Hoofdpijn en andere kwalen

Aspirine bevat stoffen uit de wilgenbast. Vreemd genoeg gebruiken wij steeds minder natuurlijke kruidenmiddelen. Terwijl de farmaceutische industrie vooral haar best doet om natuurlijke stoffen chemisch te produceren en verhandelen. Natuurlijker leven helpt tegen veel nieuwe gezondheidskwalen. Of mag ik zeggen gebruik gewoon minder farmaceutische producten met waslijsten van negatieve bijwerkingen?

Een aardige paradox. De geneeskunde heeft zulke geweldige stappen vooruit gemaakt dat het aantal kwaaltjes en ziektes alleen maar is toegenomen. Steeds minder mensen mogen zich hierdoor gezond noemen. Met als lachende derde natuurlijk de farmaceutische industrie die er met haar aandeelhouders nog het meeste garen bij spint.

Geneeskunde en gezondheid komen hierdoor steeds verder uit elkaar te liggen. Het aantal pijnstillers op recept of zonder recept te verkrijgen wordt groter en groter. De winst die hiermee gemaakt wordt is ook groter en groter. Je zou er spontaan hoofdpijn van krijgen.

Sommige onderzoekers zijn in de laatste stukjes ongerepte natuur nog snel aan het inventariseren of er geneesmiddelen te maken zijn uit bijna uitgestorven planten.

Misschien dat simpel weg dichter bij de Natuur leven de oplossing is voor veel welvaartskwaaltjes?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylsalicylzuur

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

32 reacties op Hoofdpijn en andere kwalen

 1. Walter zegt:

  Ik gebruik ook totaal niks meer… vr. groet

  Geliked door 1 persoon

 2. nielshagen zegt:

  De meeste natuurlijke producten helpen wel, maar niet zo effectief als geneesmiddelen die de farmaceutische industrie ontwerpt.

  Die industrie doet niet natuurlijk werkzame stoffen chemisch namaken. Zij extraheert de werkzame stof tot het natuurlijke product, waardoor je een sterker middel krijgt.

  Nu is het inderdaad onzin om tegen alles maar een pilletje te slikken. En lichte hoofdpijn kun je ook leren verdragen. Maar voor ziektes als kanker lijkt dat minder het geval te zijn. Ook ‘gezond’ leven helpt daar niet per se tegen. Vaak is het puur pech hebben.

  Wij mensen gaan nu eenmaal dood. Daar valt vooralsnog weinig aan te doen.

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  Mogge Rob
  Ik ben onderweg naar de mooie natuur van Drenthe voor een mooie wandeling
  Ben het heu eens met het blog , zelf gebruik ik maar 1 pufje per dag
  Wens je een gezonde dag
  Zonnige groet Karel

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat ik nog het ergste vind? Dat veel medicatie in Nederland gewoon te koop ligt in de gewone supermarkt. Zoiets kan en mag in België (nog) niet. Maar goed ook, want misbruik van medicatie is een groot gevaar…

  Geliked door 1 persoon

 5. Myriam zegt:

  Ja, die farmaceutische industrie, het is me wat. Toch ben ik vaak blij met wat ze geproduceerd hebben.:-)

  Like

 6. John zegt:

  Het beste medicijn is water. Hoofdpijn? Drink eerst eens genoeg water. Maagpijn idem dito. We bestaan voor het grootste deel uit vocht maar mensen drinken over het algemeen te weinig. Dat geeft klachten waarvoor men naar de dokter gaat, die er weer wat voor geeft. En dat terwijl water baak kan helpen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ze studeren tegenwoordig ook geen geneeskunde meer maar medicijnen … !!
  Het is helemaal de bedoeling niet meer dat ze je genezen van ziektes. pappen en nathouden brengt veel meer op.
  Gelukkig zijn er ook nog mensen die zelf na blijven denken en dan toch uitkomen bij kruiden en heel eenvoudige soms zelfs kostenloze middelen .
  De natuur voorziet tenslotte in alles. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Kijk maar es naar de dieren, als die eraan kunnen, niet opgesloten zitten in een stal en vrije uitloop hebben…mijn paarden snoepen wilgentakken als ze dat nodig hebben. Blaadjes van de notelaar of kamillebloempjes zijn wormdrijvend. Honden eten gras om zich te reinigen van toxische stoffen die ze binnenkrijgen…

  Geliked door 1 persoon

 9. Patty zegt:

  Tja, we evolueren nu eenmaal, dus ook op het gebied van geneeskunde, anders zouden we niet overleven. Gelukkig beseffen steeds meer mensen, dat je het allemaal goed kan combineren. Puur natuur en de moderne techniek 😉

  Geliked door 2 people

 10. zeezicht zegt:

