Oud eten, lekker eten met een eetverleden

In een van de reacties op mijn Romeinse recept voor een notenomelet krijg ik een mooie website. Natuurlijk geef ik deze tip graag weer door. Iemand vroeg mij of ik een avonturier ben. Mijn leven bestaat tenslotte vooral uit uitgesleten paadjes. Maar met eten wil ik graag de grenzen opzoeken. Als er dan ook nog eens een mooi verhaal aan het eten vastzit dan smaakt het mij nog beter!

Traditioneel Nederlands eten maak ik zelf nooit. Gekookte aardappelen maak ik zelf nooit klaar. Dat wat ik in mijn keuken aan eten maak heeft altijd een buitenlandse invloed. Vreemd genoeg verbaas ik mij er toch nog over dat er geen oer-Hollandse restaurants meer zijn. Zelfs bij de fastfood zaken is er vooral een buitenlandse invloed.

In mijn boekenkast staat een enkel boek met traditionele gerechten. Maar ik kreeg een link naar een mooie website voor oud en lekker eten. Met een Kookworkshop Vergeten Eten ligt de keuken van het historisch kookatelier vol met vergeten groenten, kruiden, fruit en smaakmakers. Met verjus en mastiek en toveren de deelnemers heerlijke gerechten uit de Middeleeuwen en Gouden Eeuw op tafel. Kortom een kookworkshop vol (her) ontdekkingen van oud en lekker eten!

Het adres van het kookatelier is in het historische centrum van Nijmegen. Lang woonde ik daar, voor mij ligt daar geschiedenis. Het huis uit leerde ik daar koken. Maar Nijmegen zelf is ook rijk aan geschiedenis. Om daar met oud en lekker eten bezig te zijn lijkt mij prachtig.

Voor de liefhebbers geef ik de website. Misschien ontmoeten wij elkaar met een van de historische kook workshops?

http://eetverleden.nl/recepten-oudheid/

Romeinse notenomelet – Patina versatilis

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Oud eten, lekker eten met een eetverleden

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    wat je noemt een smakelijke link 🙂
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

  2. bloggersterk zegt:

    Jammie! en dan ook nog met je handen eten.

    Geliked door 1 persoon

  3. sjoerd zegt:

    Daar staan een aantal mooie dingen bij. Mooie site. Wie weet….

    Geliked door 1 persoon

  4. Leuk, ik ben niet zo’n kok, maar Nijmegen ligt om de hoek

    Geliked door 1 persoon

  5. moet je misschien eens de paleo keuken bekijken.

    Geliked door 1 persoon

  6. Altijd leuk om iets nieuws te proberen …. !

    Geliked door 1 persoon

  7. Zilvertje zegt:

    Eten, wat een heerlijk onderwerp. Alles vind ik lekker, maar ik kan ook dromen over oer-Hollandse spamppotje en draadjesvlees, maar de Surinaamse keuken is vaak mijn lievelings- ding, hoe met eenvoudige zaken men zo lekker kan koken, blijft een wonder en dan de hoeveelheden die deze lieve mensen kunnen maken, wonderbaarlijk!

    Geliked door 1 persoon

  8. Bertie zegt:

    Over een dergelijk eethuis heeft wel eens ’n artikel in een van de kranten gestaan, misschien was het dit wel. De recepten ogen apart en noden uit tot proberen. Als ik voor meerdere personen moest koken zou ik er zeker een paar van maken.
    Onder echt Hollandse gerechten verstaat men voornamelijk boerenkool, snert eb hutspot. Lekker, maar simpele gebakken aardappelschijven met sla en biefstuk zijn óók lekker. Jammie… 😉

    Geliked door 1 persoon

  9. perdebytjie zegt:

    Dis jammer dat globalisering tradisionele eetgewoontes laat vervaag.Hier by ons in Suid-Afrika,is tradisionele eetplekke so skaars soos hoendertande.Alles is Oosters,Sjinees,Asies ensovoorts.

    Geliked door 2 people

  10. HesterLeyNel zegt:

    Romeinse Kruidenkaas! Ek gebruik hierdie selfde basiese resep vir basil pesto. Môre gaan ek ’n wynruitplantjie soek om die sweet basil te vervang.

    Geliked door 1 persoon

  11. Ik ben niet zo’n keukenprinsesje en bij mijn komen wel 3 x in de week aardappelen op tafel, ik kan hier van genieten. De oudheid recepten is niets voor mij maar de noten omelet moet me nog wel lukken. Heb jij het al geprobeerd en smaakt het beter dan een kaasomelet?

    Geliked door 1 persoon

  12. els zegt:

    Aardappelen zijn zo saai. Bij ons staan ze enkel nog op het menu omdat mijn partner erop staat. Dus 3x/week saaie gekookte aardappelen en de rest van de week doe ik mijn zin. Er zijn zoveel verrassende alternatieven…en ja, ik grijp ook wel eens naar vergeten groenten, kruiden, en laat me inspireren door voedingsmiddelen die ik niet ken.

    Like

  13. realjager zegt:

    Lekker een kook workshop! Vooralsnog ben ik druk met grillen 🙂

    Geliked door 1 persoon

  14. Paperona zegt:

    Ik houd helemaal niet van koken. Het liefst bak ik pannenkoeken 😉

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.