De Nederlandse Keuken

Koken of blancheren, bakken of braden, frituren of larderen, de koks van de betere restaurants doen het allemaal. Thuis komen ook de moderniteiten steeds meer in onze keuken. Een pastamachine is bijvoorbeeld niet meer zo vreemd. Vooral de buitenlandse keukens zorgen voor het verfijnde en speciale op onze tafels en borden. Maar wat is nu een typisch Nederlands gerecht? Poffertjes, pannenkoeken of zoute haring komt dan bij mij op.

Wat zal er van oudsher gegeten zijn in Nederland? Er is niet zoveel bekend of beschreven over de Nederlandse keuken. Bij bestudering van de recepten valt al meteen dat de invloed van andere landen op. Het gebruik van vreemde, bizarre of exotische ingrediënten geeft mij vooral het idee dat er gepocht en gepronkt moest worden met rijkdom en/of kennis. Of alles dan direct eetbaar, lekker of juist smakeloos is zal ik niet zeggen. Over smaak valt tenslotte niet te twisten.

Is onze keuken afhankelijk van de ontdekking van vuur? Voor zoute haring of kaas is geen vuur nodig. Is onze liefde voor een bbq een zoektocht naar de smaak van de eerste gevonden geroosterde dieren bij een bosbrand na een blikseminslag?

In de eerste woningen is maar 1 stookplaats te vinden. Warmte voor de nacht en voor het eten te samen. Een poffertjespan komt alleen in de Nederlandse keuken voor. Toch heb ik het idee dat er vroeger vooral 1 pot boven het vuur hing. En dat er in die ene pot alles dat voorhanden was gekookt of gestoofd werd. Ook kan ik mij niet voorstellen dat er uitgebreide meerdelige bestekken of serviezen beschikbaar waren. Het pronken hiermee geeft vooral een welvaart standaard weer en heeft in mijn ogen weinig met beschaving te maken.

Wie geeft mij het recept van een typisch Nederlands gerecht?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

39 reacties op De Nederlandse Keuken

  1. Jaixy zegt:

    Boerenkool met worst?? Kan gewoon in 1 pan klaargemaakt worden.
    Zoals de meeste stampotjes…
    Want daar zijn we in dit land wel gek op.
    Of een lekkere pan snert…

    Geliked door 3 people

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    je verwoord het leuk
    en ik kan je niet vertellen wat nu echte Hollandse gerechten zijn
    maar zoals Jaxy zegt kan ik helemaal in mee gaan
    ben benieuwd of er echte recepten komen

    mooi weer groet

    Geliked door 1 persoon

  3. Hillechien zegt:

    Ik denk als ik aan typische Hollandse gerechten denk meteen aan boerenkool met rookworst, hutspot, andijvie stamppot. Of wat gedacht van de erwtensoep, bruine bonensoep.

    Geliked door 2 people

  4. Patty zegt:

    Yep, ook bij mij kwamen de stampotten in mn gedachten en de soepen. Stoofvlees, zoals bv het Limburgse zuurvlees.

    Geliked door 1 persoon

  5. Rob Ypma zegt:

    Onlangs kocht ik het boek “Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken” geschreven door Jacques Meerman. Moet je maar eens inzien; volgens mij geeft het ruimschoots antwoord op je vraag.
    Boerenkool is niet alleen Nederlands, maar komt van oudsher ook voor in het noorden van Duitsland en in Denemarken. Zou het te maken hebben met het oude Friesland?
    En tot slot: typisch Gronings (Stads) is natuurlijk de Eierbal 😉

    Geliked door 2 people

  6. hanry zegt:

    Echt Hollands, Dan komen bij mij de stampoten andijvie en boerenkool en zo voort in mij op.

    Geliked door 2 people

  7. kniepertie zegt:

    De Leidse hutspot, hoewel…. ik vraag me af of die destijds al gemaakt werd meet aardappelen?

    Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

      Aardappelen kwamen later naar Nederland.
      Het boek “Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken” geschreven door Jacques Meerman beschrijft mooie dingen over de Leidse hutspot.
      Smakelijke groet,

      Like

    • fialas zegt:

      nee, die waren er nog niet, ze kookten pastinaken met wortelen en uien.Maar met aardappelen is het veel lekkerder, pastinaken zijn samen met wortelen en uien wat te zoet. Je kunt ze wel in schijfjes snijden en bakkebn, ook heel lekker.

