In willekeurige volgorde zijn de onderstaande 5 punten voor mij van belang. Een viseter ben ik nooit zo geweest. Een zout of zuur harinkje heb ik wel gegeten. Maar de andere vissen en visgerechten heb ik nooit leren waarderen als een lekker hapje. Vlees daarentegen heb ik altijd met veel plezier in alle soorten, maten en smaken gegeten. Volgens sommige heb ik complete dieren verzwolgen. Daarbij ben ik ook echt een product van het melk-is-goed-voor-elk tijdperk.
Van het rijtje Flexitariër, vegetariër, veganist ben ik nu al weer geruime tijd vegetariër. Waarbij ik ook al weer even sterk aan het denken over de laatste stap naar veganist. Mijn zuivelgebruik maakt dat ik minder hoef stil te staan bij de hoeveelheid eiwitten die ik eet. Natuurlijk wil ik mijn zuivelgebruik niet vervangen door sojaproducten.
De zuivelproductie is direct te linken aan de negatieve kanten van de vleesindustrie en de daaraan gekoppelde milieuproblemen. De soja-productie is voornamelijk gekoppeld aan de vleesindustrie. De discussie m.b.t. genetisch gemodificeerde soja en het veelvuldig gebruik van glyfosfaat zetten soja in mijn ogen terecht in een kwaad daglicht. Groenten, fruit en vooral verschillende bonen en erwtensoorten geven een extra dimensie aan het koken. Mijn dierloze eten heeft gemaakt dat ik met meer plezier kook en meer geniet van mijn eten.
De volgende stap maakt het vast alleen maar mooier en lekkerder. Het vlees is langzaam uit mijn boodschappen verdwenen. Met zuivel zal ik dat van nu af aan ook gaan minderen. I.p.v. vegetariër zeg ik dat ik geen dier meer eet. Zal ik mijzelf straks planteneter i.p.v. veganist noemen?
- Voor je gezondheid – je wordt en blijft aantoonbaar gezonder als je afziet van vlees en vis. Vegetariërs hebben een lager risico op tal van welvaartziekten en leven aantoonbaar langer en (nog belangrijker) langer gezond. Eigenlijk kan niemand hier omheen.
- Voor het milieu – de belasting van de wereldwijde veeteelt voor het milieu is enorm. Daarom verklein je je ‘voetafdruk’ aanzienlijk als je afziet van vlees. Zo maak je echt verschil.
- Voor de dieren – het spreekt voor zich: dieren lijden vreselijk in de grootschalige bio-industrie. En dat is waar meer dan 95% van alle vlees vandaan komt. Vegetariërs zeggen daartegen NEE en doen NEE!
- Voor de oceanen – de visserij is een verwoestende industrie die binnen afzienbare tijd de oceanen totaal heeft vernietigd. Daar wil je geen deel van uitmaken.
- Voor een eerlijke voedselverdeling – je kunt nu eenmaal veel meer mensen voeden met plantaardige voeding dan met dierlijke producten. De grote consumptie van vlees in het Westen gaat ten koste van vele armen.
Moategen is n goud ding! En dat geldt veur veul zoaken
n Vrouge groet.
