Vluchten kan niet meer ……..

Opgesloten tussen vechtende partijen, uitgeput door ondervoeding, verlamd door ziekte leven over de hele wereld slachtoffers van geweld, onderdrukking, corruptie en dictatuur. Ingeklemd tussen verouderde, verwarrende en onduidelijke regels leven teveel vluchtelingen in asielzoekerscentra.

In mijn buurt en op mijn werk heb ik enkele vluchtelingen leren kennen. Telkens weer merk ik dat een openhartig en eerlijk verhaal tijd nodig heeft. Over het algemeen kreeg ik eerst een mooi gemaakt verhaal te horen. Niet verwonderlijk vind ik. Het is toch ook menselijk om met de mooie dingen te beginnen. Het verdriet en leed is iets dat meer binnenskamers wordt beleefd en gedeeld.

Vreemd genoeg blijven de media ons overschreeuwen met al het leed van vluchtelingen ……..

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Vluchten kan niet meer ……..

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  leed is er helaas te veel in de wereld , en ook dicht bij huis
  ik denk dat de meeste vluchtelingen van goede wil zijn
  en dat kan van de media niet altijd gezegd worden

  kranten groet

  Geliked door 4 people

 2. Kranten moeten verkopen, natuurlijk…

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Het is vreselijk. We hopen maar dat het tij keert al heb ik er een hard hoofd in..

  Geliked door 1 persoon

 4. Dankie vir die blik van wat in Europa aangaan mbt die vlugtelinge. Hier in Suid Afrika is ons aangewese op die media se weergawe. Wat vir my skokkend is, duidelik in Afrika, is die meeste lyding as gevolg van ’n diktatuur wat in die oorsprong, deur die meerderheid inwoners ingestem en verwelkom is.

  Geliked door 1 persoon

 5. egoecho zegt:

  Inderdaad: leed verkoopt. Desnoods met wat verdikkingsmiddel en zout erbij. Zuur genoeg.
  Daarom zijn bevindingen van mensen zoals jij, mensen die met mensen werken en meeleven, oprecht en van waarde.

  Geliked door 4 people

 6. staartje zegt:

  Klopt Rob. mijn ervaring is dat als de mensen de verhalen horen hun mening wordt bijgesteld. Er is nauwelijks ruimte in de pers voor de goede verhalen. Al moet ik zeggen dat ons huis-aan-blad een wekelijkse reportage had waarin een portret van een vluchteling in AZC-Oranje werd gegeven in woord en beeld. Ik was direct fan. Het kan dus wel

  Geliked door 1 persoon

 7. eltjedoddema zegt:

  Beeldvörmens bepoalen voak d’algemaine opinie….

  Geliked door 1 persoon

 8. bloggersterk zegt:

  Vluchtelingenverhalen heb je in evenveel smaken als er media zijn, denk ik. En schreeuwende media moet je vooral recht of links laten liggen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Je titel dekt de lading, zullen we maar zeggen…

  Geliked door 1 persoon

 10. ms zegt:

  De pers is bedoeld als informatiekanaal voor het verspreiden van het nieuws. Dus onpartijdig en niet betrokken een relaas doen. Dat doen ze niet. Ze gaan hun eigen mening een douwtje geven, ze gaan hun relaas wat interessanter maken om het beter te verkopen (kassa kassa)

  Daardoor doen ze net wat ze niet zouden mogen doen. Ze maken zelf een deel van het nieuws. Want ze lokken reacties uit die er in normale omstandigheden niet zouden zijn.

  Geliked door 2 people

 11. Ximaar zegt:

  Het is een ramp en dat is al decennia lang zo. We (en vooral de media) doen alsof het iets van de laatste jaren is, maar dat komt door ons geheugen dat door dezelfde media steeds meer wordt ingekort. Nieuws is voor de media handel, dat wordt verkocht met reclame er omheen. Die willen meer verdienen en brengen daarom meer nieuws. Vaak oppervlakkiger nieuws, want diepte verkoopt niet zo goed als oppervkakkingheid. Wat wel veranderd is is de rijkdom van bepaalde vluchtelingen. Met name uit Syrië zijn ze niet arm om die dure overtochten te betalen en verder te vertrouwen op hun nieuwste smartpone met GPS.

