De vader van Benni

Op weg naar een kop koffie bij vrienden lees ik een tekst van Benni. Op een muur bij Nieuw Geinwijk staat de volgende tekst: “De vraag die ik niet durf te stellen; Heb ik een vader, Benni – 6 jaar oud”. In dit gebouw zit de woongroep “Nos Perla”. Of de tekst iets met deze woongroep te maken heeft weet ik niet. Her en der zijn meer teksten op muren te zien als onderdeel van het kunst project “cultuur-safari in je eigen stad” van Adelheid Roosen.

Het aantal eenoudergezinnen in Amsterdam-ZuidOost is groot. Dit zijn vooral alleenstaande moeders. Een paar van deze moeders heeft kinderen met meerdere mannen. De laatste jaren zijn er een paar bijeenkomsten geweest waar Vaders zich op een actieve en positieve manier presenteren. Toch blijf ik het idee houden dat vooral de moeders de opvoeding van de kinderen op zich nemen.

Benni’s vraag met manshoge letters op de muur van een flat toont vooral verdriet. Jammer genoeg wordt er ook meer en meer gesproken over hangouderen. Volwassen mannen staan kletsend, rokend, drinkend en soms ruziënd bij elkaar in het winkelcentrum.

Voorbij lopende vrouwen worden sissend gelokt voor een praatje of meer. Het grijpen en naroepen vinden veel vrouwen vreselijk. Maar misschien is Benni een gevolg van zo’n praatje. Ik weet het niet. Ik ken Benni niet. Maar bij de vraag van Benni kan ik mij van alles voorstellen.

Een moeder kan nauwelijks voorbij gaan aan de verantwoordelijkheid voor een kind. Dat veel rondlopende mannen dit nog moeten leren is duidelijk. Dat veel van de rondhangende mannen van generatie op generatie nooit een voorbeeld vader hebben gekend is natuurlijk geen excuus.

 

Benni en elk kind heeft recht op een moeder en een vader!

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2015/steeds-meer-minderjarigen-wonen-bij-een-ouder.htm

https://vitaminevader.wordpress.com/

http://www.vitaminevader.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Kinderen, persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op De vader van Benni

 1. Rebbeltje zegt:

  Helemaal mee eens…
  Fijne ZONdag

  Geliked door 2 people

 2. constantinoc zegt:

  Hier in Brasil is dit een veel-voorkomend probleem: kinderen die wel een vader hebben, maar een die zich nauwelijks om hen en hun moeder bekommert. En moeders die kinderen hebben bij verschillende vaders en in het ergste geval niet weten wie de vader was. Ik ken hier iemand die helemaal niets van haar vader weet. Haar moeder herinnert zich zelfs geen naam of woonplaats; het was een voorbij reizende gast die een nacht bij de moeder doorbracht en (helaas) meteen raak schoot.

  Geliked door 2 people

 3. HesterLeyNel zegt:

  Dit is so hartseer.

  Geliked door 2 people

 4. bloggersterk zegt:

  Een mooie ‘vaderdag-gedachte’, maar ik denk dat een kind soms zonder vader beter af is, dan mét een vader die zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

  Geliked door 4 people

 5. sjoerd zegt:

  Ieder kind heeft een vader en een moeder die voor hem op komen nodig…

  Geliked door 3 people

 6. Vanuit een veilige begin situatie kweek je gezonde stabiele ouderen die zich bewust zijn van hun eigen verantwoording … helaas… zo komt er geen verandering in deze situatie.aangezien generatie op generatie geen goede voorbeeldrol kent of hebben mogen ervaren.

  Geliked door 4 people

 7. Dit stukje stemt me tot nadenken op deze Hollandse vaderdag (die in Vlaanderen was vorige week)

  Geliked door 2 people

 8. meninggever zegt:

  Het is een cultureel probleem. Iets wat kennelijk met onze Nederlandse maatschappelijke normen en waarden niet is op te lossen. Tienerzwangerschappen en de gevolgen daarvan. De meiden opgezadeld met het probleem, de mannen hadden lol en zijn niet aanspreekbaar. Voor een kind een vaak ellendige situatie. Zou opvoeden en wellicht voorlichting hier niet een grotere rol kunnen spelen. Om te voorkomen dat toekomstige kinderen uit dit soort ‘vluggertjes’ ook moeten zoeken naar hun vaders???

  Geliked door 2 people

 9. zeezicht zegt:

  Niet alleen kleine kinderen, maar ook daarna heeft men nog een vader en een moeder nodig!
  Het is een eeuwig gemis wanneer ze er niet meer zijn…

  Geliked door 2 people

 10. Lewies Mymer zegt:

  Wat is ’n huis sonder ’n vader.

  Geliked door 2 people

 11. Harrij Smit zegt:

  Wat een armoe om zo te moeten leven. Zo uitzichtloos, van generatie op generatie 😦

  Geliked door 2 people

 12. Bertie zegt:

  Heel erg maar het lijkt een blijvend probleem. Er zijn eerder acties ondernomen om jonge meiden en vrouwen wijzer te maken maar jongens en mannen schijnen ongrijpbaar.

  Geliked door 4 people

 13. fietszwerver zegt:

  mensen die kinderen willen en samen op de wereld zetten
  moeten in mijn ogen beiden voor de kinderen zorgen
  meiden en vrouwen zijn wijs genoeg
  er zijn jongens en mannen die het puur om het spelletje gaat
  en die moeten geholpen worden zoals men zeg een kater helpt , toch
  zo is het maar men wil er niet AAN

  Geliked door 2 people

 14. Marjan zegt:

  Mooi verhaal n.a.v. een kreet.

  Geliked door 2 people

 15. staartje zegt:

  Dat vind ik ook, Rob. Mooi geschreven. Zelf ben ik een alleenstaande moeder geworden en ik weet dat kinderen minimaal twee volwassenen nodig hebben om te groeien en te ontwikkelen. vaders doen heel andere dingen met hun kinderen dan moeders. Het geeft het kind een ander zicht ( overigens hoeft die man niet per se de vader te zijn, maar als hij bekend is, is dat prettig) Ik gun Benni een man die met hem stoeit, kletse en zaken onderneemt ( mijn kindren hebben altijd contact gehouden met hun vader en dat wordt zeer gewaardeerd)

  Geliked door 2 people

 16. Triest hoor! En met je laatste woorden is iedereen het uiteraard eens!
  Je maakt toch wat mee daar Rob…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.