Een zomers bezoek aan de ijsbaan Thialf?

Om nostalgische redenen ben ik afgereisd naar het Zuiden. In het Zuiden hoop ik mooie jeugdherinneringen op te halen. Mijn tuin ondergaat na een hittegolf langdurige regenbuien. Zelf hoop ik de regen te ontvluchten en een warm zonnetje te vinden. Met mijn geboorteplaats heb ik niet zoveel. Als grapje zeg ik soms dat ik na 3 poepluiers ben weggestuurd. Maar over die stankoverlast kan ik mij verder weinig meer herinneren.

Verder naar het Zuiden heb ik veel warme herinneringen liggen. De winters in mijn jeugd met ijs zijn op een hand te tellen. Schaatsen heb ik dan ook nooit geleerd. Te weinig ijs en te veel mensen maakten dat er veel, heel veel zand op het ijs terecht kwam. De ijspret bestond dan ook vooral uit kletsen, wandelen en sleetje rijden. Zwemmen heb ik wel geleerd. Maar dat gebeurde pas toen er een binnenbad kwam.

In een tussenjaar heb ik kort in de Spijkerstraat, het Spijkerkwartier van Arnhem gewoond. Halverwege staan daar de Brusselse Huizen. Een klein rijtje met mooie monumentale panden uit de voor vorige eeuwwisseling. Werkend voor een uitzendbureau heb ik toen van alles gedaan. Ontdekkend wat ik nu verder met mijn leven moest en wilde. Uit het raam kijkend heb ik de goede en slechte dingen van het leven voorbij zien komen.

Tegenover ons huis is de bakkerij. Vanuit het raam konden wij iedereen in de rij zien staan voor het lekkerste brood. Hoeren, pooiers, kunstenaars, politieagenten, dealers iedereen ging toen op een vreemde gemoedelijke manier met elkaar om. Aan de achterkant mooie verwaarloosde tuinen en tuinhuisjes. Soms zagen we daar een politie inval vanwege hard drugs. In het souterrain opende onze beneden buurvrouw een illegale nachtkroeg. De alleenstaande moeder van de tussenverdieping verdiende af en toe iets bovenop haar bijstandsuitkering door in de voordeur voorbijlopende mannen binnen te laten. Haar zoontje een vroegwijze kleuter werd dan bij ons op de zolderverdieping gestald.

Op de zolderverdieping woonde vooral studenten van Larenstein. Natuur, bosbouw en cultuurtechniek voor Nederland en ontwikkelingslanden waren de studieonderwerpen. Maar bewoners zoals ik maar ook wereldreizigers woonden tijdelijk op zolder van de Spijkerstraat 231.

Het zwembad aan het einde van de Spijkerstraat was toen nog in gebruik. Later is het nog even een overdekte forellenvisserij geweest. In mijn loopje ontdek ik nu dat het zwembad is verdwenen. Het heet nu Thialf! Naar de vermaarde ijsbaan in Heerenveen …….. Tijden veranderen, plaatsen veranderen. Natuurlijk ben ik ook veranderd. Ouder in ieder geval. Wijzer zal ik van mij zelf niet zeggen. Anders wel. Met de link die ik geef is te ontdekken wat er is gekomen i.p.v. een doucheplek voor de prostitués van het Westelijk en Oostelijk Spijkerkwartier.

http://vrijstaatthialf.blogspot.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Een zomers bezoek aan de ijsbaan Thialf?

 1. eltjedoddema zegt:

  Beelden roepen inderdaad herinneringen op….

  https://eltjedoddema.wordpress.com/2014/09/19/even-weerom/

  n Dodderge groet!

  Geliked door 1 persoon

 2. bloggersterk zegt:

  De tachtiger jaren zijn voorbij. Dit is 2015: een gereguleerde Vrijstaat. Met marktwerking 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Aha, je dagje Arnhem, fraai

  Geliked door 1 persoon

 4. John zegt:

  Leuk!
  Zomerse groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een leuk logje Rob, je bent ook bezig met terug-in-de-tijd herinneringen ophalen! Leuk!
  Groet uit Zeist!

  Geliked door 1 persoon

 6. sjoerd zegt:

  Zo komt je verleden weer tot leven, alleen niet op de manier zo als jij dacht.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik betrap mezelf er vaker op dat ik naar het verleden terugdenk. Wetende wat we heel fijne tijden hebben beleefd, en dat we de minder goede ervaringen ergens goed op slot hebben gestoken.
  Heel knap logje, Rob!

