Op zondag 13 september vindt tijdens Het Genot van Nijmegen de lancering plaats van een bijzonder initiatief: Wijn!verleden, een selectie wijnen met de smaak van het verleden, maar de kwaliteit van vandaag. Tussen 14.00 en 17.00 uur zijn in historisch kookatelier eet!verleden een aantal van deze wijnen te proeven. Passende hapjes staan klaar.
Wijnen van nu lijken weinig meer op wijnen van toen. Moderne technieken en inzichten zijn flink veranderd, evenals de kwaliteit van het grootste deel van de wijnen. Maar we zijn wel nieuwsgierig naar wijn in het verleden. Hoe smaakte bijvoorbeeld een glas Rijnwijn aan het middeleeuwse hof van de bisschoppen van Utrecht? Waren die witte wijnen in de Hollandse Gouden Eeuw echt zo zoet? En waarom verbood hertog Filips de Stoute van Bourgondië in 1395 de ‘infame’ gamay?
Door te kijken naar gebruikte druivenrassen en oude wijnbouwtradities krijgen we een indruk van de wijnen van toen. Op zoek naar moderne equivalenten van historische wijnen ontmoet je zo een groep Weense wijnboeren die een oude wijnstijl nieuw leven inblies. Of herontdek je de versterkte wijnen van Madeira, waarmee ooit de Amerikaanse Onafhankelijkheid beklonken werd. En tref je aan de Moezel een druivenras aan dat de Romeinen al kenden. Moderne wijnen, met prachtige verhalen, voor een historische smaakbeleving.
Wijn!verleden selecteerde wijnen waarmee de smaak van Oudheid, Middeleeuwen, Gouden Eeuw en achttiende eeuw voor even wordt herbeleefd. Wijnen met de smaak van het verleden, maar de kwaliteit van nu. Wijnen die vaak biologisch zijn, of in ieder geval gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving. Uitstekende wijnen met een bijzonder historisch verhaal. Wijn!verleden vertelt die verhalen, maar ook wie ze maakt én waar ze bij smaken.
Over Wijn!verleden
Wijn!verleden, dat zijn Manon Henzen en Mariëlla Beukers. Mariëlla studeerde geschiedenis en mediëvistiek en is sinds 2010 vinoloog. Zij duikt al jaren in de archieven en oude boeken om zoveel mogelijk over de geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie te achterhalen. Zij publiceert erover op haar website http://www.wijnkronieken.nl en tal van andere plaatsen. Manon is historica en richtte in 2012 historisch kookatelier eet!verleden op: kenniscentrum, winkel én kookruimte ineen. Haar voornaamste doel is oude smaken en smaakcombinaties opnieuw tot leven te wekken. Hiervoor stoft Manon receptenboeken af, struint langs binnen- en buitenlandse markten en experimenteert in haar atelier.
Voor meer info:
historisch kookatelier eet!verleden, Franseplaats 1, in Nijmegen.
Ik mag mezelf best een wijnliefhebber noemen. De smaak van wijn uit het verleden maakt me ook nieuwsgierig, maar de prijzen ervan zijn dan weer een domper, vrees ik…
LikeLike
Beste Thomas, kijk maar eens in ons assortiment, De prijzen zijn heel ‘gewoon’. Het gaat niet om hele oude Bordeauxs of zo, maar om heel andere wijnen. http://www.wijnverleden.nl
LikeLike
Mariëlla,
Ik val inderdaad van mijn stoel van verbazing. Best betaalbaar, zoals je stelt!
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ik laat dit gebeuren aan mij voorbij gaan , al zal de geschiedenis zeer wel interessant zijn , maar ik drink geen wijn , heb liever een fijne pint bier 🙂
mooie stad om te wandelen Den Haag dus ik wens je een fijne wandel dag
bewolkte groet
LikeGeliked door 1 persoon
Mit wien heb ik niks.
Ik bin meer van de vris.
🍷
LikeGeliked door 1 persoon
Met of zonder bubbels?
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Bubbleplus mit n vleugje sitroun en jus….
LikeGeliked door 1 persoon
ja ik heb ook liever èèn glas goede wijn dan een fles andere
LikeGeliked door 1 persoon
Goede tip voor wijnliefhebbers (zoals ik)!
LikeGeliked door 1 persoon
Ben geen wijnkenner, maar dat geeft ook niet… Je hebt er een leuk logje van gemaakt!
Fijne zaterdag Rob!
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk verhaal. Gr. René
LikeGeliked door 1 persoon
Pas nog naar een wijngaard in Z Limburg geweest en dat was ook heel interessant en lekker haha
Fijn weekend
LikeGeliked door 2 people
en een kater op gelopen Rob
dat wil je niet weten 🙂
geintje
LikeLike
Karel heeft er nu nog last van 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Kan allemaal best Wezen, Rob… als t effe kan morgen neem ik een …proefje
LikeGeliked door 1 persoon
Nijmegen, niet ver van ons. Misschien neem ik de bus.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een origineel blog! Echt iets voor mijn man, die houdt van wijn met een goede afdronk :-)) In het weekend maakt hij een fles open en drinkt ‘m in twee dagen leeg. Hij geniet er echt van.
Lieve groet (helaas geen zonnige)
LikeGeliked door 1 persoon
Ik drink weinig wijn maar soms en zoete witte als ik er zin in heb. meestal toch gewoon bier of whiskey!
LikeLike
ha die Rob
dus je geeft les op de zondagschool of zie ik iets over het hoofd
ja geniet het weer zolang het kan
zonnige groet ook nog van hier
LikeLike
IK ben geen geweldige wijnkenner. Drink wel eens een glaasje van dat spul en als het uit een bijzondere streek komt dan wil dat wel eens helpen bij de acceptatie van smaak. Duitse wijnen vind ik wel lekker, net als de Tsjechische. Gewoon ook omdat er een verhaal aan vast zit vaak. Maar ik heb ook wel wijnen gedronken uit landen waarvan ik later aardig spijt had. Maar nogmaals, mening is niet doorslaggevend want te weinig kenner om het echte werk naar waarde te schatten…
LikeGeliked door 1 persoon
Een dame op leeftijd, is maar zo, zo, maar een wijntje op leeftijd, rolt over de tong.
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ja ook het werk gaat gewoon door , jij voor de klas en ik hier straks in het HuisHaten
geniet de dag
regengroet
LikeLike
Interessant dat wyn so ’n lang kultuurgeskiedenis het.
LikeLike
boeiend, wijnen van nu en toen! 😉
LikeLike