Beloon Amsterdammers die afval scheiden

Begin 2015 mocht ik meepraten met de Denktank Duurzaam Amsterdam. Nu worden deze ideeën besproken in de Amsterdamse gemeenteraad. Marie-Anne van Reijen presenteert verschillende voorstellen van deze Denktank.

Met haar eerste voorstel vraagt zij om het scheiden van afval te belonen en de vervuiler te laten betalen. Burgers belonen voor het scheiden van afval draagt bij aan de cultuuromslag die nodig is om Amsterdam te transformeren tot een circulaire stad. Verschillende gemeenten kiezen al voor de zogenoemde tariefdifferentiatie in de afvalstoffenheffing (DIFTAR). Dit betekent dat huishoudens naast een vast gedeelte afvalstoffenheffing ook een variabel gedeelte betalen per keer of per kilo restafval dat ze aanbieden. Het aanbieden van gescheiden fracties afval is gratis.
Duo-raadslid Marie-Anne van Reijen: ”Door zowel het restafval zwaarder te belasten als de gescheiden fracties gratis te laten aanbieden, wordt zowel het scheiden als het produceren van minder afval beloond. Bewoners kunnen op deze manier hun afval zo gaan scheiden dat ze zelfs geen restafval meer over houden. Dan hoeven ze alleen het vaste deel van hun afvalstoffenheffing te betalen, wat aanzienlijk lager ligt dan wanneer zij ook voor hun restafval zouden moeten betalen. Door bronscheiding is de afvalscheiding zuiverder en wordt bewustwording gecreëerd bij de consument”.

Marie-Anne van Reijen stelt voor om zo snel mogelijk beginnen met een pilot om te testen hoe deze tariefdifferentiatie in de afvalstoffenheffing, met een vast gedeelte en een variabel gedeelte per kilo restafval, toegepast kan worden in heel Amsterdam. Het aanbieden van gescheiden fracties is hierbij gratis. Huishoudens die een kwijtschelding op hun afvalstoffenheffing ontvangen, behouden deze kwijtschelding.

In de bijlage het initiatiefvoorstel van Marie-Anne van Reijen: “Van afval naar grondstof: beloon het scheiden van afval”

Klik om toegang te krijgen tot Van%20Afval%20naar%20Grondstof_Beloon%20het%20scheiden%20van%20afval.pdf

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Beloon Amsterdammers die afval scheiden

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    is dat belonen niet een ballon
    mensen minder afvalstoffen belasting laten betalen 🙂
    ik doe al vele jaren met 3 containers en sinds 2 jaar dacht ik ook een zak er bij voor plastic en andere verpakking alles scheiden en we betalen steeds meer
    maar het zou mooi zijn als deze mevrouw dit er door krijgt , krijgt ze mijn stem

    Geliked door 1 persoon

  2. Jaixy zegt:

    Dat is nog eens een goed idee.
    Hoe beter je je afval scheidt, hoe minder je hoeft te betalen. Ik denk dat veel mensen dit aanspreekt

    Geliked door 2 people

  3. Ik zou eerder zeggen: ‘bestraf de Amsterdammers die hun afval niet scheiden’

    Geliked door 2 people

  4. ollieherman zegt:

    In het centrum van Leiden wordt het afval niet gescheiden in gewoon of gft. Wel hebben we ondergrondse containers, want er komt geen vuilniswagen meer langs. Plastic wordt wel afzonderlijk gedaan, ook in een grote container, net als glaswerk.
    Er valt hier ook nog wat te verbeteren en winst te boeken.

    Geliked door 2 people

  5. Met het idee is niets mis, maar de controle op gescheiden aanleveren van afval is niet zo eenvoudig. Bij de kliko’s is het wel enigszins mogelijk, maar bij hoogbouw met ondergrondse containers, is het niet te doen. Daar kan iedereen van alles in deponeren.

    Geliked door 3 people

  6. Aad Verbaast zegt:

    Afrekenen per kilo gaat niet werken. Tenzij je een complex systeem invoert met depots en pasjes.
    Waarom werkt dat niet? In die gemeenten waar ze containers wegen bij het ophalen zie je mensen met vuilniszakken hun troep in andermans containers dumpen…
    Ja, ja, zuinige Nederlanders.. Dan weten ze wel te besparen (op kosten van een ander).

    Maar principe: de vervuiler betaalt, is een uitstekend principe.

    Geliked door 2 people

  7. sjoerd zegt:

    de blauwe papierbak, de groenbak, de restafvalbak, de glasbak, de plasticzakken, je moet het ook maar allemaal kwijt kunnen… Hier onder in de berging lijkt het wel een milieustraat.

    Geliked door 4 people

    • Jolie zegt:

      Ja, dat is m.i. precies een van de problemen in de kleine A’damse huizen met smalle trappenhuizen; toen wij nog in A’dam woonden, hebben we verschillende pogingen meegemaakt, een GFT-bak gehad in de jaren 90, glasbakken in de straat, ondergrondse containers die je met een pasje bediende; en alles leverde weer problemen op (het zou te lang worden ze hier te beschrijven ;-)) Maar ik hoor m’n voormalige Buurtjes er nog steeds over… Goed opgelost is het nog niet.

