Digitale en/of persoonlijke hygiëne

Door spamfilters en virusscans worden onze computers, laptoppen, tabletten en smartfoons van binnen gereinigd en schoongehouden. De een is hier iets zorgvuldiger in dan de ander. Jaren terug sprak een van mijn leerlingen over een gecrashte computer thuis. Voor het onderdeel nuttige en schadelijke bacteriën, schimmels en virussen liet ik mijn leerlingen een werkstuk maken. Deels mocht men gebruik maken van internetteksten en illustraties. Maar ook verwachtte ik eigen teksten en verwijzingen naar de lesstof uit het boek. Bij het opvragen van info over virussen ging de thuiscomputer ter zielen. Met haar werkstuk is het ook nooit meer goed gekomen. Maar haar verhaal blijft mij bij.

De tips van ICT-deskundigen over spamfilters en virusscans volg ik zonder na te denken op.

Over schadelijke bacteriën, schimmels en virussen op toetsenborden en touchscreens vraag ik ook regelmatig hun advies. Vreemd genoeg tippen zij dan voor het toetsenbord de stofzuiger. Voor de schermen adviseren zij sprays en doekjes. De stofzuiger heeft volgens mij maar een beperkte invloed op de ziektekiemen op en in een toetsenbord. Het uitsmeren of weghalen van het vingervet en huidsmeer op toetsen en touchscreens helpt in mijn ogen ook niet echt tegen ziektekiemen.

Tabletten en smartfoons worden redelijk privé gebruikt. Maar tussendoor worden toetsenborden redelijk gedeeld. Overdracht van vinger naar vinger zorgt dan ook gemakkelijk voor een flinke verspreiding en besmetting van bacteriën, schimmels en virussen. Toch kijken mijn leerlingen en collega ICT-medewerkers een beetje verward als ik het daar met hen over heb.

Zonder iemand de hand te schudden kom je toch in aanraking met de persoonlijke hygiëne van anderen. Het opbouwen van weerstand door het gemeenschappelijk gebruik van toetsenborden en/of touchscreens vergelijk ik dan maar het spelen in zandbakken uit mijn jeugd. Maar natuurlijke en passieve immuniteit helpt niet tegen elke besmetting. Zo kan ik mij voorstellen dat in sommige situaties het toch plezierig zal zijn als er echte ontsmettingstechnieken beschikbaar zijn voor ICT-apparatuur.

In de gezondheidszorg heeft men veel meer kennis en ervaring m.b.t. infectieuze biologische agentia of pathogene micro-organismen. Maar heeft men daar ook al goede ontsmettingstechnieken voor hun ICT-apparatuur?

Besmettingen met het Norovirus of Calicivirussen, Hepatitis A en MRSA blijven lastig en vervelend.

Bij veel openbare instellingen heeft het sanitair zelfsluitende kranen, zeep- en handdoeken automaten. Of iedereen hiervan even goed gebruik betwijfel ik.

Mag ik vragen hoe vaak u een  toetsenbord en/of touchscreens schoon maakt?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Digitale en/of persoonlijke hygiëne

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik maak wekelijks mijn toetsenbord schoon , en wel met stofzuiger en na dien een vochtig doekje , en dat terwijl ik de enige ben die het gebruik
  wat je zegt vooral in de ziekenhuizen zou het echt van belang zijn
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 2. eltjedoddema zegt:

  VEURZÖRG

  gainain
  is foutloos
  en zunder smet

  vandoar
  dat n toetsenbred
  n backspace-toets het

  😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt helemaal gelijk van die toetsenborden. Op mijn werk is het de gewoonte om te ‘flexen’. Er kunnen dus altijd andere mensen van mijn toetsenbord gebruik maken. En ik gebruik regelmatig het toetsenbord van een van mijn collega’s. Die toetsenborden hebben nog nooit een borstel of doekje gezien. Als je er een ondersteboven houdt en schud, komt er ook vaak een hele boterham aan kruimels uit gevallen. Bah!! En over stof en bacterien maar te zwijgen. Ik weet eigenlijk ook niet hoe ik een toetsenbord schoon zou moeten maken. Op het werk hebben wij daar maar beperkte middelen voor.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Aan mijn toetsenbord komt bijna niemand, een enkele maal een gezinslid. Eten aan het bureau is not done.
  Schoonmaken doe ik af en toe. Ik draai de laptop om en tik eventuele stofjes er uit. Daarna met een platte kwast eroverheen, gedoopt in alcohol 96%. Het scherm met een brilpoetsdoekje.
  Dat is genoeg maar een spray die evt. viezigheden neutraliseert lijkt me handig.
  Die bestaat (nog?) niet, vertelde een electronica-verkoper.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik maak mijn toetsenbord regelmatig schoon, zeg 1x per 2 weken. IK gebruik hem alleen, een heel enkel keertje zit er wel eens iemand anders achter, maar dat is dan maar heel kort.
  Als de laptop uit is poets ik de boel met een zachte vochtige doek en daarna weer met een droge doek na. Mijn beeldscherm doe ik met een speciale screen cleaner, de laatste gekocht bij de A.C.tion… Ook voor telefoon, tablet etc. Hoop dat het voldoende is…
  Zonnige groet uit Zeist!

  Geliked door 1 persoon

 6. gewoonanneke zegt:

  Mijn toetsenbord neem ik mee als ik de kast waarin hij staat schoonmaak. Met een kwastje het toetsenbord en een doekje. Mijn tablet en telefoon wat vaker met een speciaal flesje en doekje omdat ik dat vaker gebruik. Maar denk eens aan pinautomaten, geld, openbare toiletten, openbaar vervoer. Zelfs de boodschappen die je doet zijn uitgepakt door andere mensen. Je komt overal toch in contact met allerlei bacteriën en dingen door aanraking van mensen. En de normale hygiëne in acht nemen.

  Geliked door 1 persoon

 7. egoecho zegt:

  Minimaal een keer per week, meestal twee keer. Met stofzuiger en doekje. En ik be de enige die het gebruikt. Openbare computers (toetsenborden) raak ik liever niet aan en anders direct daarna handen wassen.

  Geliked door 1 persoon

 8. A. Dapie zegt:

  Iew, het toetsenbord nooit dus, ik vind het wel prettig om te kunnen voelen wat ik gegeten en gedronken heb. Een koe maar daarvoor herkauwen. Het scherm krijgt weleens een aai van de stofdoek, als die toch in de buurt is. Alleen het schermpje van de mobiel wordt zo af en toe, als ik echt helemaal niks anders te doen heb en alles al heb aangeklikt tijdens een lange treinreis zorgvuldig met een speciaal doekje schoongewreven. Qua stofzuiger zou ik keibang zijn dat de toetsen naar binnen schieten, heeft iemand daar ervaring mee?

  Geliked door 1 persoon

 9. A. Dapie zegt:

  Overigens, voor wat betreft die opmerking van “openbare toetsenborden” raak ik liever niet aan … wat denken jullie van geld? Munten en biljetten, die zijn pas smerig, want zitten overal in, in kontzakken, op geheime plaatsjes, bij sommige dames tussen de borsten, nee, geld, daar haal ik mijn neus voor op. Bij mij kun je alleen maar pinnen. Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 10. bloggersterk zegt:

  Eens per maand, als ik m’n zolderkamer een beetje onder handen neem. Gelukkig ben ik resistent voor mezelf 😉

  Geliked door 1 persoon

 11. els zegt:

  Ik vraag me af of het allemaal niet vergezocht is. Maken we onze leefomgeving niet te steriel? Wat doen we dan met deurklinken, geld, enz…Je kan pas weerstand opbouwen na contact met de ziekteverwekker (of door vaccinatie.
  Ook zag ik laatst een televisieprogramma over allergieën waar men beweerde dat de grote stijging in het aantal allergieën bij kinderen weleens een oorzaak kunnen hebben bij het te steriel willen maken van de speelomgeving van onze kinderen.
  Wat betreft mijn toetsenbord: even stofzuigen, propermaken met een vochtig doekje maar zeker niet ontsmetten ofzo, dat vind ik te ver gaan.

