Flexitariër, vegetariër, veganist

In willekeurige volgorde zijn de onderstaande 5 punten voor mij van belang. Een viseter ben ik nooit zo geweest. Een zout of zuur harinkje heb ik wel gegeten. Maar de andere vissen en visgerechten heb ik nooit leren waarderen als een lekker hapje. Vlees daarentegen heb ik altijd met veel plezier in alle soorten, maten en smaken gegeten. Volgens sommige heb ik complete dieren verzwolgen. Daarbij ben ik ook echt een product van het melk-is-goed-voor-elk tijdperk.

Van het rijtje Flexitariër, vegetariër, veganist ben ik nu al weer geruime tijd vegetariër. Waarbij ik ook al weer even sterk aan het denken over de laatste stap naar veganist. Mijn zuivelgebruik maakt dat ik minder hoef stil te staan bij de hoeveelheid eiwitten die ik eet. Natuurlijk wil ik mijn zuivelgebruik niet vervangen door sojaproducten.

De zuivelproductie is direct te linken aan de negatieve kanten van de vleesindustrie en de daaraan gekoppelde milieuproblemen. De soja-productie is voornamelijk gekoppeld aan de vleesindustrie. De discussie m.b.t. genetisch gemodificeerde soja en het veelvuldig gebruik van glyfosfaat zetten soja in mijn ogen terecht in een kwaad daglicht. Groenten, fruit en vooral verschillende bonen en erwtensoorten geven een extra dimensie aan het koken. Mijn dierloze eten heeft gemaakt dat ik met meer plezier kook en meer geniet van mijn eten.

De volgende stap maakt het vast alleen maar mooier en lekkerder. Het vlees is langzaam uit mijn boodschappen verdwenen. Met zuivel zal ik dat van nu af aan ook gaan minderen. I.p.v. vegetariër zeg ik dat ik geen dier meer eet. Zal ik mijzelf straks planteneter i.p.v. veganist noemen?

  1. Voor je gezondheid – je wordt en blijft aantoonbaar gezonder als je afziet van vlees en vis. Vegetariërs hebben een lager risico op tal van welvaartziekten en leven aantoonbaar langer en (nog belangrijker) langer gezond. Eigenlijk kan niemand hier omheen.
  2. Voor het milieu – de belasting van de wereldwijde veeteelt voor het milieu is enorm. Daarom verklein je je ‘voetafdruk’ aanzienlijk als je afziet van vlees. Zo maak je echt verschil.
  3. Voor de dieren – het spreekt voor zich: dieren lijden vreselijk in de grootschalige bio-industrie. En dat is waar meer dan 95% van alle vlees vandaan komt. Vegetariërs zeggen daartegen NEE en doen NEE!
  4. Voor de oceanen – de visserij is een verwoestende industrie die binnen afzienbare tijd de oceanen totaal heeft vernietigd.  Daar wil je geen deel van uitmaken.
  5. Voor een eerlijke voedselverdeling – je kunt nu eenmaal veel meer mensen voeden met plantaardige voeding dan met dierlijke producten.  De grote consumptie van vlees in het Westen gaat ten koste van vele armen.

http://www.vegetariers.nl/

https://www.facebook.com/Vegetariersbond

https://twitter.com/veganieuws

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, Natuur, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

42 reacties op Flexitariër, vegetariër, veganist

  1. eltjedoddema zegt:

    Moategen is n goud ding! En dat geldt veur veul zoaken

    n Vrouge groet.

    Geliked door 2 people

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik ben een echte viseter
    eigenlijk het enige wat ik zou moeten laten staan , zijn de pintjes 🙂
    maar met wat je hier meld bij de 5 punten ben ik het wel eens
    wandel groet

    Geliked door 2 people

  3. Minka Jansen zegt:

    Helemaal mee eens Rob maar dat zal geen verrassing voor je zijn 🙂 vlees eet ik al lang niet meer. Melk en dat soort zaken zijn uit het boodschappenmandje verdwenen. Twee maanden in het jaar eet ik veganistisch. De overstap naar volledig veganisme ga ik ook zeker maken. Het is in alle opzichten uiteindelijk de enige moreel verantwoorde keuze. Zelfs voor de productie van melk en eieren wordt zo enorm geleden. Voor met name mijn pleegkinderen is de stap op dit moment nog erg groot. Ze zijn er niet mee opgegroeid en horen van hun familie andere meningen dan van mij. Vandaar dat Demeter kaas en eieren nog in het assortiment zitten. Maar de stap gaat gezet worden en de tijd gaat ons gelijk geven In de natuur eten dieren elkaar op maar dat hoeft nog niet te betekenen dat wij dat ook moeten doen. Het denken vanuit de monotheïstische godsdiensten moeten we los laten. De mens is niet de kroon op de schepping, en planten en dieren zijn niet gemaakt om de mensheid van voedsel te voorzien. We maken deel uit van de natuur en zouden er goed aan doen om ons ook zo te gedragen. Overigens, verbaast het me steeds weer dat volgelingen van deze religies zich niet realiseren dat Adam en Eva veganisten waren aangezien de dood in het paradijs niet voor kwam. Het paradijs wordt omschreven als een situatie waarin het lam naast de leeuw ligt. Maar los daarvan, ik voel me maar op 1 manier boven de natuur uit stijgen en dat is waar ik het eten en gegeten worden los laat en er niet meer aan mee doe.

