Giftige luizen eten?

Bij een gezellig etentje bij mijn buren wordt ontstemd gesproken over het eten van honden in een ander land. Proevend van exotische gerechten uit de wereldkeuken praten we over onmenselijke praktijken met dieren. Welk dier, of welk dieren orgaan er gegeten wordt is voor iedereen een persoonlijke keuze. Het verpakte vlees in veel koelingen geeft op geen enkele manier een beeld van welk dier en welk lichaamsdeel het afkomstig is. Het beestenleven dat het betreffende dier heeft moeten doorstaan voordat het opgegeten wordt is meer en meer van elk daglicht onttrokken.

Of het bloedrode van een stukje vlees ook echt is betwijfel ik vaak. Kleine luizen worden zelfs al gebruikt om voedingsmiddelen mooi bloedrood bij te kleuren. Dat hier alleen de vrouwtjesluizen van de Dactylopius coccus Costa of de Cochenilleluis voor worden gebruikt zou alle feministen op Aarde in actie moeten brengen!

In veel buitenlandse restaurants wordt vooral gewerkt met vlees- en visgerechten. Mag ik als tip geven om eens een vegetarische gerecht te proberen? De meeste dieren die wij eten hebben geen luizenleven voor hun dood. Over de manier waarop geslacht wordt zijn ook verschillende meningen.

De Feministenopstand om de vrouwtjesluizen van de Dactylopius coccus Costa of de Cochenilleluis te redden is natuurlijk een flauwe grap. Maar teveel rode kleurstof of E120 van deze luizen is volgens sommige onderzoekers zelfs schadelijk!

Vegetarisch eten daarentegen is gezonder voor dieren.

Probeer het eens.

http://www.vegetariers.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cochenilleluis

http://www.food-info.net/nl/colour/cochineal.htm

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, Natuur en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Giftige luizen eten?

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  wat een lekker onderwerp voor bij een gezellig etentje 🙂
  zonnige wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 2. sjoerd zegt:

  Vooral met deze hitte is vegetarisch best aan te raden…

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Regelmatig eten we dat…maar houden het dan bij salades
  Ook met dit weer een heerlijke verrassing
  Keep it cool

  Geliked door 1 persoon

 4. perdebytjie zegt:

  Daar is seker geen verskil tussen die eet van hondevleis of beesvleis.Die arme diere moet boet met hul lewens.Ek stem saam,mense moet vegetaries begin eet.

  Geliked door 2 people

 5. bloggersterk zegt:

  Ik ben een alleseter, maar luizen als kleurmiddel in rood vlees is een nare verrassing voor me. Gelukkig eet ik eigenlijk al nooit rood vlees. Vlees, vis, noten en groenten bij rijst en pasta’s…daar blijft het bij. Geen grote vleesmaaltijden meer (vroeger wel), maar alleen vegetarisch is me te beperkt….alhoewel ik inmiddels alle elkaar tegensprekende voedingsadviezen uit verschillende richtingen negeer. Als ik eet, eet ik lekker en daar zit waarschijnlijk wel eens dierenleed bij. Maar ze eten elkaar ook…..en zonder verdoving vooraf!

  Geliked door 2 people

 6. Bertie zegt:

  Hè Rob, dat had je nou niet moeten zeggen. ☻ Vegetarisch eten is goed, toch vind ik af en toe een stukje rondvlees ook niet te versmaden. Maar nu…..

  Geliked door 1 persoon

 7. terrebel zegt:

  Mensen zijn nu eenmaal van nature hypocriet. Biggetjes die omkomen omdat de vrachtwagen waarin zij worden vervoerd kantelt zijn zielig. Wanneer zij een paar dagen later in dunne plakjes verpakt in plastic in de koeling in de supermarkt liggen zijn diezelfde biggetjes opeens lekker. Mensen die alleen maar vis eten ‘want die hebben tenminste een fijn en vrij leven gehad’ zijn nog nooit bij een forellenkwekerij wezen kijken…Hoe dan ook: twee keer per week een stukje vlees is meer dan voldoende en zal al een einde maken aan een hele hoop dierenleed. Zelf pleit ik er al heel lang voor dat als mensen dan toch een beest moeten eten zij die eerst zelf moeten zien te vangen. Ooit wel eens achter een kop aangejaagd? Ben je meteen al die calorieën kwijt die het opeten van het beestje je oplevert! 😉

  Geliked door 2 people

 8. Suskeblogt zegt:

  Wij vinden het eten van honden erg maar oosterlingen gruwelen als ze horen dat wij paardevlees eten. Ik zou alles durven eten, maar als ik zie hoe ze in het oosten met de honden en katten die moeten geslacht worden omgaan word ik razend. Of ze hier koeien en varkens lief behandelen in het slachthuis valt ook te betwijfelen. En dan heb ik het nog niet over rituele slachtingen die ons opgedrongen worden de laatste jaren.

  Geliked door 1 persoon

 9. Trees zegt:

  Gatsie zeg… Giftige luizen eten? Het idee…

  Geliked door 1 persoon

 10. Was gestart met te lezen maar omdat ik sinds een tijd problemen heb om vlees te eten en van waar het komt weet ik niet, kan ik niet verder lezen. Ook beschrijvingen en lappen vlees op TV doen mij bijna overgeven.

  Like

 11. twrls zegt:

  Van minder vlees, wordt niemand minder..

  Geliked door 1 persoon

 12. EJW zegt:

  Sommige Insecten schijnen lekker te zijn en bovendien gezond. De sprinkhaan bijv rukt op maar ook aan de meelwormen ontkomen we niet. http://www.nu.nl/wetenschap/2987342/meelwormen-eten-duurzamer-dan-melk-varken-of-rund.html

  Like

 13. Patty zegt:

  Ieder z’n standpunt 😉
  Vlees direkt bij de boer of biologische slager halen is ook een optie 😉
  Of wat nu steeds meer in opkomst is via internet voor 110 euro vlees bestellen en 100 euro betalen. Dat zijn boeren die hun koeien zo natuurlijk mogelijk laten leven 🙂

  Like

 14. Dick zegt:

  De cochinelleluis is van oudsher een belangrijke leverancier voor karmijnrode kleurstoffen.
  Welbekend in het schilderslatijn, waarbij dan vaak ook nog even glimlachend opgemerkt werd: ‘als oma toch eens geweten had hoe ze aan die mooie rooie peertjes kwam’.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.