LikeGeliked door 2 people
mogge Rob
ik ben een echte viseter
eigenlijk het enige wat ik zou moeten laten staan , zijn de pintjes 🙂
maar met wat je hier meld bij de 5 punten ben ik het wel eens
wandel groet
LikeGeliked door 2 people
Je bent dus een Pescotariër?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pescotarisme
Diervriendelijke groet,
LikeLike
Ha ik weet wel beter 😉
LikeLike
Helemaal mee eens Rob maar dat zal geen verrassing voor je zijn 🙂 vlees eet ik al lang niet meer. Melk en dat soort zaken zijn uit het boodschappenmandje verdwenen. Twee maanden in het jaar eet ik veganistisch. De overstap naar volledig veganisme ga ik ook zeker maken. Het is in alle opzichten uiteindelijk de enige moreel verantwoorde keuze. Zelfs voor de productie van melk en eieren wordt zo enorm geleden. Voor met name mijn pleegkinderen is de stap op dit moment nog erg groot. Ze zijn er niet mee opgegroeid en horen van hun familie andere meningen dan van mij. Vandaar dat Demeter kaas en eieren nog in het assortiment zitten. Maar de stap gaat gezet worden en de tijd gaat ons gelijk geven In de natuur eten dieren elkaar op maar dat hoeft nog niet te betekenen dat wij dat ook moeten doen. Het denken vanuit de monotheïstische godsdiensten moeten we los laten. De mens is niet de kroon op de schepping, en planten en dieren zijn niet gemaakt om de mensheid van voedsel te voorzien. We maken deel uit van de natuur en zouden er goed aan doen om ons ook zo te gedragen. Overigens, verbaast het me steeds weer dat volgelingen van deze religies zich niet realiseren dat Adam en Eva veganisten waren aangezien de dood in het paradijs niet voor kwam. Het paradijs wordt omschreven als een situatie waarin het lam naast de leeuw ligt. Maar los daarvan, ik voel me maar op 1 manier boven de natuur uit stijgen en dat is waar ik het eten en gegeten worden los laat en er niet meer aan mee doe.
LikeGeliked door 3 people
Ik ben een principieel weinig vleeseter. Veel tahoe gegeten, maar dat is ook niet slim. Voorlopig houd ik het bij veel groenten en soms wat vlees en vis. Zuivel verdwijnt ook meer en meer, maar een eitje eet ik regelmatig. het klopt wel helemaal als het om de biologische voetstap gaat
LikeGeliked door 2 people
Ik eet veel vis maar zeg ook geen nee tegen een stukje vlees van hier bij de boer. Maar wat is nu een flexitariër?
LikeGeliked door 1 persoon
Een flexitariër laat geregeld bewust het dier weg in zijn maaltijden.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Mooie blog.
Hier nog een flexitariër, voornamelijk om morele redenen. Punt 2 en 5 staan bij mij bovenaan.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kan me nog steeds niet geheel vegetariër noemen, helaas. Eigenlijk eet ik nog nauwelijks vlees, maar als we buiten de deur eten, kan ik het niet laten.
LikeLike
Ik ben een Pescotariër, maar ga ook steeds minder vis eten, ik eet geen gekweekte vis, alleen maar kabeljauw…maar dat wordt ook minder…ik ben dol op garnalen, maar als ik zie hoe ze gekweekt worden,dan gaat het niet lang meer duren voordat ik ook dat niet meer ga eten…af en toe een eitje vind ik nog steeds lekker….melk drink ik al jaren niet meer, maar ik hou van kaas…dus dat gaat een probleem worden…maar ik doe mijn best om steeds minder levende wezens te eten.
LikeGeliked door 1 persoon
T’is maar net welke onderzoeken je wilt geloven 😉 Welvaartziekten ontstaan door geproduceerde voeding uit fabrieken, waar allerlei ‘rotzooi’ aan is toegevoegd. Na mijn studie aan de Universiteit van Wageningen kan ik nu onderzoeken beter interpreteren en zo is mijn ‘bijbel’ tegenwoordig Eat the Yolks van Liz Wolfe, voorheen vegetarier nu overtuigend Eat Real Food, waaronder ook vlees van goed verzorgde en natuurlijk gevoerde dieren.
Daarnaast vind ik ook dat je niet moet vergeten wat je zelf als mens bent; omnivoor; alles-eter. Bewust zijn in wat je eet, zo natuurlijk mogelijk is dus mijn ‘ding’ 😉
LikeGeliked door 2 people
Een hele mooie verklaring waarom men geen vlees of vis meer zou moeten eten, ik wilde dat ik wat sterker was, ik blijf nog even bij biologisch en af en toe vervangen door eieren.
