Een stukje Finland in Amsterdam?

Terwijl ik over de Nieuwendijk, Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk loop bewonder ik de verschillende gevels. Jaren geleden liet Valentijn te Hoopen mij diezelfde gevels zien. De Haarlemmerdijk was toen verwaarloosd en vervallen tot een afbraakbuurt. Op de begane grond waren veel panden dichtgetimmerd. Positieve buurtbewoners maakten schilderijen en gedichten op de houten panelen. De gevels zijn niet veranderd. Wel zijn er nu de prachtigste winkels te zien. De ene etalage is nog mooier dan de andere etalage. De inzet van Valentijn heeft zijn vruchten af geworpen!

De Nieuwendijk heeft vooral iets voor de drinkende en blowende toerist te bieden. Veel Britten lopen hier verdwaasd en ver van de wereld rond. Even verderop is er ooit een sterk vermagerde jonge haas uit een schoenenzaak gehaald. Ik vraag mij af hoe een pillenslikkende en snuivende Brit dit aan zijn vrienden zal vertellen. De Haarlemmerstraat staat vol met winkels, barretjes, restaurants voor de mensen die iets speciaal willen. Dit gaat door in de Haarlemmerdijk. Deze straat heeft daar tussen ook nog de oude herkenbare middenstand. Op vakantie, dagtrip of voor de dagelijkse boodschappen voor iedereen is er iets te vinden. Zelf loop ik vooral omhoog te kijken. De gevels vind ik prachtig!

De enkele keer dat ik echt een winkel binnen kijk verbaas ik mij. Mag ik mijn verbazing met jullie delen? Op de Haarlemmerdijk wordt ik door een lieftallige jongedame begroet. In vloeiend Nederlands met een leuk accent heet zij mij welkom in haar winkel.

A piece of Finland ontdek ik op de Haarlemmerdijk. De bijzondere kwaliteit straalt van de producten op de winkel af. Van leren tassen tot biologische cosmetica, design geschenken naar traditioneel Fins eten loop ik een gezellig koffiehoekje binnen. Met een biologische sapje in de hand bekijk ik het winkelaanbod.

De afwisseling van en de verscheidenheid maken dat het heen en teruglopen over de Nieuwendijk, Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk voor mij al een vakantie is. Valentijn ten Hoopen ben ik uit het oog verloren. Maar ook door zijn inzet is de Haarlemmerdijk een pracht straat geworden. Hoe de Finse Jongedame op de Haarlemmerdijk terecht is gekomen is weer een ander verhaal. Maar als u haar winkel binnen loopt kunt u haar dat zelf vragen.

http://shop.apieceoffinland.nl/nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Haarlemmerdijk

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Een stukje Finland in Amsterdam?

 1. fietszwerver zegt:

  mooie buurt ben ik toch geboren hé 🙂
  Binnen Visserstraat , zal toen vast anders zijn geweest
  maar ik ben het met je eens het is er een pracht aan gevels

  wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Morgaine zegt:

  Haarlemmerdijk daar ben ik lang niet geweest, laatste keer was omdat mijn moeder daar werkte in een achteraf hotelletje waar ze helaas ook met regelmaat dus drugs en naalden vond onder de bedden gebruikte condooms, ik mocht of moest weleens mee, nee ik ga er maar niet verder op in ik mocht vooral beneden helpen bij de ‘bazin’ dan, en zo leerde ik dus bijv. tosti’s maken, hahaha Gelukkig hoefde ze dat niet lang te doen, vond het al zo vreemd dat mijn moeder in zo’n vies raar gek hotelletje werkte, tot ik ouder was natuurlijk om dit te begrijpen, vlak na de scheiding met mijn vader….

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. egoecho zegt:

  Mijn regelmatige fietstochtjes van oost naar west leiden steevast door (een deel van) de H-straat en -dijk. Het is een kunst om toeristen in hogere sferen te ontwijken 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. sjoerd zegt:

  Ik moet toegeven dat ik niet eens weet waar dat ligt… Als ik ooit eens in Amsterdam kom heb ik een stedenkaart nodig.

