Naar huis fietsend kom ik een aantal vrouwen met hun dochters tegen.
Gezellig genieten zij samen van het mooie weer.
De kleine meisjes zijn een veldboeket aan het verzamelen.
De moeders zijn blaadjes aan het verzamelen.
Op mijn vragen krijg ik als antwoord dat het als spinazie wordt gemaakt.
Snijden in strookjes en even blancheren.
Naar de blaadjes kijkend en proevend herken ik zuring.
Ik ken het alleen als een toevoeging in een groene salade.
Weer wat geleerd!
In een van de laatste groene buurten van Amsterdam-ZuidOost staat een mooie moerbeiboom. De zoete zachte vrucht is meteen van de boom geplukt lekker. Alle buurtkinderen weten dat als de beste. Voor school en na school wordt er in het seizoen even in de boom geklommen voor een lekkernij.
In de aangeplante bos singels staan grote hazelaars. Als de tijd daar is zie je hele gezinnen met grote zakken de hazelnoten verzamelen. Sommige hebben er zelfs en handeltje van gemaakt. De ene familie verkoopt het aan tuinders voor nieuwe planten. De andere familie heeft een goed contact met een marktkoopman.
Een ander groep weet weer goed de walnotenboom te herkennen. Ook daar gaan ouders met kinderen dagelijks naar op pad. Gebukt rapen zij alle gevallen walnoten op. De ene familie maakt er zelf iets lekkers van. Of de andere familie verkoopt dit weer aan een marktkoopman.
Gratis eten, een feest. Als je de weg maar weet.
http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/groenten/zuring.html
…….en as t je mor zain willen!
n Smoakelke groet.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, gratis eten kom je hier ook veel tegen.
Je moet het alleen wel zien en er wat mee kunnen en durven doen.
LikeGeliked door 1 persoon
Grappig, zo rond deze tijd begint het inderdaad dat je mensen in struiken ziet plukken, zullen bramen zijn, en kastanjes rapen. En negen van de tien keer zijn dat geen autochtone Nederlanders. Blijkbaar weten wij in meerderheid niet meer – ik zeker niet – wat je ermee kunt en waar je ervoor moet zijn. Wat ik hier overigens mis en wat ik elders in Europa veel gezien en vooral heerlijk geroken heb: het poffen van kastanjes op straat,
LikeGeliked door 2 people
hahaha ja ik heb laatst nog gevraagd of het nu heel lastig is om bijv. zelf vlierbessensap te maken, gezien deze nu ook goed donker beginnen te worden, maar dat schijnt nogal een karwei te zijn en je huis gaat stinken tijdens het koken, dus uhm…. Zuring, dat had mijn oma zelf in de tuin vroeger en inderdaad, koken als spinazie, met krenten/rozijnen en eigenlijk kun je het nog krijgen in pak ook, dan heet het bessola… maar wij hadden het vers als toetje vroeger op tafel 😀
X
LikeGeliked door 1 persoon
En wat blijft er voor de dieren over, de mens wilt ook alles.
LikeGeliked door 1 persoon
Steeds meer dieren leven in en rond de steden.
Eten blijft er voor hen voldoende heb ik het idee.
Smakelijke groet,
LikeLike
Hier pruimen, appels, walnoten, hazelnoten, kom maar plukken/rapen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Over het plukken kom ik nog eens terug.
Gezonde groet,
LikeLike
hier geniet ik van en herken ik me in mooi!
LikeGeliked door 1 persoon
Heerlijk als de ouders de tijd nemen om de kinderen wegwijs te maken in de natuur en wat die ons brangt…
Fijn weekend
LikeGeliked door 1 persoon
Een positieve ontwikkeling!
Wilde groentengroet,
Annette
LikeLike
Een slechte ontwikkeling want men gaat ook de weinige echte natuur in om te plukken, dit is het beetje natuur van Nederland plunderen. het wordt ook echt uitgedragen door voorstanders, die denken dat de mens alles mag, ondanks alle grote supermarkten, moeten ze ook nog gratig eten hebben, schande.
LikeGeliked door 1 persoon
Een Moerbeiboom om de hoek wordt jaarlijks leeg gegeten door de kleintjes.