  Aspirine veroorzaakt bij mij maagbloedingen, dus toch niet zo onschuldig!…

  Like

 11. Mijn kat is 13 jaar oud en maar 2 keer naar de dierenarts geweest,voor ontworming en castratie, hij is zo gezond als een vis…en als hij ziek is doe ik er niks aan en gaat het vanzelf weer over…je schrikt je rot als je de bedragen ziet wat de dierenarts vraagt…pfff..daar doe ik niet aan mee..Zijn broertje die elk jaar naar de dierenarts vind was 7 toen hij overleed aan een hartaanval..(die was trouwens bij mijn collega)…

  Geliked door 1 persoon

 12. HesterLeyNel zegt:

  Ons het grootgeword met wat ons “ou Hollandse medisyne” genoem het en nog steeds in die winkel te koop is onder die handelsmerk van Lennon. Veral die ouer mense gebruik dit nog. Ek onthou in ons skoolboeke was daar gereelde verwysings na wynruit, rooi dulsies, versterkdruppels, duiwelsdrek – dis medikasie wat die destydse Voortrekkers nog gebruik het.

  Geliked door 3 people

 13. terrebel zegt:

  De farmaceutische industrie is de media gevolgd: ooit begon met met het helpen en informeren van burgers. Nu gaat het alleen nog maar om geld verdienen.

  Geliked door 1 persoon

 14. bloggersterk zegt:

  Maar wat zijn precies die welvaartskwaaltjes en kùn je nog wel natuurlijk genoeg leven om die te voorkomen? Bijvoorbeeld in een galerijflat met balkon vlak boven de A10.

  Geliked door 1 persoon

 15. Olga Schefferlie zegt:

  Een goed geschreven stuk, Rob! Over de inhoud kan ik niet genoeg zeggen, zolang ik niet afhankelijk ben van levensreddende medicijnen uit de farmaceutische industrie… Paracetamol is bij sommige kwaaltjes zeker effectief en behoorlijk goedkoop.

  Geliked door 2 people

 16. Hoe kom je nou weer op het idee voor dit stukje?
  Wat een eng spul eigenlijk die aspirine… Maar ja soms ontkom je niet aan medicijnen slikken. Ik slik de voorgeschreven medicijnen tegen hoge bloeddruk, is keurig onder controle. Wat het is weet ik eigenlijk niet eens, maar ik doe het er goed op, zeg maar ;-).
  En af en toe paracetamol natuurlijk, maar verder liever niks…

  Geliked door 1 persoon

 17. perdebytjie zegt:

  Mens moet ook in gedagte hou dat klinies ongetoetste natuurlike medikasie baie gevaarlik kan wees.

  Geliked door 2 people

 18. realjager zegt:

  Ik gebruik vrijwel nooit medicijnen en al helemaal geen aspirine gelukkig. Sinds ik ben gestopt met roken heb ik geen hoofdpijn meer gehad 🙂

  Geliked door 1 persoon

 19. sjoerd zegt:

  Een mooi geschreven stuk met dito reacties. Ik ben helaas gebonden aan medicijnen, anders was ik al lang dood geweest. Maar er zit een duidelijke boodschap in.

  Geliked door 1 persoon

 20. Lewies Mymer zegt:

  Dit is nietemin gerusstellend dat daar medikasie beskikbaar is as it nodig is.

  Geliked door 1 persoon

 21. Merel zegt:

  Ik probeer zo weinig mogelijk te nemen het is goed voor het ene kwaaltje maar je krijgt er vaak,weer andere kwaaltjes bij

  Geliked door 1 persoon

 22. meninggever zegt:

  Niet vergeten dat er meer factoren zijn die mensen ziek kunnen maken. Eetpatronen, roken, het gebrek aan beweging, overmaat aan beweging, drank, drugs, maar ook een bepaalde voorkeur om naar de meest wonderlijke oorden op aarde af te reizen om daar de natuur te bekijken (of af te schieten). Daardoor worden statistieken ook beinvloed, niet alleen door de farma-industrie…

  Geliked door 1 persoon

 23. Plato zegt:

  Ik moet helaas aan de thyrax vanweg de schildklier. Het lukt me niet er buiten te kunnen. Maar door minder zout en suiker te eten kan ik de allopurinol laten staan (tegen de jicht). De specialist zou zijn haren uit zijn hoofd trekken als hij dit leest. Maar ik heb er al zes jaar geen pil meer bij en nooit meer last. Het is een goed idee om iedereen bewust te zijn van nut en noodzaak. Die zeilboot moet de apotheker dan maar elders financieren. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 24. Rob Alberts zegt:

  Sterkte met je schildklier.
  Het kan een lastig en vervelend orgaan.
  Regelmatig leven en de juiste medicatie helpt geloof ik bij een verstoorde werking van de schildklier.

  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.