Frutselfratselfriemels

In elke klas zit wel een leerling die pennen verslijt. Of er liggen na vijf minuten snipper papier op de grond. De ongedurigheid in het hoofd komt er via de handen uit. Twee oplossingen zijn er voor deze friemelende vingers. Op de handen zitten maakt dat het kind stil zit. Maar dat zit natuurlijk heel ongemakkelijk. Een frutselfratselfriemel helpt ook.

Eerst gebruikte ik hier een stressballetje voor. Maar zo’n balletje kan dat expres of onbedoeld door het lokaal verdwijnen. Kneed gum geeft voor mij teveel rommel.

In een presentatie van onze zorg coördinator wordt een tangel genoemd voor de rusteloze kinderen. Tijdens mijn lessen reageren veel kinderen enthousiast. Vreemd genoeg zeggen zij allemaal dat zij een Tangel thuis hebben liggen. Op mijn vraag om de volgende les hun tingeltangel mee naar school te nemen reageren een aantal kinderen.

Zelf heb ik nu vier Tangels aangeschaft; een geelgouden, een zilverkleurige harde variant en twee zachte regenboogvarianten. Aan het begin mijn les vragen enkele leerlingen nu of zij mijn Tangel mogen gebruiken. Misschien dat deze leerlingen zich hierdoor betere kunnen concentreren? Ik hoop dat het werkt.

https://www.geheugenhulp.nl/winkel/motorische-onrust/tangles/

http://www.leerhulpmiddelen.com/c-2275909/sensorische-hulpmiddelen/?gclid=CNiLpqPl88cCFQb4wgodzGoOoA

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

40 reacties op Frutselfratselfriemels

 1. staartje zegt:

  Herken het probleem. Nooit van de tangel gehoord

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kon me vroeger ook nooit concentreren in de klas. Tenzij het een heel spannend vak was dwaalden mijn gedachten na enkele minuten al af…

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  kon niet gaan kijken wat die frutselfratselfriemel nu is
  die site is in onderhoud 🙂
  ik vind het wel een prachtig woord op zich zelf 😉

  hopelijk droge groet

  Geliked door 1 persoon

 4. resaarcle zegt:

  Wt fijn dat je creatieve opossingen zoekt. Ik heb wel nog nooit van zo’n ding gehoord.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Dit ding kende ik ook niet, eerder dacht ik aan tingeltangelmiziek.
  Een vindingrijke oplossing Rob, je denkt mee met de kinderen. Fantastisch!

  Geliked door 1 persoon

 6. Korreltje zegt:

  Ik heb ook zo’n zoon. Het liefst springt hij heen en weer, gaat ondersteboven op zijn stoel hangen, of goochelt met de boterdoos. Maar zo’n friemelding is wel een leuk alternatief ja. Wij hadden er één, maar die is hij natuurlijk al lang kwijt…..

  Geliked door 1 persoon

 7. bloggersterk zegt:

  Wel benieuwd. Als ik het goed zag kun je zo’n ding in allerlei vormpjes vouwen en het lijkt me dat de concentratie zich dan daar op richt. Maar er zal over nagedacht zijn.

  Like

 8. schrijfsels zegt:

  Ik kende het niet, de tangel. Zelf was ik meestal bezig met hele schriften vol tekenen met letters, bloemen en hartjes.

  Geliked door 1 persoon

 9. Jaixy zegt:

  Ik ken de tangel niet. Maar fijn dat het helpt.

  Geliked door 1 persoon

 10. Harrij Smit zegt:

  Is toch heel wat beter dan iemand op de handen te laten zitten – veel succes ermee!

  Geliked door 1 persoon

 11. EJW zegt:

  Nooit van tangels gehoord, wel van tengels. Je kent de uitdrukking ”Blijf er met je vurige tengels van af” vast wel.