LikeLike
Oeps, ik zou me bijna gaan schamen als vleeseter. Ik voel me net een konijn als ik alleen maar groenten eet. Ik eet wel voornamelijk vegetariers…
LikeGeliked door 1 persoon
Een blog waar ik het helemaal mee eens ben, Rob. Vlees en andere dierprodukten zijn op alle mogelijke manieren slecht. Ik ben in principe vegetariër, maar omdat ik af en toe nog eens zondig met een stukje kip, een rookworst bij de boerenkool of een paar stukjes koolvis, noem ik mezelf eerlijkheidshalve vagetariër 😀
LikeGeliked door 3 people
Deze term is nieuw voor mij.
Maar jij bent en blijft een woordkunstenaar.
Diervriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je, Rob – een mensvriendelijke groet terug, wetende dat diervriendelijk en mensvriendelijk nauw aan elkaar verwant zijn!
LikeGeliked door 1 persoon
Er is ook biologische sojamelk, als je toch behoefte mocht hebben aan een dergelijke drank. En ‘melk’ gemaakt van rijst, haver, cocos en combinaties hiervan. Best drinkbaar en ook nog zonder cholesterol, alleen niet geschikt voor in de koffie.
LikeGeliked door 1 persoon
De vegetarische melkvervangers vind ik te zoet.
Ik moet mijn koffie dus maar zwart gaan drinken.
Diervriendelijke groet
LikeLike
Ja dat vind ik ook wel raar, dat spul is allemaal tamelijk zoetig, jammer. Melk is dat ook maar toch niet zo erg.
LikeLike
Een loffelijk streven, maar ik volg je er niet in. Daarvoor ben ik toch te gehecht aan een beetje vlees en vooral vis. Maar je hebt gelijk: die zijn de pest in andermans lichaam 🙂
LikeLike
Met het ouder worden eet ik steeds minder vlees, maar om te zeggen dat ik volbloed vegetariër zal worden durf ik niet. Natuurlijk weet men nooit.
LikeLike
Ben dol op maaltijdsalades, maar eerlijkheidshalve graag met een stukje vlees of vis 😉
LikeLike
Wij eten zeer weinig vlees, maar een stukje lekkere vis laten we nooit staan…
LikeLike
Het is tegenwoordig heel moeilijk om iets te eten dat niet slecht voor je is. Stap maar eens een supermarkt in op zoek naar iets zonder suiker (of ‘dextrose’, ‘sacharide’, ‘stroop’, ‘vruchtenextract’) er in. De bio-industrie is inderdaad een groot kwaad. Jammer dat bomen geen gratis wi-fi signalen afgeven. Dan zouden consumenten er op aan dringen dat daar meer van moesten komen… 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Lees ‘Dieren eten’ (J.S. Soer – http://www.amboanthos.nl/boek/dieren-eten/) en het eten van vlees en vis wordt steeds minder aantrekkelijk. Volgens Soer worden vissen nog erger gemarteld dat koeien en varkens. Ik ben nu weer ongeveer 4 jaar vegetariër.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor de leestip!
LikeLike
Ik ben een beetje verplicht flexitariër geworden en waar ik kan, koop ik dan ook biologisch. Maar zo nu en dan heb ik het wel nodig voor de proteïnen, mijn lichaam vraagt er dan simpelweg om, maar verder….
X
LikeGeliked door 1 persoon
ik ben heel bewust vegetariër (al 20 jaar).
ik eet of drink ook geen zuivelprodukten.
af en toe gaat er wel een eitje in, van onze eigen kippen.
ik ben een tijdlang fruitariër geweest. na 9 mnd was mijn lichaam zo ondervoed en uitgeput, dat dit geen optie meer is voor mij! 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Hoe kom je aan de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft als je geen vlees eet en ook nog eens wilt minderen met zuivel? De eiwitten in zuivel heb je volgens mij hard nodig als je vlees en vis laat staan…
LikeGeliked door 1 persoon
Peulvruchten zijn een uitstekende en gezonde eiwitbron. Gevarieerd eten zorgt daarbij voor de noodzakelijke vitaminen.
