Anne Verhoijsen, een ontmoeting

Voor de deur van de CBK-werkplaats ligt een strook grind op de grond. Verder kijkend lijkt het op grind maar het zijn keramiek gebakken steentjes. Handgevormd vertelt Anne. Het roept bij mij herinneringen op van thuis. Het tuinpad naar de voordeur was grind. De tuin van de huisarts om de hoek was een grindtuin.

Door het geluid van de voetstappen wist ik van te voren wie er aan kwam.

De voortuin van de pastorie bestond ook uit grind. Elke zaterdag werd dit grind aangeharkt. Op zondag moesten alle kerkgangers kunnen zien dat er geen prulletje, blaadje of onkruidje tussen het grind ligt.

De strook van keramieken steentjes roept bij mij allemaal herinneringen op naar thuis.

27 Augustus heeft het cbkzuidoost de opening van een nieuwe expositie; (T)Huis- the shifting concept of home. Met het kleiner worden van de wereld is het begrip (t)huis niet meer zo eenduidig. In deze expositie verkent gastcurator Sasha Dees verschillende definities van dit begrip. Het is een geografische locatie, zoals het land waar je woont. De plek waar je leeft. Of daar waar je naasten zijn. Thuis is ook een gevoel. Het is waar je je veilig en comfortabel voelt. Thuis is dat wat je kent, waar je jezelf kan zijn, waar je hoort. Staatsburgerschap, grenzen, visa, taal, bankrekening, educatie, werkervaring, oorlog en mensenrechten maken het niet altijd mogelijk om te kiezen om naar huis te gaan, om thuis te zijn …..

Ik ben benieuwd hoe Anne Verhoijsen haar steentjes zal exposeren. Terwijl wij jeugdherinneringen ophalen maakt zij foto’s. Zij vertelt mij dat ze er ook nog geluidscompilaties bij wil maken. 27 Augustus staat dus in mijn agenda genoteerd!

http://www.visionsofparadise.nl/

http://www.verhoijsen.com/?lan=dutch

http://www.cbkzuidoost.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Anne Verhoijsen, een ontmoeting

 1. HesterLeyNel zegt:

  “Tuis” en “Paradys” beteken albei (vir my) ’n gemoedstoestand, iets wat ek voel en waarmee ek tevrede / gelukkig is. Dankie vir die insiggewende leesstuk en die links na Anne Verhoijsen se werk.

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  je weekend voorbij de vakantie nog niet , dat jij bent nog thuis
  maar volgens mij voel jij , je op het werk ook wel thuis
  ook al zal er daar als ook niet bij je thuis een grindpad zijn
  geniet de dag

  Like

 3. Thanks for Rob your observations I really like it. Hope to see you all at the opening or on another moment.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dan wens ik je alvast heel veel plezier 27 augustus. Ik kan me er nog geen voorstelling bij maken, maar ik ga zo kijken op je links.

  Jij ook regenachtige groeten!

  Geliked door 1 persoon

 5. Zelden iemand zo gepassioneerd kiezels zien fotograferen …
  Mooie gedachte … de kiezels van thuis , want het triggerde iets 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. sjoerd zegt:

  Mij geven steentjes een zomers gevoel…

  Geliked door 1 persoon

 7. eltjedoddema zegt:

  t schiere van
  herinnern is
  t stimuleren van
  gedachtenkennis

  Geliked door 1 persoon

 8. Leuk logje, zo zie je dat er altijd weer momenten zijn dat je terug gaat in de tijd en het is nog leuk ook! Associaties zul je altijd overal bij hebben… Veel plezier de 27e!

  Geliked door 1 persoon

 9. Harrij Smit zegt:

  Voor mij is thuis: daar waar ik woon, ondanks of dankzij vele verhuizingen en honderden ‘thuisjes’ op plekken waar mijn lief en ik wild kampeerden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ivar Wakker zegt:

  Horen wie er langskwam
  lijkt me erg ver gezocht,
  maar wel kondigde het bezoek
  zich aan.
  Ook ik heb een tijd
  in een huis
  met grind oprijlaan gewoond
  Wie ik me vooral herinner
  in de komst
  was mijn opa
  met zijn kever
  ( ook dat maakt een specifiek geluid)
  kwam hij kalmpjes aanrijden
  vanuit Noord Hollland
  voor een weekje naar randje Gelderland.
  Nostalgie!

