Gasten uit Tanzania

In eerdere blogposts heb ik het over mooie vakantiereizen naar Tanzania. Veel moois is daar te ontdekken. Nu wil ik eens schrijven over gasten uit Tanzania. Omhoog kijkend in Amsterdam, of andere steden in West-Europa, zijn deze gasten elke zomer weer te ontdekken. Nu in onze winter vliegen deze gasten hoog boven Tanzania.

Voor mij zijn het welkome gasten. Graag zou ik er iets meer vlakbij mij in de buurt willen ontdekken. Per dag eten ze wel 20.000 insecten! Daar kan geen (milieu-onvriendelijke) spuitbus tegenop. Bladluizen, vliegende mieren, zweefvliegen, spinnetjes, kortom alles wat zich als insect in de lucht bevindt en geen angel heeft, wordt verorberd. Natuurlijk heb ik dan liever dat ze wat kieskeuriger zijn en vooral de muggen voor mij uit de lucht vangen en opeten!

Begin mei verschijnen de donkere, sikkelvormige silhouetten aan de hemel. Ze komen dan terug van hun winterverblijf in Afrika, ten zuiden van de evenaar. Na een tocht van 7000 kilometer arriveren de eerste gasten.

Het zijn meestal de mannetjes die al eerder hebben gebroed. Zij zoeken onmiddellijk het nest van het vorige jaar en na enkele dagen komen ook de vrouwtjes aan. Dan wordt het nest opgeknapt met met haren, sprietjes, zaadpluis, veertjes, e.d., die in de lucht zweven. Het geheel wordt met speeksel aan elkaar gekleefd tot een klein, hard kommetje. Hierin worden rond 20 mei twee tot drie witte eitjes gelegd welke beurtelings door het mannetje en het vrouwtje worden bebroed. Na ongeveer twintig dagen komen de eieren uit, de jongen zijn de eerste tien dagen blind en kaal. De ouders vangen insecten in de lucht, die in de keelzak tot een bal worden gevormd. Hiermee worden de jongen gevoerd. Op mooie zomerdagen brengen de ouders tientallen van deze voedselballen naar het nest. Tijdens slechte zomers, als er weinig insecten zijn, vliegen ze soms honderden kilometers ver om voedsel te zoeken.

Het zijn vlotte vliegers. Na zes weken, rond 25 juli, vliegen de jongen uit en moeten direct kunnen vliegen. Ze zullen dat zonder onderbreking de eerste jaren blijven doen. Men denkt dat ze diezelfde avond al deelnemen aan de nachtvlucht om daarna gelijk richting Tanzania te vertrekken. Een groot deel van de overige vogels uit de kolonie is dan alweer naar het zuiden vertrokken.

Deze in kolonies levende zwart-bruine mysterieuze stadsvogel is een bijzonder beest. De wetenschappelijke naam is Apus apus.

Hij is geen lid van de zwaluwenfamilie, maar van een aparte groep, de Apodidae, wat zonder poten betekent. Dit klopt niet helemaal, want zij hebben kleine, pootjes met veren en vier naar voren gerichte scherpe nagels. Hiermee kunnen zij zich vastgrijpen aan muren of dakranden.

Om te kunnen vliegen laten zij zich gewoon vallen. Het opstijgen vanaf de grond is voor de gierzwaluw een moeizame bezigheid. Lopen is ook niet echt nodig, want zij brengen bijna hun hele leven vliegend door.

Eten, drinken en slapen, soms zelfs paren gebeurt in de lucht.

Zij kunnen tijdens het vliegen snelheden bereiken van 120 km per uur. En dat voor een vogel van zo n 16 cm lang met een spanwijdte van 42 cm.

Tegen de avond verzamelen de gierzwaluwen die geen nest hebben, zich in groepen en stijgen dan op tot een hoogte van drie tot vijf kilometer.
Daarna laten ze zich in een soort halfslaap meevoeren op thermiek en cirkelen langzaam naar beneden. Deze gasten uit Tanzania zijn dus echt wonderen der natuur!

