Smart en veilig autorijden

Terwijl ik van mijn volkstuin naar huis fiets bekijk ik de auto’s op de provinciale weg. Deze weg wordt binnenkort opgeknapt. Nu wordt eerst in stukken het fietspad aangepakt. Het fietspad wordt duidelijker gescheiden van de auto rijstroken. Eindelijk is er geld gevonden om het grote aantal dodelijke ongelukken te verminderen op deze weg.

Terwijl ik naar de auto’s kijk denk ik dat dit een nutteloze weg verbetering is. Op de 10 auto’s is er maar 1 automobilist die niet zit te bellen of internetten onder het rijden. Moet de nieuwe autotechnologie dan voor de veiligheid zorgen?

Want of de weg nu rustig is, druk of dat er in stapvoets in file gereden moet worden; de automobilisten met hun smartphones snappen nog steeds niet hoe zij smart en veilig moeten rijden …..

Geef mij maar het ov. In veel treinen en bussen is nu gratis wifi beschikbaar. Appen en internetten kan dus veilig en gratis. Al vind ik het wel saai om iedereen druk met zijn eigen beeldschermpje bezig te zien. Een plezierig of interessant gesprek vind ik tijdens het reizen prettiger.

 

De gehaaste automobilisten zullen hier vast anders over denken ….

Toch zeg ik niets nieuws en/of vreemd met,

Tip 1: Twee handen aan het stuur;

Tip 2: Geen mobiele apparatuur;

Tip 3: Haastige spoed is zelden goed.

 

https://vvn.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Fietsen, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Smart en veilig autorijden

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  deze weg de N236 die hier vlak bij begint en eindigt zeg maar in het oude Diemen , al is het omgelegd nu naar de A9 , is over zijn hele lengte bekend om de dodelijke ongelukken
  en ja elke chauffeur weet het beter , tot er iets gebeurd , maar dan is het te laat
  en ik heb vele ingrepen gezien aan deze weg , en telkens was dat als zo het spreekwoord gaat
  ” als het kalf verdronken was dempt men de put ”

  bedompte groet

  Geliked door 2 people

 2. eltjedoddema zegt:

  Tip 4. Hol joen fersoun en wor nait vot helleg in d’hoed.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lewies Mymer zegt:

  Wyse raad, as almal dit maar wou volg sou die paaie baie veiliger wees.

  Geliked door 1 persoon

 4. perdebytjie zegt:

  Dis een van die euwels van moderne tegnologie.

  Geliked door 1 persoon

 5. staartje zegt:

  Ik ben verbaasd over de campagne. Ik ben nooit bereikbaar in de auto

  Geliked door 1 persoon

 6. Hillechien Prins zegt:

  Waarom moeten mensen tegenwoordig overal en zo snel mogelijk bereikbaar zijn, geeft toch niets als je eens iets ‘mist’ op de sociale media

  Geliked door 1 persoon

 7. Helemaal mee eens….

  Geliked door 1 persoon

 8. meninggever zegt:

  Die weg is een onmisbare verbinding tussen Amsterdam en pakweg Weesp, Nigtevecht, Nederhorst den Berg etc. Een doorgaande weg die wordt behandeld als stiefkind door de lokale autoriteiten. Veel bomen, uitritten, water, bushaltes. Ook stoplichten die slecht werken en ook op verkeerde plekken zijn aangebracht. Tot overmaat van ramp nu ook nog de grootschalige verbouwingen van de A9/A1 i.v.m. oplossing van de file-ellende van/naar Almere. Kortom, het was een puinhoop en er moest dringend iets aan gedaan. Ook het fietspad was nu niet meteen een voorbeeld van hoe het moest. Ik ben dus blij dat er iets aan wordt gedaan. Het OV is echt geen alternatief voor een auto. Jij maakt er vast geen gebruik van op deze route. Ben benieuwd hoe je dan naar de onderliggende plaatsen wilt komen als je via de stations reist vanuit randstations van Amsterdam.

  Geliked door 1 persoon

  • fietszwerver zegt:

   al die plaatsen die je noemt zijn per bus bereikbaar van af station Weesp
   en ook goed per fiets te doen , en helaas staan er te weinig bomen , de vorig jaar geopende verbinding tussen Naardermeer en Ankeveense plassen is een oplossing voor een groot deel van deze weg , gescheiden weg helften
   voor de rest moet men zich gewoon aan de snelheid houden en inhalen als het mogelijk is en geen mobieltjes of andere zaken gebruiken tot op de plaats van bestemming

   Geliked door 1 persoon

 9. De bestuurders beseffen niet dat ze niet alleen hun eigen leven in gevaar brengen, maar ook die van de andere weggebruikers. Nog enger vind ik een vrachtwagenchauffeur die kaart leest.
  Maar goed, ik ben dan zo’n burgertrut die zich netjes aan de snelheid houdt en overal de knipperlicht aan doet. Dat is mij ooit zo geleerd!

