Shosho, een ontmoeting

Terwijl iedereen zich druk maakt over de opvang van vluchtelingen ontmoet ik bij toeval Shosho. Zij is een Irakese vrouw. Samen met haar man en hun jonge kinderen is zij gevlucht. Haar familie leeft verspreid over de hele wereld. De oorlog heeft hen uit hun eigen land weggejaagd. Niet alleen dit gezin maar ook andere Mandaeërs hebben hun heil elders moeten zoeken.

Kort legt Shosho uit wat Mandaeërs zijn. Mandaeërs (ook gespeld als mandaeën of mandeeën) zijn de aanhangers van een oude godsdienst die voornamelijk in het grensgebied tussen Iran en Irak wonen. Hun aantal is kleiner dan 100.000; waarschijnlijk slechts enkele duizenden. De term “mandaeërs” is afgeleid van menda, het mandaïsche woord voor ‘kennis’. Bedoeld wordt: kennis van God.

Voor mij is dit een nieuwe godsdienst. Ook al is het een oude godsdienst.

Shosho en haar man hebben beiden een universitaire opleiding afgerond. Haar Nederlands heeft zij zich op een academisch nivo eigen gemaakt. Trots verteld zij dat haar zoon en dochter hier het gymnasium op een mooie manier hebben doorlopen. Hierna heeft de zoon een rechtenstudie afgerond. De dochter heeft bijna haar studie medicijnen voltooid.

Hoewel er nooit een bewuste keuze voor Nederland is gemaakt vind zij het prachtig dat beide kinderen een rol van betekenis kunnen spelen in de Nederlandse samenleving. De oorlog en gevechten in Irak doen haar nu nog dagelijks pijn. De tolerantie in de maatschappij en op de universiteit uit haar jeugd mist zij. Maar op alle manieren wil zij deelnemen aan de maatschappij hier in Nederland.

Met haar universitaire graad en talenkennis heeft zij ons land iets te bieden. Arabisch, Mandaïsch of Mandees, Engels en Nederlands spreekt en schrijft zij foutloos. Haar lichte accent in het Nederlands klinkt mij charmant in de oren. U begrijpt het al. Een betaalde baan is voor haar niet mogelijk. Of de crisis, vreemdelingenhaat of haar leeftijd hier een rol in spelen? Niemand zal het precies kunnen zeggen.

http://mandinl.com/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Shosho, een ontmoeting

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja een nieuw oud geloof , kennis van god
  en dan verdreven moeten worden door lui die een ander geloof aan hangen en zeggen dat zij daar kennis aan hebben , mij gaat het de pet te boven

  krantenwijk groet

  Geliked door 1 persoon

 2. HesterLeyNel zegt:

  Wat ’n vermorsing van breinkrag wat dan verlore gaan in die land van herkoms en die land van toevlug as sy nêrens ’n loopbaan kan volg nie. Hoekom is godsdiens (wat juis verdraagsaamheid en liefde moet verkondig) in baie gevalle so genadeloos sonder liefde?

  Geliked door 1 persoon

 3. Morgaine zegt:

  Dat geen werk kunnen vinden ligt niet aan haar hoor, maar aan hier, mijn dochter kan ook amper werk vinden of ze ligt er telkens uit. Zo ie zo diegenen met HBO niveau hier, op pedagogisch vlak bijv. komen niet aan de bak, die zijn ‘te hoog’ opgeleid, ga er maar vanuit dat zij dat ook is nu.

  Daarnaast, is mijn dochter al tegen gekomen bij het uitzendbureau dat zij een vacature zag erop in ging en te horen kreeg, nee dat kan niet, dat is bedoeld voor de vluchtelingen… AZC

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Interessant verhaal; graag gelezen!

  Geliked door 1 persoon

 5. sjoerd zegt:

  Mooi verhaal, mijn collega komt uit Ardabilie in Iran en had er nog nooit van gehoord.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Altijd mooi te zien dat iemand wat van het leven maakt. Maar ja, niet alle vluchtelingen hebben het voordeel van goede scholen en studie.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Het leven is niet wat jou gebeurt .

  Het leven is hoe jij reageert

  op wat er in je leven gebeurt …..
  Kwam deze net tegen in blogland…past hier wel 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. perdebytjie zegt:

  Julle word met ’n groot verskuiwing van mense gekonfronteer.Dit behoort interessant te wees om te sien wat die gevolge daarvan gaan wees.Hier by ons is miljoene armes en werkloses wat ook vanuit Afrika hierheen stroom.Die lewe is bleek vir die meeste van hulle en misdaad is geweldig hoog.

  Geliked door 1 persoon

 9. Dis ’n wêreldwye probleem, maar mens kry almal jammer wat daardeur geraak is. On het na die Tweede Wêreld oorlog na Suid Afrika geimmigreer en selfs toe was dit nie maanskyn en rose nie

  Geliked door 1 persoon

 10. Suskeblogt zegt:

  ik ken dat geloof van ver. Hun belangrijkste profeet is Johannes de doper.
  Jammer dat men mensen beoordeelt naar geloof of kleur.
  We zijn toch allemaal van dezelfde tak der primaten.

  Geliked door 1 persoon

 11. fietszwerver zegt:

  en ik wil geen werk zoeken , maar moet , om een AOW gat op te vullen
  ik zal zeker het plezier in ” wandelen ” behouden
  wel jammer dat er geen potje of giro nummer is voor ons na een dikke 50 jaar belasting betalen

  slaap wel

  Like

 12. Fenny zegt:

  Mooi verhaal en wat een knappe prestatie van deze mensen, petje af!

  Geliked door 1 persoon

 13. Dick zegt:

  Opmerkelijk en bijzonder toch, die religieuze en culturele diversiteit zoals die vele eeuwen in het Midden-oosten heeft kunnen bestaan en zich ontwikkelen. Diep treurig dat die diversiteit nu steeds minder gewaardeerd of gerespecteerd lijkt te worden en soms zelfs in het geheel niet meer gedoogd wordt.

  Geliked door 1 persoon

 14. deze mensen mogen terecht trots zijn op hun kinderen!
  én op zichzelf!

  ’t maakt niet uit wat een geloof, huidskleur, afkomst, .. iemand heeft;
  ze zijn allemaal mens!
  of om het in ‘christelijke termen’ te zeggen;
  we zijn allemaal broeders en zusters! 😉

  Geliked door 1 persoon

 15. meninggever zegt:

  Geloof is de splijtzwam in een samenleving. Helaas worden velen er mee opgevoed en menen ze dat zij het enige ware verkondigen of geloven. Niets is minder waar, er bestaat geen waar geloof, er bestaat geen God die alles even voor je regelt. Ik geloof zelf wel dat als je echt bent geintegreerd, de taal spreekt en je gezin weet in te zetten als toegevoegde waarde voor de samenleving, niets in de weg staat om hier succesvol te integreren en ook je geld te verdienen. De uitzondering die de regel bevestigt wellicht….:)

  Like

 16. Paul zegt:

  Jammer, dat zo’n vrouw geen kans krijgt in onze maatschappij. Er zijn gelukkig werkgevers die de uitzondering op de regel zijn. Mijn werkgever heeft diverse werknemers in dienst die een licht accent hebben. En waarom ook niet? Groningers of Twentenaren spreken ook Nederlands met een accent.

  Like

 17. Zo zie je maar dat er nog veel meer geloven zijn dan men denkt hè.
  Mooi dat ze allebei gestudeerd hebben, helaas helpt het haar hier geen steek verder!
  Groetjesss

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.