Wereldhandel ?

De erbarmelijke leef- en werkomstandigheden in de goedkope loonlanden zorgen nog steeds voor veel goedkope producten in onze winkels. Bij veel, heel veel consumenten is dat dan een ver van hun bed show. De vormen van slavernij en uitbuiting in andere landen roept soms een hevige verontwaardiging op in Nederland. Maar bij het kopen van deze besmette producten kijken veel zuinige Nederlanders niet verder dan de hebzucht in hun portemonnee. De verontwaardiging over illegalen en asielzoekers in en buiten Nederland is in veel gesprekken en nieuwsmedia ook groot. Alsof veilig werken en wonen in Nederland voor Nederlanders op de tocht staat?

En voor zover ik de discussies begrijp over het Nederlandse asielbeleid mis ik vooral het principe van gelijke monniken gelijke kappen.

Een asielzoeker kan jaren opgesloten zitten in een centrum. Ja, een bad, bed en voldoende brood krijgen zij dan. De Nederlandse taal leren wordt nauwelijks professioneel ondersteund. Oriënteren op de arbeidsmarkt is verboden. Vrijwilligerswerk is meestal onmogelijk. Na het verkrijgen van een definitieve verblijfsvergunning zijn de asielzoekers nog verder ontheemd en nauwelijks in staat om zich binnen de Nederlandse Maatschappij te handhaven.

Vreemd dat velen nog steeds vinden dat Nederland een toppositie in de Wereldhandel moet nastreven. Misschien dat we dan eerst een hoeveelheid medemenselijkheid moeten gaan importeren?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Wereldhandel ?

 1. Moeilijk discussie. Wat als wij morgen die goedkope kledij niet meer aanschaffen? Zullen dan de werkomstandigheden in die lageloonlanden verbeteren? Wat als morgen geen asielcentra meer bestaan en we iedereen gewoon binnenlaten en direct integreren in onze maatschappij?
  Ik weet het, ik stel het nu ineens volledig andersom. Het proces zal geleidelijk aan moeten gebeuren, met kleine stapjes.

  Geliked door 1 persoon

 2. perdebytjie zegt:

  Rob,die invloei van miljoene asielsoekers plaas geweldige druk op infrastrutuur,dienste en werksgeleenthede vir inwoners van die gasheerland.Hier in SA lei dit kort-kort tot bloedige zenofobiese konflikte.Dit klink selfsugtig om nie asielsoekers toe te laat nie,maar op die ou end is dit ’n kwessie van selfbeskerming.Die wêreld sal nooit ’n perfekte plek wees nie.

  Like

 3. perdebytjie zegt:

  Met die laaste sensus in 2011 was hier 2miljoen geregistreerde immigrante.Daar is egter baie onwettige mense wat nooit getel is nie en in die afgelope vier jaar sedert die sensus het heelwat meer binnegestroom van oral in Afrika.

  Like

 4. Harrij Smit zegt:

  Zolang de normen van deze wereld worden bepaald door hebzucht, geld en macht zal er weinig veranderen. Zolang we hier een premier hebben die als excuus voor het breken van zijn verkiezingsbeloften triomfantelijk verkondigt dat ‘we’ die Grieken toch maar mooi een ongekend pakket door de strot hebben geduwd, zal menselijkheid als niet zakelijk worden verworpen. Helaas.

  Geliked door 1 persoon

 5. ezelgedachten zegt:

  @Rob: Ik heb veel bewondering voor jouw bevlogenheid en idealisme. Ben het volledig met je eens als je zegt, dat de vluchtelingen in schrijnende omstandigheiden terecht zijn gekomen. En dat wij hen moeten helpen lijkt me vanzelfsprekend. Je verlaat niet huis en haard als de nood niet erg hoog is. Wat nu gaande is, is denk ik, haast te vergelijken met de grote volksverhuizing van lang geleden. Ik houd mijn hart vast over de afloop. Ik vrees, dat het fascisme en de vreemdelingenhaat een grote vlucht zullen nemen.

  Geliked door 2 people

 6. eltjedoddema zegt:

  De mate van acceptatie van asielzoekers en “medelanders” in een land lopen parallel aan welzijn en welvaart in een land. Dit geldt ook voor de zorgen om dieren en natuur. De ontwikkeling, welke zich nu heeft ingezet (het verarmen en veronzekeren van de middenklasse) belooft m.i. weinig goeds. De regeringen laten met het huidige beleid grote steken vallen

  Geliked door 1 persoon

 7. Myriam zegt:

  Hier precies hetzelfde. Ik ben het helemaal met je eens Rob!!!

  Geliked door 1 persoon

 8. Bas zegt:

  ja daar blunderen we zeker in.

  Geliked door 1 persoon

 9. sjoerd zegt:

  Ik kan me daar wel bij aansluiten. Er zou meer gepromoot moeten worden om kwaliteitsproducten uit die landen ook tegen een reëel tarief te verkopen hier. Als de levensstandaard daar stijgt daalt vanzelf het aantal mensen dat het daar niet meer ziet zitten. Het geld moet dan wel op de juiste plaats terecht komen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Dis oral in die wêreld ’n probleem. ’n Probleem is ook die groot aanwas van nasies. Hier kry arm mense ’n toelaag vir kinders as hulle arm is waarop hele gesinne dan leef. Niemand werk nie en baie van die onwettige arbeiders doen dan die werk

  Geliked door 1 persoon

 11. bloggersterk zegt:

  ‘Vreemd dat velen nog steeds vinden dat Nederland een toppositie in de Wereldhandel moet nastreven.’ Net als vroeger. Het zijn ook niet de minsten die dat vinden. En dan refereren ze aan: de VOC-mentaliteit. Daar gaat de wereld dus niet beter van worden.

