Dankbaar!

Terwijl de politiek verder praat over het bouwen van hekken en nieuwe bombardementen loop ik tegen een demonstratie aan. Door het winkelcentrum lopen mannen, vrouwen en kinderen. Sommigen zijn te herkennen als een gezin. Maar allen lopen met een duidelijk doel. Zij worden begeleid door een aantal mensen met een groot naambord. Om niemand te hinderen worden ze langs het winkelende publiek geloodst.

Voorop zijn een paar spreuken op borden te lezen. In het Nederlands en Engels wordt Nederland bedankt voor haar gastvrijheid. Het zijn Syriërs uit het kantoorgebouw De Oliphant.

Of de ING nog belangen heeft in de Nederlandse wapenindustrie heeft weet ik niet. Het voormalig ING-kantoor heeft enige faciliteiten, zo zit er al een restaurant in. Extra douches zijn nu ook aangelegd. De vijftien verdiepingen tellende toren is eigendom van de Duitse beleggingsmaatschappij Triuva, het bedrijf stelt de locatie gratis beschikbaar.

Tijdens gemeenteraadsvergaderingen scandeert het woedende publiek “Vol is vol” en ‘Azc, weg ermee’. Bij de borrel worden er misschien nog stevigere uitspraken gedaan.

Op school leerde ik over de tachtigjarige vrijheidsoorlog van Nederland. Veel gewapende conflicten verder weg duren soms ook al tachtig jaar of langer. Soms worden we in het nieuws opgeschrikt door de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij gewapende conflicten en oorlogen elders. Toch leven we nu binnen onze landgrenzen al meer dan zeventig jaar in vrede!

De kleine demonstratie van dankbare Syriërs geeft mij een warm gevoel. Voor de xenofobe Nederlanders schaam ik mij vooral ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Dankbaar!

 1. perdebytjie zegt:

  Oorlog is en bly ontsettend wreed.Dis lekker om hier by jou kennis op te doen van gevoelens en politiek,daar by julle.

  Like

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja hier is alweer een tijdje vrede in het land , kwam van de week nog langs monumenten van Canadeze bevrijders en het nationale bevrijding museum in Groesbeek
  laten we hopen het blijft vrede

  wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 3. bloggersterk zegt:

  Die mensen moeten bijna vanuit een overlevingstactiek hun dankbaarheid tonen…..ik schaam me met je mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. sjoerd zegt:

  Laten we blij zijn dat wij deze mensen mogen opvangen…

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Zo een bericht mag ook wel een keer de aandacht krijgen en niet al die negatieve berichten breed uitgemeten op tv. Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 6. kniepertie zegt:

  ik schaam met je mee….
  En ik vind het ook vreselijk jammer dat de nationale tv vooral de gevoelens toont van de would-be bruinhemden met hun grote muil.
  De laatste week was er bij ons (TV-Noord) dagelijks een stukje ‘positief’ nieuws over vluchtelingen, dat zou meer exposure moeten krijgen.

  Like

 7. Mooie stellingname. Ik volg je voor de volle honderd procent.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Helemaal met je eens, Rob!

  Geliked door 1 persoon

 9. Die angst, dat angstdenken. Schaam me voor de angsthazen!

  Geliked door 1 persoon

 10. Kakel zegt:

  Als ik met man en kind in een oorlogsland zonder vooruitzichten (en fatsoenlijk eten) zou leven, zou ik ook elke kans aangrijpen om er vandoor te gaan. Mensen moeten wat meer moeite doen zich in een ander te verplaatsen!

  Like

 11. een demonstratie uit dankbaarheid ..

  hoe mooi is dat! 🙂

  Like

 12. Volledig mee eens! Toch bijzonder dat die mensen hun dankbaarheid tonen, doet Nederland toch niet alles verkeerd hè…

  Like

 13. meninggever zegt:

  Ik zie schaamte niet als toegevoegde waarde-emotie. Immers, er is heel wat af te dingen op die toestroom van lieden die niets met oorlog of ellende van doen hebben. Ik ben absoluut voor toegang voor mensen die wel echt leden. Gezinnen, met kinderen. Maar 80% van deze lieden is man en komt helemaal niet uit oorlogsgebied. Daarbij, Turkish Airlines blijkt goed te verdienen aan het uit Syrie vliegen van zgn. vluchtelingen. De Duitse regering benoemde afgelopen vrijdag nog maar de toestroom bij naam en toenaam van de herkomstlanden. Syrie, zeker, Afghanistan ook, maar vooral ook Afrika en de Balkanlanden. Daar is geen oorlog, hooguit een minder goed toekomstperspectief. Dus ik voel geen schaamte. IK voel realisme. Wij kunnen alle ellende voor de mensheid hier niet oplossen. Wel de oorlogsdreiging voor hen die de barbarij of een vreselijk geloof ontvluchten. Voor de rest moeten we geen onderdak bieden, maar een beter perspectief in eigen land.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.