      Geliked door 1 persoon

  8. Bertie zegt:

    Het idee is sympathiek, als de contrôle nu ook lukt…
    In de jaren ’80 of ’90 zagen we in Enkirch het huisvuil in drie plastic zakken verdwijnen; niet te groot dus makkelijk hanteerbaar, voor elk doel een andere kleur en, dat was het belangrijkste, ze waren doorzichtig. De ophaler zag in één oogopslag of er iets verkeerds in zat en liet de zak staan.
    We vonden het een prima methode. Simpel en transparant.☺

    Geliked door 3 people

  9. Hillechien zegt:

    Wij betalen hier al jaren op de kilo’s huisvuil die we zelf produceren wel zo democratisch, wij hebben daarvoor een chip in onze kliko. Al het grote vuil en datgene wat te sorteren valt moeten we binnen doen in een containerpark. Blauwe petfles, witte petfles etc.

    Geliked door 2 people

  10. bloggersterk zegt:

    Mooie initiatieven, maar ik las het al eerder: je moet het inderdaad wel kwijt kunnen. En GFT-afval in hete zomers wekelijks ophalen. Bij ons wordt het om de week opgehaald, maar bij hoge temperaturen gooi ik dat ook bij het restafval als dat eerder wordt opgehaald.

    Geliked door 4 people

  11. hanry zegt:

    Ik ben voorstander om mensen die goed gescheiden alles inleveren en zo min mogelijk rest afval hebben te belonen.

    Geliked door 2 people

  12. Diftar kent helaas ook nadelen, dat is wat ik ervaar. Zo gaan mensen openbare afvalbakken gebruiken om hun restafval te dumpen of zetten ze het er gewoon naast. Ook wordt er afval weggegooid in struiken en bosjes. Het ei van Columbus is het zeker niet.

    Geliked door 3 people

  13. gewoonanneke zegt:

    Had al een blogje hierover in concept. Bij ons gaan ze dit systeem m.i.v. 2016 invoeren. Had deze week nog met mijn zus een discussie er over. Ik ben er van overtuigd dat alleen als je mensen in hun portemonnee raakt dat ze er over na gaan denken om toch maar te gaan scheiden. Hoe het werkt in de praktijk ben ik wel benieuwd naar.

    Geliked door 2 people

  14. staartje zegt:

    Het idee is goed. Dan moeten er ook wel genoeg bakken zijn om gescheiden aan te bieden. Groningen heeft een mooi systeem van vuil ophalen. De routes liggen niet vast, maar men haalt op als de container vol is. Het is echter alleen een container voor al het afval. Men zegt dat scheiden bij de verwerker goedkoper is. In grote steden zie ik dat veel vaker. Geen mogelijkheid om vuil te scheiden

    Geliked door 2 people

  15. EJW zegt:

    Ik heb eens een docu gezien waarin beweerd werd dat alles uiteindelijk op één hoop terecht komt. Zelf scheid ik het afval wel, zeker het glaswerk dat bovendien teveel ruimte inneemt in de vuilniszak.

    Geliked door 2 people

  16. aargh zegt:

    Wat Peter de Kock zegt wilde ik ook al schrijven. Je ziet het vaak op plaatsen waar dit systeem al bestaat, smerige parkeerplaatsen langs de snelwegen met bergen afval naast de containers, en als je pech hebt dropt men het op een stil plekje dwz in de natuur. Beheerders van natuurgebieden hebben nu al hun handen vol aan afval van drugslaboratoria, krijgen ze dat er ook nog bij. Het is moeilijk om een ideaal systeem te bedenken. Het zou in elk geval helpen om het probleem bij de bron aan te pakken. Een begin is er al met de plastic draagtasjes, maar in de supermarkten wordt nog steeds belachelijk veel verpakkingsmateriaal gebruikt, en dan vooral plastic of nog erger, van die combinaties van kunststof met metaalfolie, daar kun je niks meer mee.

    Geliked door 2 people

  17. Plato zegt:

    Het lijkt me een prima plan. Maar van mij mogen ze ook degenen die hun afvalzak op de snelweg uit de auto kieperen (ik zie het in België ook heel vaak) ook fors beboeten. Dan kun je de extra korting voor goedwillenden in feite laten betalen door die lui die zich nergens iets van aantrekken.
    Zelf zou ik het nog mooier vinden als afvalscheiding echt moet en dat je een boete krijgt als je het achterwege laat. Maar dat zal iedereen wel te hard vinden.

    Geliked door 1 persoon

  18. KarenMee zegt:

    Ben wel benieuwd wat er dan met bijvoorbeeld luiers moet gebeuren? Iets waar ik door medische redenen totaal niks aan doen, die wel behoorlijk zwaar uitvallen als er flink geplast wordt… moet ik dan gaan betalen voor de hoeveelheid die mijn dochter drinkt? Ik zie al bijna voor me dat de dokter het druk krijgt met blaasontstekingen vanwege te weinig drinken…
    p.s. ik ben groot voorstander van gescheiden afval inleveren en alles wat met duurzaamheid te maken heeft hoor, snap alleen niet waarom we hier geen gft hebben…

    Geliked door 3 people

  19. Ximaar zegt:

    Ik vind het een lastig punt. Als Diftar niet goed wordt ingevoerd dan krijg je idd dat men de publieke prullebakken gaat gebruiken voor het grijze afval. Er zijn ook goede nascheidingssystemen die nu al worden toegepast omdat niet alles goed wordt gescheiden. Zelf vind ik dat het afval al betaald moet worden bij de aankoop. Dwz men weet wat de kosten voor het goed verwerken van een verpakkingssoort is en stop dat maar mooi in de aankoopprijs. Op die manier gaan fabriekanten voor minder vervuilende verpakkingen kiezen. Noem het maar een verwijderingsbijdrage die je simpelweg op de grondstof kan zetten.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.