Frankendael en Linnaeus, een terugblik

In 1988 gaf ik mijn eerste lessen op de voormalige stadskwekerij. Een aparte kas en een klein lapje grond gebruikte wij voor onze praktijklessen. Als ik de hele dag op Frankendael werkte dronk ik koffie bij Tante Bep. Tante Bep schonk altijd met een stralende glimlach haar koffie voor de gemeente ambtenaren.

Later zocht ik in het Gemeentearchief naar informatie over de Lagere Tuinbouwschool Linnaeus. Op de zolder van Huize Frankendael sliepen de eerste leerlingen van de school. Ook kwamen er Koninklijke handtekeningen tevoorschijn. Verschillende generaties van onze Koninklijke Familie bezochten de Lagere Tuinbouwschool Linnaeus en Park Frankendael. De directeur Leon Admiraal van het Wellant College, Linnaeus heeft nog enkele exemplaren van het jubileumboekje van de school. Hierin zitten kopieën van archiefstukken uit het Gemeente archief. Maar ook heeft hij nog het archief van de bestuur stukken van deze oude tuinbouwschool.

Bij de renovatie verdwenen de oorspronkelijke kassen en de praktijkruimte van de school. Maar de nostalgische herinneringen aan zelf gekweekte druiven en komkommers blijven.

Nu wandel ik regelmatig door het nieuwe park. Soms word ik dan begroet door oud-leerlingen. Maar steeds geniet ik van de oude en nieuwe elementen van het park.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Frankendael en Linnaeus, een terugblik

 1. Een park verveelt nooit, ik kan er uren rondlopen…

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik zelf zat bijna 2 jaar op de lagere tuinbouw school in de Karel Doormanstraat in ’63 en ’64 , weet niet of die nog bestaat
  nee wandelen door de natuur verveelt nooit en ook een park kan een mooie natuur hebben

  natuur groet

  Geliked door 2 people

 3. Herinneringen zijn fijn!

  Geliked door 1 persoon

 4. bloggersterk zegt:

  Herkenbaar. Echt oude plekken zijn wat ik het meeste mis in de polder waar ik woon.

  Geliked door 1 persoon

 5. Jaixy zegt:

  Mooie herinneringen

  Geliked door 1 persoon

 6. Hillechien zegt:

  leuk die herrineringen maar zo’n nieuw park waar je lekker kunt wandelen is nog veel leuker

  Geliked door 1 persoon

 7. Bert zegt:

  Ik heb de natuur leren kennen op de schooltuinen bij de Kruislaan, Waterggraafsmeer. Het was 1947 en wist toen alles wat groeit en bloeit altijd weer boeit. Toen de Gooiseweg er moest komen werd rondom. Betondorp al het groen verdwenen voor het asfalt. Zo gaat dat, toen en nu,

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  ZO te lezen heb je daar met plezier lesgegeven Rob, al was het maar door de omgeving. Dit zijn de beste herinneringen.
  Het was een bekende locatie, Linnaeushof toch?

  Like

 9. burroholanda zegt:

  We hebben hier een soort anti-parken beleid. Alle mooie volgegroeide parken, met veel oude bomen worden omgevormd tot doorzichtige (lees uitgedunde) winderige vlaktes. Gemeente afbraak beleid. Fijne Jaarwisseling een een goed 2016 toegewenst, Rob!

  Geliked door 1 persoon

 10. es zegt:

  Een mooi stuk Amsterdam-Oost. Als ik in de buurt ben ga ik daar wel eS wandelen.
  Mijn nieuwjaar(s)wensen -eveneens voor jou- heb ik geplaatst op: http://essenloog.blogspot.nl/2015/12/van-de-oud-en-de-nieuw_30.html

  Like

 11. Wat een leuk logje Rob. Mijn broer heeft daar ook op school gezeten en later bij de Gemeente Amsterdam als hovenier, of in ieder geval bij de plantsoenendienst gewerkt op Frankendael!
  Leuk logje Rob!
  Ik wens je een heel mooi en gezond 2016 met veel mooie logjes!
  Lieve groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 12. hanry zegt:

  De natuur kan erg mooi zijn.

  Geliked door 1 persoon

 13. meninggever zegt:

  Is vreemd he, maar ik ben er nog nooit geweest. Amsterdam-Oost was en is niet mijn wijk. Als ‘Zuiderling’ was over de Amstel echt een brug te ver. Dat moet ik toch eens inhalen dan…..en dat op mijn leeftijd……:)

  Geliked door 1 persoon

 14. Olivia zegt:

  Goedendag Rob,
  Wat mooi te lezen allemaal wat je schrijft in dit blog! Geweldig, kon ik maar in de buurt komen, dat schrijven, wellicht komt dat nog! In ieder geval ik zocht op geschiedenis en naar verhaal over de tuinbouwschool in Frankendael park. Wat leuk dat je daar les gaf op een veldje! Ik wilde je hierom uitnodigen als je kan en zin hebt, om op vrijdag ochtend ons ook wat te vertellen over je lessen van toen? Als bewoners initiatief leggen we tussen het hardnekkigste gras een bloemenveld aan!
  Hartelijke groet, Olivia en bewoners team BloemenveldFrankendael@gmail.com https://www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl/055-stadskwekerij-frankendael-groenmakerij-amsterdam/

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.