Aardperen uit Driemond

Aardpeer, ook wel topinamboer en Jeruzalem-artisjok genoemd.

Helianthus tuberosus is de officiele naam.

De knollen zijn erg smakelijk.

 

Op allerlei manieren worden ze gegeten.

Van alles is mogelijk: rauw, geblancheerd, gebakken of gefrituurd.

Een beetje zeezout kan, hoeft niet.

Puur heeft de aardpeer telkens weer zijn eigen smaak.

 

De plant woekert flink.

Maar dat is een voordeel.

Als de plant zijn plekje heeft gevonden, dan is oogsten erg makkelijk.

Achterin de eigen tuin groeit het makkelijk.

Maar ook een verwaarloosd stukje plantsoen kan gebruikt worden voor deze groente.

 

Sommige speciaal zaken bieden deze groente aan.

Maar ook op biologische markten staat vaak wel iemand te verkopen.

Planten in het voorjaar. Een klein knolletje werkt al, of een klein stukje afgesneden knol.

Oogsten in het najaar en de winter.

 

Meewerkend op een volkstuintje in Driemond kijk ik nu al uit naar het oogsten!

Aardpeer: Eet smakelijk!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardpeer

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Driemond, eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Aardperen uit Driemond

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    als ik de link en daar de fototjes bekijk , denk ik aan de bloem en plant te zien deze ook wel in het wild te hebben gezien
    wens je veel tuin plezier en een goede oogst

    weekend groet

    Liked by 1 persoon

  2. Een door ons goed gekende en wel gesmaakte groente !

    Liked by 1 persoon

  3. eltjedoddema zegt:

    Zo kin je nog wel n moal mit de gebakken peren zitten……..

    Liked by 1 persoon

  4. Morgaine zegt:

    Ik heb ze één keer gegeten een paar jaar terug, maar ik vond het niet lekker, veel te bitter, maar ik hoor andere verhalen, ik zal het vast verkeerd hebben gedaan ook al had ik recepten van internet af gehaald, hahaha maar ja… 1x is voor mij genoeg, zal ze niet nog een keer zo snel mee nemen…

    X

    Like

  5. fietszwerver zegt:

    ik maak van die piepers ook wel eens frietjes

    ja een smakelijke groet terug 🙂

    Liked by 1 persoon

  6. Rebbeltje zegt:

    De naam was voor mij nieuw…groetjes en fijn weekend

    Liked by 1 persoon

  7. bentenge zegt:

    Not my cup of taste. Maar les gouts et les couleurs….

    Liked by 1 persoon

  8. perdebytjie zegt:

    Nog nooit geproe nie.Dit klink heel interessant.Die blomme lyk net soos daisies…pragtig!

    Liked by 1 persoon

  9. was blij met het fotootje erbij

    Like

  10. Bertie zegt:

    Van naam ken ik ze maar heb ze nog nooit gegeten. Toch eens proberen.

    Liked by 1 persoon

  11. realjager zegt:

    Aardperen, ik had ervan gehoord. Back toe basics! 🙂

    Liked by 1 persoon

  12. sjoerd zegt:

    Ik las laatst een stukje over deze groente. Moet erg lekker zijn.

    Liked by 1 persoon

  13. fietszwerver zegt:

    ha die vakantie ganger
    dat over het droge weer en wandelen deel ik met je , maar ziet er niet echt naar uit nog
    fijne vakantie

    miezerige groet

    Like

  14. Dit zijn ook bataten toch? Dit is een koolhydraatarme wortel. Wordt ook zoete aardappel genoemd. Overheerlijk!

    Like

  15. Rob Alberts zegt:

    Topinamboer, Helianthus toberosus.

    De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels.

    Smakelijke groet,

    Like

  16. Ik ben daar nooit aan begonnen, moet het wel eens gaan doen denk ik.
    Waar een blog al niet goed voor is 🙂

    Liked by 1 persoon

  17. Dick zegt:

    Wellicht ook heel smakelijk wanneer ze samen met andere knolgewassen roostert?

    Like

  18. Zilvertje zegt:

    Wens je een fijne vakantie. Ik heb het zo druk gehad kwam nauwelijks aan bloggen toe, laat staan lezen bij de ander, Ik heb naast mijn gewone werk ook veel invalwerk gedaan en vrijdag de dag dat de vakantie begon werd ik in de ochtend aangereden door een brommer die veel te hard reed. Een moeilijk begin van de vakantie, maar het is goed afgelopen, niemand ernstig gewond, schade te overzien, dus een wonder!

    Like

  19. benjamín zegt:

    Nooit geproefd voor zover ik weet, maar wat niet is, kan komen.

    Like

  20. Kakel zegt:

    Bedankt voor je link van Wiki. Ik heb nog nooit in real life een aardpeer gezien, laat staan gegeten. Ik zal er eens op letten,
    Vriendelijke groet (en een fijne vakantie komende week!)

    Like

  21. meninggever zegt:

    Ik ken deze groente of wat het is helemaal niet. Wel de naam uit de oude boeken. Maar voorlopig houd ik het nog maar even op een echte peer, zo’ n sappige..uit de Betuwe….of zo….

    Like

  22. Nooit van gehoord Rob… Geef mij maar een lekkere Doyenné du Comice.. jammie!
    Maar als jij het lekker vindt, hoop ik dat het een goeie oogst wordt voor je! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s