Neema vertelt over Selela

Mijn collega Cynthia heet in Tanzania Neema. Neema betekent Zegening. Een mooiere naam is bijna niet te bedenken. Ik schreef al eens over Project S van Cynthia en de MLF-leerlingen. Zoals ik ook al eens schreef over Neema neemt u mee met Neema Tours. Nu geef ik graag het woord aan Cynthia / Neema om te vertellen van de reis in 2015 naar Selela. Jaarlijks gaat een groep leerlingen uit Almere naar Selela om een school te bouwen en de gemeenschap te helpen.

We hebben een bijzondere reis achter de rug. Vanaf Dar es Salaam hebben we meer dan 8 uur in de bus gezeten om uit te komen in het dorpje Mto wa Mbu waar we boodschappen zijn gaan doen:
– 6 potten verf
– 20 kwasten
– terpentine
– 4 dozen met schoolboeken (90 stuks)
– 2 manden vol met fruit
– 14 rollen WC papier (when a girl has got to go….)
– 60 flessen water
– vast nog meer wat ik nu vergeten ben….

Bepakt en bezakt zijn we vervolgens naar Selela gegaan om daar voor een aantal dagen ons te settlen.
We hadden een leuke dagindeling, waarbij we zowel op de basisschool als op de middelbare school waren. We gingen zo veel mogelijk mee in het ritme van het Tanzaniaanse onderwijs.

7.00: ontbijt met de docenten
7.30: eerste les
8.40: tweede les
9.50: pauze (voor de Tanzaniaanse kinderen is dit hun ontbijt pauze)
10.10: naar de basisschool
10.30: biologische schilderingen maken
14:00: Lunch bij de basisschool met de docenten
15.00: sociale activiteit op de middelbare school (lees: voetballen!). Daarna uitrusten
17.00: eventueel: bezoek kerk of moskee dienst met de lokale kinderen
18.00: vrije tijd
19.00: diner
20.00: nog wat kletsen met de andere kinderen en naar bed.

Elke ochtend aan het ontbijt keken we naar de vakken die dan gevolgd konden worden. Elke leerling kon zelf kiezen welke les hij of zij wilde volgen.

Collega Kitty vult dit aan:

“Na het volgen van twee lesuren van maar liefst elk 80 minuten, hebben we de boeken en sportkleding cadeau gegeven. Nu zijn we in Selela village bij de basisschool aangekomen. Onze bus werd omringd door wel honderd schattige kleine kindjes. Smelt! Nick hangt de clown uit, de andere mannen de grote stoere broers en de meiden willen allemaal een kindje mee naar huis nemen………

We hebben nu een rondleiding en gaan straks muurschilderingen van het menselijk lichaam in de lokalen maken. In de namiddag gaan we weer de berg op om een activiteit met de middelbare school te doen. Vandaag zijn de schilderingen zo goed als voltooid. De kinderen hebben op de basisschool zelf patat gemaakt. De rest van de middag lekker gechilled in ons kampement en de sportdag voor morgen voorbereid.” En daarna gingen we op safari: We hebben giraffen en zebra’s gezien. Veel impala’s en gnoe, maar 2 olifanten en een paar hippo’s. Via een paar heerlijke dagen op het strand weer terug naar huis. snif.

Voor de geldgevers en sponsoren is het belangrijk om te weten dat de hulp nog doorwerkt: Zo worden er momenteel schooluniformen gemaakt voor weesjes die het uniform niet kunnen betalen (en dus worden gepest op school); de verf wordt gebruikt om een mooi uithang bord te maken. De schoolboeken worden gebruikt om de examencijfers te verhogen. Kortom: hulp is nog nooit zo tastbaar geweest voor deze scholieren.
https://www.facebook.com/MLFvoorSelela?fref=ts

https://www.facebook.com/neematours

http://www.tanzaniasupport.org/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs, Tanzania en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Neema vertelt over Selela

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  een mooi stuk uit de dagboeken van de dames
  wat mij gelijk opviel was dat ze gingen winkelen in een dorpje met een mooie naam
  welke bouwmarkt zou daar zitten , gamma denk ik , wat denk jij 🙂
  je begrijpt ik ben wat sceptisch over al die goede doelen , komt mede omdat , wij als kinderen al allerlei dingen spaarden die dan omgezet werden in geld en eten en wat niet meer , voor de kindertjes in Biafra , en nu een 50 jaar later moet er nog steeds geld en eten en wat al niet meer naar toe , mijn ouders hadden het niet breed , toch gaven ze aan die doelen , maar na zolang vraag ik mij dus af en ik dacht niet onterecht , wat komt er nu eigenlijk van terecht

  rest mij een bijna weer zomerse groet

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Voor de leerlingen uit Almere is het bezoek, leren, werken en bouwen in Selela een levenservaring die ze nooit zullen vergeten.
   Dat ondanks collectes het leed op veel plekken van de wereld nog steeds niet verholpen is vind ik ook jammer.
   Vanaf het moment dat ik in de Bijlmer buren uit alle windstreken leerde kennen is mijn wereld groter en mooier geworden.
   Vriendelijke groet,

