NT2-onderwijs

Met een aselecte QuickScan bij het NT2-onderwijs in Amsterdam komen een aantal vreemde zaken boven water. Vrijwilligers zonder bevoegdheden staan voor gesubsidieerde groepen. Bevoegde leerkrachten werken voor minder dan het wettelijke minimum loon. Sommige NT2-instituten werken met te grote klassen. Ook komt het voor dat er onbevoegde leerkrachten aan het werk zijn. Vanwege de moordende concurrentie is er een vaag schemergebied tussen freelancers en zzp-ers met een te grote werkdruk en onduidelijke arbeidsverhoudingen. Bij Internationale Schakelklassen (ISK) wordt Nederlands zonder NT2-bevoegdheid en/of een Nederlandse taalbevoegdheid gegeven.

Is dit het topje van de ijsberg? Of is er daadwerkelijk een subsidiestroom aan het ontsporen binnen de Europese aanbestedingsregelgeving? Geeft de marktwerking nog wel de kwaliteit die de overheid wenst? Of zijn het vooral de op geld beluste ondernemers die misbruik kunnen maken van de nieuwe situatie in het NT2-onderwijs? Allemaal vragen waar ik zo snel geen antwoord op heb.

Als bewoner van een diverse buurt geniet ik vooral van de veelkleurigheid van mijn buren. Maar tegelijkertijd merk ik ook dat voor velen een taalachterstand op vele vlakken doorwerkt. Geen of een beperkte Nederlandse taalvaardigheid geeft een achterstand op sociaal gebied en op de arbeidsmarkt.

Als docent in hart en nieren sta ik voor kwaliteit in Onderwijsland. Ook al ben ik zelf vrijwilliger vind ik dat het echte werk door professionals gedaan moet worden. Ik begrijp dat de overheid gekozen heeft voor marktwerking en privatisering. Toch vind ik dat bevoegdheden / bekwaamheden en wettelijke afspraken over arbeidsomstandigheden en salariëring altijd geldig zijn. Bij mijn rondvragen bij een aantal NT2-docenten kwam een angstcultuur te voorschijn. Door het beperkt aantal NT2-aanbieders is men bang voor de rol van klokkenluider. De eigen werkgelegenheid wil men liever niet in het gevaar stellen.

Of de resultaten van de aselecte QuickScan nu incidenten zijn of niet. De subsidiegever kan en moet, ook binnen de Europese aanbestedingsregels, mistoestanden aanpakken.

 

NT2 staat voor Nederlands als tweede taal.

NT2 is een onderdeel van een verplichte inburgeringscursus.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op NT2-onderwijs

  1. John zegt:

    Vrijwilligers verdringen de werkelijke arbeidskrachten. En over de EU subsidies wil ik helemaal niet hebben.

    Geliked door 2 people

  2. pjmubags zegt:

    Deprofessionalisering vindt vooral plaats in precaire banen. Zorg bijvoorbeeld. En NT2 onderwijs blijkbaar. Maar is er niet juist een andere algemenere tendens? Daar waar marktwerking als oplossing wordt gepropageerd, is rendement via management de oplossing. Kosten bespaar je dan op inhoudelijke kwaliteit. Dat is altijd in het primaire proces.
    Rob, ik kan je verzekeren dat ook ik als HBO docent formeel gewaardeerd wordt op mijn managementtaken, nooit op mijn docentkwaliteit. Bevoegdheid speelt alleen als er ergens iets fout gaat. En vooral in het “belangrijke” primaire proces. Dacht jij echt dat de mensen die bepalen een (her)certificering voor de eigen beroepsgroep nodig achten? Een basis bestuurlijke bekwaamheid op zak hebben? Dacht het niet, kijk maar naar Amarantis, ROC Leiden, Zadkine etc.
    En dat bestuurlijke vanuit marktwerking met oneigenlijke inzet van publieke middelen neemt niet alleen in de NT2 varkenscyclus toe.

    Geliked door 2 people

  3. sjoerd zegt:

    Marktwerking gaat uiteindelijk ten koste van kwaliteit. Lean en Mean is daar ook een van…

    Geliked door 3 people

  4. Harrij Smit zegt:

    Marktwerking gaat m.i. altijd ten koste van kwaliteit. Terecht dat je signaleert dat medelanders die de taal onvoldoende spreken om zich hier staande te kunnen houden, niet moeten worden onderwezen door goedwillende vrijwilligers, maar door professionals. Helaas is er in NL meer nadruk op plichten dan op rechten.

    Geliked door 2 people

  5. bloggersterk zegt:

    Openbaar vervoer, telecommunicatie, energie, zorg, onderwijs….alles aangevreten door de markt. Europa wil het. Is dat ‘…het fundament van het monetaire systeem….’ waarvoor Tarik Z. ons op onbeholpen manier via de NOS-Journaal spreekbuis wilde waarschuwen?
    Ik heb een idee: zullen we weer ‘nutsvoorzieningen’ invoeren?

    Geliked door 3 people

  6. fietszwerver zegt:

    ik dacht eerst je spreekt in raadsels , maar ik begrijp het gaat over de uitverkoop die onze regering houd met alles wat onze ouders en hun ouders hebben opgebouwd , helaas
    het zal er niet 1 2 3 beter op worden
    avond groet , Karel

    Geliked door 2 people

  7. Bertie zegt:

    Jammer dat het zo moet gaan, blijkbaar kan het niet anders..