      Geliked door 1 persoon

  8. zeezicht zegt:

    Ik hou ook wel van hutspot… gewoon de dagelijkse keuken.

    Geliked door 1 persoon

  9. Wat er in de prehistorie werd gegeten weet ik niet, maar in mijn jeugd kwam er toch meestal de Hollands pot op tafel, met veel kaantjes, spekvet en een kuiltje in de stamppot voor de ook weer vette jus.

    Geliked door 1 persoon

  10. Ferrara zegt:

    Ik ga mee met alle stampotten.
    Wat te denken van kapucijners met uitgebakken spekjes. Ik weet wat ik vandaag eet.

    Geliked door 1 persoon

  11. sjoerd zegt:

    Volgens mij werd er vroeger veel konijn gegeten, een ook vaak zure konijn. Verder maakte mijn opa vaak groentesoep, waar alle groenten uit de tuin ingingen. Dus ieder seizoen smaakte de anders. Erwtensoep stond ook vaak op het programma.

    Geliked door 1 persoon

  12. Bertie zegt:

    Bruine bonen, koolraap, hachee van restjes vlees met veel uien, appelgerechten, broodsoorten, volgens mij zijn dit oer-Nederlandse gerechten.
    De aardappel kwam later pas (Zuid-Amerika) maar er werden wel Nederlandse groenten aan toegevoegd om stamppot te maken.
    Wat maakt het uit, je kunt overal iets lekkers van maken. Behalve van koolraap, jèk.

    Geliked door 1 persoon

  13. Rebbeltje zegt:

    In het prehistorisch dorp maakten we brood en kruidenthee in een ketel op zelf gemaakt vuur… 😉

    Geliked door 1 persoon

  14. fietszwerver zegt:

    haha , ja ik had er iets over gelezen , nu ik deed dus van 2 of 3 1 maken , maar ging er niet voor op rooftocht 🙂 voorheen kon je bij de dump van de gemeente nog lekker struinen en mocht je ze meenemen , nu niet meer 😦

    Like

  15. Dick zegt:

    Een typisch Nederlands recept kan ik je zo 123 niet aan helpen, Rob; maar in dat verband misschien wel aan een wetenswaardigheidje.
    Gisteren las ik, in de wachtkamer van de huisarts, toevallig dat we de oorsprong van de ons bekende zuurkool(stamp) in het China van enige duizenden jaren terug moeten zoeken.

    Geliked door 2 people

    • fialas zegt:

      Welnee, niks China, die krijgen al genoeg eer met al hun uitvindingen. Maar witte kool wordt vanzelf zuurkool, als je hem lang genoeg bewaart in fijngesneden toestand.
      Ik had bij supermarkt zak gesneden witte kool gekocht, in de koele schuur gelegd en vergeten. Paar weken later vond ik een zak zuurkool terug. Bereid met jeneverbessen en laurier, smaakte voortreffelijk.

      Geliked door 2 people

  16. Geef mij maar de eenvoudige Hollandse kost, niet veel verschillend van de Vlaamse… (buiten het feit dat jullie erwtensoep ‘snert’ noemen, en van die vieze rookworst serveren op de raarste manieren)

    Geliked door 1 persoon

  17. bloggersterk zegt:

    Ik geloof dat ik hier helemaal niets aan toe kan voegen. De meeste genoemde gerechten ga ik uit de weg en Dicks opmerking geeft eigenlijk al aan: wanneer spreek je over typisch Nederlands?

    Geliked door 2 people

  18. terrebel zegt:

    De ‘echter Nederlander’ lijkt vooral dol te zijn op het aloude doofpotje: feiten die plaats moeten maken voor ‘een gevoel’.

    Geliked door 2 people

  19. Mathilde zegt:

    Wat is echt Nederlands? Specerijen werden hier vroeg bekend vanwege de VOC. Zijn speculaas, kroket, en een goed gekruide gehaktbal niet echt Nederlands? Gerechten met kaneel, nootmuskaat, kruidnagelen en laurierblad: dat vind ik wel echt Nederlandse kost.

