Doorbladeren

In mijn blog post “ de zomer is opkomst” schreef ik over mijn groene liefde. Ja, alle tinten groen zie ik graag. Maar ook alle vormen en soorten blad raken mij. Iedereen van jong tot oud heeft een eigen voorstelling bij een blad. Maar zo verschillend als er mensen zijn zo verschillend kan een blad zijn.

In mijn eerder blog post schrijf ik over alle tinten groen. Bij volgroeide bladeren komen er opeens meerdere kleuren tevoorschijn. Randjes, strepen of vlekken met andere kleuren combineren zich in het groen van sommige bladeren. Met de herfstverkleuring van bladverliezende planten komt er na de zomer weer een nieuw kleurenpalet te voorschijn.

Door bladeren heb ik respect voor de Natuur gekregen. Iedereen weet wat een blad is. Maar de Natuur geeft daar dan wel mooi alle varianten op die er mogelijk zijn. Een bladsteel, schijf en rand is bij de meeste bladvormen wel te onderscheiden. Maar er zijn zoveel verschillende soorten bladeren. Het is te simpel om te praten over een groen rondje op een steeltje.

Onder de bladeren van groot hoefblad kan een kind schuilen. Op een blad van de reuzenwaterlelie kan een kind lopen. De blaadjes van dopheide of brem zijn weer minuscuul klein.

Dit weekend heb ik vol bewondering gekeken naar het uitlopen van een moerascypres. De meeste coniferen hebben naalden of schubben. De moerascypres is een bladverliezende naaldboom met schubvormige naalden, radiaal spiraalvormig afstaand. In de herfst kleuren de naalden eerst geel of oranje en later donkerrood of bruin. Het transparante van de bladeren geeft met elke lichtinval een ander mooi effect.

De klimop wil ik bladerend door bladeren ook noemen. Groot of klein, groen of bont heeft deze plant nog een mooie bladeigenschap. De takken waar de klimop bloemen op verschijnen hebben een andere vorm en zijn iets groter. Zo heeft de beuk ook een aardige eigenschap. Jonge twijgen houden hun blad de hele winter. Terwijl de volwassen takken hun bladeren na een herfstverkleuring laten vallen.

Wat vindt u een mooi blad?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bladvorm

https://robalberts.wordpress.com/2015/04/11/de-zomer-is-opkomst

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op Doorbladeren

 1. Hillechien Prins zegt:

  Ik persoonlijk vind het blad van onze druif mooi. We gaan proberen om deze plant als parasol te gebruiken op ons terras

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  je hebt het blad , ongeacht van welke plant
  mooi in het zonnetje gezet
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 3. Linda zegt:

  Goh… Ik kijk mijn tuin in en vraag het me af. Ze zijn allemaal zo mooi! Vooral als ze net uitkomen, dat knisperende, glanzende groen. Geweldig. Maar ik hou ook erg van bont blad. En van net uitgerolde varens. En… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Herkenbaar! Ik vind de bladeren van de beuk erg mooi, zeker als ze in de herfst langzaam verkleuren.

  Geliked door 1 persoon

 5. Korreltje zegt:

  Vroeger probeerde mijn familie mij te wijzen op de schoonheid van de natuur. Onbegonnen werk, zo bleek. Maar sinds een jaar of twintig (mijn eerste eigen tuinier-ervaringen) heb ik er oog voor gekregen. Het is zo mooi om te zien heo alles groeit en bloeit. Vooral in het voorjaar, geweldig hoe er uit “dood” hout en dode planten weer kleine frisse groene puntjes ontkiemen en hele bladeren en planten worden!

  Ik houd van vrouwemantel, van rode wingerd. Heb ook diverse klimops staan. De grootbladige is mooi, maar vind het spul ook leuk dat zo hard groeit dat je elke dag wel een nieuw lichtgroen blaadje vindt tussen de grote donkergroene.

  Geliked door 2 people

 6. bloggersterk zegt:

  Juist al die tinten lentegroei die je nu ziet, als je op een zonnige dag een boswandeling maakt, zijn zo prachtig bij elkaar. Ik kan nog geen beukenblad van een eik onderscheiden, maar van de effecten van de lichtinval op al die frisse groene tinten wordt mijn ‘foto-oog’ bijna manisch…. vooral in oude bossen met hoge bomen. En het is zo lastig om het ook mooi vast te leggen….

  Geliked door 1 persoon

 7. John zegt:

  Groen is feitelijk een kleur van leven. Zouden bomen en planten niet meer groen worden, dan hebben we een probleem. En goed ook.

  Geliked door 1 persoon

 8. Geeft mij maar een grillig blad!

  Geliked door 1 persoon

 9. Alle blaadjes en bladeren Rob, vind ik mooi… en ook mijn lievelingskleur is groén …
  Toch is het dieprood kleurend blad van de japanse aak ook pràchtig…
  hier in het dorp staan in veel straten gemengde struiken als scheiding tussen wegdek en trottoir bijvoorbeeld, er zijn er die helder groen zijn in de zomer èn winter, maar het nieuwe schot en blad in het voorjaar felrood, daar genet ik van bij het erlangs lopen ( en ook mooie witte schermbloemen, als ze voor de bloei niet gesnoeid worden tenminste ..)…
  een blad ( nu nog blaadje want het pl

  Geliked door 1 persoon

 10. vervolg, verkeerde manipulatie … ( … want het plantje is ng niet erg groot )
  Eén blad vind ik héél leuk, dat van ” kindje-op-moeder’s-schoot” zo ik het voreger hoorde noemen … Een ovaal-puntig (vet) blad met aan de rand allemaal kleine plantjes die na even hun worteltjes laten afhangen en als het eraf valt groeit dat weer tot een plant uit … Maar dàt staat in een pot in mijn huisjungle !
  Groetjes, hanny

  Geliked door 1 persoon

 11. terrebel zegt:

  National Geographic vind ik een mooi blad…;-) Serieus: er staan vaak prachtige foto’s in van mooie bladeren!

