Aardpeer, ook wel topinamboer en Jeruzalem-artisjok genoemd.
Helianthus tuberosus is de officiele naam.
De knollen zijn erg smakelijk.
Op allerlei manieren worden ze gegeten.
Van alles is mogelijk: rauw, geblancheerd, gebakken of gefrituurd.
Een beetje zeezout kan, hoeft niet.
Puur heeft de aardpeer telkens weer zijn eigen smaak.
De plant woekert flink.
Maar dat is een voordeel.
Als de plant zijn plekje heeft gevonden, dan is oogsten erg makkelijk.
Achterin de eigen tuin groeit het makkelijk.
Maar ook een verwaarloosd stukje plantsoen kan gebruikt worden voor deze groente.
Sommige speciaal zaken bieden deze groente aan.
Maar ook op biologische markten staat vaak wel iemand te verkopen.
Planten in het voorjaar. Een klein knolletje werkt al, of een klein stukje afgesneden knol.
Oogsten in het najaar en de winter.
Meewerkend op een volkstuintje in Driemond kijk ik nu al uit naar het oogsten!
Aardpeer: Eet smakelijk!
mogge Rob
als ik de link en daar de fototjes bekijk , denk ik aan de bloem en plant te zien deze ook wel in het wild te hebben gezien
wens je veel tuin plezier en een goede oogst
weekend groet
LikeGeliked door 1 persoon
Een door ons goed gekende en wel gesmaakte groente !
LikeGeliked door 1 persoon
Zo kin je nog wel n moal mit de gebakken peren zitten……..
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb ze één keer gegeten een paar jaar terug, maar ik vond het niet lekker, veel te bitter, maar ik hoor andere verhalen, ik zal het vast verkeerd hebben gedaan ook al had ik recepten van internet af gehaald, hahaha maar ja… 1x is voor mij genoeg, zal ze niet nog een keer zo snel mee nemen…
X
LikeLike
ik maak van die piepers ook wel eens frietjes
ja een smakelijke groet terug 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
De naam was voor mij nieuw…groetjes en fijn weekend
LikeGeliked door 1 persoon
Not my cup of taste. Maar les gouts et les couleurs….
LikeGeliked door 1 persoon
Nog nooit geproe nie.Dit klink heel interessant.Die blomme lyk net soos daisies…pragtig!
LikeGeliked door 1 persoon
was blij met het fotootje erbij
LikeLike
Van naam ken ik ze maar heb ze nog nooit gegeten. Toch eens proberen.
LikeGeliked door 1 persoon
Aardperen, ik had ervan gehoord. Back toe basics! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik las laatst een stukje over deze groente. Moet erg lekker zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
ha die vakantie ganger
dat over het droge weer en wandelen deel ik met je , maar ziet er niet echt naar uit nog
fijne vakantie
miezerige groet
LikeLike
Dit zijn ook bataten toch? Dit is een koolhydraatarme wortel. Wordt ook zoete aardappel genoemd. Overheerlijk!
LikeLike
Topinamboer, Helianthus toberosus.
De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels.
Smakelijke groet,
LikeLike
Ik ben daar nooit aan begonnen, moet het wel eens gaan doen denk ik.
Waar een blog al niet goed voor is 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Wellicht ook heel smakelijk wanneer ze samen met andere knolgewassen roostert?
LikeLike
Wens je een fijne vakantie. Ik heb het zo druk gehad kwam nauwelijks aan bloggen toe, laat staan lezen bij de ander, Ik heb naast mijn gewone werk ook veel invalwerk gedaan en vrijdag de dag dat de vakantie begon werd ik in de ochtend aangereden door een brommer die veel te hard reed. Een moeilijk begin van de vakantie, maar het is goed afgelopen, niemand ernstig gewond, schade te overzien, dus een wonder!
LikeLike
Nooit geproefd voor zover ik weet, maar wat niet is, kan komen.
LikeLike
Bedankt voor je link van Wiki. Ik heb nog nooit in real life een aardpeer gezien, laat staan gegeten. Ik zal er eens op letten,
Vriendelijke groet (en een fijne vakantie komende week!)
LikeLike
Ik ken deze groente of wat het is helemaal niet. Wel de naam uit de oude boeken. Maar voorlopig houd ik het nog maar even op een echte peer, zo’ n sappige..uit de Betuwe….of zo….
LikeLike
Nooit van gehoord Rob… Geef mij maar een lekkere Doyenné du Comice.. jammie!
Maar als jij het lekker vindt, hoop ik dat het een goeie oogst wordt voor je! 🙂
LikeLike