Gratis eten, een natuurfeest

Naar huis fietsend kom ik een aantal vrouwen met hun dochters tegen.

Gezellig genieten zij samen van het mooie weer.

De kleine meisjes zijn een veldboeket aan het verzamelen.

De moeders zijn blaadjes aan het verzamelen.

Op mijn vragen krijg ik als antwoord dat het als spinazie wordt gemaakt.

Snijden in strookjes en even blancheren.

Naar de blaadjes kijkend en proevend herken ik zuring.

Ik ken het alleen als een toevoeging in een groene salade.

Weer wat geleerd!

In een van de laatste groene buurten van Amsterdam-ZuidOost staat een mooie moerbeiboom. De zoete zachte vrucht is meteen van de boom geplukt lekker. Alle buurtkinderen weten dat als de beste. Voor school en na school wordt er in het seizoen even in de boom geklommen voor een lekkernij.

In de  aangeplante bos singels staan grote hazelaars. Als de tijd daar is zie je hele gezinnen met grote zakken de hazelnoten verzamelen. Sommige hebben er zelfs en handeltje van gemaakt. De ene familie verkoopt het aan tuinders voor nieuwe planten. De andere familie heeft een goed contact met een marktkoopman.

Een ander groep weet weer goed de walnotenboom te herkennen. Ook daar gaan ouders met kinderen dagelijks naar op pad. Gebukt rapen zij alle gevallen walnoten op. De ene familie maakt er zelf iets lekkers van. Of de andere familie verkoopt dit weer aan een marktkoopman.

Gratis eten, een feest. Als je de weg maar weet.

http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/groenten/zuring.html

 

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Gratis eten, een natuurfeest

  1. eltjedoddema zegt:

    …….en as t je mor zain willen!

    n Smoakelke groet.

    Liked by 1 persoon

  2. John zegt:

    Ja, gratis eten kom je hier ook veel tegen.
    Je moet het alleen wel zien en er wat mee kunnen en durven doen.

    Liked by 1 persoon

  3. bloggersterk zegt:

    Grappig, zo rond deze tijd begint het inderdaad dat je mensen in struiken ziet plukken, zullen bramen zijn, en kastanjes rapen. En negen van de tien keer zijn dat geen autochtone Nederlanders. Blijkbaar weten wij in meerderheid niet meer – ik zeker niet – wat je ermee kunt en waar je ervoor moet zijn. Wat ik hier overigens mis en wat ik elders in Europa veel gezien en vooral heerlijk geroken heb: het poffen van kastanjes op straat,

    Liked by 2 people

  4. Morgaine zegt:

    hahaha ja ik heb laatst nog gevraagd of het nu heel lastig is om bijv. zelf vlierbessensap te maken, gezien deze nu ook goed donker beginnen te worden, maar dat schijnt nogal een karwei te zijn en je huis gaat stinken tijdens het koken, dus uhm…. Zuring, dat had mijn oma zelf in de tuin vroeger en inderdaad, koken als spinazie, met krenten/rozijnen en eigenlijk kun je het nog krijgen in pak ook, dan heet het bessola… maar wij hadden het vers als toetje vroeger op tafel 😀

    X

    Liked by 1 persoon

  5. En wat blijft er voor de dieren over, de mens wilt ook alles.

    Liked by 1 persoon

  6. Hier pruimen, appels, walnoten, hazelnoten, kom maar plukken/rapen 🙂

    Liked by 1 persoon

  7. Novelle zegt:

    hier geniet ik van en herken ik me in mooi!

    Liked by 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    Heerlijk als de ouders de tijd nemen om de kinderen wegwijs te maken in de natuur en wat die ons brangt…
    Fijn weekend

    Liked by 1 persoon

  9. Een positieve ontwikkeling!

    Wilde groentengroet,
    Annette

    Like

  10. Een slechte ontwikkeling want men gaat ook de weinige echte natuur in om te plukken, dit is het beetje natuur van Nederland plunderen. het wordt ook echt uitgedragen door voorstanders, die denken dat de mens alles mag, ondanks alle grote supermarkten, moeten ze ook nog gratig eten hebben, schande.

    Liked by 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Een Moerbeiboom om de hoek wordt jaarlijks leeg gegeten door de kleintjes.
      Het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost heeft deze boom opgenomen bij de Monumentale bomen. De boom staat er uitstekend bij.
      De kruiden worden geplukt in ruiger gras net voordat de groenvoorziener dit komt maaien.