  Probleem is als die mensen hun land verlaten, dat het daar nog erger wordt. Ze kunnen er immers niet meer mee helpen aan de oplossing. Zelf heb ik dat meegemaakt met een collega uit de Ukraine. Sinds 1990 zijn er 6 ( van de 55) miljoen Ukrainers gevlucht naar Griekenland en West-Europa. Vooral goed opgeleide jongemannen met Russische voorouders. Het percentage Russen in de Ukraine is daarmee drastisch gedaald en in de Russichtalige delen wonen alleen nog oude mensen die niet weg kunnen of nationalisten die niet weg willen. Dat verklaart voor een groot deel de ellende in dat land tussen Russen en Ukrainers en je hoort er veel te weinig over.

  Ook leuk om de titel van het liedje van Frans H en Jennie A te gebruiken. Is inmiddels 40 jaar oud en ging over de uitzichtloosheid in Buitenveldert. Ze wilden daaruit wegvluchten maar zaten vast aan hun hypotheek. Nu komen 40 jaar later gaan de vluchtelingen juist naar ons toen, dus dat doemliedje van destijds was wel erg overdreven negatief. 😉

  Geliked door 2 people

 12. shivatje zegt:

  Heel wat wordt dan nog eens opgeblazen in de media en zo krijgt men een verkeerd beeld. Daarom zoal ik niet alles lezen wat ik tegenkom in de media en zal ik al zeker geen nieuws kijken.

  Aum Shanthi

  Like

 13. burroholanda zegt:

  Het is meteen een beetje beangstigend, dat de media nu proberen begrip te kweken voor de problemen van de vluchtelingen en daar blijkbaar maar in geringe mate in slagen! Zij schetsen de erbarmelijke omstandigheiden in de landen van herkomst, tonen volop de leefomstandigheden onderweg en in de AZC’s en nog roept een heel groot deel van de Europese bevolking, dat het niet ‘hun pakkie an’ is. Zo’n enorme invloed hebben de media dus ook weer niet.

  Like

 14. sjoerd zegt:

  Ook die mensen hebben mooie herinneringen en hopen de slechte hier kwijt te raken.

  Like

 15. Rebbeltje zegt:

  Vrede op aarde…de vraag blijft wanneer ?
  Fijne kerstdagen

  Like

 16. meninggever zegt:

  Als je de term vluchteling nu eens liet vallen en wat nuance zou aanbrengen in het aanbod kon dat de acceptatie van die mensen flink verhogen. Bij anderen zal dat dan dalen, maar dat is de prijs die je moet betalen als je niet wilt dat hele werelddelen leeg lopen richting het rijke westen. De nuance is dus ver te zoeken. Veel media blijven elkaar nakakelen, voor- en tegenstanders van die stromen graven zich in. En dat laatste is nooit goed geweest voor de dialoog. Van beide kanten water bij de wijn doen wel. Daarbij helpt het niet als beide kampen blijven vasthouden aan hun eigen smaak….

  Like

 17. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  of je dat elke avond doet 🙂
  maakt ook niet uit , het zijn wel gemeende en vrolijke groeten

  slaap wel groet

  Like

 18. Jaixy zegt:

  Vreselijk he??
  Ik woon in een klein dorp. En in de sporthal worden na kerst 200 vluchtelingen opgevangen.
  Die sporthal staat echt recht achter mijn huis.
  Voor mij zijn ze welkom!! Heel erg!!
  Vind het vreselijk dat ze zo van plaats naar plaats versleept worden. Triest…

  Like

 19. Fenny zegt:

  Zo gaat dat inderdaad, je houdt het grootste verdriet voor jezelf.

  Mag ik je toch fijne dagen toewensen!

  Like

 20. hanry zegt:

  Ja zo is het maar al te vaak. Met je grootste verdriet loop je niet te kop.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.