  Geliked door 2 people

 12. Rebbeltje zegt:

  Gelukkig heb ik mijn toetsenbord bijna helemaal voor mezelf…maar je hebt een punt. Het is en blijft een moeilijk schoon te maken ding.
  Heb er zelfs ooit eentje open geschschroefd en met een wattenstaafje schoon gemaakt, maar dat was omdat er een glas sevenup over was gegaan grijnzzz…was niet eens van mezelf want ik drink dat niet.
  Groetjes en vraag eens aan de poetsploeg op school hoe zij de toetsenborden schoon maken?

  Geliked door 1 persoon

 13. Ximaar zegt:

  Over mijn toetsenbord en m’n muis (die ik beide alleen zelf gebruik) maak ik me veel minder druk dan de legio deurkrukken en liftknopjes die ik dagelijks tegenkom al dan niet in openbare gebouwen. Die kan ik onmogelijk zelf allemaal schoonhouden en ik loop niet met handschoenen rond. Daarbij raap ik met de blote hand zwerfvuil op. M’n oplossing voor beide is dat ik bij thuiskomst even m’n handen was.

  Ik weet niet of ik door handcontact ooit een virus heb opgelopen. Een paar keer heb ik een buikloop/voedselvergiftiging opgelopen en dat kwam toch meestal uit het voedsel zelf. Iets te oude ham en vervuild drinkwater in de USA.

  Geliked door 1 persoon

 14. Morgaine zegt:

  Nou ja, ik zat gisteren al eens naar mijn toetsenbord te staren en bedacht mijzelf dat die weer even een doekje mag zien. Wat je kunt doen, maar is onhaalbaar denk ik op een school of waar veel met pc’s etc gewerkt wordt, met een wattenstaafje en 70% alcohol van de drogist schoonmaken, hahaha ja, ooit deed ik dat, maar dan met de oude toetsenborden, nu is het toch wat lastiger gezien ik door poetsen op mijn andere laptop dus serieus mijn knoppen kwijt ben geraakt waardoor ik dus geen touch toetsenbord meer had, ze vielen eraf op den duur, en ja dat typt niet meer.

  maar hoe deden we dat vroeger eigenlijk met de typemachines bij machineschrijven? Ook niet echt volgens mij? er zit maar één ding op, net als na boodschappen doen of buiten te zijn geweest, eenmaal weer thuis, je handen goed wassen en ja dat doe ik wel. Voor hier? Ik woon alleen nog, dus zijn het alleen mijn eigen bacteriën die ik uitsmeer 😛

  X

  Geliked door 1 persoon

 15. constantinoc zegt:

  Mijn aanraakschermpjes maak ik bijna dagelijks schoon, het scherm van mijn laptop af en toe. Het toetsenbord schud ik af en toe. Eenmaal nam ik een toetsenbord met de stofzuiger onderhanden, maar dat had een ongewenst resultaat: naderhand moesten we de inhoud van de stofzak uitpluizen op zoek naar de e-toets! Ik voel nog het stof in mijn neus.
  Als je de stofzuiger gebruikt, doe dan eerst een gaasje om het mondstuk!

  Geliked door 1 persoon

 16. meninggever zegt:

  Ik zag onlangs een viroloog uitleggen hoe mensen hun handen zouden moeten wassen. Het grondig reinigen bleek velen niet in de vingers (..) te zitten. Men heeft een soort standaard ritueel, dat zelden voldoende werkt. Echt goed reinigen doen je met veel zeep en een schone handdoek. Want ook dat is best een probleem. Dat computers een beetje viezig kunnen zijn geloof ik. Als ik zie hoe weinig mensen eigenlijk menen dat hun handen van toiletbezoek of bijvoorbeeld het aanraken van de grond reiniging behoeven, vrees ik echt voor de volksgezondheid. Maar wij mensen kunnen nog best iets hebben ook….dat blijkt….