Voor meer prachtige verhalen over Amsterdamse beesten:

Het Amsterdamse Beestenboek ISBN 9789059374065

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Geen categorie, Natuur, Tanzania en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Gasten uit Tanzania

  1. HesterLeyNel zegt:

    Ek wens ek kon so in die lug ronddryf en slaap, dan sal my spiere nie so seer en styf wees in die oggend nie. Ek lees dat die Nederlandse flora en fauna streng maatreëls het en baie moeite doen om hierdie voëls te beskerm.

    Geliked door 1 persoon

  2. Paren in de lucht moet fantastisch zijn 🙂 !!

    Geliked door 2 people

  3. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    dat heb je mooi omschreven , ik dacht wel gelijk aan de zwaluw , maar vreemd genoeg automatisch aan de boerenzwaluw
    dit is een mooie les , de praktijk duurt nog ff

    zonnige dag groet

    Geliked door 1 persoon

  4. ollieherman zegt:

    Ik ben opgegroeid met de zwaluwen, die nestelde op de deel van onze boerderij. Onvoorstelbaar nuttige en drukke vogeltjes. Nu zie ik ze vaak boven de stad cirkelen, met wonderlijke bewegingen, jagend op de insecten. Een genot om naar te kijken.

    Koude groet vanuit een warmbloedig Leiden.

    Geliked door 1 persoon

  5. Hillechien zegt:

    Wat een leerzaam verhaal Rob. Hier komen wel de kraanvogels over maar de zwaluw heb ik hier nog niet zien overvliegen. Dank voor het delen

    Geliked door 1 persoon

  6. sjoerd zegt:

    Inderdaad een bijzonder nuttig beest en een mooi verhaal eromheen.

    Geliked door 1 persoon

  7. Jaixy zegt:

    Ow Zwaluwen!!
    Super leuk verhaal!!

    Geliked door 1 persoon

  8. fietszwerver zegt:

    ja Rob
    dat is een goed begin van de dag en ook het zonnetje lacht
    jij vind het vreemd dat je alleen zo kan reageren , nu ik ben net zo verbaasd 🙂
    geen idee , was altijd goed en ik heb niets veranderd 🙂 komt vast ook weer goed

    wandel groet

    Like

  9. Een mooi en interessant verhaal hoor, onvoorstelbaar, 20.000 insecten per dag.

    Geliked door 1 persoon

  10. Bert zegt:

    Goeiemorgen Rob, alweer zo’n goed geschreven verhaal, spannend ook ,ik dacht waar heeft hij het over en dan komt de plot: gier zwaluwen overgekomen van Tanzania. Die vogels zijn wijzer dan de mensen. Ze zoeken hun geluk. Ze weten waar het goed is. In de Amsterdamse regio is het goed toeven.Wordt het kouder dan weer terug. Waar is eigenlijk hun huis? Hier of daar? Die vogels zijn welkom. Zo een welkom dat ook, voor mensen geldt, wat mij betreft. De wereld is klein geworden, voor mens en dier! Als wij laat in de avond op ons balkon zitten, gieren de zwaluwen langs. Als een soort afscheid fladderen ze met hun tengere vleugels naar ons. Tot volgend jaar.
    Ik houd van die vrije vogels in de lucht. Zij geven aan wat vrijheid waard is.
    Bert

    Geliked door 2 people

  11. hanry zegt:

    Ik ben sprakeloos in positieve zin over deze log 😉

    Geliked door 1 persoon

  12. gewoonanneke zegt:

    Het zijn ook mijn favoriete vogels als ik ze weer zie scheren heb ik altijd het gevoel dat het echt zomer wordt. Had jarenlang een nest onder de pannen, stukje zolder. Ooit een jongen op de zolder gevonden en weer in nest gezet. Prachtige vogels. Helaas bij het vernieuwen van het dak hebben ze alles dichtgemaakt en ondanks speciale pannen op het dak hebben ze hun oude nest niet meer terug kunnen vinden. Zo zonde vind ik het. Want ik vond het geweldig om ze zo mijn huis in te zien vliegen. En boven op de zolder de jongen horen piepen…… Jammer maar goed geniet er nog steeds van.

