Afvallen ?

Bewust afvallen

en

Gezond, bewust duurzaam en lekker eten?

in de tweede helft van mijn leven ben ik steeds vaker afscheid aan het nemen: van gewoontes, denkbeelden, van vrienden die verhuizen of sterven of een andere weg zijn ingeslagen. Maar afscheid nemen blijft moeilijk.

Bewuster omgaan met de spullen om mij heen is makkelijker geworden. Ouder wordend kom ik er steeds meer achter dat veel overbodig is. Toch gooi ik bijna niets weg.

Met de link aan het eind van dit blog is veel te ontdekken over weggegooid eten. Hoewel de voedingsindustrie steeds meer producten verkoopt met onduidelijke ingrediënten leven wij steeds meer op fastfood en kant-en-klaar producten. Nu wij steeds meer stadsbewoners zijn geworden is het zelf verbouwen van lekkernijen steeds moeilijker. Een kruidentuintje voor het keukenraam is vaak de enige plek waar wij nog een beetje met onze groene vingers spelen.

Vooral het uiterlijk van wat wij eten is steeds belangrijker geworden. Een kleurrijk opgemaakt bord smaakt mij ook beter. Maar verse rijke geuren en volle ronde smaken vind ik zeker zo belangrijk.

Mijn keukenafval blijft in mijn eigen tuin. Maar kan ik ook iets doen aan al het voedselafval voordat het eten in mijn keuken komt?

http://www.milieucentraal.nl/voeding/voorkom-voedselverspilling/

https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/van-je-bord-naar-de-prullenbak

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Afvallen ?

 1. We leven in een wegwerpmaatschappij, letterlijk en figuurlijk. Zelf proberen we nooit meer te kopen dan we noodzakelijk hebben. Eventuele restjes worden ingevroren en later in één of ander verwerkt. Gewoon omdat we zeer bewust zijn van het milieu, en (om eerlijk te zijn) dat we het bij ons thuis vroeger nooit anders hebben gezien. Misschien ligt het ook aan mijn (gezegende?) leeftijd van 56 – de jeugd van heden denkt daar wellicht anders over.

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik bekijk de link later wel , zal zo weg naar het hoge noorden
  maar ben het eens met je blog , we gooien met elkaar heel wat weg
  en we leven makkelijker , ook met eten
  mzl

  Geliked door 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  onlangs heb ik nog eens zwerfvuil opgeruimd rondom de stationsbuurt. Ongelooflijk hoeveel voedsel en drank er op de grond gegooid wordt. Genoeg om enkele mensen uit de nood te helpen. Soms zou je wensen dat we eens een echte hongersnood zouden meemaken om ons bewust te maken van wat wij verspillen.

  Geliked door 1 persoon

 4. staartje zegt:

  Ik had het allemaal laten lopen: het bewust kopen, het kritisch koken, het biologisch eten. Ik ben weer terug. Nadat ik een zakje met partjes appel had gekocht, waar maar liefst 13 ingrediënten inzaten, snapte ik dat dit niet normaal was. Ik eet weer zoveel mogelijk puur, koolhydraatarm en weinig vlees. Wat de spullen betreft: dat is het voordeel van ouder worden: ik hoef niet meer zoveel en ik heb al zoveel. Ik zie het aan mijn dochter die bijna al haar spullen en kleren via marktplaats koopt. Dat kan dus heel goed. Opvoeden zou wat mij betreft ook weer mogen. Ik erger me groen en geel aan de zooi die kinderen/studenten maken. Mijn studenten spreek ik erop aan, maar echt definitief doorbreken dat het normaal is om je zooi op te ruimen gebeurt niet. Met mensen zoals jij moet het eens lukken. Fijne dag

  Geliked door 2 people

 5. Zilvertje zegt:

  Zelf probeer ik zoveel als mogelijk alles zelf te maken, als je op verpakkingen kijkt aan de voorkant, lijkt het zo gezond, maar aan de achterkant is de tekst haast onleesbaar en als je het ontcijfert, stikt het van de vreemde stoffen, is het plots helemaal niet meer gezond. Zelf maken is ook zo lekker en gezond. Helaas kan ik niet mijn eigen afval hergebruiken, maar toen ik nog ruimer woonde had ik wel een composthoop.

  De titel afvallen, trok mij. Want zomaar was ik weer heel erg aangekomen, dus ik leef nu als een monnik en lig elke dag 3 maal op mijn matje te gymmen. Graag gelezen..