  Geliked door 2 people

 12. Morgaine zegt:

  Wat ze al niet verzinnen, maar dit lijkt mij ook wel iets voor mij, voor als mijn vingers weer stijf worden, dus juist om de beweeglijkheid te trainen,s tress ballen zijn vaak te groot voor mij en dan krijg ik juist kramp, hahaha

  X

  Geliked door 2 people

 13. Leuke kleurige friemel tangels -( ik kènde het niet, heb dus even op de link geklikt ! )- maar ik was in mijn school periodes juist rustig ( op mijn babbeltje na dan ) ik zag de vogeltjes in de boom zitten, ik hoorde hen fluiten en ik tekende stilletjes… ( niet erg bevordelijk voor de koncentratie ! en een teken dat ik het hele schoolgaan niet zo interressant vond toen ) .Slechts één van de onderwijzeressen – in de tweede klas lagere school – stond toe dat ik van haar gegeven cijfers in mijn schriften poppetjes en beestjes tekende, als ik af en toe wegdroomde wist zij mij er weer bij te roepen met iets wat mij wèl interesseerde, en toen ik haar op veel latere leeftijd eens tegenkwam was haar eerste vraag : ” En, heb je een baan in de kunst of doe je iets artistieks ? ” ! Héél anders dan wat er in mijn schooltijd in de regel gedaan werd : op de vingers tikken met een lineaaltje, of je voor de hele klas ‘voor schut’ zetten, en voor thuis vervelende aantekeningen maken … Mijn moeder begreep me, dus die aantekeningen, pfft, Juffrouw Verbunt van de 2e klas ook ! Het énige jaar van mijn héle school-leven dat ik zelfs grààg naar school ging ….
  Groetjes uit Toulouse,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

  • enne…
   als ik leraren had gehad zoals jij Rob,
   zou mijn schooltijd niet zo’n ‘gevangenis’ geweest zijn … (y) !
   Maar goed, zelfs met mijn tegen-zin, leerde ik wel de basis van van alles,
   die mij toch goed door het Leven heen stouwden tot op heden !

   Geliked door 2 people

 14. hanry zegt:

  Ik kende de tangel niet, maar sinds deze log wel.
  Zo heb ik ook weer wat geleerd 🙂
  Heb vroeger ook veel pennen versleten tijdens de lessen.

  Geliked door 2 people

 15. Rebbeltje zegt:

  frutselfratselfriemel ik ben er dol op…en als dit geen mooie schoencadeautjes zijn ???
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 16. cat zegt:

  Greetings, my friend Rob … -24C and lots of snow here … will escape to Cuba Dec 04 – 11 … and will buy a T Shirt for you … smiles … Hope you are doing well … Spring will come again … Ederlezi means Spring … smiles … https://www.youtube.com/embed/zQgPUDHqXto?rel=0&controls=0&showinfo=0 … Love, cat.

  Geliked door 1 persoon

 17. sjoerd zegt:

  Nooit van gehoord, maar ik kan me het probleem voorstellen. Alweer wat geleerd vandaag.

  Geliked door 1 persoon

 18. Dick zegt:

  Leuk scrabble-woord. Ik had hier ook niet eerder van gehoord maar op de lagere school zou het vast heel goed voor mij gewerkt hebben. Nu begin er toch maar niet meer aan.

  Geliked door 2 people

 19. ik ben eens gaan piepen op de site, rob, want ik heb nog nooit van een tangel gehoord. 😳

  ik hoop dat het werkt!

  Geliked door 1 persoon

 20. Er is altijd wel een oorzaak voor dit gedrag.
  Accepteren in hoe ze zijn helpt misschien wel.
  De lesstof boeit ze misschien niet.
  Tekenen b.v. vond ik heel erg leuk!

  Geliked door 1 persoon

 21. Jolie zegt:

  Interessant…! Goeie links ook, met al die anti-stress-spulletjes.. ik had er ook nog nooit van gehoord, maar ze zwerven hier wel, als armband en haardingesen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 22. Handig Rob. Bedankt voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

 23. daenelia zegt:

  Leuk ding! Ik was nooit zo’n wiebelkont, en kon goed maskeren dat ik met mijn gedachten heel ergens anders was. Het hielp dat ik ook bij een onverwachte vraag dan goedgebekt uit de hoek kon komen.
  Als het helpt, geweldig 🙂

  Geliked door 1 persoon

 24. Plato zegt:

  Ik herinner me mijn eigen ongedurigheid die er op een dag, tijdens biologieles, zo maar was en niet meer wegwilde. Het lag niet aan de leraar of de stof maar kennelijk aan het opkomende puberalisme diep in mij. Graag had ik toen zo’n tangel (waar ik nu voor het eerst van lees) gehad.
  Dat had heel wat onrustig gewiebel gescheeld.