    Geliked door 1 persoon

  13. fietszwerver zegt:

    niet helemaal het zelfde , want ik kan gewoon reageren
    ben m’n tuintje in
    geniet de zon

    Like

  14. perdebytjie zegt:

    Baie dankie vir die interessante inligting!Die natuur is darem wonderlik en ek wens dat mense ophou om gif te spuit op insekte,want dis die voedsel vir hierdie voëls.

    Geliked door 1 persoon

  15. Ferrara zegt:

    Leerzaam verhaal. Het zijn drukke herrieschoppertjes. Ik hoor en zie ze graag.

    Geliked door 1 persoon

  16. Rebbeltje zegt:

    Ha aan die vogel had ik niet gedacht toen ik begon met lezen.
    Maar een prachtverhaal en ja ze mogen best kieskeuriger zijn en de muggen uit de lucht plukken.
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  17. Greta zegt:

    Een leerrijk verhaal Rob, nog nooit had ik van deze soort zwaluwen gehoord. Bedankt om het te delen.

    Geliked door 1 persoon

  18. zeezicht zegt:

    ik wist niet dat gierzwaluwen zo groot zijn! Weer iets bij geleerd! 🙂

    Geliked door 1 persoon

  19. fialas zegt:

    prachtig stuki! ik zag de gierzwaluw voor het eerst aan de hand van mijn opa, die een kleermakerszaakje had in amsterdam-West. Voor mij zijn het echte Amsterdamse vogels. In M’tricht heeft paar jaar geleden iemand buurtsubsidie willen gebruiken voor een gierzwaluwprojekt, , daken geschikt maken.Ze hebben hem zowat gekielhaald, dat geld moest naar een hangplek voor ouderen.l Alsof die ouderen niet eens naar boven zouden kunnen kijken ipv ouwehoeren en kankeren….

    Geliked door 1 persoon

  20. bloggersterk zegt:

    Ik denk niet dat ik ze als gierzwaluw herken, maar zwaluwen zie je hier in de polder volop. Misschien zitten deze er ook wel tussen. Toch mooi dat de vogels nog altijd vrij kunnen vliegen tussen zuid en noord ditmaal….als ze al niet voor een culinair hoogstandje in Frankrijk of België uit de lucht geschoten worden.

    Geliked door 1 persoon

  21. Bertie zegt:

    Ze lijken op sikkels, daar herken ik ze aan. Ze horen echt bij de zomer, altijd een minifeestje als we ze zien. Ook verwante zwaluwsoorten zijn drukke en nuttige beestjes die overal nestelen.

    Geliked door 1 persoon

  22. een interessant verhaal, rob!
    en toch ..
    sommige vogels komen eerder terug, dan pas in mei, vanuit hun winterverblijf. 😉

    Geliked door 1 persoon

  23. Alie zegt:

    Begrijpend lezen is nooit mijn sterkste vak geweest. Ik dacht echt dat u de inwoners van Tanzania bedoelde.. voor ik begreep dat het om vogels ging…Maar goed, mijn verbazing is weer weg.
    Mooi omschreven! We wachten mei af.
    Ik wens u een fijn weekeinde!
    Liefs,
    Alie

    Geliked door 1 persoon

  24. Rob Alberts zegt:

    Beste Alie,
    soms schrijf ik expres net even iets anders.
    Juist om mijn lezers op een andere gedachte brengen.
    Vrolijke groet,

    Like

  25. ria zegt:

    Met plezier dit blogje gelezen. Enkele jaren geleden bracht kleinzoon een dodelijk vermoeide gierzwaluw mee . We zetten het in een kooi, die speciaal voor gewonde diertjes in het tuinhuis staat, en zetten er een schaaltje water bij. Van zo dichtbij had ik nog nooit een gierzwaluw gezien.Zo mooi met gitzwarte glanzende oogjes
    We zetten de kooi met de open kant op de grond en na ca. 20 minuutjes steeg het moeizaam na eerst de halve tuin door te zijn geweest..We keken het na en zagen boven ons eerst twee en toen drie gierzwaluwen rond cirkelen.
    De volgende morgen cirkelden ze nogmaals enkele keren boven ons en weg waren ze

    Dankbaar groetje, Ria.

    Geliked door 1 persoon

  26. meninggever zegt:

    Als zij weer boven ons huis cirkelen weten we zeker dat de zomer is begonnen……

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.