Versleten, verkleurd en gescheurd

Modieuze spijkerbroeken zijn vooral versleten, verkleurd en gescheurd. Dit in tegenstelling tot mijn eigen spijkerbroek. Uit de verpakking ziet mijn nieuwe spijkerbroek er spic en span uit. Hij zit daarbij ook nog eens erg lekker! Toch heb ik een tweedehandsje. De stof van mij broek komt van oude en gedragen broeken.

Voor de productie van katoen is ontzettend veel water nodig. Bij de katoenteelt worden dan ook nog eens vreselijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Al met al een punt van aandacht bij het kopen van kleding!

Gelukkig zijn er nu een paar bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het hergebruiken van spijkerstof. Hoe en waar ik mijn oude versleten, gescheurde en verkleurde spijkerbroeken kan inleveren heb ik nog niet ontdekt. Maar als ik om mij heen kijk zijn er genoeg modieus geklede mensen die daar nu al over kunnen gaan nadenken …..

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Versleten, verkleurd en gescheurd

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  die lui die deze broeken kopen met gaten en scheuren er in , betalen dik voor minder stof 🙂
  maar dat recyclen van die stof is een goede zaak , en ja waar je dat kan inleveren , geen idee

  kranten groet

  Geliked door 1 persoon

 2. staartje zegt:

  Goed gekocht, Rob

  Geliked door 1 persoon

 3. bloggersterk zegt:

  Ik denk dat de gebruikte broeken gewoon uit de kledingcontainers komen, die naast die voor het glas, karton en plastic staan. In ‘ons darp’ tenminste. Nu ben ik benieuwd waar jij je gerecyclede broeken vandaan haalt?

  Geliked door 1 persoon

 4. sjoerd zegt:

  Dat vind ik een goed idee. Ik doe al jaren met een aantal Levi’s 501’ns. Bij mij gaat een broek pas weg als hij echt versleten is, en dat kan vele jaren duren. Ik draag ook niets anders dan spijkerbroeken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat goed zeg, ik wist niet eens dat kleding van spijkerstof gerecycled wordt.
  Goed initiatief…! Waar heb je die gekocht dan?

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Wat is versleten spijkerstof ?
  Ik heb er een met witte vlekken en zonder gaten 😉

  Geliked door 2 people

 7. Je kan hem gerust bij mij inleveren , als hij ECHT versleten is .
  Dan maak ik er weer iets anders leuks van voor je , tuinkussentje bijvoorbeeld 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. gewoonanneke zegt:

  Goh daar heb ik nog nooit van gehoord dat zoiets ook kan. Ben zelf niet iemand die veel spijkerbroeken draagt eigenlijk. Wel mooi dat ze hergebruikt worden zo.

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Goed idee, maar waar vind je dergelijke winkels.

  Geliked door 1 persoon

 10. Zag laatst bij Jack and Jones dst je daar je oude spijkerbroek kan inleveren.
  Weet niet of het je nog wat oplevert qua centjes maar dat zal wel niet.

  Geliked door 1 persoon

 11. Bij Jack and Jones kun je oude spijkerbroeken inleveren weet ik toevallig.

  Geliked door 1 persoon

 12. Kakel zegt:

  Je hebt een nobele daad verricht! Ik zag van de week een advertentie in een lokaal blaadje dat je tegenwoordig truien kan kopen die van afgedankte spijkerbroeken gemaakt worden. Toen vroeg ik me ook al af waar je die broeken dan kunt inleveren…
  Regenachtige groet

  Geliked door 1 persoon

 13. benjamín zegt:

  Als zoon van een kleermaker kijk ik met ongeloof naar de pantalons van vandaag de dag: jeans die vaak niet meer dan een configuratie van strategische gaten zijn. Het is niet mijn ding, maar ieder zijn meug.

  Geliked door 1 persoon

 14. kun je met je versleten jeans niet in een kledingcontainer terecht?
  daar wordt dan alles gesorteerd en verdeeld (kringloop, vodden, ..) 😉

  fijn weekend,

  Geliked door 1 persoon

 15. Modieus versleten spijkerbroeken zijn een vorm van waanzin. Maar er zit een voordeel aan; als je vandaag de dag je spijkerbroek tot op de draad verslijt loop je niet voor gek. Ik heb bij het handwerken een Japanse doorstik kunst ontdekt, sashiko. Daarmee repareer ik mijn wollen vestjes die ik nergens meer kan kopen.

  Geliked door 2 people

 16. Rob Alberts zegt:

  Mijn nieuwe spijkerbroek komt bij de Waddenvereniging vandaan:
  http://winkel.waddenvereniging.nl/Kleding/Jeans

  De juiste manier van inleveren van oude en versleten spijkerbroeken heb ik nog niet ontdekt.
  Tips zijn welkom!

  Duurzame groet,

  Like

  • vragend leeuwtje zegt:

   Rare vraag misschien maar heb je al contact opgenomen met Blue Loop Originals zelf om te vragen hoe zij aan hun denimstof komen voor het hergebruik….?

   Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    Hierbij het antwoord van Blue Loop Originals:

    In Nederland worden door verschillende instanties zoals Sympany, Reshare en andere inzamelaars, miljoenen kilo’s draagbare en niet-draagbare kleding ingezameld. Dit gebeurt via de textielcontainers in de straat. Reshare haalt bij verschillende gemeentes al zo’n 25 miljoen kilo textiel op. Sorteerbedrijven halen niet-draagbare kleding zoals versleten spijkerbroeken uit de zakken. Versleten spijkerbroeken worden vervolgens verkocht aan vervezelaars die deze spijkerbroeken ontrafelen tot katoenpluis. Normaliter wordt dit katoenpluis gebruikt door de automobiel industrie als materiaal in hoedenplanken en isolatie. In een normale auto gaan krijgen zo’n 50 versleten spijkerbroeken een nieuw leven. Bij Blue LOOP echter willen we een hoogwaardig leven voor versleten spijkerbroeken. Wij gebruiken de herwonnen vezels voor het spinnen van nieuwe garens.

    Via bovenstaand proces krijgen we onze grondstof. Daarnaast kun je in winkels waar Blue LOOP verkocht wordt ook een oude spijkerbroek inleveren.

    Like

 17. Dick zegt:

  Als ik me niet vergis of goed herinner maken ze er in papiermolen De Schoolmeester in Westzaan speciale papiersoorten van. Dat is wellicht een mogelijkheid en tevens een leuk uitje?

  Wij gingen vroeger wel met onze nieuwe (Cowden) spijkerbroeken in zee zwemmen om ze qua uiterlijk wat meer naar onze smaak te krijgen.

  Like

 18. meninggever zegt:

  Ik ben niet zo van de gesleten (nieuwe) jeansbroeken. Ik koop ze netjes en laat ze slijten in gebruik. Pas als ze echt niet meer kunnen gaan ze weg. In de hoop op ene tweede leven in de recycling of zo. Ik ben niet zo van het milieu in de zin dat ik al die cijfers over productie maar niks vind. Het antwoord is simpel. Als we een echt schoon milieu willen moeten we stoppen met het leven, met ons mens zijn, moeten we dieren afschaffen en de aarde overlaten aan de elementen. Zolang wij er als mensheid zijn zal er ergens milieu worden verontreinigd. Het blijft een dilemma, ik snap het. Wat zou er trouwens met al die werknemers in fabrieken gebeuren die nu voor weinig geld spijkerbroeken in elkaar zetten? Als we die dingen niet meer kochten? Als we weer gzouden gaan voor naakt in plaats van gekleed?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.