  Geliked door 1 persoon

 12. sjoerd zegt:

  Ik vind de bladeren van de eucalyptus heel mooi

  Geliked door 1 persoon

 13. X zegt:

  When I need a retreat from life, I retreat to the woods. So many wonderful colors and textures in the leaves, to their trees and all the rocks. How water finds a way down the mountain. Reading the leaves as well, you can tell when the rain is coming. Interesting how they turn up, preparing for it. Autumn is my fav time as they all put on their fancy colors for one last dance.

  Geliked door 1 persoon

 14. Bertie zegt:

  Er zijn zoveel bladeren die ik mooi vind, rood beukenblad, bijvoorbeeld, sommige pas in de herfst. Meest intrigerend vind ik het blad van een bekervaren. Een bijzondere opkomst, als van een roltong die uitgeblazen wordt.

  Geliked door 1 persoon

 15. Alle bladeren zijn eigenlijk mooi op zich. Maar ik vind de kastanje erg mooi.
  Ik heb een bonsai kastanje. Hij werd te groot in de tuin bij mijn vorige huis en toen is hij meeverhuisd en in een kuip gezet. Nu is het een bonsai kastanje, tenminste daar moet hij voor doorgaan.. best leuk! En dat blad vind ik echt prachtig! Hij doet het gewoon…
  https://geldorpjes.wordpress.com/2013/09/26/bonsai-kastanje/

  Geliked door 1 persoon

 16. Afrikaanse spreekwoord sê: Deur die blare wees.

  Geliked door 1 persoon

 17. Een vijgenblad vind ik wel iets hebben, vooral als we een paradijsgevoel hebben in de tuin en de buurvrouw net haar was komt binnenhalen.

  Geliked door 1 persoon

 18. hugove52 zegt:

  Ik vind alle bladeren eigenlijk mooi.

  Geliked door 1 persoon

 19. EJW zegt:

  Ik heb geen speciale voorkeur. Ook al had ik die dan zou ik het niet kunnen benoemen omdat ik de namen niet ken.

  Geliked door 1 persoon

 20. kakel zegt:

  Het mooie van een klimopblad vind ik dat ze in de winter heel donker zijn en dik aanvoelen, en in het voorjaar licht van kleur zijn en zo dun zijn dat je ze tussen je vingers kan oprollen.
  Groetjes Kakel

  Geliked door 1 persoon

 21. Ik ken niet veel van planten.
  Maar rabarber, dat ind ik mooie bladeren. (er zijn er nog, maar die ken ik niet allemal bij naam!)

  Geliked door 1 persoon

 22. Rebbeltje zegt:

  Nu ik vind het blad van de vrouwenmantel erg mooi…vooral met waterdruppels 😉

  Geliked door 1 persoon

 23. kariendamen zegt:

  De plataan of mijn wilde wingerd in de herfst

  Geliked door 1 persoon

 24. gewoonanneke zegt:

  Eigenlijk vind ik het blad van de kastanje het mooiste blad. Ook een dubbel gevoel erbij want ze vallen meestal als eerste in de herfst en kondigen de komende winter aan, dat is dan weer wat minder, heb meer met het voorjaar. Maar de vorm en de kleuren in de herfst prachtig gewoon.

  Geliked door 1 persoon

 25. mooie ode aan al die mooie bladeren, rob! 😀

  persoonlijk vind ik alle bladeren mooi, maar als ik tóch moet kiezen, ga ik voor japanse es (om zijn broosheid) of amerikaanse eik (om zijn prachtige herfstkleuren).

  fijn weekend,

  Geliked door 1 persoon

 26. Novelle zegt:

  Elk blad heeft zijn eigen taa. l De Eik heeft een blad die zelfs nog spreekt in zijn droogheid tijdens de winter.

  Geliked door 1 persoon

 27. els zegt:

  Boeiend en zo verscheiden, de natuur!
  Eén van mijn favoriete bladvormen en -kleuren zijn die van de Japanse Esdoorn, zoveel variëteiten…zo mooi. En ook passend in een kleine tuin!

  Geliked door 1 persoon

 28. Myriam zegt:

  Alle tinten groen zie ik in elk geval liever dan alle tinten grijs 🙂

  Geliked door 1 persoon

 29. Ik zou het niet weten… Ik vind elk blad wel iets hebben eigenlijk!

  Geliked door 1 persoon

 30. Juist het feit dat bladeren verkleuren in de verschillende jaargetijden vind ik mooi !
  En om maar eens een blad te noemen die net even iets anders is : de coleus blumei… schitterend donkerrood met fris groen .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.