Nederlands eten

Een simpele maaltijd van aardappels, groenten en een stukje vlees maakt mij niet blij. Van huis uit ben ik een alleseter. Door mijn buren ben ik een wereldburger geworden. Onbekend en exotisch eten moet ik proeven. De kok, de plek en het moment maakt dan of ik iets lekker vind.

Nederland is met haar inwoners maar een klein plekje op onze wereldbol. De Nederlandse keuken heeft natuurlijk door handelskontakten en nieuwe Nederlanders van alle windstreken iets meegekregen. Of we daarom nog kunnen spreken van een echte Nederlandse Keuken? Stevige en winterse recepten zijn vaak wel meer Nederlands.

In mijn studententijd kookte een van mijn Groningse buren het volgende recept: Poffert, Pork, Ketelkoek, Broeder of Jan in de zak. Het is een gerezen beslag dat wordt gekookt en daarna in plakken gebakken. Het recept is voor twee zakken. Kook je mee?

Ingrediënten:

  • 500 gram boekweitmeel (Koopmans)
  • 500 gram pannenkoekmeel (Koopmans)
  • 250 gram gewelde rozijnen
  • 750 ml karnemelk
  • 70 gram verse gist
Benodigdheden:

  • Beslagkom
  • Grote kookpan
  • Twee katoenen kookzakken
  • Steelpan
  • Koekenpan met wat olie
  • Keukenweegschaal
  • Schone emmer (10L) met theedoek

Je hebt een katoenen kussensloop nodig om straks het beslag in te koken. Kook voor elk gebruik de kussensloop uit en gebruik deze terwijl deze nog nat is. Later is de kussensloop na wassen opnieuw te gebruiken.

Verwarm de karnemelk in een steelpan zachtjes tot maximaal 30 à 35°C (lauw tot handwarm) en los daarin de gist op. Doe de karnemelk met de gist over in de in een mengkom met een paar scheppen van de boekweitmeel en pannenkoekmeel. Meng dit door tot een glad beslag. Blijf doormengen en voeg de rest van het meel beetje bij beetje toe. Blijf roeren door tot een egaal taai deeg. Een kleine handmixer is niet sterk genoeg; als je geen grote mixer hebt, gebruik dan beter je handen.

Doe het deeg over in een schone emmer en dek de emmer af met een vochtige theedoek. Zet de emmer voor de centrale verwarming en laat het een uur rijzen tot bijna aan de rand van de emmer. Breng ondertussen een grote pan met water aan de kook. Doe de inhoud van de emmer in de kussensloop en bind deze bovenaan vast met een touwtje. De zak nu ongeveer 1,5 uur laten koken in water.

Prik met een breipen of houten sateprikker in de zak om de te kijken of het deeg gaar is; de pen moet droog uit de zak tevoorschijn komen. Haal de kookzak uit de pan en laat ze een uur afkoelen. Haal het “brood” uit de zak en laat de buitenkant nog een uur drogen op een rooster. Snij de broden nu voorzichtig in plakken van ongeveer twee centimeter dik. Deze plakken zijn trouwens goed te bewaren in de vriezer.

Bak de plakken met wat olie in een koekenpan goudbruin krokant. Serveer het gerecht in een diep bord, overgoten met wat warme melk of roomboter en veel stroop. Eet smakelijk!

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

55 reacties op Nederlands eten

  1. Wat is dàt voor iets 🙂 ???

    Liked by 1 persoon

  2. Anuscka zegt:

    Wat een grappig recept! Nog nooit van gehoord…

    Liked by 1 persoon

  3. Ach, Jan-in-de-zak
    Huh, poddik-in-de-tromme
    Nee, Jan-in-‘t-hemd 🙂

    Liked by 1 persoon

  4. perdebytjie zegt:

    Dit klink na iets besonders!

    Liked by 1 persoon

  5. Patty zegt:

    Het is wel een hele ‘klus’ zeg…

    Liked by 1 persoon

  6. Suskeblogt zegt:

    Ik kook nog geen ei ! 🙂

    Liked by 1 persoon

  7. Hillechien zegt:

    je moet wel honger hebben, zoveel werk vooraf

    Liked by 1 persoon

  8. Heb je het zelf al gemaakt/gebakken? En wat als je vloerverwarming hebt?

    Liked by 1 persoon

  9. fialas zegt:

    haha, Jan in de zak, daar was mijn moeder groot in, en wij vonden het verrukkelijk.

    Liked by 1 persoon

  10. fialas zegt:

    Franse vriend van ons, uit Toulouse, woont nu in Eupen B. en eet vaak bij mij.
    Hij en zijn duitse vrouw genieten van mijn rodèkol met renderlaw. Hij vindt de Nederlandse zuurkoolstamppot met rookworst en spek veel lekkerder dan de zuurkoolschotels uit de Elzas.
    Zij niet.

    Liked by 2 people

    • Ik beaam ten volle dat de verse, rauwe zuurkool veel lekkerder is in een zuur-kool-stam-pot
      dan de in heel Frankrijk te koop zijnde ‘gekookte’ Alsace zuurkool….
      Ik had het geluk kortelings hier bij Toulouse echte verse rauwe zuurkool te kunnen kopen, ik deed er zelf nog jeneverbessen bij die er practisch niet in zaten,
      en heb kunnen genieten van mijn NLDse stamppot !
      De vaküum NLDse rookworst van het bekende NLDse merk U,
      viel mij qua smaak zéér tegen ! Niet dié smaak van uit mijn herinnering,
      dààr doe ik nu dus geen moeite meer voor om die per net te kopen of mee te nemen uit Nederland ! ! Ik doe er volgende keer wel wat anders bij …
      Wat ik ook mee neem : advokaat, die is absoluut hier nergens te koop ( slagroom wèl 😉 ) … Maar om dàt bij zuurkool te gebruiken ..?… nee, liever op een ander moment, toch ? ! ..
      hanny / Toulouse

      Liked by 1 persoon

  11. Ha, ik was weer even in Groningen waar de moeder van mijn vriendin een ster was in het maken van dit soort gerechten.

