je dood voorbij vliegen pas dan op 🙂
  hopelijk zingen de vogels hun mooiste lied
  geniet de dag

  Like

 10. EJW zegt:

  Heerlijk optimistisch blog. We hebben meer mensen als jij nodig in dit soms chagrijnige land

  Geliked door 2 people

 11. meninggever zegt:

  Prachtig om te zien dat jij het er leuk vindt. Ik zelf heb mindere herinneringen, maar dat kwam ook door de enorme toevloed van gekleurde mensen in 1975 en daarna die van een luxe woonwijk met wat yuppie-achtigen onder dwang een multicultiewijk maakten waarbij de een de volle mep aan huur betaalde en de ander gesubsidieerd mocht flierefluiten. De wijk liep aan de ene kant dus vol, aan de andere kant leeg. Ook ik had er begin jaren tachtig genoeg van. Opgelegd samenleven is iets anders dan vanuit vrije keuze. Ook in de Bos en Lommer waar ik nog niet zo lang geleden nog actief was had je een gekleurde samenleving met heel positieve kantjes. Veel geleerd. Maar ook zaken afgeleerd. Niet alles is roze als het zo lijkt, niet alles zwart als je dat denkt. Maar enig realisme is ook nodig. Het komt niet allemaal vanzelf goed, en zeker niet als een van de groepen moet toegeven wat de ander claimt. Het moet samen gebeuren, spontaan, maar ook licht gestuurd. Anders wordt het een puinhoop…en dat past ook niet bij Nederland…

  Geliked door 1 persoon

 12. als je verder wilt kijken dan naar het masker, dat iedereen voor zich houdt, ontdek je inderdaad héél boeiende en kleurrijke persoonlijkheden, die jou stuk voor stuk wat bijbrengen! 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik ben nog nooit in de Bijlmer geweest, maar je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Kleurrijk beschreven!

  Geliked door 1 persoon

 14. bentenge zegt:

  Interessant. Evenwicht tussen de gulzig levende en de spaarzame lijkt me aangewezen.

  Geliked door 1 persoon

 15. Mooi verhaal! En straks weer Kwakoe wwar alle feesten samenkomen.
  Gr eva

  Geliked door 1 persoon

 16. Paperona zegt:

  We leven in een kleurrijk land, en laten we ook van het positieve daarvan uitgaan. Mijn haar zit elke dag hetzelfde 😉

  Geliked door 1 persoon

 17. perdebytjie zegt:

  Interessant om bietjie meer van jul land te leer.Ek sal nou gereeld hier inloer.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.