      Ik geloof dat de gezinnen die hier oogsten een hoge, mooie en oorspronkelijke natuurbeleving hebben.

      Maar ik begrijp dat jij daar anders overdenkt.

      Vriendelijke groet,

      Liked by 1 persoon

  11. lummel zegt:

    Bij mij in de wijk staat het vol met pruimenbomen, daar gaan we taarten van maken. En die taarten zijn goed te pruimen.

    Liked by 1 persoon

  12. Patty zegt:

    Zou wel fijn zijn, als mensen dan alleen plukken wat ze nodig hebben en niet meer. En beschermde kruiden en planten met rust laten.

    Liked by 2 people

  13. sjoerd zegt:

    Vroeger was het gebruikelijk dat mensen leefden van wat de natuur te bieden had. Aardappels rapen, koren verzamelen, beukenootjes en tamme kastanjes rapen. Bijna iedereen had wel wat aan fruit in de tuin en heel veel mensen hadden een groentetuin. Bij mijn opa stond altijd een pan met soep op tafel en alle groenten gingen de weckfles in.

    Liked by 2 people

  14. realjager zegt:

    Ja lekker, hier zijn het vooral bramen en eikels hahahaha. Jawel w zijn er weer 🙂

    Liked by 1 persoon

  15. Suskeblogt zegt:

    Vroeger wisten de mensen veel beter wat er te eten viel in de natuur. Nu zijn de meeste mensen het contact met de natuur verloren en dus weten ze niet wat eetbaar is en wat niet.

    Liked by 2 people

  16. Men kan beter de vruchten op natuurlijke wijs plukken, dan al die volgespoten rotzooi kopen…alles wat de natuur geeft is goed, en daar mag men van meegenieten.
    Het is niet het heel jaar door dat men kan plukken, en het is echt geen geroof wat men doet…

    En mensen uit het buitenland weten het te waarderen…voor eigen gebruik is volgens mij niet slecht, maar als men het begint te verhandelen, dat stuit mij tegen de borst…men wilt overal een slaatje uit slaan…pfffff

    Liked by 1 persoon

  17. Myriam zegt:

    zuring wordt hier ook wel zurkel genoemd. Wij eten het gestoofd als spinazie met spekblokjes en aardappeltjes alles samen fijn gestampt, heerlijk hoor.

    Liked by 1 persoon

  18. meninggever zegt:

    Aangeplante bomen en struiken van de Gemeente? En dan plukken en verkopen? Ik krijg er toch een vreemde smaak van in de mond….:)

    Like

  19. sprokkelen zegt:

    heerlijk stukje en leuke reacties. Ik pluk graag mijn bramen en vlierbessen in de uiterwaarden, en verzamel daar ook hazelnoten en appels. Oogopenend om te lezen dat sommigen vinden dat de mens teveel voor zichzelf opeist en eten in de supermarkt moet kopen. Ik ben het er absoluut niet mee eens dat zelf plukken ten koste zou gaan van het voedsel voor vogels en andere dieren. Immers, we plukken alleen bramen, appels en vlierbessen waar we bij kunnen en 99,9% zitten veel te hoog en diep en ver. Duik maar eens een bramenbos in, of klim in een vlier. Zelfs van de bramen en vlierbessen in mijn eigen tuin pikken de vogels minstens driekwart tot bijna alles weg.

    Liked by 1 persoon

  20. Zilvertje zegt:

    Zelf herken ik niks, maar er valt heel wat te eten in de natuur. Ik weet nooit wat wel en niet giftig is.

    Wel eens een tv-programma gezien, die man wist secuur wat wel en niet oke was, die kookte ook gratis.

    Liked by 1 persoon

  21. Plato zegt:

    ’t Is misschien een zonde maar ik bleef hangen bij het woord moerbeiboom. En toen moest ik denken aan dat prachtige gedicht van Nicolaas Beets: de moerbeitoppen ruisten. En nu realiseer ik me dat ik nog nooit een moebei gegeten heb.

    Liked by 1 persoon

  22. Rob Alberts zegt:

    Juist daarom vind ik het ook zo mooi en bijzonder dat de buurtkinderen wel jaarlijks een zelf geplukte zwarte moerbeivrucht kunnen eten.

    Smakelijke groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s