  Geliked door 1 persoon

 25. aargh zegt:

  Ik had altijd borduurgaren bij mij, aan het einde van mijn schooltijd zat de hele ‘pukkel’ vol geborduurde bloemetjes. Andere klasgenoten smeerden zich tijdens handenarbeid in met lijm, en die gingen ze er dan in de godsdienstles erna afpulken. En veel meisjes zaten altijd met hun haar te klieren. Zo’n geruisloos, niet knoeiend frutselspeeltje is een prachtig idee.

  Geliked door 1 persoon

 26. sprakeloosid zegt:

  Hé, goeie, mijn oudste zoon kan wel een tangel gebruiken, mijn jongste ook, maar die krijgt alles stuk gefrommeld, dus die nog maar even niet

  Geliked door 1 persoon

 27. Fantasiese nuwe woord geleer! Fritsfratselfriemel!!! Ek is gek daarna.

  Geliked door 1 persoon

 28. meninggever zegt:

  In mijn jeugd zat je met een kind of 35 in een klas. De katholieke leerkrachten hielden van discipline. ADHD moest nog worden uitgevonden, ongehoorzaamheid of rusteloosheid werd onderdrukt. Desnoods hardhandig. Geen tijd voor al die onzin. Je zat op school om te leren. Het hield de boel redelijk gedisciplineerd. Als ik nu wel eens hoor, lees of zie is het aantal leerlingen met een afwijkend gedrag wel heel erg groot. Wellicht letten we er wat te veel op ook? Moeten we terug naar discipline op school en in de klas??

  Geliked door 1 persoon

  • Mijn mening ? Een gulden middenweg , dat moét toch mogelijk zijn ! ! ! ! ! :
   Wij zaten met de armen over elkaar en de lippen stijf dichtgeknepen stil in de klas ( nou ja, ik droomde vaak weg, zag en hoorde alles van buiten enz … zie hierboven ) En toen ik in NLD mijn kleinzoon van en naar school bracht liepen er méér kinderen door de gangen dan er in de klas zaten te werken …. ( was géén pauze ! ) Kleinzoon zei ook : ” iedereen praat en loopt om me heen, ik kan zo niet werken / concentreren “… Andere scholen geprobeerd voor hem door mijn dochter … niet veel beter …
   Dus van het één in het àndere uiterste … komplete chaos in een school heden ten dagen …
   Ook in Frankrijk komen kinderen van de ” lagere school ” ( naam in mijn tijd ) zonder dat ze behoorlijk schrijven en lezen … ook in Nederland !!!
   idd wij zaten met 35 tot 45 kinderen in een klas en leerden àllemaal rekenen, schrijven en lezen, + nog meer lessen … we hàdden een basis in ieder geval !
   Nu zegt een schooljuf ( indertijd die van mijn kleinzoon) : ” Ik kan niet op èlk kind letten, ik heb er 25 in mijn klas” … Daar schoot ik even van in een hoestbui !
   Je zou dus zèlf met je eigen kind méé naar school moeten om er zèlf op te letten dat ie wat doét of doen kàn , om de klas-omgeving wat te ‘kalmeren’ eventueel … Té gèk toch !!
   Je bent verplicht je kind naar school te sturen , thuis ( schriftelijk-) les geven màg niet , dan moet je gaan reizen per boot of in het buitenland, ( hebben we even aan gedacht zelfs, om hem bij mij naar Frankrijk te halen , maar dan was het frans een extra obstakel voor hem in het begin..)
   of je moet ook nog OP SCHOOL zèlf les gaan geven om dus maar geen andere werk of bezigheden meer te hebben, terwijl het ” onderwijzend personeel ” dat toch hoort te doen en dié er voor betaald worden ..
   Of ‘zie’ ik het niet goed meer .. ? ? ?
   Ik geloof niet nog Nederlandse kleinkinderen te krijgen,
   anders zouden we het van begin af aan anders gaan doen !

   Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Je bent welkom om de rust en de discipline in mijn lessen eens te ervaren.
   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 29. Ik herinner me dat ik in de 4e klas van de lagere school een leraar had waar we zo stil mochten zitten dat ik alleen durfde te ademen als hij met zijn rug naar me toe stond en dan nog heel, heel zachtjes… De man was niet geliefd, bij niemand! Achteraf was hij echt niet geschikt.
  Want niet iedereen is geschikt om kinderen les te geven. Jij dus wel!
  Is het bijzonder onderwijs Rob of regulier? Ik had trouwens nog nooit van zo’n Tangle gehoord…
  Prachtige oplossing!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.