Oud leesvoer

Van de Historische Kring Driemond ontving ik hun nieuwste uitgave. Het staat vol met historisch materiaal. Mag ik het daarom oud leesvoer noemen? Deel 5 in de serie Historische Schetsen heet “Buitenplaatsen”.

Tussen 1600 en 1900 lieten gefortuneerde stedelingen buitenplaatsen bouwen in het landelijke buitengebied, zodat ze in de zomer de drukke en stinkende stad konden ontvluchten.  Men kon daar bijkomen van drukke werkzaamheden en de tijd doorbrengen met kunst: poëzie, muziek, beeldende kunst maar ook spelen, en men kon genieten van de frisse buitenlucht, van planten en bloemen. In Weesperkarspel, waartoe vroeger Driemond hoorde, bouwde Amsterdammers buitenhuizen langs het Gein, de Gaasp en de Vecht. De meeste buitenplaatsen zijn inmiddels verdwenen. Maar in de uitgave van de Historische Kring Driemond komt veel van deze buitenplaatsen weer tot leven.

Dat het leefklimaat in het centrum van Amsterdam al langer vervuild werd door van alles stemt mij somber. Maar dat de vlucht uit de stad veel mooie dingen heeft voortgebracht maakt mij weer vrolijk.

Het dorp Driemond heet eerst heel toepasselijk Geinbrug. Later veranderde de naam van het dorp naar de verdwenen buitenplaats Driemond. Bij Huize Frankendael is nog een mooi vijverornament te bewonderen. Oorspronkelijk behoorde dit aan de buitenplaats Driemond.

De beschreven familierelaties, beroepen en geloofsovertuigingen gaven een hechte band aan tussen de bewoners van de buitenplaatsen langs Gein, de Gaasp en Vecht.

In de serie “Schetsen uit de geschiedenis van Driemond en haar omgeving” worden maar liefst 24 Buitenplaatsen en haar bewoners / eigenaren behandeld. Jammer genoeg zijn de meeste Buitenlaatsen verdwenen. Maar voor de liefhebbers van een mooi stuk authentieke geschiedschrijving raad ik dit nieuwste deel van de Historische Kring Driemond van harte aan!

Het boekje is te koop elke tweede zaterdag van de maand, ’s middags in Huize Historica, Lange Stammerdijk 33, en kost € 3,50.

U kunt het boekje ook bestellen door € 5,- over te maken op rekening  NL25RABO0126624666 t.n.v. Historische Kring Driemond onder vermelding van de titel van het boekje: ”Buitenplaatsen” en uw adres.

http://www.historischekringdriemond.nl/

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Driemond en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Oud leesvoer

 1. Enkel voor de rijke stinkerds, dus. Dan bedoel ik niet dit boekje (kost niet meer dan een tijdschrift), maar die buitenplaatsen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Emigrant zegt:

  De grootste vervuilers van het oude Amsterdam zullen wel de open riolen zijn geweest: de grachten. Niet alleen menselijk afval, ook slachtafval en afval van bijv. leerlooierijen zullen daarin terecht zijn gekomen. Vooral ’s zomers moet dat flink gestonken hebben.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zo’n stukje geschiedenis te lezen, kan heel interessant zijn Rob.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zilvertje zegt:

  Mooi. Vind het ook heerlijk om in de boekjes van ons Historisch genootschap terug te gaan in de tijd, Dingen worden vaak duidelijk, namen en latere plannen.

  Geliked door 1 persoon

 5. ollieherman zegt:

  Buitenplaatsen moeten we toejuichen, want vaak wordt daar de natuur nog goed beschermd. Tussen Leiden en Den Haag zijn ook nog veel van die oude plekken bewaard gebleven. En ja, Leiden stonk vroeger ook vreselijk, maar ik neem aan dat de toenmalige inwoners niet anders wisten.

  Geliked door 1 persoon

 6. fialas zegt:

  Ga ik bestellen. zijn het alleen beschrijvingen van de gebouwen, of zit er ook een riedeltje historie aan vast.
  Hebben ze trouwens aan de Amstel geen buitenplaatsen meer kunnen vinden?
  In de oorlog heb ik met school de expositie Amstel,,Vecht en Zaan gezien, inderdaad ook met afbeeldingen of maquettes van landhuizen,maar ik herinner mij van tal van bijzonderheden over de streek.. o.m.het Zaanse kolfspel, ouder dan het golfen.

  Geliked door 1 persoon

 7. In de buurt van Zeist waar ik woon worden die mooie villa’s met land eromheen ook buitenplaatsen genoemd. De meesten zijn onder beheer van het LEU. (Landschap Erfgoed Utrecht). Mooi logje Rob!
  Lieve groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 8. bentenge zegt:

  Buitenplaatsen… klinkt deftig.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ferrara zegt:

  Historisch besef, oh zo belangrijk.

  Geliked door 1 persoon

 10. bloggersterk zegt:

  Prachtig wandelen langs die buitenplaatsen; nog mooier als je weet waarlangs je wandelt.

  Geliked door 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Heel interessant, van de omgeving waar ik woon zoek ik regelmatig de orospronkelijke geschiedenis op.
  Al stond de Peel niet direct bekend als een mooi buitengebied 😉

  Geliked door 1 persoon

 12. sjoerd zegt:

  Dit is een beetje de ver van mijn bed show voor iemand die in Limburg woont.

  Like

 13. En nu nieuw kijkvoer
  Wordt op de buis verpatst als
  Droomhuizen voor ’t volk 😉

  Geliked door 1 persoon

 14. boomkruiper zegt:

  Ode aan de geschiedenisschrijvers!

  Geliked door 1 persoon

 15. fietszwerver zegt:

  ik ken het als een prachtig fiets gebied , maar vaak ook al vergeven van die stinkende auto’s uit de stad 😦 voor een dagje buitenlucht

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.