  Geliked door 1 persoon

 10. Ximaar zegt:

  Zelf fiets ik zonder electronica. Het enige dat ik heb is zo’n kilometertellertje op het stuur en dat vind ik al link genoeg. Laatst keek ik er op onderweg en had ik een fietser van rechts bijna te laat in de gaten. Mensen hebben echt niets nodig om te worden afgeleid. Telefoons gaan schijnbaar altijd voor, maar ook buienradar, de sigaret, de autoradio, het horloge en natuurlijk facebook en twitter. Daarna beginnen de verkeersregels en daar staat met vette letters bovenaan dat langs wegen de minimumsnelheid staat aangegeven. Ga niet langzamer rijden als je dat veiliger vind, want dan wordt je ingehaald door iemand die daar niet zo over denkt en is het daardoor juist onveiliger. Tegenwoordig heb je ook malloten die veilig denken te smartfonen of te bellen. Zij parkeren hun auto op een fietsstrook, waardoor fietsers uit moeten wijken naar de rijbaan. Want echt als je gebeld wordt, dan moet ke opnemen, ook al gaat het in 95% van de gevallen nergens over.

  Geliked door 2 people

 11. egoecho zegt:

  Veilig openbaar wifi is helaas een utopie. Dus kijk ook daar mee uit.

  Geliked door 1 persoon

 12. sjoerd zegt:

  Ik kan me hier wel in vinden en rij zelf altijd met twee handen aan het stuur. Dat is al meer dan 40 jaar een gewoonte, en ik vind dat prima. Ook de reclame nu met het idee in de auto ben ik off line is prima.

  Geliked door 1 persoon

 13. Rebbeltje zegt:

  Ha ik laat mijn mobiel meestal thuis liggen dus kan netjes met 2 handen aan het stuur 😉
  Ja tijden veranderen en nieuw is niet altijd beter…geef mij ook maar dat gesprek in de trein al zit ik daar nooit in haha
  Groetjes en fijne vakantie

  Geliked door 2 people

 14. Morgaine zegt:

  Ik ben zeldzaam denk ik, ik zet mijn wifi uit als ik de bus opstap, werkt nummer 1 toch niet bij mij, en inderdaad, ik zie het liever op de laptop, hahaha gewoon thuis op mijn gemak allemaal.

  X

  Geliked door 1 persoon

 15. lummel zegt:

  en richting aanwijzen als je van richting verandert

  Geliked door 2 people

 16. bloggersterk zegt:

  Ik schrok….dacht even dat je reclame ging maken voor een Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden automerk….de SMART. Overigens een lucratief plekje voor verkeerscontroles, dat je beschrijft. Mij zullen ze er overigens niet mee pakken; ik heb mijn mobiel aangeschaft om te kunnen bellen als ik autopech heb 🙂 en verder staat ie uit.

  Geliked door 1 persoon

 17. Bertie zegt:

  Inderdaad, levensgevaarlijk. Het fietsvolkje kan er ook wat van, je durft ze vaak niet eens te passeren.
  Autorijden doe ik niet meer en een smartphone heb ik niet. Maar eerlijk gezegd, als het oude gsm-metje rinkelt ben ik ook nieuwsgierig. Ik laat het bellen maar het kost veel moeite.

  Geliked door 1 persoon

 18. er staat nochtans een ferme boete op een gsm achter het stuur.
  terecht, want het verkeer kan niet veilig genoeg zijn!!

  Geliked door 1 persoon

 19. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja droog weer zou mij nu ook genoeg zijn , ik was mooi op tijd wakker , en buiten was het wat nevelig hier , nu dat trok wat op en wat denk je , juist regen 😦
  maar ik ga voor de middag en wandel dan ff wat ik noem een rondje Pruikzwam

  nog natte groet 🙂

  Geliked door 1 persoon

 20. benjamín zegt:

  Je moet onze Vlaamse fietspaden eens komen bekijken. Je gelooft echt niet wat je ziet. En dan rep ik nog met geen woord over het gedrag van de doorsnee Vlaamse automobilist.

  Geliked door 1 persoon

 21. Emigrant zegt:

  In Duitsland mag je niet telefoneren in de auto en je wordt bekeurd als de politie het ziet. Ik denk dat bij een ongeluk de verzekering ook niet betaalt.

  Geliked door 1 persoon

 22. Dick zegt:

  Het viel ons gisteren op dat je zelfs in een goedbezochte supermarkt al op moet passen om niet aangereden te worden door lieden die helemaal in hun schermpje opgaan.

  Geliked door 1 persoon

 23. Helemaal mee eens Rob, ik vind het ook doodeng! Mensen gaan opeens langzamer rijden en als je ze dan toch maar voorbij gaat zitten ze gewoon met zo’n foontje achter het stuur te rommelen… Dat ze dan zichzelf op een hoop rijden, ja eigen schuld, maar meestal worden er onschuldige mensen meegesleept. Net zo gevaarlijk als alcohol mijns inziens!
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 24. Gsm’en achter het stuur is een (zware) verkeersovertreding. Wie betrapt werd, mag een boete in de bus verwachten. Een goede zaak, want gsm’en en rijden gaan echt niet samen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.