De links bij mijn blog geven aanvullende info.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Peulvruchten: ik vind linzensoep heerlijk, maar van bruine bonen en kapucijners wordt ik gauw winderig. En erwten zijn er voor in de erwtensoep – alleen lekker als het 10 graden vriest….
LikeLike
Er zoveel soorten, smaken en maten van peulvruchten:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx
https://nl.wikipedia.org/wiki/Peul_%28vrucht%29
http://www.dieetvandaag.nl/1768/2012/08/07/waarom-zijn-peulvruchten-gezond/
De winderigheid is niet bij elke soort even groot. Echte winters hebben we inderdaad steeds minder.
Maar zomer en winter kan ik de adukiboon aanraden.
http://www.modernehippies.nl/minder-bekende-superfoods-3-de-adukiboon/
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
http://www.bruinebonenbende.nl/ is ook heel leuk en informatief als je meer wil (w)eten van peulvruchten. Groet van Inostrate
LikeGeliked door 1 persoon
Dank voor deze aanvulling.
Smakelijke groet,
LikeLike
Ik zou denk ik best een goeie vegetariër zijn… Ben dol op allerlei bonen etc. Noten kunnen ze me voor wakker maken bij wijze van. Maar ik vind een stukje vlees ook erg lekker, hoewel het liefst echt een heel klein stukje… Vis ben ik niet dol op. Ik zal in een restaurant nooit vis bestellen… smaakt zo vissig zeg maar. ;-). Interessant logje Rob!
Groetjesss in alle soorten en maten!
LikeGeliked door 1 persoon
Goed voor dieren, milieu en nog meer; maar heel en en toe denk ik ook aan mij. ’n Keertje genieten van een biefstukje, toetje…….
LikeLike
Er is wat discussie over voedsel en waar je bij hoor, zelf zie me als flexitariër, die 99% vlees en vis loos eet. dat bevalt me prima. Hans
LikeGeliked door 1 persoon
Ik lees niet vaak een blog (behalve dan op de ‘obvious kanalen’) waar men zo eensgezind is als het gaat om vegetarisme (en indien men niet dezelfde eetwijze hanteert, in ieder geval respectvol). Wat een verademing. Als je uit een boerenfamilie komt, word je constant met de nek aangekeken als vegetariër. Niet dat het voor mij iets verandert, maar het is wel eens leuk om wat anders te horen/lezen. Hoera!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik noem mezelf al jaren een semitariër, omdat ik weinig vlees eet. Dwz 60 gram bij een hoofdmaaltijd vind ik ruim voldoende. Daarbij wissel ik vaak af met vis, maar dan ook veel kleinere hoeveelheden dan gemiddeld. Melk drink ik sinds mijn 14de niet meer, maar ik eet nog wel kaas en dan vooral Franse waar veel minder liters melk in worden verwerkt per kg kaas. Wat ik vooral mijdt is varkensvlees. Met paardenvlees heb ik geen moeite en vaker is het kip.Dat laatste is miscchien niet diervriendelijk, maar wel veel milieuvriendelijker en geeft een veel lagere voetafdruk. Plantaardig ben ik ook niet. Die arme plantjes laat ik de kop afsnijden en eet ik op.
Wel is het zo dat ruim 98% van de varkenshouderij kan stoppen als iedereen mijn dieet volgt. Voor rundvee is dat zeker 80% minder nodig, daarbij gebruik ik ook geen leer. Mij stoot het af als restaurants grote lappen vlees serveren. Ik vind dat geen reclame. Vaak eet ik dan maar pizza of maaltijdsallades waar veel minder of geen vlees in zit.
LikeGeliked door 1 persoon
Top artikel!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel
LikeGeliked door 1 persoon