  Geliked door 1 persoon

 8. Dick zegt:

  Hoe rap verstrijkt toch die tijd en hoe is het toch mogelijk dat zelfs een ijsbaan zomaar hartverwarmende nostalgie kan oproepen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Harrij Smit zegt:

  En zo blijft terugkijken toch altijd weer leuk.

  Geliked door 1 persoon

 10. Mellow zegt:

  Het Zwembad Thialf werd in 1932 geopend op de plek waar voordien de IJsclub Thialf was. In 1988 werd het zwembad gesloten en gister (17-07-2015) is daar officieel de Vrijstaat Thialf geopend, door o.a. wethouder Elfrink (SP-er en berucht om zijn ijver vele bomen te kappen in de Spijkerbuurt.
  Overigens bevond die forellenkwekerij zich in het voormalig Sportfondsenbad ook in de Spijkerbuurt, niet in Thialf.

  Geliked door 1 persoon

 11. Wonderlik om so op jou spore terug te gaan. Hoop dit is my ook nog eenmaal beskore.

  Geliked door 1 persoon

 12. realjager zegt:

  Arnhem dus, ik heb daar een aantal opleidingen gevolgd in mijn defensie tijd. Zelf ben ik geboren in het Noorden en woon juist in het Zuiden maar ik wil later toch wel weer terug naar Friesland want dat blijft de mooiste provincie van Nederland…

  Geliked door 1 persoon

 13. Bertie zegt:

  Mooie log, in Arnhem woonde een van de zonen enkele jaren, leuke stad.
  Bezoek aan de plaatsen van je kindertijd. Soms valt dat goed..

  Geliked door 1 persoon

 14. fietszwerver zegt:

  een pracht blog Rob
  vol van herinneringen uit ver vervlogen tijd
  en dan maakt het eigenlijk niet uit waar
  zo zijn er hier bij een ieder zulke verhalen
  ik had al een reuni van de klas van “62
  en van oud Makkum , man je weet niet wat je mee maakt
  fijne zondag morgen

  Like

 15. fietszwerver zegt:

  Rob
  ff voor de goede orde het is ” HuisHaten ” ook hier , en ik vermoed dat ik net zoveel , zo niet meer buiten ben in de natuur als jij
  zo was ik vandaag al vroeg op pad en liep de etappe van het Pieterpad , Zuidlaren – Rolde
  morgen een kwa weer mindere dag , doe ik weer wat aan het HH , maandag weer goed weer , zit ik op de fiets , ik denk een rondje Eemmeer , dinsdag weer en etappe Pieterpad , en dan laat ik die even en wil weer op het Hanzesteden pad , maar nu sluit ik af en ga slapen
  een goede nacht groet

  Like

 16. En toch heeft Arnhem zo zijn charmes…niet veel te doen, maar de natuur blijft beeldschoon….en ik ga er graag van genieten, weg van het stress gedoe..en van schreeuwende mensen, heerlijk met de dieren, en de volgels…ik kan ervan genieten!!!

  Geliked door 1 persoon

 17. Myriam zegt:

  Daar viel precies van alles te beleven!!!!

  Geliked door 1 persoon

 18. staartje zegt:

  Ik vind Arnhem tof. Wat een herinneringen!

  Geliked door 1 persoon

 19. Rebbeltje zegt:

  Arnhem noem jij dat zuiden 😉

  Geliked door 2 people

 20. meninggever zegt:

  IK ken Arnhem vooral van de buitengebieden. Hadden vroeger een vriendin van mijn ouders die er graag heen wilde omdat haar dochter uit een eerder huwelijk daar woonde. Mooie heuvels in de straten waar dat meisje (een schoonheid in mijn puberogen..) woonde. En dan steevast daarna naar de Posbank om van de wilde zwijnen te genieten. Meest opvallend vond ik buiten die jonge dame toch vooral de trolleybussen. En die rijden daar nog steeds zag ik bij latere bezoeken. Tegenwoordig rijd ik er vooral langs, op weg naar Duitsland. En zie ik dat het iets van 20 keer zo druk is geworden in die hoek als ik mij van vroeger herinner…..

  Geliked door 1 persoon

 21. Rob Alberts zegt:

  Zelf maak ik geen foto’s. Maar een uitstekende fotografe uit Spoorhoek, Arnhem heeft een paar prachtige foto’s gemaakt van Thialf:
  https://yvonnezeegelaar.wordpress.com/2015/09/02/thialf-park-very-nice-playground-for-kids-in-arnhem-in-the-east-of-holland/

  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.