Het goede voorbeeld

Voor het zwerfvuil staan er soms wel een paar verdwaalde te kleine prullenbakken rondom de scholen. Maar op de een of andere manier is het toch makkelijker om lege verpakkingen gewoon te laten vallen. Sommige scholen hebben daar een blikvanger (http://nl.wikipedia.org/wiki/Blikvanger ) voor staan. Goed mikken blijft een uitdaging voor iedereen. De gemiste blikjes en flesjes komen in of vlakbij de blikvanger terecht. Het opruimen wordt daarmee een stuk makkelijker.

Toch mis ik iets.

In Nederland staan steeds meer gescheiden inzamelingsbakken. Gescheiden glas en papier inzamelen doen we al langer. Vergeleken met andere landen zijn we zelfs topscorers. 100% halen we nog niet. Maar we komen op sommige plekken dicht in de buurt!

Klein chemisch afval, kleding, plastic en elektrische apparaten worden ook meer en meer apart aangeboden.

Vreemd genoeg blijven de scholen hierin achter. Leuk vind ik dat mijn eerste school met een nieuw project is begonnen:

In de meeste huishoudens is het scheiden van afval de normaalste zaak van de wereld, maar in en om het klaslokaal gebeurt dit nog maar beperkt. De komende tijd gaat daar verandering in komen! Op de locatie Linnaeus van het Wellant College is na de zomervakantie het proefproject gestart met afvalscheiding.
Het scheiden van afval is een van de doelstellingen van Wellantcollege Linnaeus om beter met het milieu en onze leefomgeving om te gaan. Onze ambitie is om al het afval van onze school, maar ook van onze leerlingen, te scheiden. Zoals plastic flesjes, zakjes, bekertjes, papier, etensresten, maar ook tuinafval rond de school. Uiteindelijk is ons doel om ruim 70% van het afval te recyclen. Hiervoor werken wij samen met het bedrijf  van Gansewinkel, die de inzameling en recycling op zich neemt.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat wat een kind op school goed leert vormt het gedrag van volwassenen. Voor mij is mijn eerste school een goed voorbeeld voor andere scholen!

http://www.wellant.nl/wellant-vmbo/onze-scholen/wellantcollege-linnaeus/onze-school/nieuws-van-linnaeus/afvalscheiding-voor-duurzamere-school

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Het goede voorbeeld

 1. Dat men de juiste opvoeding aanleert in school is een goede start, maar het moet worden volgehouden. Een maand terug waren we in Barcelona, en kuierden over La Rambla. Een macho, tegenligger, die met zijn arm over een overdreven beschilderde dame leunde, liet er op vijf meter van me ostentatief een leeg pakje sigaretten vallen op straat, terwijl overal afvalbakjes staan. Ik zei niets, maar keek met mijn vernietigende blik in zijn ogen. Zijn schat van dienst merkte dit op, en vroeg de man zijn pakje op te rapen. Hij stak zijn neus omhoog en wandelde gewoon verder. Als ieder dit doet, gewoon zijn kauwgom uitspuwen op straat, de afval van zijn broodje op straat gooit,…, dan…

  Geliked door 1 persoon

 2. Hillechien zegt:

  Uitstekend initiatief, hoop dat er veel scholen mogen volgen.

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  zeker een goed initiatief , moet elke school gaan volgen , en belangrijk ook , volhouden

  opgeruimde groet

  Geliked door 1 persoon

 4. staartje zegt:

  Ik erger me dood aan het laten slingeren van afval. Wij scheiden wel. Er zijn veel prullenbakken, maar dan ligt er nog een zooi naast. Voorlopig maar beginnen met je rotzooi opruimen en daarna met het scheiden van afval

  Geliked door 1 persoon

 5. hanry zegt:

  Goed project, hopelijk zet het aan tot meer van dit soort projecten.

  Geliked door 1 persoon

 6. bloggersterk zegt:

  Niet geschoten is altijd mis, dus ik hoop dat dit soort projecten inderdaad het bewustzijn brengt dat nodig is om je omgeving afvalvrij te houden. Sinds een vorig blog van jou over zwerfafval probeer ik tijdens mijn fototochten ook steeds al het zwerfafval dat ik tegenkom op de foto te zetten om daar nog eens een collage van te maken. En maar al te vaak realiseer ik me aan het einde van de dag dat ik dat vergeten ben…….zo gewoon is het om die rommel tegen te komen.