    Geliked door 3 people

  4. staartje zegt:

    Ik ben een principieel weinig vleeseter. Veel tahoe gegeten, maar dat is ook niet slim. Voorlopig houd ik het bij veel groenten en soms wat vlees en vis. Zuivel verdwijnt ook meer en meer, maar een eitje eet ik regelmatig. het klopt wel helemaal als het om de biologische voetstap gaat

    Geliked door 2 people

  5. Hillechien Prins zegt:

    Ik eet veel vis maar zeg ook geen nee tegen een stukje vlees van hier bij de boer. Maar wat is nu een flexitariër?

    Geliked door 1 persoon

  6. Rob Alberts zegt:

    Een flexitariër laat geregeld bewust het dier weg in zijn maaltijden.
    Vriendelijke groet,

    Like

  7. nielshagen zegt:

    Mooie blog.

    Hier nog een flexitariër, voornamelijk om morele redenen. Punt 2 en 5 staan bij mij bovenaan.

    Geliked door 1 persoon

  8. Ik kan me nog steeds niet geheel vegetariër noemen, helaas. Eigenlijk eet ik nog nauwelijks vlees, maar als we buiten de deur eten, kan ik het niet laten.

    Like

  9. Ik ben een Pescotariër, maar ga ook steeds minder vis eten, ik eet geen gekweekte vis, alleen maar kabeljauw…maar dat wordt ook minder…ik ben dol op garnalen, maar als ik zie hoe ze gekweekt worden,dan gaat het niet lang meer duren voordat ik ook dat niet meer ga eten…af en toe een eitje vind ik nog steeds lekker….melk drink ik al jaren niet meer, maar ik hou van kaas…dus dat gaat een probleem worden…maar ik doe mijn best om steeds minder levende wezens te eten.

    Geliked door 1 persoon

  10. Patty zegt:

    T’is maar net welke onderzoeken je wilt geloven 😉 Welvaartziekten ontstaan door geproduceerde voeding uit fabrieken, waar allerlei ‘rotzooi’ aan is toegevoegd. Na mijn studie aan de Universiteit van Wageningen kan ik nu onderzoeken beter interpreteren en zo is mijn ‘bijbel’ tegenwoordig Eat the Yolks van Liz Wolfe, voorheen vegetarier nu overtuigend Eat Real Food, waaronder ook vlees van goed verzorgde en natuurlijk gevoerde dieren.
    Daarnaast vind ik ook dat je niet moet vergeten wat je zelf als mens bent; omnivoor; alles-eter. Bewust zijn in wat je eet, zo natuurlijk mogelijk is dus mijn ‘ding’ 😉

    Geliked door 2 people

  11. Een hele mooie verklaring waarom men geen vlees of vis meer zou moeten eten, ik wilde dat ik wat sterker was, ik blijf nog even bij biologisch en af en toe vervangen door eieren.

    Like

  12. sjoerd zegt:

    Oeps, ik zou me bijna gaan schamen als vleeseter. Ik voel me net een konijn als ik alleen maar groenten eet. Ik eet wel voornamelijk vegetariers…

    Geliked door 1 persoon

  13. Harrij Smit zegt:

    Een blog waar ik het helemaal mee eens ben, Rob. Vlees en andere dierprodukten zijn op alle mogelijke manieren slecht. Ik ben in principe vegetariër, maar omdat ik af en toe nog eens zondig met een stukje kip, een rookworst bij de boerenkool of een paar stukjes koolvis, noem ik mezelf eerlijkheidshalve vagetariër 😀

    Geliked door 3 people

  14. aargh zegt:

    Er is ook biologische sojamelk, als je toch behoefte mocht hebben aan een dergelijke drank. En ‘melk’ gemaakt van rijst, haver, cocos en combinaties hiervan. Best drinkbaar en ook nog zonder cholesterol, alleen niet geschikt voor in de koffie.

    Geliked door 1 persoon

  15. bloggersterk zegt:

    Een loffelijk streven, maar ik volg je er niet in. Daarvoor ben ik toch te gehecht aan een beetje vlees en vooral vis. Maar je hebt gelijk: die zijn de pest in andermans lichaam 🙂

    Like

  16. Suskeblogt zegt:

    Met het ouder worden eet ik steeds minder vlees, maar om te zeggen dat ik volbloed vegetariër zal worden durf ik niet. Natuurlijk weet men nooit.

