s.s.t.t.

Mijn geheugen en mijn digitale agenda houden mij op de hoogte van mijn afspraken. In de papieren agenda’s bladerde ik vroeger met veel plezier door de bladzijden met aanspreektitels. Ook herinner ik mij de vreemde adresseringen aan mijn vader. Half overgeschreven rijtjes van titulatuur. Maar altijd aangevuld met s.s.t.t..
Nu zeg ik: met veel respect kun je iemand met l.u.l. aanspreken. En met nog meer minachting kun je iemand Meneer noemen. Of een leerling mij nu met de voornaam, achternaam, meneer of meester aanspreekt? Het maakt mij weinig uit. Ik heb respect voor mijn leerlingen en hun kind zijn. Sommige kinderen hebben moeite met respectvol gedrag. Andere kinderen stralen het respectvolle van nature uit.

In sommige kringen worden de aanspreektitels nog vereist. De verdwijnende Adel is daar een voorbeeld van.

Ach, rangen en standen hebben nu meer met geld dan met afkomst, religie of opleiding te maken. Mooier vind ik het als er sprake is van een innerlijke beschaving!

Soms gebruik U, maar steeds vaker zeg ik je en jij. Toch heb ik respect voor de meeste mensen om mij heen.

Salvis titulis, behoudens of zonder de titels is steeds meer de norm. Zonder dat het begrip respect verdwenen is in onze maatschappij. Want dat komt van binnenuit.

http://www.betekenis-definitie.nl/s.s.t.t.

 

 

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op s.s.t.t.

 1. Hillechien Prins zegt:

  Respect meester Alberts

  Geliked door 1 persoon

 2. waterleeuw zegt:

  Je hoopt inderdaad dat het van binnenuit komt.

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  met voor behoud van titels
  wens ik je een fijne dag

  regengroet

  Geliked door 1 persoon

 4. eltjedoddema zegt:

  t respekt
  veur lu mit
  of zunder foam

  zit m zeker
  nait in de
  tuddel of de noam

  Geliked door 2 people

 5. John zegt:

  Ik gebruik ook bijna altijd je en jij. Het is ene hele goeie omgangsvorm en het plaats iedereen op het zelfde level. Want, niemand is meer of minder. Ik betrap me er heel af en toe op dat ik u tegen hele oude mensen gebruik.
  Groet

  Geliked door 1 persoon

 6. Patty zegt:

  Ik geloof dat iedereen gelijk is, toch vind ik het wel een goed ‘iets’ dat je als kind leert u tegen volwassenen te zeggen. Op de werkvloer werd het op een gegeven moment gebruikelijk, dat je je baas bij voornaam aansprak. Ik zorgde altijd in bijzijn van andere hem/haar met Meneer/Mevrouw + achternaam aan te spreken. Hier in Duitsland vraag je elkaar zelfs, of het goed is ‘du’ en met voornaam aan te spreken. Voor mij heeft het niet zo zeer alleen met respect te maken, maar ook met elkaars rol (waard)eren.
  Met kinderen in allerlei leeftijden gewerkt te hebben, merkte ik ook dat kinderen die ook waren opgevoed met dezelfde norm als mij, toch uit gewoonte respectvoller waren. Ik denk de onzichtbare grens die het toch met zich meebrengt.
  Het zou mooi zijn als het vanzelf van binnenuit komt…maar helaas is mijn ervaring, dat dat al te vaak niet zo is.

  Geliked door 1 persoon

 7. moniekbaars zegt:

  Ik las een tijd geleden in een stuk van Sheila Sitalsing dat “jij” in de Antillen als onbeschoft wordt beschouwd. Zo jammer, want het is de houding die telt, niet uiterlijk vertoon. Heb toch even opgezocht wat s.s.t.t. betekent want ik ken het niet, ik zie het ook nooit langskomen. Wat heb je toch een zeldzame verzameling Wetenswaardigheden Rob!

  Geliked door 1 persoon

 8. bas zegt:

  ja het gaat om het innerlijk niet om het vertoon.

