Uitgesleten paadjes

Op mijn zoektocht naar oude steden bezocht ik Edam, Monnickendam en Volendam. Telkens weer geniet ik van het stratenpatroon en de geveltjes van oude steden. Deze keer viel het mij op dat er zelfs oorspronkelijke bestratingen te bewonderen zijn. Dit in tegenstelling met de bestrating van het centrum van Amsterdam. In Amsterdam is alle bestrating bedekt met een laag uitgespuugde kauwgom.

De oude straatstenen zijn in Amsterdam al lang verdwenen. Vreemd genoeg zijn er in de glad geslepen trottoirbanden wel fossielen te ontdekken van klein onbekend dierenleven miljoenen jaren oud. Een vreemde combinatie; fossielen en kauwgom. De half weggesleten fossielen zijn prachtig. De plat uitgelopen kauwgom vind ik smerig. De combinatie van oud en nieuw in het centrum van Amsterdam vind ik ook niet altijd even geslaagd.

Mijn leven bestaat steeds meer uit uitgesleten paadjes. Zonder te stellen dat vroeger alles beter was, geniet ik van historische plekken. Misschien als alle uitgespuugde en vertrapte kauwgom verdwenen is geniet iemand anders in de nabije toekomst van de oude straatjes in de binnenstad van Amsterdam?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Uitgesleten paadjes

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  je noemt ook een paar mooie stadjes op , oude stadjes aan de Zuiderzee hebben nog steeds die uitstraling uit de tijd van toen
  ook ik vind en niet alleen in Amsterdam de combinatie van oud met nieuw altijd geslaagd , vaak net alsof de kunst van de handwerklieden met kauwgom is besmeurd en niet alleen de straten
  dat laatste is iets heel smerigs net wat je zegt

  vroege groet

  Geliked door 2 people

  • staartje zegt:

   Ik geniet altijd van Amsterdam. Het is me niet zo opgevallen dat oud en nieuw. De 9 straatjes vind ik leuk en de Amsterdamse dijk en het mannetje op het Leidscheplein. Die kauwgum is smerig. Opvoeden lijkt het enige. Ik weet dat in Hoogeveen eindeloze reizen hebben gemaakt en studies gelezen om te komen tot een van kauwgum reinigende straat. Die oude stadjes met hun geschiedenis boeien me altijd. publieke werken al gezien?

   Geliked door 2 people

 2. Ook wij kunnen genieten van de oer-Hollandse dorpjes als we eens een weekje over de grens wippen. Als je echt eens van een mooi stadje wil genieten aan de overkant, moet je beslist Brugge eens komen opzoeken!

  Geliked door 2 people

 3. bloggersterk zegt:

  Straks kun je de ouderdom van een straatje aflezen aan de hoeveelheid kauwgumlagen in de straatjes. Gumsteken wordt nog eens een aparte discipline binnen de stadsarcheologie.

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  ja Rob
  beter worden is de boodschap , dus maar niet te veel zwalken door die mooie straatjes 🙂
  ik wandel straks weer door de wijken , en binnenkort ook wel weer in de natuur

  beterschap groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Bert zegt:

  Hoi Rob, de oude wereld is al Lang opgevreten door de moderne tijden. Kauwgom smerige bestrating en niet meer weg the krijgen, bah. Blijft over de prachtige panden uit oude tijden
  Geniet zolang het kan, gr Bert

  Geliked door 1 persoon

 6. Zilvertje zegt:

  Mijn familie komt uit Edam, elk plekje, ken ik, elk plekje is me dierbaar, eenmaal ben ik met een blogger teruggegaan, we hadden elkaar leren kennen op het weblog van de Volkskrant. We wezen elkaar aan waar onze opa’s en oma’s hadden gewoond en wat bleek? Onze grootouders woonden bijna naast elkaar in die jaren, maar enkel oude panden er tussen, we hebben samen aan die gracht gespeeld als kind, we hoorden weer het water van de sluis, een zeer bijzondere ervaring.

  Geliked door 1 persoon

 7. hanry zegt:

  Dat zijn ook mooie steden die je noemt.
  Tenminste voor zover ik er geweest ben 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Joke zegt:

  Hoe ouder we worden hoe fossieler :-)?

  Geliked door 1 persoon

 9. Ximaar zegt:

  Edam en Monnickendam vind ik mooi. Maar met Volendam heb iki nix. Kitsch en teveel touristen. Enkhuizen vind ik ik leuk, daar zijn ook hele delen waar je geen tourist ziet en het toch fraai, authentiek en apart is. In Amsterdam kom ik te weinig om er een idee over te hebben. Gent vind ik ook niet alles. Afgelopen jaar vond ik Dendermonde fraai en Kortrijk viel me ook niet tegen. Door Antwerpen proppen ze nog teveel verkeer, maar anders is dat ook een mooie stad. Brugge is alleen mooi als je er voor 9 uur ’s ochtend doorheen loopt. In Nederland vind ik Naarden, Kampen, Deventer en Amersfoort mooi. En eigenlijk nog wel een plaats of 10. Hier in Alkmaar ken ik ook genoeg mooie plekjes om wekelijks een flinke wandeling te maken.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ferrara zegt:

  Ik sluit me bij Ximaar aan wat betreft mooie plekjes in ons land en zou er in het Noorden van ons land ook een paar kunnen noemen. maar ’t is geen wedstrijd toch? Echtgenoot en ik zijn erg van de gevelstenen, dat brengt met zich mee dat wij met open oog ronddwalen en veel fraais ontdekken.

  Geliked door 1 persoon

 11. bentenge zegt:

  Soms moet ik niet eens op pad om te weten dat mijn leven grotendeels uit uitgesleten paadjes bestaat.

  Geliked door 1 persoon

 12. els zegt:

  Ik kan ook zo ontzettend genieten van oude dorpjes/steden die er doorleefd en authentiek uitzien. Hoe ouder ik wordt hoe meer ik verlang naar dingen van vroeger, dingen met een geschiedenis. Waar nog geen sprake is van massatoerisme.

  Geliked door 1 persoon

 13. Suskeblogt zegt:

  jammer dat veel oude woningen en andere gebouwen moeten wijken voor nieuwbouw flats enz.
  Kauwgom van mij zal je nergens aantreffen, daar ik dat daar niet van houd.

  Geliked door 1 persoon

 14. Bertie zegt:

  Uitgesleten paadjes zijn vaak niet voor niets uitgesleten: je komt er altijd weer op terug.
  Jammer dat er voor kauwgom geen oplosmiddelen bestaan; voor stekers is het het een ondankbare klus.

  Geliked door 1 persoon

 15. Kakel zegt:

  Ik houd ook van oude straatjes en gebouwen. Maar ook van mediterrane steegjes met uitzichten op zee… Kauwgum daarentegen verafschuw ik!
  Lieve groet

  Geliked door 1 persoon

 16. ik hoop dat er mooi mensen wandelen over die uitgesleten paadjes van jou, rob! 😉

  een fijne en veilige jaarwisseling!!

  Geliked door 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  Amsterdam is echt een grote stad en als je er doorheen wandelt, wat ik wekelijks doe, ontdek je telkens weer nieuwe zaken tussen de vertrouwde. Maar de stad is geen levend museum. Dat kunnen die kleine toeristenplaatsjes langs de vroegere Zuiderzee toch wat beter in stand houden. Maar er gaat niets boven de levendigheid, de sfeer, en soms gemoedelijkheid van Amsterdam….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.