    Like

  17. Rebbeltje zegt:

    Ben dol op maaltijdsalades, maar eerlijkheidshalve graag met een stukje vlees of vis 😉

    Like

  18. Wij eten zeer weinig vlees, maar een stukje lekkere vis laten we nooit staan…

    Like

  19. terrebel zegt:

    Het is tegenwoordig heel moeilijk om iets te eten dat niet slecht voor je is. Stap maar eens een supermarkt in op zoek naar iets zonder suiker (of ‘dextrose’, ‘sacharide’, ‘stroop’, ‘vruchtenextract’) er in. De bio-industrie is inderdaad een groot kwaad. Jammer dat bomen geen gratis wi-fi signalen afgeven. Dan zouden consumenten er op aan dringen dat daar meer van moesten komen… 😉

    Geliked door 1 persoon

  20. Blewbird zegt:

    Lees ‘Dieren eten’ (J.S. Soer – http://www.amboanthos.nl/boek/dieren-eten/) en het eten van vlees en vis wordt steeds minder aantrekkelijk. Volgens Soer worden vissen nog erger gemarteld dat koeien en varkens. Ik ben nu weer ongeveer 4 jaar vegetariër.

    Geliked door 1 persoon

  21. Morgaine zegt:

    Ik ben een beetje verplicht flexitariër geworden en waar ik kan, koop ik dan ook biologisch. Maar zo nu en dan heb ik het wel nodig voor de proteïnen, mijn lichaam vraagt er dan simpelweg om, maar verder….

    X

    Geliked door 1 persoon

  22. ik ben heel bewust vegetariër (al 20 jaar).
    ik eet of drink ook geen zuivelprodukten.
    af en toe gaat er wel een eitje in, van onze eigen kippen.
    ik ben een tijdlang fruitariër geweest. na 9 mnd was mijn lichaam zo ondervoed en uitgeput, dat dit geen optie meer is voor mij! 😉

    Geliked door 1 persoon

  23. Jan Jaap zegt:

    Hoe kom je aan de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft als je geen vlees eet en ook nog eens wilt minderen met zuivel? De eiwitten in zuivel heb je volgens mij hard nodig als je vlees en vis laat staan…

    Geliked door 1 persoon

  24. Ik zou denk ik best een goeie vegetariër zijn… Ben dol op allerlei bonen etc. Noten kunnen ze me voor wakker maken bij wijze van. Maar ik vind een stukje vlees ook erg lekker, hoewel het liefst echt een heel klein stukje… Vis ben ik niet dol op. Ik zal in een restaurant nooit vis bestellen… smaakt zo vissig zeg maar. ;-). Interessant logje Rob!
    Groetjesss in alle soorten en maten!

    Geliked door 1 persoon

  25. Bertie zegt:

    Goed voor dieren, milieu en nog meer; maar heel en en toe denk ik ook aan mij. ’n Keertje genieten van een biefstukje, toetje…….

    Like

  26. logbankje zegt:

    Er is wat discussie over voedsel en waar je bij hoor, zelf zie me als flexitariër, die 99% vlees en vis loos eet. dat bevalt me prima. Hans

    Geliked door 1 persoon

  27. Ik lees niet vaak een blog (behalve dan op de ‘obvious kanalen’) waar men zo eensgezind is als het gaat om vegetarisme (en indien men niet dezelfde eetwijze hanteert, in ieder geval respectvol). Wat een verademing. Als je uit een boerenfamilie komt, word je constant met de nek aangekeken als vegetariër. Niet dat het voor mij iets verandert, maar het is wel eens leuk om wat anders te horen/lezen. Hoera!

    Geliked door 1 persoon

  28. Ximaar zegt:

    Ik noem mezelf al jaren een semitariër, omdat ik weinig vlees eet. Dwz 60 gram bij een hoofdmaaltijd vind ik ruim voldoende. Daarbij wissel ik vaak af met vis, maar dan ook veel kleinere hoeveelheden dan gemiddeld. Melk drink ik sinds mijn 14de niet meer, maar ik eet nog wel kaas en dan vooral Franse waar veel minder liters melk in worden verwerkt per kg kaas. Wat ik vooral mijdt is varkensvlees. Met paardenvlees heb ik geen moeite en vaker is het kip.Dat laatste is miscchien niet diervriendelijk, maar wel veel milieuvriendelijker en geeft een veel lagere voetafdruk. Plantaardig ben ik ook niet. Die arme plantjes laat ik de kop afsnijden en eet ik op.

    Wel is het zo dat ruim 98% van de varkenshouderij kan stoppen als iedereen mijn dieet volgt. Voor rundvee is dat zeker 80% minder nodig, daarbij gebruik ik ook geen leer. Mij stoot het af als restaurants grote lappen vlees serveren. Ik vind dat geen reclame. Vaak eet ik dan maar pizza of maaltijdsallades waar veel minder of geen vlees in zit.

    Geliked door 1 persoon

  29. Mine zegt:

    Top artikel!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.