Windmolens, toen, nu en later

Ooit ontstond ons land door windmolens.

Het gaf ons de benodigde energie voor vroeg industriële activiteiten.

Maar vooral gaven de windmolens ons land.

Talloze toeristen worden naar ons land gelokt met prentjes en praatjes van onze windmolens.

Hoe dit over 5 eeuwen zal zijn is nu niet te voorspellen.

De wetgeving over bebouwing en beplanting rondom oude windmolens kan ons veel leren. Een molenaar beriep zich vroeger op zijn windrecht. Dat men nu overlast van slagschaduwen en lawaai afwijst is billijk.

Zoals ik de oude windmolens imposant vind, zo ben ik ook onder de indruk van de moderne windmolens.

De turfwinning heeft ons veel warmte gegeven. Maar de waterwolf vrat daardoor ook veel van ons land. Droogmakerijen zijn met windmolens tot land gemaakt. Nu zorgt de gaswinning in Groningen voor veel problemen. Groninger land dat door aardbevingen en verzakkingen onbewoonbaar dreigt te worden dwingt ons om naar nieuwe energiebronnen te zoeken.

In een land waar het altijd waait zijn windmolens een mooie energiebron. Met onze huidige technische kennis moet het mogelijk zijn om windmolens te ontwerpen en bouwen waarbij nadelen en overlast tot een minimum beperkt blijven.

Zullen toekomstige toeristen ook naar onze windmolenparken komen kijken?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Windmolen

https://www.windcentrale.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Windmolens, toen, nu en later

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    nee ik denk niet dat de toeristen komen voor de moderne molens van nu 🙂
    ze zijn imposant , maar ik vind ze niet zo interessant als de oude molens , zeker als je deze binnen in , in bedrijf ziet
    maar voor duurzame energie zijn deze nieuwe molens echt wel nodig

    vroege groet

    Geliked door 1 persoon

  2. eltjedoddema zegt:

    Ain ding is zeker: der zellen aaltied mìnsen blieven dij denken dat ze van de wind leven kinnen….

    Geliked door 4 people

  3. John zegt:

    Ik heb een soort liefde voor oude molens. Ze zijn van een bepaalde pracht die enorm tot zijn recht komt in ons mooie polderland.
    Met moderne windmolens heb ik ook iets, en ik vind dat er te weinig staan. Het zou wel eens onze redding als mens kunnen zijn indien we over konden stappen op volledige wind en zonne-energie.

    Groet.

    Geliked door 1 persoon

  4. Aad Verbaast zegt:

    Laat ze maar komen!

    Geliked door 1 persoon

  5. HesterLeyNel zegt:

    Diu outydse meule is baie aantrekliker en elke meul het sy eie stukkie geskiedenis. Ek neem aan dat die nuwe soort heelwat meer krag sal opwek en dus baie nuttig sal wees, maar darem nie so mooi soos die oues nie.

    Geliked door 2 people

  6. Patty zegt:

    Zouden ze die windmolens niet kunnen laten verven door bv een school voor kunst ofzo?

    Geliked door 2 people

  7. Rebbeltje zegt:

    Ja geef mij maar de oude molens…maar dat er wat gedaan moet worden is duidelijk…groetjes

    Geliked door 1 persoon

  8. sjoerd zegt:

    Er bestaan zelf voor particulieren hele mooie compacte windmolens, ik heb er laatst eens ene op mijn site gehad

    Geliked door 1 persoon

  9. aargh zegt:

    Dit weekend was ik in Noord-Duitsland, daar staat het platteland vol molens. Wel wat kleiner dan wat er tegenwoordig wordt gebouwd, dat maakt wel uit als je er een achter je huis krijgt. Windmolens aan de horizon worden vast geen toeristische attractie maar bezwaarlijk vind ik ze ook niet, in bewoond gebied is het een ander verhaal.

    Geliked door 1 persoon

  10. Novelle zegt:

    Dat denk ik niet de windmolens van nu hebben een nare uitstraling zo buitenaars vind ik …raar he?

    Geliked door 1 persoon

  11. perdebytjie zegt:

    Ek het nog net foto’s van julle meulens gesien en dit lyk pragtig vir my.Ek hoop nie dit sal ooit verdwyn nie.Ek wil eendag kom kyk daarna!

    Geliked door 1 persoon

  12. Morgaine zegt:

    Ooit vond met de oude molens toen die gebouwd werden ook vreselijk en lelijk en bedierven het uitzicht is mij ooit ter ore gekomen, en dus, waarom niet? al denk ik dat deze molens van nu, ook elders in de wereld neer worden gezet zo ondertussen? zo niet, zie ik er wel toeristen op af komen hoor, geef het alleen een paar honderd jaar.

    X

    Geliked door 1 persoon

  13. Natuurlijk is het een prachtige energiewinning, maar mooi is anders. Geef mij onze oude molens maar hoor! Maar we moeten met deze tijd meegaan! Denk niet dat de toeristen ervoor zullen smelten ;-).
    Groetjesss

    Geliked door 1 persoon

  14. Bertie zegt:

    Of er veel toeristen op af komen is de vraag, je vindt ze namelijk ook in andere landen 😉 En ook daar staan ze mooi

    Geliked door 1 persoon

  15. Rob Ypma zegt:

    Grappig dat in Groningen juist weer een gemaal “De Waterwolf” staat, elektrisch aangedreven. Hoeveel windturbines zouden we daarvoor nodig hebben? – hadden ze destijds niet direct al windmolens kunnen plaatsen 😉

    Geliked door 1 persoon

  16. Mack zegt:

    Ik vind ze echt heel lelijk in het landschap. Vreemd genoeg heb ik dat met elektriciteitsmasten niet, dus het moet er aan liggen dat er vroeger geen moderne windmolens waren en nu wel.

    Geliked door 1 persoon

  17. Ek het onlangs so watermeule besoek. Dit was fantasties on te sien hie mense daarin grween het. Die ingenieurswerk en houtwerk is uitstaande. Tot op datum is julle wateringinieurswerke hoog in aanvraag.

    Geliked door 1 persoon

  18. meninggever zegt:

    De oude windmolens waren ook vaak huizen. Er stonden schuren omheen, de bewoners maakten er een aardig eigen verblijf van en je vond er pakweg een of twee per woongemeenschap. Heel anders is het nu. Het hele landschap wordt er door verpest. Overal staan hele windparken die de horizon vervuilen, alsof marsbewoners hun wapensystemen op aarde hebben uitgestrooid. In de laagvlakte aan de oostkant van de Nederlandse grens is het ook al zo vreselijk. Men bouwt het ene windmolenpark na het andere. Allemaal gek gemaakt door een lobby die maar niet wil inzien dat windmolens esthetisch ook best een beetje aardig uiterlijk zouden mogen meekrijgen. Nee, ik zie er weinig in en koester wel die oude dingen. Die waren nog nuttig, maalden polders droog en vermaalden tarwe tot graan. De nieuwe molens maken ons financieel arm en zijn na tien jaar toe aan vervanging. Geeft te denken als je kijkt naar al die molens die als monument worden of zijn aangemerkt.

    Like

  19. Rob Alberts zegt:

    Zullen we over 10 jaar nog eens naar dit onderwerp kijken?
    Vriendelijke groet,

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.