Gatendichten in het hobbelige pad van een asielzoeker

Thomas Spijkerboer, hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, spreekt over ‘asielgaten’.

“In een asielgat zitten mensen die om allerlei redenen niet teruggaan, afhankelijk van individuele omstandigheden of hun nationaliteit. Mensen die niet terug willen en wier land van herkomst alleen reisdocumenten verstrekt aan mensen die vrijwillig terugkeren. En mensen die écht niet terug kunnen.”

Bed, bad en brood komt er voor uitgeprocedeerde asielzoekers. ‘Uitgeprocedeerd’ is een verrassende verzameling vreemdelingen. Uitgeprocedeerd is niet altijd echt uitgeprocedeerd: velen zitten in een nieuwe procedure, die een lange adem en veel begeleiding vergt.

Op dat verraderlijke pad naar asiel liggen nogal wat hobbels. Een advocaat vinden die zich wél voor je wil inspannen, ook al verdient hij er geen droog brood mee. Een taaltoets regelen – én betalen – om je nationaliteit aan te tonen. Gevluchte familieleden opsporen in een regio verscheurd door oorlogen. Een geboorteakte bemachtigen uit een land zonder wegen of functionerende regering, laat staan gemeentelijke basisregistratie. Dealen met ambassades die ook al niet functioneren.

Dagelijkse of politieke werkelijkheid
Politiek akkoord of niet, veel uitgeprocedeerde asielzoekers blijven op straat staan. Bovendien zijn zij niet de enige illegalen in Nederland. Ze maken onderdeel uit van een veel grotere groep ongedocumenteerden. En juist over hén zou dit debat moeten gaan. Het politieke akkoord staat ver van de dagelijkse werkelijkheid. Want zijn uitgeprocedeerde asielzoekers al lastig onder één noemer te brengen, bij de totale groep mensen zonder verblijfsvergunning is dat nog veel moeilijker. Laat staan dat ze in een terugkeerbeleid passen.

Honderdduizend?
Hoe groot het probleem nu precies is, weet niemand. Vermoedelijk loopt het aantal ongedocumenteerden in Nederland in de tienduizenden. Een veelgehoorde schatting is honderdduizend. “Velen zwerven niet op straat en kraken geen Vluchtgebouwen. Ze hebben een netwerk en werken zwart. Dat betekent niet dat zij geen problemen hebben. Voor hen is er geen medisch vangnet. We weten niet wie in de prostitutie verdwijnen of uitgebuit worden. Vaak leven ze in bittere armoede.”

Zolang er ergens oorlog, geweld en/of rampen zijn zullen er asielzoekers zijn. Zolang er hier of daar geen deugdelijke opvang en regelgeving is zullen er asielgaten blijven. Nog steeds zijn er teveel hobbels op het pad van een asielzoeker. Een menswaardig bestaan is het minste wat wij voor deze mensen in een asielgat kunnen betekenen. Ongedocumenteerd – sans papier- wil in mijn ogen niet zeggen dat er geen rechten zijn voor een menswaardig bestaan. Jammer genoeg heeft de politiek deze hobbel nog niet kunnen nemen. Ook in de maatschappelijke discussie hoor ik teveel politieke argumenten en mis ik teveel de menselijke kant!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Gatendichten in het hobbelige pad van een asielzoeker

  1. fietszwerver zegt:

    daar zal mijns inziens nooit een oplossing voor komen , helaas
    zolang de politiek zo smerig blijft

    Geliked door 1 persoon

  2. In België is het (helaas) niet anders…

    Geliked door 1 persoon

  3. bloggersterk zegt:

    Ik lees net: 56 procent van de Nederlandse bevolking vindt het asielbeleid niet streng genoeg. Zou aardig zijn om ook eens te polsen welk percentage van de Nederlanders daadwerkelijk weet wat dat asielbeleid werkelijk inhoudt, al is het maar basaal. Driekwart roept maar wat, de politicus laat er zijn oren naar hangen en vertaalt dat weer naar emotieloze regelgeving….en zo cirkelen we door….

    Geliked door 3 people

  4. Bertie zegt:

    Het zal vooralsnog niet verbeteren, vrees ik.
    Een regering zou voor menslievendheid moeten staan en dat vereist moed. Tuk als alle partijen zijn op veel stemmen durven de meesten geen verantwoording te nemen, bang hun aanhang te verliezen aan een blondje dat wèl lef heeft maar helaas, van een heel ander soort.

