Zondagavond

Rammelend komen de kliko’s voorbij. Vanaf 18.00 uur tot middernacht lopen mijn buren met hun kliko’s naar buiten.

De jongeren van het kamerverhuurbedrijf doen het anders. Op de stoep, in mijn tuin, in het plantsoen, in de prullenbak bij de bushalte of op de aanbiedingsplek voor grof vuil gooien zij hun afval weg. Alsof zij wel een schema volgen. Want elke dag is het weer anders. Jammer genoeg bieden zij hun afval nooit op de voorgeschreven wijze aan.

Zelf gebruik ik mijn kliko eens per seizoen. Glas, papier en plastic gaan in de aparte containers. Groente, fruit afval verdwijnt in eigen tuin op mijn composthoop. Restafval heb ik dus nauwelijks. Mijn kliko staat vooral leeg in mijn schuurtje.

Het regelmatige rammelende geluid van de voorbijkomende kliko’s op een zondagavond verbaast mij. Sorteren mijn buren hun afval niet? Wat doe ik anders dat ik weinig tot niets heb om weg te gooien.

Op zondagavond organiseer ik mijn komende werkweek. Maar bij mijn langslopende buren is het vooral een weggooien van de afgelopen week.

Soms hoor ik praten over de vervuiler betaald. Soms hoor ik praten over een circulaire maatschappij. De rammelende kliko’s storen mij niet. De jongeren van het kamerverhuurbedrijf storen mij wel! Dat handhaving en/of toezicht hier niets aan weet te veranderen ergert mij. Dat ik zelf nauwelijks afval maak doet mij deugd.

En de jaarlijkse afvalstoffenheffing van 240 Euro kan ik gelukkig zonder problemen betalen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Diftar

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Zondagavond

 1. fietszwerver zegt:

  dan gaat het hier toch wat meer zo als het moet
  ene week de grijze bak de week er op de groene en om de 2 weken die voor plastic en andere verpakkingen , ja natuurlijk hoor je de kliko’s als men ze aan de weg zet , maar de buurt is wel schoon zo , op een enkele plek na

  Geliked door 1 persoon

 2. Jaixy zegt:

  Zwerfafval…. Verarmt je buurt zo van….
  Een composthoop heb ik niet. Maar afval scheiden doe ik wel

  Geliked door 1 persoon

 3. Zilvertje zegt:

  Elke maand betaal ik ruim 75 euro aan de gemeente, daar zit ook huisvuil bij, waar dat andere voor is geen idee, ik heb geen hond. Ik doe wel aan scheiden, hier komen ze elke veertien dagen ophalen. Mijn grijze bak is altijd vol. Als ik een week alleen geweest ben, dan heb ik ruimte in de bak, maar als de kinderen thuis zijn, dan is hij zo vol. Ik vraag wel eens aan ze of ze wel sorteren, papier en glas enz, breng ik altijd weg, mag niet in de grijze van mij, maar ze doen het denk ik lang niet altijd. Rommel op straat, bah, in het weekend, ligt het hier vol met troep, peuken en glaswerk, nemen ze mee van de kroeg, zo jammer.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Dan is jammer Rob, waarom rommel ligt wordt rommel bijgegooid, een natuurwet. De daders geven een wijk een slechte naam, achterbuurterig. Triest.
  Afval scheiden doe ik ook, de meeste mensen in de omgeving doen dat. Maar niet de meeste fietsers; zowel racers als schoolkinderen gooien alles gewoon op straat. Alleen een blikvanger helpt ’n beetje.

  Geliked door 1 persoon

 5. schrijfsels zegt:

  Hier werd afval al gescheiden opgehaald toen daar in Nederland nog niet eens over werd nagedacht. Wij weten dus niet beter, er staan hier een oudpapierbak, drie korven voor glas (wit, bruin, groen), een gft-bak (èn een grote composthoop in de tuin), een bak voor plastic verpakkingsmateriaal (inclusief blik) en ook nog een bak voor restafval. Deze laatste wordt 1 x per maand leeggemaakt, is dan meestal niet eens halfvol.

  Geliked door 1 persoon

 6. terrebel zegt:

  Men wijst zo makkelijk schuldigen aan. Maar vergeet het eigen gedrag onder de loep te nemen. Gelukkig doe jij dat wel!

  Geliked door 1 persoon

 7. sjoerd zegt:

  Ik ben al zo lang als ik leef met het milieu bezig. ik sorteer alles. Maar sommige zaken kan ik niet langs… En daar gaan dan weer spullen naar de kringloop of in de best-tas.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het is geweten dat Belgen recyclagekampioen zijn. Kliko’s worden niet gebruikt, tenzij voor bedrijven. Wij gebruiken van die afbreekbare plastiek-achtige zakken, scheiden glas, papier en groot afval van het huishoudafval,… En wij hebben onze compostbak achterin de tuin.

  Geliked door 1 persoon

 9. perdebytjie zegt:

  Ons het nie gedwonge herwinning hier nie.Min mense doen dit,want hulle is te lui om te sorteer en dit na ’n spesiale sentrum te neem.Ek doen dit al jare en dis heel maklik.Ek wens mense wil besef wat hul gemors aan die omgewing doen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Afval scheiden hoort bij deze tijd. Of het allemaal niet toevallig op een hoop komt? Ik hoop het niet. Ik heb ook niet veel restafval, als je alleen bent is het echt weinig. En… ik ben hier in de buurt ook altijd aan het rapen, er ligt van alles en nog wat op straat. Of het waait precies hierheen omdat ik op een hoek woon…dat weet ik niet.
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 11. rammelende kliko’s ..
  daar hebben we als belg geen last van. 😉
  hier zijn het zakken, die stukgebeten worden door de eksters.
  maw .. wij sorteren en de ekster maken er zwerfvuil van. 😐

  Geliked door 1 persoon

 12. Ditto. Jarenlang waren wij de eerste straat waar de vuilniswagen begon, je moest er vroeg bij zijn. Wij hebben als ‘voordeel’ dat ze voor ons raam staan. Ik hoef nooit te onthouden welke aan de weg moet, ik kijk eenvoudig naar buiten. Op tijd opstaan is voor mij geen probleem. Maar ik zal het verbijsterde gezicht van Hansje buurman, die op een donkere maandag om 7:55 al te laat was met zijn volle gft kliko, niet snel vergeten …..
  (het kwam goed. Onze straat wordt ook als keerpunt gebruikt dus de wagen komt na een paar uur nog een keer langs en leegt dan gelijk de kliko’s die aan de overkant staan. Daar horen ze niet maar de rova chauffeur heeft ooit een keer gevraagd of we ze daar ook willen zetten dan past eea beter in de bocht)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.