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik eet puur, zoveel mogelijk dan. En glutenvrij, niet dankzij de hype maar omdat het moet. Helaas is glutenvrij niet altijd even puur, er zitten nogal wat dingen in brood en aanverwanten die je in ‘gewoon’ brood niet of nauwelijks zult/wilt aantreffen. Maar allez, ik draaf weer eens door. Over puur en verantwoord inkopen: dat lukt prima zolang mijn kinderen niet thuis zijn (driekwart van het jaar), als zij er zijn en inkopen doen en koken wordt door hen niet/nauwelijks gelet op duurzaam/verantwoord/biologisch maar alleen op lekker …. Tja. De jeugd heeft de toekomst ….

  Geliked door 1 persoon

 7. sjoerd zegt:

  Ik maak vrijwel alles zelf. Veel gezonder en uiteindelijk goedkoper. Naar de chinees of friture gaan we eigenlijk zelden. Als ik 1 maal per jaar wat kant en klaar ga halen is het veel.

  Geliked door 1 persoon

 8. Harrij Smit zegt:

  Bewustzijn is ook hier weer een toverwoord. Mijn vrouw en ik maken er een sport van om geen eten weg te gooien. Ik las enige tijd geleden dat het in Frankrijk strafbaar is geworden voor supermarkten etc om levensmiddelen die ‘over de datum zijn’ weg te gooien of – nog verwerpelijker – met chemicaliën oneetbaar te maken. Dit zou wereldwijd allang wet horen te zijn…

  Geliked door 2 people

 9. Rebbeltje zegt:

  Hier een van de oude stempel…eten gooi je niet weg.
  Beter nadenken bij wat en hoeveel je koopt werkt wel.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 10. aargh zegt:

  Het probleem is dat veel mensen niet meer kunnen koken, het word niet meer geleerd, mensen hebben er geen tijd meer voor. Basisingrediënten leveren minder afval op maar daar weten velen geen raad meer mee, en resten verwerken is ook iets wat je moet kunnen.

  Geliked door 2 people

 11. Bertie zegt:

  Wel, ik doe mijn best en houd weinig voedsel over, in dat geval eet ik het de volgende dag, een enkele keer gaat er een aardappel of korstje bij de compost . Toch kom ik in de test nog op 50 kg weggegooid voedsel. is dat misschien een standaard antwoord?
  De grote getallen zijn trouwens niet erg eerlijk. Alle dingen per jaar berekenen, dat geeft weliswaar exact antwoord maar een vertekend beeld van de praktijk.
  U EET PER JAAR MAAR LIEFST 243 BRODEN PER JAAR…….. (2 maaltijden à 4 sneetjes brood is 8(365×2)= 5840 stuks is,op basis van 24 sneden per brood.
  Zoiets bekt goed als slogan; voor wie niet nadenkt.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik gooi eigenlijk ook niet zoveel weg weet het meestal wel weer ergens in te gebruiken.

  Geliked door 1 persoon

 13. “’t moest eens oorlog worden”, zei mijn grootvader als ik mijn neus ophaalde voor iets wat op mijn bord lag.
  en gelijk had ‘m! 😉

  Geliked door 1 persoon

 14. John zegt:

  Hier wordt niets weg gegooid. We kopen ook zeer bewust in, en kopen geen kant en klaar zooi. Je weet zelf wel wat daar allemaal inzit denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 15. EJW zegt:

  Weinig in ons voedsel is nog wat het lijkt. Overal zit kleurstof, smaakversterkers en zaken in die het voedsel langer goed houden. Vlees is geverfd en de tomaten zijn roder dan oorspronkelijk. Ik hoorde afgelopen week dat margarine eigenlijk grijsbruin is terwijl wij denken dat die goudgele kleur zo hoort

  Geliked door 1 persoon

 16. fietszwerver zegt:

  ja zo maar een blommetje
  geniet de dag

  koele groet

  Like

 17. fietszwerver zegt:

  ja dat heb ik ook Rob
  dit was mijn eigen schuld , het is niet anders 🙂

  koele groet

  Like

 18. Zelden gooi ik eten weg, restjes verwerk ik altijd wel weer ergens in!
  Sinds ik alleen ben koop ik niks meer op voorraad, dus dat scheelt al een stuk.
  Ik noem dit een beetje milieubewust zijn…!
  Warme groet uit Zeist!

  Geliked door 1 persoon

 19. Lenjef zegt:

  Voedingsmaffia

  heel veel mensen trachten zo gezond mogelijk te eten
  te veel fabrikanten, helaas
  verkopen karton voor kaas
  wat wij echt verorberen zullen we allicht nooit weten

  Lenjef

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.