Met een aselectieve QuickScan bij het NT2-onderwijs in Amsterdam komen een aantal vreemde zaken boven water. Vrijwilligers zonder bevoegdheden staan voor gesubsidieerde groepen. Bevoegde leerkrachten werken voor minder dan het wettelijke minimum loon. Sommige NT2-instituten werken met te grote klassen. Ook komt het voor dat er onbevoegde leerkrachten aan het werk zijn. Vanwege de moordende concurrentie is er een vaag schemergebied tussen freelancers en zzp-ers met een te grote werkdruk en onduidelijke arbeidsverhoudingen.
Is dit het topje van de ijsberg? Of is er daadwerkelijk een subsidiestroom aan het ontsporen binnen de Europese aanbestedingsregelgeving? Geeft de marktwerking nog wel de kwaliteit die de overheid wenst? Of zijn het vooral de op geld beluste ondernemers die misbruik kunnen maken van de nieuwe situatie in het NT2-onderwijs? Allemaal vragen waar ik zo snel geen antwoord op heb.
Als bewoner van een diverse buurt geniet ik vooral van de veelkleurigheid van mijn buren. Maar tegelijkertijd merk ik ook dat voor velen een taalachterstand op vele vlakken doorwerkt. Geen of een beperkte Nederlandse taalvaardigheid geeft een achterstand op sociaal gebied en op de arbeidsmarkt.
Als docent in hart en nieren sta ik voor kwaliteit in Onderwijsland. Ook al ben ik zelf vrijwilliger vind ik dat het echte werk door professionals gedaan moet worden. Ik begrijp dat de overheid gekozen heeft voor marktwerking en privatisering. Toch vind ik dat bevoegdheden / bekwaamheden en wettelijke afspraken over arbeidsomstandigheden en salariëring altijd geldig zijn.
Of de resultaten van de aselectieve QuickScan nu incidenten zijn of niet. De subsidiegever kan en moet binnen de Europese aanbestedingsregels mistoestanden aanpakken.
Gelijk heb je. maar of je het krijgt ????
Het taalonderwijs aan migranten is al zo lang discutabel.
Toen club- en buurthuizen het nog aanboden, was er al flinke onvrede over die kwaliteit.
In de methodenstrijd heeft even De Delftse Methode gezegevierd, maar daar hoor je niets meer van.
LikeGeliked door 1 persoon
https://eltjedoddema.wordpress.com/2013/12/21/maarktwaarken/
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
dromen mag , zo zei je bij mij , en wie weet komen goede dromen uit
dat past helaas ook hier ben ik bang , onderwijs moet gegeven worden door goed opgeleide leraren en niet door lui die in mijn ogen puur op het subsidie geld uit zijn
opgewekte groet
LikeLike
Opnieuw een aan gemeenten gedelegeerde en daardoor ontspoorde verantwoordelijkheid?
LikeLike
Misstanden dienen aangepakt te worden 👍
LikeGeliked door 1 persoon
Marktwerking in o.a. onderwijs en zorg… Ik zal het nooit begrijpen.
LikeGeliked door 1 persoon
Jammer jammer jammer.Marktwerking dient dubbel gecontroleerd te worden maar gebeurf het ook?
Goed dat je dit aankaart, of het bij de verantwoordelijken terecht komt?
LikeGeliked door 1 persoon
Betere betalingen leveren ook niet altijd goed personeel op. Die moet je eerst zien te vinden.
LikeLike
Wat is NT2 ? Nederland is in vergelijking met België veel “marktconformer”.
LikeLike
Ik begrijp niet de keuze voor marktwerking en privatisering niet ( en ik wil het ook niet begrijpen) onderwijs moet geen markt zijn. Wij zijn een van de weinige ROC’s die nt2 nog in hun pakket hebben en ik kan een totale soap schrijven over alle idioterie die ik mee heb gemaakt. Onderwijs vraagt kwaliteit en is geen vrijwilligerswerk. ook moet je er niet op willen verdienen. Brrr, ik merk dat ik er boos van word. helpt niets. ga ik niet doen
LikeGeliked door 1 persoon
Nt2 is Nederlands als tweede taal ( als NL dus niet, je moedertaal is)
LikeGeliked door 1 persoon
Het ziet er naar uit dat het met het onderwijs dezelfde kant uit gaat als met de zorg in ons land.
Die zorg draait al voor een belangrijk deel op vrijwilligers en wordt daar ook steeds meer afhankelijk van.
LikeGeliked door 1 persoon
Zomaar een stelling van mij: Als privatisering gebruikt wordt en teven geen keuze gemaakt wordt wat wel of geen overheidstaak is of moet zijn, dan is de bagger altijd in de buurt. Ik heb gezegd.
LikeGeliked door 1 persoon
De marktwerking heeft veel kapot gemaakt…was toch goed voorheen.
Groetjes
LikeGeliked door 1 persoon
ondernemingen die met vrijwilligers werken en ondertussen de subsidies in hun zakken stoppen, dat kennen we hier ook.
LikeLike
Ach, wat is er nieuw? Het systeem maakt dat dat we werken zoals we doen. Ooit, lang geleden, ik woonde ook nog in die wijk die jij de jouwe noemt, waren er al zoveel nationaliteiten en problemen met achterstand onder leerlingen dat we regelmatig extra diensten in moesten huren van professionele begeleidingsteams. Die spijkerden leerlingen met echte achterstanden dan bij om zo het gemiddelde niveau in een klas niet te veel te doen schaden. Het was dringend nodig. Toen al! Zal vast niet veel beter zijn geworden….
LikeLike