    Geliked door 2 people

  8. AnneTanne zegt:

    “Ik begrijp dat de overheid gekozen heeft voor marktwerking en privatisering.”
    Ik ben Belgische, maar werkzaam in NL, in de GGZ, en ook op dat terrein heeft men gekozen voor marktwerking… en dat gaat helaas vaak ten koste van de meest kwetsbare cliënten.

    Geliked door 2 people

  9. sprakeloosid zegt:

    Je schrijft: Ik begrijp dat de overheid gekozen heeft voor marktwerking en privatisering. –> ik begrijp daar helemaal niets van

    Geliked door 2 people

    • staartje zegt:

      ik begrijp dat het een feit is, maar een slechte keuze is het wel. er is ook nooit goed deevalueerd. er zijn zoveel bureaus failliet gegaan en dat heeft de staat hel veel geld gekost. Dat is nooit benoemd ( in mijn gemeente tenminste niet)

      Geliked door 1 persoon

  10. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    zo je het bij mij zegt , zo is het nu maar het
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

  11. Inge zegt:

    Rare regelgeving lijkt mij dat… In België moet je echt wel leerkracht zijn om NT2 te geven… Al wordt hier ook ferm bespaard op onderwijs maar dan op andere manieren die onze kinderen en ons als leerkrachten ook niet ten goede komen…

    Geliked door 2 people

  12. realjager zegt:

    Ik heb ook aan beide kanten allochtone buren met allebeide wel een taal achterstand merk ik vaak en regelmatig moet ik uithelpen met het “vertalen”van post. Het inburgeren kan dus volgens mij ook nog veel beter!

    Geliked door 1 persoon

    • staartje zegt:

      De inburgercursus gat tot A2. Dat is het niveau van sociaal redzaam zijn ( komt overeen met eind basisschool). Als we een beter taalniveau willen ( minimaalB1) moeten we daarvoor de mogelijkheden bieden niet alleen op school, maar ook in de maatschappij

      Geliked door 1 persoon

  13. meninggever zegt:

    Neo-liberalisme is een ramp. Een goede opleiding zorgt voor kansen, zwakkeren zullen op termijn definitief achter blijven. Zou het komen omdat er partijen zijn die menen dat Upstairs, Downstairs meer was dan een leuke tv-serie, meer een way of life? Alles wat de taal niet spreekt heeft geen kansen. En dat leidt dan weer tot langdurige uitkeringen. En als je dat eens zou uitrekenen t.o.v. elkaar zouden dan goede leerkrachten en verplichte taaluren zich niet in de lengte en/of breedte terugbetalen? Toch eens nadenken gedogers…..die altijd maar vragen om meer geld voor het onderwijs.

    Geliked door 1 persoon

    • staartje zegt:

      Zwakkeren hoeven niet achter te blijven. Het heeft te maken met keuzes en talenten. Zwakkeren? wat is een zwakkeren? als je je richt op de talenten van mensen kunnen we een zorgzame sterke samenleving bouwen. dat houdt in dat we denken in kansen. Zorg dat mensen de taal kunnen leren dat betaalt zich terug. Geef mensen weer zicht op hun talenten en kansen

      Geliked door 1 persoon

  14. staartje zegt:

    Het is mijn vak en ik zit er middenin. Ik wilde dat iedereen zo dacht als hierboven. In het noorden valt het nog mee als het om nt2 gaat. De inburgering wordt ingekocht met een lening bij duo. Daar zien we wel dat sommigen naar goedkopere instituten gaan of niet te realiseren eisen stellen. Voor de niet- inburgeringsplichtigen ben ik afhankelijk van de gelden die de gemeente verdeelt. daar moet het zo goedkoop en snel mogelijk. een verhoging van A2 tot B1 in acht weken met 3 uur taalles per week. dat kan toch wel? extra taallessen voor jongeren, zodat ze kansen hebben in het mbo, wordt gezien als verantwoordelijkheid van het mbo. Die hebben daar geen bekostiging voor en zo wordt de bal heen en weer gespeeld. wij hebben nu gekozen voor de jongeren om hen extra nt2 te geven, maar dat betekent dat er minder lessen voor volwassenen zijn…….daarnaast vecht ik met name voor de laaggeletterden tegen de vrijwilligers. een training van vier keer en vrijwilligers kunnen de taak van docenten overnemen. Het is vechten tegen de bierkaai: we zijn te duur en iedereen die het Nederlands spreekt, kan dat toch een ander leren? Ik ben tactvol, zet alle zeilen bij, alle overtuiging in, maar inspirerend is het niet. Eens zal het weer veranderen. ik ben bang dat ik het niet meemaak. Zo mijn hart gelucht. op naar een zorgzame samenleving en voorlopig roeien met de riemen die ik heb

    Geliked door 1 persoon

  15. Rob Alberts zegt:

    Na de zomervakantie wil ik hierop terugkomen.
    Vriendelijke groet,

    Like

  16. Zilvertje zegt:

    Je komt soms rare dingen tegen. In een onderwijsbaan, was ooit mijn leidinggevende gezegend met niets dat hij ooit had afgemaakt, en wat hij ooit even had gestudeerd, was totaal niet wat hij ook doceerde. Op een dag was hij weg, had een torenhoge reputatie, maar zijn ondergrond was drijfzand.

    Ik vond altijd al dat hij vreemde oplossingen had, nou als ik dat zeg, wil dat wat zeggen, want het kan in mijn ogen vaak niet gek genoeg ( denk ik )

    Mening: elk mens komt in zijn leven diverse raadgevers tegen, maar als hij bewust iets wil of moet leren, is alleen een bevoegd docent op zijn plaat.

    Goed bericht!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.