   Like

 2. John zegt:

  Dat zijn nog eens lesuren. Daar kom je hier niet mee weg. Probeer het maar en de hel breekt los 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. sjoerd zegt:

  Mooi dat dat werk zo gewaardeerd wordt. Een mooi initiatief…. Niet investeren in oorlogen maar in scholen.

  Geliked door 1 persoon

 4. bloggersterk zegt:

  Voor een paar tientjes per jaar helpen wij al jaren twee Senegalese kinderen aan een toegangsbewijs voor een nieuw schooljaar. Ook een initiatief vanuit ‘onderwijzersland’: mijn onderwijzende buren. Onvoorstelbaar dat zulke kleine bijdragen voor de kinderen daar het verschil kunnen maken. Goed voor ons bewustzijn en voor de bewustwording van onze kinderen dat deze particuliere initiatieven er zijn. Het kan er wat mij betreft niet vaak genoeg ingewreven worden dat welvaart niet vanzelfsprekend is. Maar om op Fietszwervers’ opmerking in te haken …..wat zou het de bestrijding van het cynisme enorm helpen, als al die ontwikkelingsprojecten bij elkaar eindelijk structurele verbetering zouden opleveren. Maar het zijn helaas niet alleen strijkstokken die dat in de weg staan, maar ook minder controleerbare en vaak zeer gewelddadige omgevingsfactoren.

  Geliked door 2 people

  • fietszwerver zegt:

   cynisme
   ik ben niet cynisch , maar wel enorm teleurgesteld , dat door alle hulp van een ieder in al die jaren er nog steeds zo’n ellende is in o.a Tanzania , en ongeacht wiens schuld het ook is , blijft de vraag zal het dan eens beter worden als toen in Biafra
   en welke bouwmarkt as het nu in dat dorpje ?
   ook ons land glijd af naar armoede , al is deze vaak verborgen
   Ontwikkelingsprojecten , water bijvoorbeeld , het continent ligt rondom in het water , voorbeeld , Noordzeekanaal , gegraven met schop en kruiwagen ( goedkoop ) doe daar zijkanalen de woestijn in , ontstaat waterzuivering , van zout naar zoet , vang het op en drink er van
   nu weer overstromingen in Pakistan , voorbeeld Deltawerken , hardwerken en dus geen tijd om oorlogje te voeren om iets als een geloof of wat dan ook
   kom ik op een woord wat ik las ” respect ” ik respecteer een ieder , daar leven ze in kasten , ook al zegt men van niet meer , geen respect voor een ander met een ander geloof of levenswijze
   dit is in mijn ogen geen cynisme hoor , maar helaas pure werkelijkheid
   vriendelijke groet , karel

   Like

   • bloggersterk zegt:

    Laten we het erop houden dat het cynisme vooral in die werkelijkheid zit. En dat moeten we blijvend proberen te doorbreken, want als we ons erbij neerleggen dat er niets verandert: dan zal er ook nooit iets veranderen.

    Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Geweldig project. Van hulpacties zouden we vaker de resultaten moeten zien, de mensen zouden dan misschien meer financieel steunen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Janice Wald zegt:

  Hi,
  Education is your passion? Are you aware I am a teacher!? I teach medieval history and English. Thanks again for your visit to my site and your creative comments about my Dropbox article. It’s been a pleasure to meet you..
  Janice

  Geliked door 1 persoon

 7. dat heet écht helpen!

  als je dan de glinsteringen in de ogen van deze kinderen/mensen ziet, wéét je waarvoor je ’t doet! 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. aargh zegt:

  Mooi werk! Voor de leerlingen uit Almere moet het ook een erg indrukwekkende ervaring zijn.

  Geliked door 1 persoon

 9. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja de natuur huilde , maar gelijktijdig lachte het
  want die regen was hard nodig
  zonnige groet ook van hier

  Like

 10. Rebbeltje zegt:

  Wat moet dat een leuke ervaring zijn geweest…groetjes

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.