  Geliked door 1 persoon

 5. meninggever zegt:

  Mijn jeugdjaren wilde ik nog wel eens nuttig maken door bij een broer van mijn ‘Ome Leo’ wat geen echte maar aangenomen oom was, te werken in de fietsen/brommerwinkel van die man. In de Vinkenstraat, die parallel aan de ‘Dijk’ liep. En als je dan wat wilde eten of drinken vond je daar van alles en nog wat. Typische Amsterdamse winkels, heerlijke broodjes, friet, de melkman, bedenk het en het zat er. De Jordaan kwam er graag. Wat is het allemaal veranderd. Ik kom er nog steeds graag voorbij. Op de lange route van onze stadswandelingen die we elke week maken. En ook wij zien dat de straat en dijk veranderd zijn. Een enkel adresje nog herkenbaar van vroeger, het meeste niet meer. Maar goed, ik kijk ook naar een halve eeuw ontwikkeling die ging van volks naar verloedering en toen weer naar renovatie en juppenniveau. Overigens is het aan te bevelen om op de route vanaf de Verlengde Nieuwendijk richting Haarlemmerpoort wel de neus dicht te houden bij het passeren van sommige zaken, want voor je het weet loop je tollend over straat….

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Leuke winkel, leuke aanpak om kopers binnen te krijgen. Het is goed als bewoners zelf meehelpen om een buurt/straat weer aantrekkelijk te maken.
  Van de Nieuwendijk is het jammer maar zolang deze scene op een beheersbare plek blijft is dat misschien te verkiezen boven een verbod waardoor men in een ongrijpbare omgeving verder gaat.

  Geliked door 1 persoon

 7. Blewbird zegt:

  Gevels en etalages. Het gaat om wat erachter zit.

  Geliked door 1 persoon

 8. Kakel zegt:

  Als je de Finse weer spreekt, doe haar van mij de groeten. Amsterdam is een brug te ver voor mij. Ik hoop dat mijn dochter volgens jaar voor haar studie drie maanden naar Finland mag. Lijkt me heel tof voor haar!
  Gevels kijken doe ik graag.
  Zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 9. EJW zegt:

  Hou ook van de Haarlemmerdijk/straat. Op weg naar mijn werk fietste ik er altijd doorheen. Wel was ik stoned van de hasjlucht die daar hing wat het werken een stuk lichter maakte

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben niet zo bekend in Amsterdam, maar ik herinner me een klein achteraf winkeltje in Gronongen dat in de jaren 80 al was gespecialiseerd in Finse producten (met name glaswerk en sieraden). Ik had toen allen niet de koopkracht om daar naar binnen te durven stappen.

  Geliked door 1 persoon

 11. quote- Zelf loop ik vooral omhoog te kijken. De gevels vind ik prachtig! -unquote. Deze regel komt me erg bekend voor! Amsterdam……. ooit heb ik er met plezier gewoond maar nadat auto 1 werd gemold, auto 2 werd gestolen en auto 3 in een gracht werd teruggevonden, was ik helemaal klaar met deze stad en ben er inmiddels 23 jaar niet meer geweest. Binnenkort moet ik mijn aversie overwinnen want ik ga met enkele vrienden naar het Rijksmuseum. Met de trein, dat wel!

  Geliked door 1 persoon

 12. Frank-103 zegt:

  Vrijdag nog een stadswandeling gemaakt met een gids, de klm huisjes wandeling was het. Maar eigenlijk zjn we door de Jordaan wezen lopen en langs de Haarlemmerdijk. Erg leuk!

  Geliked door 1 persoon

 13. Plato zegt:

  Ik liep er al vanaf mijn jeugd (ik woonde in de Wittenstraat). Recentelijk ging ik er met Maria heen en zij vond het een prachtig buurtje met mooie winkels. En ja, als je af en toe omhoog kijkt zie je de mooiste dingen. Indrukwekkend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.