Natuurlijke begrazing langs de Weespertrekvaart

Het fiets- en wandelpad tussen Amsterdam-betondorp en het Amstel station loopt langs het ecolint. Dit ecolint loopt van het Nieuwe Diep bij het Amsterdamse Bos naar het Nieuwe Meer bij het Flevopark. Deze water en oeververbinding geeft planten en dieren een passage van het ene leefgebied naar het andere leefgebied. Voor de echte natuurliefhebber geeft dit ook de mogelijkheid om binnen de versteende omgeving van de stad mooie planten en prachtige dieren te zien.

Het fiets- en wandelpad tussen Amsterdam-betondorp en het Amstel station is voor velen een doorgaande route. Voor de fietsers is het onderdeel van de verbinding tussen Amsterdam, Diemen, Amsterdam-ZuidOost en het Gooi. Voor de wandelaars geldt hetzelfde. Beiden zijn het onderdelen van Lange Afstand Wandel en Fietsroutes. Een geoefend kijker herkent deze gebruikers. Maar ook voor woon-werkverkeer en sporten wordt dit stuk dijk veelvuldig gebruikt.

Sinds begin mei 2015 is te zien dat veel gebruikers nog meer genieten van deze dijk. Er grazen een paar paarden op het talud. De oplettende kijker ziet een glimlach verschijnen bij de passanten als zij de paarden zien. Juist bij een ecolint past deze natuurlijke begrazing uitstekend.

Het verbaast mij dan ook dat een vrouw klaagt over dit gebeuren. Zij kan haar hondjes niet meer uitlaten zegt zij. Terwijl dat gedeelte waar de paarden niet staan gewoon toegankelijk is. Een buurman klaagt over stankoverlast. Alsof de paardenpoep niet de meest natuurlijke bemesting is voor een begroeide kanaaldijk? Vandalistische scooterjongens worden soms betrapt op het gooien van stenen naar de paarden. En soms wordt de afrastering vernield. Ja, niet iedereen is een natuurliefhebber.

Aan de mensen van de gemeentelijke diensten wil ik met dit blog een groot compliment geven! M.b.v. van Natuurbeheer en Buurtparticipatie maken zij mij en vele anderen blij met deze natuurlijke begrazing. De paarden genieten volgens mij ook van deze mooie graasplek. Of zij de glimlach van mij en andere voorbijgangers zien weet ik niet. Maar mocht u eens in de buurt zijn? Ga ook eens kijken.

https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/groen-amsterdam/ecologie/ecologische_zones/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Fietsen, Geen categorie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

37 reacties op Natuurlijke begrazing langs de Weespertrekvaart

 1. Ik heb geen idee waar het is, want ik kom nooit in Amsterdam, maar het klinkt goed! Wat jammer he, dat sommige mensen daar niet van kunnen genieten…

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik als fietser en wandelaar herken deze mooie stukken in de stedelijke natuur zeer goed
  en ja helaas zijn er baasjes van honden die zich er boos over maken terwijl er ruimte zat is voor de honden , mensen die klagen over de stank horen daar niet thuis maar achter de uitlaten van dezelfde fijnstofbommen wiens berijder met stenen gooit naar de edele 4voeters
  hopelijk pakken ze die lui en worden ze zwaar gestraft en dan bedoel ik dus echt ZWAAR
  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Hillechien Prins zegt:

  Ach madammeke kan haar hondjes niet meer uitlaten en stankoverlast door paardenpoep? Dan heeft die nog nooit langs een koeien of varkens stal gestaan. Wat een zeikers zijn er toch op deze aardkloot

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik moest even opzoeken waar dit lag. Ik blijk er regelmatig vlak langs te rijden met de auto. Misschien moet ik daar ook eens langs fietsen wanneer ik weer een werkende fiets heb 😉

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   In de Gooise Knoop ( kruising A10 en de Gooise Weg ) staat ook een mooi fruitkunstwerk. In 1995 heb ik met veel plezier meegewerkt aan de realisering van Les grandes Formes van Jacques Vieille. Wel hebben we toendertijd aangegeven dat het eten van fruit langs autosnelwegen niet aan te raden is. Je komt er langs als je langs de Weespertrekvaart tussen Betondorp en het Amstelstation fietst. Met de auto zie je in ieder geval de symbolische hoogspanningsmasten van het kunstwerk.
   Zonnige groet,

   Geliked door 1 persoon

 5. Rob Alberts zegt:

  Met een werkende fiets zul je nog veel meer mooie plekken vinden. Het is trouwens ook gewoon een prima hondenuitlaatplek.