  Geliked door 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Mooi, steentjes en stenen kunnen iets toevoegen aan je gemoedsrust. Grind daarentegen is vooral gunstig als je geen waakhond hebt, een evt. inbreker komt niet geluidloos aan je deur 😉 En ja, ook wij konden de stappen herkennen van diverse familiekeden.
  Wat thuis en huis betreft denk ik vrij gemakkelijk. Ik waardeer de omgeving waar ik woon en die waar we vroeger woonden maar eerder is het: waar mijn brood is, is mijn vaderland. Als het woonhuis maar liefde bevat.

  Geliked door 1 persoon

 12. fietszwerver zegt:

  dank je Rob

  regen groet

  Like

 13. small kucing zegt:

  Yes sometimes certain things when we look at it will bring back memory of our childhood and home 🙂

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik krijg kippenvel van lopen op grind en ik wil het beslist liever niet in mijn tuin. Ik heb ooit ergens gewoond waar heel veel grind op het pad lag. Ik weet nu uit ervaring als je dat wekelijks harken achterwege laat, het gras en onkruid er dwars doorheen komt groeien. Ik mis mijn huisje in het buitengebied. Maar het grind niet!

  Geliked door 1 persoon

 15. staartje zegt:

  Leuke dingen zijn dat!

  Geliked door 1 persoon

 16. Thuis was voor mij bij mijn ouders en vooral mijn moeder, na haar overlijden na mijn vader is mijn “thuis “weggevallen . Een gevoel dat ik nergens anders meer voel, alleen bij herinneringen 😊

  Ik wens je een hele mooie ervaring bij de expositie.

  Fijne avond, groetjes Laura

  Geliked door 1 persoon

 17. constantinoc zegt:

  Ook ik ben opgegroeid in een pastorie waar het half-cirkelvormige pad naar de voordeur met grind was belegd. Op zaterdagmiddag vond mijn vader het steeds een goed idee als ik het enorme grindbed aanharkte. Dat deed ik heel percies en in stilte kon ik erg de pest in krijgen als er daarna iemand naar onze voordeur kwam en grove voetsporen achterliet die mijn werk grondig verstoorden. Ik hoor nog het knarsen van het grind onder de voeten en van mijn tanden.

  Geliked door 1 persoon

 18. meninggever zegt:

  Ik ben erg honkvast. Maar heb heel wat aan forenzenverkeer gedaan toen de bedrijven waar ik mijn carriere wilde voortzetten of uitbouwen van lokatie naar lokatie trokken soms. Zou ik hen ook gevolgd zijn naar een ander land? Wellicht, maar ik weet ook dat ik mijn sociale netwerk, mijn familie, mijn vrienden, heel erg lastig kan missen. Net als de taal het eten, of de Westertoren. Dat jij er ook andere zaken bijhaalt om het begrip thuis te kunnen uitleggen doet me afvragen wat je daarmee bedoelt. Moeten we iedereen die daar zin in heeft hier een zgn. thuis bieden? Zijn we daartoe in staat? Ik vrees het niet. Financieel/economisch is het een ramp. En thuis is echt waar je voor gaat. Je accepteert ook de nadelen van thuis, en gaat niet proberen het thuis van anderen te veranderen. Ik zou het nooit in de bol halen om bij anderen thuis de verfkwast te pakken en daar de boel naar mijn smaak om te bouwen. Kijk, en daar wringt best een knellende schoen in het denken van al te groot idealisme. Mijn thuis is mijn thuis omdat ik dat zelf zo heb opgebouwd en aangepast. En niemand komt er bij mij in om dat voor mij te doen, behalve als ik dat als huisbezitter en bewoner vraag….logisch toch?

  Like

 19. Rob Alberts zegt:

  De eerste generatie gastarbeiders zijn op uitnodiging naar Nederland gekomen. Afgebeuld, uitgewerkt, afgekeurd en ontslagen worden deze mensen nu door velen vervolgd. Deze mensen hebben in hun hart daar een thuisland, maar door hun hier geboren kinderen zijn zij hier nog steeds ontheemd.

  Bezorgde groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.