Niek van Diepen, een ontmoeting

Samen planten we een boom. De gedrevenheid en het enthousiasme van Niek van Diepen inspireren mij om mee te helpen. Anne heeft ons met haar fluitspel naar de buitencirkel gelokt. Binnen een cirkel wordt alles door Michiel voorbereid. Met een koperen klankschaal nodigt hij ons uit om de cirkel te betreden. Daarna brengt Pieter brengt zelf gemaakte compost. Iedereen mag ruiken, voelen. Vooral het gekriebel van de aardbeestjes spreekt de kinderen aan.

Niek een paar turven hoog wil werken. Dieper en groter maakt hij het plantgat. De stenen en het puin die naar boven komen worden door de kinderen onderzocht en apart gelegd. Maar Niek blijft graven. De geconcentreerde blik in zijn ogen maakt mij enthousiast.

Als de boom geplant wordt haalt Marianne behulpzaam een grondboor en een slegge. In dezelfde tijd zoekt Pieter een boom paal. Drie turven hoog wil Niek met de slegge de boom paal in de grond slaan.

De notenboom is een paar jaar oud. Voordat deze boom walnoten zal dragen duurt nog even. Het gezegde: “boompje groot, plantertje dood” komt bij mij naar boven. Maar stilletjes hoop ik dat de goede wil bij het planten en de goede zorgen daarna zullen zorgen dat Niek met zijn familie nog zal genieten van de walnoten.

Tussen de basisschool het Klaverblad en de cultureel woon-werk collectief Wijk7 groeit nu een notenboom. Juglans regia is de officiële naam. Regia leerde ik kun je vertalen met koninklijk. Als de walnotenboom tot volle wasdom komt vind ik het een koninklijke boom. Het cultureel woon-werk collectief heeft met het schenken van deze boom dan ook een koninklijk cadeau gegeven aan de buurt en haar bewoners. Voor mij is het een mooie herinnering aan een ontmoeting met Niek van Diepen.

http://wijk7.org/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Walnoot_%28boom%29

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken, Kinderen, Natuur, persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Niek van Diepen, een ontmoeting

  1. Mooi initiatief. In onze schooltuin hebben we twee jaar geleden een jonge notenboom geplant. Geen Niek, maar wel bijna 40, meest geïnteresseerde kinderen, die toekeken. Waardevol.

    Geliked door 1 persoon

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    een mooi streven , en ik ben blij te lezen dat de kinderen zo enthousiast zijn , en niet bang ook voor die aardbeestjes 🙂
    voor dit gebeuren is de regen als een zegen , voor mijn plannetjes dus duidelijk niet 🙂

    nu regent het ook hier , dus kan ook ik zeggen
    regenachtige groet

    Like

  3. perdebytjie zegt:

    Bome is wonderlik!

    Geliked door 1 persoon

  4. sjoerd zegt:

    Enthousiasme voor zoiets krijg je alleen bij kinderen, groot of klein. Tegen de tijd dat de boom noten draagt is dat enthousiasme meestal verdreven door de realiteit en het bewust zijn.

    Geliked door 1 persoon

  5. staartje zegt:

    Met enthousiasme komen we er wel. De wereld wordt met dit soort mensen/initiatieven echt wel beter!

    Geliked door 1 persoon

  6. bloggersterk zegt:

    Mooie, roerende blog. En walnoten…..ik eet ze elke dag, heerlijk, maar ben helaas zeker een te oud plantertje. Anders had ik er ook één in de tuin gezet.

    Geliked door 1 persoon

  7. Heerlijk als kinderen zo enthousiast zijn! Over wat dan ook, maar als het met de natuur te maken heeft is het extra leuk!

    Geliked door 1 persoon

  8. Olga zegt:

    Mag julle boom groot word en sy skadu ver gooi.

    Geliked door 1 persoon

  9. Bertie zegt:

    Leuke log. Kinderen kunnen heel ernstig bezig zijn met de natuur.

    Geliked door 1 persoon

  10. fietszwerver zegt:

    komt ook wel weer goed Rob
    ze zijn vervelend , dat is alles volgens mij

    ik weet niet of het regent , maar doe wel een nacht groet

    Like

  11. de boom zorgt voor heel wat meer dan enkel wat noten .. 😉

    Geliked door 1 persoon

  12. fietszwerver zegt:

    dank je Rob
    werkt goed die stopcontact internet stekkers noem ik ze maar
    en zo ik nu zit kan ik ook de tour kijken 🙂

    waterig zonnetje groet

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.