  Geliked door 1 persoon

 9. EJW zegt:

  Mooie analyse. Respect heeft inderdaad meer met de toon te maken dan de titel van aanspreken

  Geliked door 1 persoon

 10. Jokezelf zegt:

  Ik vond zo’n titel wel kicken. Heb me te pletter gestudeerd om drs. te worden, alleen maar om te merken dat het er niet meer toe deed. Overigens geneerde ik me wel voor die titel ;-), want ik toen de toenmalige Postbank de tenaamstelling van mijn girorekening ongevraagd aanvulde met drs. heb ik die rekening meteen opgezegd (ik had er twee, dus zo erg was dat nou ook weer niet).
  Van s.s.t.t. had ik nog nooit gehoord. b.b.h.h. en z.b.z.s., dat dan weer wel.

  Geliked door 1 persoon

 11. sjoerd zegt:

  Mijn kinderen noemen mij gewoon bij de voornaam

  Geliked door 1 persoon

 12. Bertie zegt:

  Het gebruik van U zit ingebakken bij mijn generatie, wij spraken ook onze ouders zo aan. Het respect dat daaruit zou spreken stelde niet zo veel voor als men dacht, het was meer een automatisme en verviel soms in kruiperigheid bij werknemers tegenover hun meerderen.
  Pas later werden we wat makkelijker, onder invloed van kinderen en kleinkinderen. Schoondochters noemen me bij de voornaam, zelf tutoyeer ik de meeste mensen behalve vreemden.
  Nu is dat hier in Brabant vrij gemakkelijk door het woordje ge of gij.
  Van titels weet ik niet veel, ik ken er alleen een paar van de hogere scholen en universiteit.

  Geliked door 1 persoon

 13. Morgaine zegt:

  Als ik een vreemde aanspreek dan zal ik nog altijd met U starten, dat heb ik mijn dochter ook aangeleerd en nog zoveel andere dingen. Ik heb er altijd ook opmerkingen over gekregen, dat ik mijn kind zo goed aan het opvoeden was toen ze nog jonger was. Ze doet het ook nog en pas later als iemand zegt dat het oke is om je en jij te gebruiken dan doe ik dat. Zeg ik zelf ook als mensen mij met U aanspreken.

  Ik hou van de etiquette voor alle lagen van de bevolking, het zou een stuk fijner zijn als iedereen dat weer een beetje zou gaan leren of weet dat dit ook bestaat.

  X

  Geliked door 1 persoon

 14. Kakel zegt:

  Wat een mooie zin, dat je houdt van innerlijke beschaving. Dat is precies waar het om gaat!
  Dat je steeds minder U tegen mensen zegt, kan komen omdat je zelf ouder wordt. Meestal gebruik je die aanspreekvorm voor mensen die ouder zijn dan jezelf. Ik tenminste wel. Mijn dochter zegt gewoon je en jij tegen mij, maar tegen ooms/tantes enzovoort wel U.
  Respect tonen: het kost zo weinig maar doet zo veel!
  Lieve groet

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik zeg nog steeds tegen mensen die ouder zijn dan ik…U…dat heb ik zo geleerd en dat doe ik nog steeds…vind het heel brutaal hoe sommige jonge mensen ouderen aanspreken…mijn vader zou dan zeggen…Heb ik met jou op school gezeten??? Nee respect is tegenwoordig ver te zoeken…Ik zeg alleen JIJ of Je tegen een oudere als zij het zelf aangeven dat het mag, anders is het gewoon U…

  Geliked door 1 persoon

 16. inderdaad, respect, daar draait het om!

  Geliked door 1 persoon

 17. Mooi Rob en sst.. dat s.s.t.t. ga ik onthouden! Prachtverhaal en ja ik u er ook nog heel wat vanaf… Zelfs destijds tegen mijn ouders, terwijl mijn jongste zusje al jij zei. De tijdgeest is weer wat meer aan het veranderen naar iets formeler. Dat duidt er alleen maar op dat beleefdheid weer wat in zwang komt. Respect leer je met de paplepel… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 18. Matroos Beek zegt:

  Schitterend stukje Rob! Respectvolle groet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.