  Geliked door 2 people

 12. bloggersterk zegt:

  Te snel verzonden met een muisklik, sorry. Maar Nederland heeft zich eigenlijk nooit geprofileerd als een onbaatzuchtig hulpverlener. Handelsbelangen hebben altijd op de achtergrond een rol gespeeld. Ik zou ook willen dat de welvaart én vrijheid in de wereld eerlijker verdeeld was. Maar vooral als je het over de vrijheid van anderen hebt, begeef je je in een politiek moeras. Daar zijn nogal wat definities voor en die mag je anderen niet opleggen…..zelfs niet als daar inmiddels grote stromen vluchtelingen op gang gekomen zijn….

  Geliked door 1 persoon

 13. meninggever zegt:

  Opmerkelijk discussie soms. Voor de goede orde, ik maak altijd de strikte scheiding tussen de gelukzoeker en de echte vluchteling. Nederland neemt mensen uit tientallen landen en met even zovele culturele achtergronden op. Maar dat heeft ook echt gevolgen. We worden er wellicht cultureel wat rijker door, financieel zeker niet. De cijfers en statistieken liegen niet. Veel nieuwkomers slagen hier niet. Die komen niet aan de bak. Bij gebrek aan opleiding, gebrekkige taalkennis en een te grote afhankelijkheid. Als je dan meer dan 100.000 mensen per jaar blijft toelaten is dat onverantwoordelijk. En onze politiek lijkt die lijn toch te blijven volgen. Open deurenpolitiek is aardig als het je ook iet brengt. Dat wij rijk zijn geworden in dit land danken we niet aan onderuit zitten maar aan hard werken. Vaak door arme arbeiders die zich de rug krom werkten voor een schamel loon. De rijken werden rijker, de armen net aan een beetje beter. Daarna verdween veel van het werk richting lage-lonen-landen. Oost-Europa, Azie. De consument profiteert wellicht, maar de handelshuizen en tussenpersonen des te meer. Ik heb wel eens zitten terugrekenen wat sommige artikelen van 1 euro in de winkel in China moeten hebben gekocht bij fabricage. Wellicht 1 eurocent? Daar kan je geen sociale omstandigheden mee maken die arbeiders beschermen. Maar niet vergeten, die arbeiders uit Nederland van toen, zijn de ouderen van nu. Die hebben ook rechten. Maar worden elk jaar verder uitgekleed. ‘Omdat ze al zo rijk zijn’. En dat uitkleden wordt gedaan om het anderen naar de zin te maken. De verpleeghuizen worden gesloopt, de oudjes versleept. Als die generatie op zo’n wijze worden behandeld moet je je afvragen hoe het straks met de veertigers van nu gaat. Nieuwkomers moet je selecteren. Zoals in Australie en Canada al gebeurt. Voegen ze iets toe? Prima! Zo niet, geen verblijfsvergunning. Want, elke asielzoeker die hier mag blijven haalt zijn hele familie ook deze kant op. Dat zijn meestal weer 4-10 mensen. Onbetaalbaar systeem. Of je moet echt de eigen bevolking nog meer willen verarmen.

  Like

 14. Rob Alberts zegt:

  De idee dat er meer dan 100.000 vluchtelingen worden toegelaten zegt meer iets over de bijkomende emoties dan iets over kennis van de werkelijke aantallen en de bijbehorende feiten!

  Kennis van de werkelijke gang van zaken m.b.t. de toelatingseisen blijkt in de praktijk bij de regelgevers, regeluitvoerders en de willekeurige Nederlanders vaak te ontbreken.
  Ideeen en emoties verstoren het toelatingsproces vaak in de praktijk.

  Bezorgde groet,

  Like

 15. het was is en blijft een heet hangijzer
  stel je kinderen staan al jaren op een lijst voor een woning , opeens zit een heel nieuwbouw blok vol met lui ik weet niet waar vandaan , vragen er naar heeft geen zin
  ik zeg ook wel eens , draai het nu eens om , wat als er van hier enige duizenden naar een van die landen gaat en vraagt om asiel , wat dan

  zelfde bezorgde groet

  Like

 16. Emigrant zegt:

  Maar de afgelopen tweehonderd jaar zijn er toch ook miljoenen Europeanen als ‘economische vluchtelingen’ naar andere werelddelen getrokken? Ik noem slechts de 250.000 Nederlandse inwoners die Indonesië voor de Tweede Wereldoorlog had. Zoals bekend waren de volkeren van Indonesië niet echt blij met die lui.

  Geliked door 1 persoon

 17. ja Rob
  ik had daar weer een schitterende tijd , ben blij dat het een aardig idee gaf

  avond groet

  Like

 18. Dick zegt:

  Weer helemaal mee eens, Rob!
  Dat soort wilde ambities om de wereldtop te worden horen we nu al een aantal jaren maar helaas zien we op veler terrein eerder een race-to-the-bottom plaatsvinden en dan met name op die gebieden die zich niet of nauwelijks in cijfers en geld laten uitdrukken zoals de medemenselijkheid.

  Geliked door 1 persoon

 19. Dick zegt:

  De treurige ironie, wanneer je de teneur van huidige discussie goed tot je door laat dringen, van dit verhaal is dat wij net als de meeste Europese landen heel hard mensen (met name gelukzoekers die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken) nodig hebben om onze welvaart en zorg op peil te houden. Demografen wijzen daar al jaren op.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.