  Zonnige groet,

  Like

 6. staartje zegt:

  Stankoverlast? honden uitlaten? vreemde snuiters die Amsterdammers 😎

  Geliked door 1 persoon

 7. eltjedoddema zegt:

  Er zijn altijd mensen voor wie geldt: t is nait goud of t deugt nait.

  Geliked door 1 persoon

 8. Dat mensen niet van de natuur kunnen genieten snap ik niet…Ik zie liever 10 paarden dan 1 auto …maar goed niet iedereen kan dat waarderen…jammer!!!

  Geliked door 1 persoon

 9. Morgaine zegt:

  Nou ja, zeikerds moeten er blijven in de buur van Amsterdam, hahaha juist mooi, in Amersfoort zie je dat ook heel veel en meer nog, de schapenkuddes, net als hier in Almere, maar die worden meestal snel verplaatst, soms staan ze maar een dag ergens om te grazen en weg zijn ze dan weer, soms best jammer. (omdat je dan vaak niet weet, waar ze dan heen zijn gebracht, lol)

  X

  Geliked door 1 persoon

 10. Zo jammer dat er toch mensen zijn die altijd iets weten te vinden om over te klagen… Ik denk dat dat azijnpissers zijn…

  Geliked door 1 persoon

 11. Myriam zegt:

  Hoe is het mogelijk dat mensen over zo een tof initiatief zeuren? Niet te begrijpen hoor

  Geliked door 1 persoon

 12. sjoerd zegt:

  Ik vind het ook een goed alternatief, natuurlijke grazers zijn een veel beter alternatief dan maar meteen alles machinaal met de grond gelijk maken. Zo hebben de kleine dieren ook nog kans van leven.

  Geliked door 1 persoon

 13. terrebel zegt:

  Gek eigenlijk dat de meeste ‘natuur’ in Nederland door mensen is aangelegd. Maar goed dat het gebeurt want er is al veel te veel glas en beton.

  Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  Ha ik hou van die landelijk luchtjes… en wat is er nu mooier dan kijken naar die natuurlijke begrazing
  Geniet je nog steeds van je vakantie?
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 15. Olga Schefferlie zegt:

  Leuk stuk, Rob, fijn dat je dit mooie stukje natuur in het zonnetje zet. Als ik in de buurt zou wonen, zou ik er zeker gaan kijken!

  Geliked door 1 persoon

 16. Harrij Smit zegt:

  Kennelijk zijn er tegenwoordig mensen die zóver van de natuur staan, dat ze het nog alleen maar als storend, stinkend en beperkend kunnen ervaren. Een uitstekende argument voor nog veeeeeeeel meeeeeeeeeer natuur 😀

  Geliked door 1 persoon

 17. Kakel zegt:

  Met stenen naar paarden gooien? Zulke jongelui moeten ze in een kleine ruimte met Bokito opsluiten en dan kijken wat er gebeurt 😉
  Bij ons in het dorp wordt veel met paarden gelopen. Je moet eens kijken hoeveel bergen mest die laten vallen op het fietspad. En ik voor mijn hondje maar hondenbelasting betalen, haha.
  Ik vind het een mooi initiatief om meer groen en leven naar welke stad dan ook te halen. Je compliment aan de gemeente vind ik dan ook heel terecht!

  Geliked door 1 persoon

 18. bloggersterk zegt:

  Dat is niet ver uit de buurt. Ik moet er vaker geweest zijn, maar dan op de racefiets en dan neem je de omgeving minder in je op. Je moet ook slalommen he, tussen al die paardenpoep door. Ik ga daar eerstdaags als wandelaar een kijkje nemen en goede kans dat ik dan met een fotoblog terugkom. Dank voor de tip!