    Geliked door 1 persoon

  5. Blewbird zegt:

    Als wij ooit hier weg moeten, zul je zien waar we welkom zijn (nergens).

    Geliked door 1 persoon

  6. Harrij Smit zegt:

    Helder onder woorden gebracht, Albert, deze moeilijke materie. Helaas is de menselijke maat op nog veel meer fronten zoek in deze -recht-van-de-sterkste-maatschappij. Je zult hier maar illegaal zijn 😦

    Geliked door 1 persoon

  7. Suskeblogt zegt:

    Welke hoop is er hier te vinden voor deze mensen? Nergens meer welkom zijn en kans op vervolging en doodstraf als ze terugkeren. Dit zou nooit mogen gebeuren.

    Geliked door 1 persoon

  8. sjoerd zegt:

    Ik moet me hier helaas bij aansluiten. De politiek laat deze mensen gewoon in de kou staan. Met een beetje hulp komen die mensen er wel.

    Geliked door 1 persoon

  9. Het is al jaren een discussie en zal dat ook nog jaren blijven. Wie doet het goed?
    Deze mensen helpen betekent hoge kosten maken en afgunst bij Nederlanders die het niet zo breed hebben. Deze mensen niet helpen zorgen voor een slecht imago… enz enz enz, zal altijd moeilijk blijven.

    Geliked door 1 persoon

  10. Carla zegt:

    Via via ontdekte ik deze blog. Je tikt hier een drama aan van niet geringe omvang en diepte. Vreselijk. Tegelijk overvalt mij een gevoel van machteloosheid. Wat staat mij (ons)) als goed willende burger(s) te doen? Wat ligt er in mijn ( ons ) vermogen hier verlichting in te brengen?

    Geliked door 1 persoon

  11. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    dus lekker wezen uitwaaien aan het strand en de Nieuwe Waterweg
    dan nu weer over naar de orde van de dag , maar wel vol met energie
    fijne avond
    nog steeds zonnige groet

    Like

  12. fietszwerver zegt:

    ik liep gister weer een etappe van het Nederlandskustpad deel 2 , en morgen nog 1
    8 dagen terug liep ik van Valkenburg naar Maastricht , heerlijk om te doen
    veel plezier daar

    Like

  13. mensen zijn mensen ..

    met of zonder papieren!

    Geliked door 1 persoon

  14. Het schijnt allemaal heel erg moeilijk te zijn, een beetje medemenselijkheid…

    Geliked door 1 persoon

  15. meninggever zegt:

    Het is en blijft lastig om genuanceerd over deze problematiek te spreken of schrijven. Want was is een vluchteling, wat is iemand die de boel tilt, of die slechts het geluk zoekt en na aankomst in het zo bejubelde Europa met de smartphone naar huis belt met de mededeling dat hij (meestal hij) veilig is aangekomen. Medemenselijkheid voel ik bij hen die worden achtervolgd door barbaren als die lui van IS of zulk soort schorem. Mensen in de kampen in de landen waar de strijd woedt. Begrip heb ik echt wel voor hen die daarentegen menen dat ze hier wellicht een boterham kunnen verdienen die wat beter is belegd dan in het land waar ze vandaan komen, waar wij honderden miljoenen ontwikkelingshulp heen stuurden die uiteraard in de verkeerde zakken terecht kwam. Maar begrip is iets anders dan iedereen dan maar toelaten hier. Het zit bij sommigen in de genen om alles op een hoop te vegen en iedereen die de stap waagt deze kant op te zien als zielige vluchteling. Gaat mij veel te ver. En zij die papieren vernietigden om zo een andere identiteit of story te kunnen aannemen komen niet door de procedure. En wie dus niet door die procedure komt moet weg. Er zijn nog zoveel mensen die wel op onze steun moeten kunnen rekenen. Daarbij, als we het over medemenselijkheid hebben, wel eens gekeken hoeveel Nederlanders er leven van de voedselbank? Hoeveel armoede er heerst? Met grote woorden los je dit soort problemen meestal niet op….

    Geliked door 1 persoon

  16. Emigrant zegt:

    De slavernij, die al lang geleden offcieel is afgeschaft had twee voordelen: het bestaan van tweederangsmensen werd erkend. Ja dat klinkt akelig, maar het was beter dan wat er nu is: wel het recht op 100% menselijkheid en gelijkwaardigheid erkennen, maar in de praktijk er niks doen. Het tweede voordeel was, dat de eigenaren er belang bij hadden redelijk voor hun slaven te zorgen. En als het meezat werden ze op hun oude dag niet op straat gezet.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.