  Geliked door 1 persoon

 7. ms zegt:

  Zelfs als ze het thuis meekrijgen, is de school nog altijd een ander paar mouwen. Je hebt daar die groepsgeest.

  Het is dan inderdaad wel een mooi project om het ook daar aan te pakken.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jaixy zegt:

  Ik weet van vroeger op mijn oude basisschool werd wel afval gescheiden… Maar op voortgezet onderwijs niet inderdaad…
  Zou mooi zijn als ze dat overal gaan doen.
  Wij krijgen inderdaad een plastic container ergens deze maand voor aan huis… Dus dan scheiden we papier, groente en tuin afval, plastic en rest afval. Glas brengen we ook naar de glasbak. Dus op zich denk ik dat ons huishouden aardig bezig is…

  Geliked door 1 persoon

 9. sjoerd zegt:

  Dat meen je niet, en ik maar denken dat de scholen daar het eerst mee zouden beginnen…

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Sommigen blijven hardleers… 😉

  Geliked door 1 persoon

 11. Ferrara zegt:

  Prima initiatief en dan maar hopen dat de jeugd het idee op straat voortzet.
  In ons tweepersoons huishouden scheiden we er flink op los. De afvalbakken staan om de hoek, dat maakt het extra gemakkelijk. Op straat wil ik nog wel eens iets oprapen als een afvalbak in de buurt is. Vorig jaar een paar dagen in Bilbao geweest. Behalve weggegooide peuken (de Spanjaard rookt nog flink), zelden zo’n schone stad gezien.

  Geliked door 1 persoon

 12. Joke zegt:

  Verbetering komt er wel maar traag

  Geliked door 1 persoon

 13. Mooi initiatief, dat inderdaad navolging verdient.

  Geliked door 1 persoon

 14. meninggever zegt:

  Het is een kwestie van opvoeden. Niets anders. Thuis leren, op school bijspijkeren en uitleggen wat het belang kan zijn en als volwassene oogsten. Belasten is zinloos, belonen beter. Dus laten we daar nu eens mee beginnen….

  Geliked door 1 persoon

 15. Natuurlijk hebben kinderen allemaal wel een recalcitrante periode, maar volgens mij valt en staat goed gedrag aanleren toch echt bij de opvoeding van ouders… En later kan de school daar ook zeker aan bijdragen!

  Geliked door 1 persoon

 16. sprakeloosid zegt:

  In psychiatrisch ziekenhuis in oosten des lands werd de afval eind jaren negentig netjes gescheiden, iedereen trots totdat ben er achter kwam dat alles in een ruimte van een vuilniswagen werd geladen. Duiven per 1 februari betaald scheiden, twee oude bankjes wegdoen €100,- Tja ik ben één van een tweeverdiener, maar als dat niet het geval is, ik denk dat er rond Duiven meer publieke banken gaan komen. Bezorgde maar cynische groet

  Geliked door 1 persoon

 17. Bertie zegt:

  Heel goed,dit project.
  Maar ik zou het al een goed begin vinden àlles in de vuilnisbakken kwam. Wat we op onze fietstochten allemaa tegenkwamen…
  Niet alleen scholieren, ook volwassen wielrenners met een trui vol drankjes gooien de lege flesjes blindelings neer. De uitslovers.,

  Geliked door 1 persoon

 18. prachtig initiatief, want ja, jong geleerd is oud gedaan! 😉

  Geliked door 1 persoon

 19. Heel goed bruikbaar dit initiatief en we hebben het hard nodig. Net zoals elke dag een #zwerfie rapen.

  Geliked door 1 persoon

 20. els zegt:

  Voor zover ik weet hechten de meeste Belgische scholen veel belang aan afval voorkomen en correct sorteren. Er zijn ook veel lagere scholen die een paar kippen hebben om het GFT afval weg te werken. Op sommige scholen is het ook verboden je boterhammetjes verpakt in een plastiek zak of aluminiumfolie mee te brengen. Prima initiatieven!

  Geliked door 1 persoon

 21. Stef Den Flater zegt:

  Een goed initiatief dat navolging mag krijgen. Ook bij ons wordt afval strikt gescheiden. Zelfs in de stations staan al jaren verschillende vuilnisbakken om afval te kunnen scheiden. Helaas blijkt ook in Vlaanderen nog werk aan de winkel. Het gebeurt niet overal. Al merk ik in het straatbeeld zelf wel hier en daar dat men ook daar pogingen doet, toch kan het nog beter. Al zijn we blijkbaar wel koploper, zoals Els reeds opmerkte.
  Bescheiden groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.