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   In de Gooise Knoop ( kruising A10 en de Gooise Weg ) staat een mooi fruitkunstwerk. In 1995 heb ik met veel plezier meegewerkt aan de realisering van Les grandes Formes van Jacques Vieille. Wel hebben we toendertijd aangegeven dat het eten van fruit langs autosnelwegen niet aan te raden is. Je komt er langs als je langs de Weespertrekvaart tussen Betondorp en het Amstelstation loopt.
   Zonnige groet,

   Like

 19. Lewies Mymer zegt:

  Ontevrede klakouse sal altyd met ons wees.

  Geliked door 1 persoon

 20. logbankje zegt:

  Ik vind het wel gezellig, hier lopen ook regelmatig schapen door de stad en parken om te grazen.
  Geeft wel een gezellige sfeer. Hans

  Geliked door 1 persoon

 21. small kucing zegt:

  I dont think my google translator is translating correctly. But from what i guessed…I think it’s a good event. However, sometime there will be kids that are not so discipline and will throw stones at the animals/horses. That’s bad.

  Geliked door 1 persoon

 22. Zeurpieten vind je overal op de wereld terug, helaas, ze maken het niet alleen anderen maar zeker ook zichzelf moeilijk. Het is een prachtig initiatief en ja wie glimlacht er niet bij het zien van een paar prachtige, levende paarden! 🙂
  Zonnige groet!

  Geliked door 1 persoon

 23. Fenny zegt:

  Ik heb genoten via het kijken door jouw ogen.

  Geliked door 1 persoon

 24. vreselijk die vandalen moesten van hun ouders meer schoppen onder hun kont krijgen 😦 Ik zelf kan altijd zo genieten van grazend vee, wordt daar helemaal blij van. Jammer dat je het nog maar zo weinig ziet.

  Geliked door 2 people

 25. perdebytjie zegt:

  Altyd lekker om hier te lees van wat daar in julle wêreld aangaan.

  Geliked door 1 persoon

 26. benjamín zegt:

  Het is voor mij wat ver om te gaan kijken, maar ik juich het initiatief van harte toe.

  Geliked door 1 persoon

 27. onbegrijpelijk dat er mensen zijn die tegen deze natuurlijke begrazing zijn! 😥

  bij mij tover je met dit blog alleszins een glimlach! 😀

  fijn weekend,

  Geliked door 1 persoon

 28. Thérèse zegt:

  Ik ben best nieuwsgierig hoe het er daar uitziet. Als ik daar een keer in de buurt kom, ga ik daar vast kijken. Kan je er vanaf een station met bus of tram komen, want ik kom nogal eens in Amsterdam.

  Like

 29. Rob Alberts zegt:

  De totale loopafstand van Amstelstation naar de bushalte Rozenburglaan in Duivendrecht is 3 km.
  Je loopt dan het hele stuk langs de Weespertrekvaart waar de paarden staan.

  Fijne wandeling!

  Regenachtige groet,

  Like

 30. meninggever zegt:

  Vroeger was dit de uitgaande route richting het Gooi. Over die dijk met zijn Belgische kinderkopjes en langs het water waar aan de overkant de behangfabriek Rath & Dodeheefer te vinden was. Toen de weg werd verlegd (Gooiseweg/A1 werd de uitgaande route) bleef de dijk langs Duivendrecht liggen. Een beetje een overblijfsel uit vroeger tijden. Als men daar iets natuurlijks van weet te maken is het prachtig. Klagers moeten we gewoon gedogen, dat is democratie. En naast die paarden een paar kamelen neerzetten wil wel eens helpen. Of de natuurgeschiedenis wijzigen en aangeven dat deze paarden uit Marokko komen en hier al sinds de vorige eeuw zijn gecultiveerd omdat ze zo uniek Marokkaans zijn. Deden we met de geschiedenis van de oorlog ook, en dat hielp wel iets…

  Like

 31. Rob Alberts zegt:

  Er zijn mensen die fluisteren dat het IJslandse Paarden zijn ….
  Dat geeft helemaal ongehoorde mogelijkheden voor mooie verhalen.

  Vriendelijke groet,

  Like

 32. Plato zegt:

  Het klinkt erg goed. Dat er ook kritiek wordt gegeven, is van alle tijden en van overal. Maar in dit geval heb je goed duidelijk wat de grote voordelen van dit pad zijn.
  Zouden die IJslandse paarden een onderdeel van de terugbetaling zijn? 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.