  Geliked door 1 persoon

 17. wdfyfe zegt:

  wow, do I ever feel dirty right now.

  Geliked door 1 persoon

 18. Hillechien zegt:

  Ik maak die van mezelf regelmatig schoon, op het werk is de computer voor iedereen toegankelijk. En ach je kan je handen grondig wassen met een no-Touch kraan en handdoek maar je zult toch echt op een of andere manier die deur moeten openmaken 😉 en of diegene voor jou ook zijn handen heeft gewassen ….

  Geliked door 1 persoon

 19. terrebel zegt:

  Persoonlijk ben ik geen groot voorstander van vaak wassen en schoonmaken. Met af en toe een beetje viezigheid binnen krijgen bouwen wij resistentie op. Onze hygiëne tik is er de oorzaak van dat veel Nederlanders zo ziek worden op vakanties in het buitenland. We zijn niet meer gewend om een loempia’tje te eten van een kraampje langs de kant van de weg. Of water uit een kraan dat niet extreem gefilterd is. Af en toe klop ik mijn toetsenbord uit en als ik meer vlekken dan letters zie gaat er een doekjes over mijn scherm. Ik ben wel de enige gebruiker van mijn laptop.

  Geliked door 1 persoon

 20. Kakel zegt:

  Ik ben de enige die achter mijn laptop zit. Wel zo fris…voor mijn huisgenoten 😉

  Geliked door 1 persoon

 21. ezelgedachten zegt:

  Ik maak mijn toetsenbord nauwelijks systematisch schoon. De touch-screens van laptops en telefoons wel. Ben het wel eens met de opmerkingen over een te overdreven hygiëne . We verliezen onze weerstand. Doet me denken aan een zwerver, die zwervend door Groningen, in het ziekenhuis kwam voor een botbreuk. Winschoten, jaren vijftig! Natuurlijk werd hij door de zusters flink schoongeschrobd en in bed gelegd. De volgende ochtend was hij overleden! Wassen. Da’s niet goed voor je. Als je zwerver bent tenminste. 😉

  Geliked door 1 persoon

 22. sjoerd zegt:

  Wij laten twee maal jaarlijks de toetsenborden professioneel reinigen door een firma. Maar na enkele dagen zijn er al waar je je afvraagt of je er geen mond en klauwzeer aan overhoud…

  Geliked door 1 persoon

 23. Wij steken alles gewoon in de afwasmachine!

  Geliked door 1 persoon

 24. Dick zegt:

  Over mijn keyboard en mogelijke besmetting daardoor maak ik mij weinig of geen zorgen. Wel kan ikmij inmiddels groen en geel ergeren aan overdadig opgedrongen reclame overal op het internet en maak ik me eerder zorgen over wat dat doet met mijn mentale hygiene, met mijn aandacht en met mijn stemming.

  Geliked door 1 persoon

 25. Ik ben het eens met de reactie van niet overdrijven. Je moet ook wat weerstand opbouwen.

  Like

 26. Geregeld…!!!!…hou niet van viezigheid….

  Like

 27. Jaixy zegt:

  Heel vaak…
  En op mijn werk wordt t ook 3x per dag schoongemaakt.
  Maar dan werk ik ook op een intensive care voor de aller kleinsten… Dus daar moeten we wel!

  Like

 28. Zilvertje zegt:

  Je raakt een gevoelig punt, die dingen zouden onder de kraan moeten kunnen, maar dat kan niet, er zijn toetsenborden die zuigen het vuil lijkt wel zo naar binnen, op school is het in mijn ogen ook een probleem. Ik neem droog af en dan vochtig, maar dat mag geloof ik niet en echt schoon is het dan niet, het kruipt er in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.