    Geliked door 2 people

    • fialas zegt:

      toen ik in Limburg kwam wonen miste ik al die specerijen, stel je voor: appeltaart zonder kaneel! Rooiekool zonder kaneel en kruidnagelen!.
      Geleidelijk aan is dat veranderd. In Duitsland hetzelfde, in Aken kenden ze die kruiden niet, maar wel in Bremen en Hamburg. Conclusie: aan de kust kwam men eerder in kontakt met exotische specerijen dan in de binnenlanden.

      Geliked door 2 people

  20. Kevin vd Berg zegt:

    Haha grappig, ik vroeg me min of meer hetzelfde af. Ik las ooit op mijn studie een kookboek/dagboek uit de 17e eeuw en daarin stond een recept voor Nederlandse kip. Het was een soort gevulde kip met allerlei kruiden en de auteur beweerde dat het een typisch Nederlands gerecht was omdat het gebruik van zoveel verschillende kruiden alleen in Nederland (en door onze handel) kon… ik ben zelf ook meer geneigd te zeggen dat het daar meer om pronken met welvaart gaat dan om het eten zelf.

    Geliked door 2 people

  21. ollieherman zegt:

    Ik heb geen Oudhollands recept voor je, maar er bestaat wel een Oudhollands kookboek van Annie van ’t Veer, zie http://www.unieboekspectrum.nl/boek/9789031502837/Vantoennu-Oudhollands-kookboek/

    Geliked door 2 people

  22. Wat meteen bij mij opkomt wanneer ik aan Nederland en zijn eetcultuur denk: snert, melk drinken uit een glas, broodpudding en Hollandse mayonaise.

    Geliked door 1 persoon

  23. Kakel zegt:

    Alles is al zo’n beetje opgenoemd door mijn vorige “collega’s.” Ik heb er dan ook niets aan toe te voegen, behalve dat ik een pannenkoek met spek ook errug lekker vind 😉
    Stormachtige groet

    Geliked door 2 people

  24. meninggever zegt:

    Kom me niet aan met het verzoek om recepten, ik ken er geen. Ben een consument. Dus eet wat de pot schaft, mits dat iets is wat ik lekker vind. In mijn jeugd aten we echt Hollands. Spruiten, bloemkool, boerenkool, savoie kool, bonen, worteltjes (op vrijdag met vis ivm geloof..) , kooolraap, postelein, bieten, appelmoes etc. etc. Mijn pa had niks met liflafjes. Macaroni was aan hem niet besteed en mijn moeder maakte die niet zo heel lekker. Pas toen ik getrouwd was ontdekte ik varieteit. En nu eten we van alles en nog wat. Met wel een voorkeur voor die zoute haring en kaas als er een dagje tussenin valt waarin we daar echt trek in hebben. Maar tijdens mijn reizen maakte ik ook allerlei keukens mee. De Britse viel me nooit zo mee, de Duitse wel. Of de Belgische….

    Geliked door 1 persoon

  25. Wilma Phillipson zegt:

    Andijviestamppot met uitgebakken spekjes?

    Geliked door 2 people

  26. Louie zegt:

    poffertjespannen zijn er ook in Slowakije hoor
    Ze zitten qua grootte net tussen pancakes en poffertjes in, maar er is dus wel een speciale pan voor ;] Daar noemen ze het “lievance” wat iets betekent als “gietertjes”.

    Geliked door 2 people

  27. fialas zegt:

    andijvie stamppot met spekjes het liefst met de andijvie rauw, en heel fijngesneden.In Maastricht deden ze er een scheutje azijn door,net als in de boerekoolstamppot,maar wat tafelzuur en mosterd is ook lekker.
    En de rooiekoolstamppot, daar moet natuurlijk appel in, geen karakterloos moes, maar beetje gesmoord. Heeft iemand al de Hete Bliksem genoemd? Half zoete, half zure appels, uien en aardappels. Allebei verrukkelijk met zoervleisch!

    In het café tegenover het Mooswief werden bij stamppotten altijd een paar ringen rauwe ui geserveerd. Zo vertelde mij een man, wiens moeder daar kookte voor de marktkooplui.
    Tip van een Franse kok uit Cluny: altijd een pot rauwe gemarineerde ui in voorraad hebben: dunne ringen snijden, en in een jampot bewaren met flink zout water. voor gebruik eventueel afspoelen. Ze zijn de volgende dag al lekker.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.