Het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost heeft deze boom opgenomen bij de Monumentale bomen. De boom staat er uitstekend bij.
De kruiden worden geplukt in ruiger gras net voordat de groenvoorziener dit komt maaien.
Ik geloof dat de gezinnen die hier oogsten een hoge, mooie en oorspronkelijke natuurbeleving hebben.
Maar ik begrijp dat jij daar anders overdenkt.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Bij mij in de wijk staat het vol met pruimenbomen, daar gaan we taarten van maken. En die taarten zijn goed te pruimen.
LikeGeliked door 1 persoon
Zou wel fijn zijn, als mensen dan alleen plukken wat ze nodig hebben en niet meer. En beschermde kruiden en planten met rust laten.
LikeGeliked door 2 people
Vroeger was het gebruikelijk dat mensen leefden van wat de natuur te bieden had. Aardappels rapen, koren verzamelen, beukenootjes en tamme kastanjes rapen. Bijna iedereen had wel wat aan fruit in de tuin en heel veel mensen hadden een groentetuin. Bij mijn opa stond altijd een pan met soep op tafel en alle groenten gingen de weckfles in.
LikeGeliked door 2 people
Ja lekker, hier zijn het vooral bramen en eikels hahahaha. Jawel w zijn er weer 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Vroeger wisten de mensen veel beter wat er te eten viel in de natuur. Nu zijn de meeste mensen het contact met de natuur verloren en dus weten ze niet wat eetbaar is en wat niet.
LikeGeliked door 2 people
Men kan beter de vruchten op natuurlijke wijs plukken, dan al die volgespoten rotzooi kopen…alles wat de natuur geeft is goed, en daar mag men van meegenieten.
Het is niet het heel jaar door dat men kan plukken, en het is echt geen geroof wat men doet…
En mensen uit het buitenland weten het te waarderen…voor eigen gebruik is volgens mij niet slecht, maar als men het begint te verhandelen, dat stuit mij tegen de borst…men wilt overal een slaatje uit slaan…pfffff
LikeGeliked door 1 persoon
zuring wordt hier ook wel zurkel genoemd. Wij eten het gestoofd als spinazie met spekblokjes en aardappeltjes alles samen fijn gestampt, heerlijk hoor.
LikeGeliked door 1 persoon
Zonder de spekblokjes zal het vast ook heel lekker zijn.
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik lust wel een hapje vlees, maar als je vegetarier bent zal het idd zonder spek ook best lekker zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Aangeplante bomen en struiken van de Gemeente? En dan plukken en verkopen? Ik krijg er toch een vreemde smaak van in de mond….:)
LikeLike
heerlijk stukje en leuke reacties. Ik pluk graag mijn bramen en vlierbessen in de uiterwaarden, en verzamel daar ook hazelnoten en appels. Oogopenend om te lezen dat sommigen vinden dat de mens teveel voor zichzelf opeist en eten in de supermarkt moet kopen. Ik ben het er absoluut niet mee eens dat zelf plukken ten koste zou gaan van het voedsel voor vogels en andere dieren. Immers, we plukken alleen bramen, appels en vlierbessen waar we bij kunnen en 99,9% zitten veel te hoog en diep en ver. Duik maar eens een bramenbos in, of klim in een vlier. Zelfs van de bramen en vlierbessen in mijn eigen tuin pikken de vogels minstens driekwart tot bijna alles weg.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie slotzin!
LikeGeliked door 1 persoon
Zelf herken ik niks, maar er valt heel wat te eten in de natuur. Ik weet nooit wat wel en niet giftig is.
Wel eens een tv-programma gezien, die man wist secuur wat wel en niet oke was, die kookte ook gratis.
LikeGeliked door 1 persoon
’t Is misschien een zonde maar ik bleef hangen bij het woord moerbeiboom. En toen moest ik denken aan dat prachtige gedicht van Nicolaas Beets: de moerbeitoppen ruisten. En nu realiseer ik me dat ik nog nooit een moebei gegeten heb.
LikeGeliked door 1 persoon
Juist daarom vind ik het ook zo mooi en bijzonder dat de buurtkinderen wel jaarlijks een zelf geplukte zwarte moerbeivrucht kunnen eten.
Smakelijke groet,
LikeLike