    Liked by 1 persoon

  12. Dat ken ik heel goed, mijn Grootmoeder maakte het vroeger ook, dat was smullen hoor.

    Liked by 1 persoon

  13. ollieherman zegt:

    Heel bijzonder, maar ik hou het toch maar even bij iets gemakkelijker en snellers…. 🙂

    Liked by 1 persoon

  14. Wauw, ik at dit gerecht ook in mijn ouderlijk huis (ken het als poffert of broeder), maar ik heb mijn moeder nooit zo ingewikkeld zien doen met kussenslopen en emmers! Haha! Zal het haar eens voorleggen. Heeft ze vals gespeeld of…? 😉

    Liked by 2 people

  15. Rob Alberts zegt:

    Ik lees graag jullie familieversie!
    Smakelijke groet,

    Like

  16. Poffert … Hoe kom je erop …?
    Vroeger kregen we dat regelmatig, sinds ik uit huis ben heb ik het nooit meer gehad. 🙂

    Liked by 1 persoon

  17. bas zegt:

    geweldig weer eens z,on mooi recept.

    Liked by 1 persoon

  18. bloggersterk zegt:

    Je hebt hiermee nogal wat familierecepten te pakken 🙂 Dat kookboek zit eraan te komen!

    Liked by 1 persoon

  19. Bertie zegt:

    Dat maakte mijn moeder wel eens, heel lang geleden. Het gerechte heette broeder en we aten de plakken met stroop.
    Vaak zat er, middenin, nog een stukje dat niet gaar was, dat noemden we een pul.
    Gezien de namen en het model, dat op een groot ei leek, zullen we aan een kip hebben gedacht.

    Liked by 1 persoon

  20. gemma1952 zegt:

    Enkel al door het lezen van de Groningse titels van de recepten krijg ik al trek.

    Liked by 1 persoon

  21. Zilvertje zegt:

    Dank, mijn oma maakte altijd broeder, maar wist niet hoe het moest, zo lang geleden, leuk!

    Liked by 1 persoon

  22. sjoerd zegt:

    Ik hou het wel op Limburgs Zoervleisch.

    Liked by 2 people

  23. Paul zegt:

    Ah, een poffert! Die zijn inderdaad heerlijk.

    Liked by 2 people

  24. Nooit van dit gerecht gehoord als Brabantse, Rob …
    maar het doet me iets denken aan de Spaanse / Italiaanse Polenta-gerechten …

    Laat ik nu sinds kort toch ook aan een Nederlandse pot begonnen zijn …
    Ik kon bij uitzondering verse, rauwe zuurkool kopen, en ik had al een vacuum rookworst
    uit NLD mee gebracht laatst… dus : Zuurkool – stamppot !
    Ik heb er zelf nog wat jeneverbessen bij gedaan,
    want die waren zeer spaarzaam in deze zuurkool…
    De stamppot bracht zo wèl de làng vervlogen herinnering terug in de praktijk…
    maar de ring rookworst van een zeer bekend NLD’s merk zei me niks !
    De verwachtte smaak dààrvan bleef uit ! Ik weet niet of de ingrédienten daarvan door
    de tijden heen veranderd zijn, maar ik vond het niét echt lekker meer !
    Die hoef ik niet meer speciaal aan te schaffen,
    ik doe er volgende keer wel wat anders bij !

    Groetjes uit Toulouse,
    hanny

    Liked by 1 persoon

  25. Kakel zegt:

    Ik had eigenlijk wel foto’s willen zien! Een recept met een kussensloop…het idee…
    Geef mij maar boerenkool met uitgebakken spekkies;-)
    Lieve groet

    Liked by 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Ik blijf bloggen zonder plaatjes.
      Soms geef ik een internetlinkje voor extra info.
      Elders krijg ik zelfs de opmerking dat Groningers een speciale poffertpan gebruiken i.p.v. kussenslopen.

      Smakelijke groet,

      Like

  26. Rob Ypma zegt:

    Ik ben zeer verheugd dat je schrijft over Gronings eten. Alleen gebruiken de Groningers wel een ander gereedschap dan een katoenen zak: de poffertpan! Het recept wat je beschrijft noemen we Klont. Je kunt het ook nalezen in het leuke boekje “Gronings eten” van Hans Donderwinkel. Een aanrader.

    Liked by 1 persoon

  27. Rob Alberts zegt:

    Dank voor deze lekkere aanvulling!

    Smakelijke groet,

    Like

  28. Alie zegt:

    Jan in de zak ken ik wel, ik herken alleen de pannenkoekenmeel niet. Het was ook lang geleden. Dat rijzen verschilt per huis… let meer op de volume dan op de tijd 🙂
    Fijn weekend Rob!
    Liefs,
    Alie

    Liked by 1 persoon

  29. Uiteraard wel van gehoord, maar nooit geweten wat het is en hoe het smaakt..
    Ik zie het niet zitten om dat te maken hoor, ben wel benieuwd of er mensen zijn die het wel gaan doen 😉
    Groetjesss

    Liked by 1 persoon

  30. hanry zegt:

    Nog nooit geproefd. Ben nieuwschierig.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s