Amsterdammers

Meer dan de helft van mijn leven woon ik nu in Amsterdam. Toch voel ik mij geen Amsterdammer. Soms noem ik mijzelf wereldburger. Met buren uit alle windstreken heb ik een ander beeld van de wereld gekregen. De oud-Amsterdammer herken ik aan de gewoontes en uitdrukkingen van mijn grootouders. In de nieuwe Amsterdammers zie ik de toekomst van Nederland.

In mijn ogen zijn er dan ook 3 soorten Amsterdammers. De geboren oud-Amsterdammer met een hang naar verdwenen nostalgie. De Nieuw-Amsterdammer door studie, werk of lief in Amsterdam terecht gekomen. En de jong geboren Amsterdammer met familiebanden naar ver weg.

De toerist en forens zijn dan de echte vreemdelingen. Voor even komen zij langs en vertrekken zij weer.

Leuk vind ik het om te ontdekken hoe deze groepen elk hun eigen beeld van Amsterdam in stand houden. In het centrum van Amsterdam, of iets ruimer gezegd binnen de ring, botsen deze groepen steeds meer met elkaar.

De oud-Amsterdammer woont nu verder weg. Bij elk bezoek aan de geboortestad is er steeds meer uit zijn herinnering verdwenen en veranderd. Het te gast zijn in de woonplaats van de jong geboren Amsterdammers valt hen zwaar.

De Nieuw-Amsterdammers en de jong geboren Amsterdammer verliezen meer en meer het centrum aan de toeristen. Woningen worden tijdelijk of langer in bezit genomen. Nieuw geld richt zich met hun legale, criminele en inventieve winkelneringen vooral op de toeristen. Supermarkten zijn 24/7 open.

De cyclus van wonen of werken in het centrum gaat steeds maar door. Nu bepaalt vooral de toeristenindustrie het centrum van Amsterdam. Maar de hang naar het oude en vertrouwde blijft van alle jaren voor de Amsterdammers.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

44 reacties op Amsterdammers

 1. ‘Evolutie’ heet zoiets…

  Geliked door 1 persoon

 2. bentenge zegt:

  Life is ever changing.

  Geliked door 1 persoon

 3. shivatje zegt:

  Een stad en dorp zal als de mens een cyclus kennen van komen en gaan van mensen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  een geboren en getogen Amsterdammer hier , maar nu een oud Amsterdammer dus
  je schrijft het mooi zo het is , en al had ik prachtige jaren daar tot ’66 , en dat waren zo ie zo al prachtige jaren , die komen nooit meer terug , kan ook niet hoeft ook niet

  mistige groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Jaixy zegt:

  Ja Amsterdam veranderd net zo goed mee als alle andere gemeenten in Nederland…

  Geliked door 1 persoon

 6. egoecho zegt:

  Met ruim veertig jaar Rotterdam in mijn bloed zal ik me nooit een Amsterdammer voelen. Het valt me wel op dat Amsterdam makkelijk went en ‘open’ is. Heb het hier prima naar mijn zin, maar nee: een Amsterdammer zal ik mij nooit voelen. De wortels zijn te diep in Rotterdam. En dat is prima 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Elizenn zegt:

  Deze beschrijving komt vreselijk overeen met mijn beeld van ‘Amsterdammers’! Ik heb er familie wonen die je onder de Nieuw-Amsterdammers mag scharen. Zelf heb ik in Rotterdam gewoond, en het een en ander meegekregen van de visie van 010-ers op 020-ers (en andersom). Ik blijf het fascinerend vinden, hoe de geschiedenis zijn stempel achter blijft laten op de hedendaagse mentaliteit.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het terug gaan, naar je geboorteplaats, waar je hebt gewoond, gespeeld en naar school ging, loopt uit op en teleurstelling alles is veranderd, en hele straten zijn gesloopt. Het oude centrum is nog wel herkenbaar, maar daar omheen is alles vreemd.

  Geliked door 2 people

 9. Ja inderdaad, ik ben ook zo’n Oud-Amsterdammer.. haha.
  Maar hoe leuk is het om af en toe eens terug te keren, onze ontmoeting met rondleiding was een van die gelegenheden. Ik heb ervan genoten! 🙂
  Lieve groet!

  Geliked door 1 persoon

 10. Hillechien zegt:

  ben een echte oud-Brabantse maar toch ook weer niet, mijn beide ouders kwamen uit het westen en dus viel ik een beetje tussen de wal en het schip. Ik herken ook bijna niets meer daar, komt ook bij dat ik op mijn achttiende naar hier verhuisd ben. Leuk stuk om te lezen Rob

  Geliked door 1 persoon

 11. Rob Alberts zegt:

  Mijn ouders kwamen uit Amsterdam en Den Haag. Ik herken dat gevoel van tussen het wal en het schip ook uit mijn Brabantse jeugd.
  Vrolijke groet,

  Like

 12. In zekere zin voltrekt zich een vergelijkbaar proces in dorpen in de (krimp)regio. Mensen die er geboren zijn, trekken weg om hun heil in de stad te zoeken. De achtergebleven woningen wacht een tweede leven als vakantiewoning. De sfeer in het dorp verandert gestaag.

  Geliked door 1 persoon

 13. sjoerd zegt:

  Volgens mij zijn alle Amsterdammers wereldburgers

  Geliked door 1 persoon

 14. Kakel zegt:

  Dat is nou eenmaal de vooruitgang, die houd je niet tegen. Ik vind het knap dat je deze drie groepen goed hebt kunnen onderscheiden en omschrijven.
  Ik heb maar elf jaar in Rotterdam gewoond en daarna in de polder. En ik voel me vooral nog steeds Rotterdamse. Gek hè?
  Zonnige groet!

  Geliked door 1 persoon

 15. Ferrara zegt:

  Amsterdam, ik kwam er vanuit de provincie omdat er familie woonde, wat genoot ik er van alles wat er op het dorp niet was. Ik kom er nog steeds graag voor de musea en aparte exposities, de gevelstenen, de opgeknapte poortjes enz. . Liefst niet via het Damrak, zo verprutst. Aan het eind van de wandeling bij Hoppe achter het glas blijft de wereld daar een prachtig toneel. Behalve dan de grote touringcars, die veel zicht wegnemen.
  En ach met OMD bij Hammerstein aan de soep had toch ook wel wat. Amsterdam … blijft boeien, je moet het wel willen zien.

  Geliked door 1 persoon

 16. fialas zegt:

  ik ben opgegroeid in de Dapperbuurt en de Pijp. Als 20-jarige bruid naar Zuidlimburg geemigreerd..
  hier heb ik bomen geplant en kinderen gekregen, maar………
  je vindt in iedere stad het dorp, maar in geen enkel dorp de stad.

  Geliked door 1 persoon

 17. fialas zegt:

  als ik mijn Limburgse vrienden Amsterdam laat zien, dan gaan we met de trein, stappen uit op het Amstelstation, en lopen langs de Amstel de stad in, en dan eten we wat in het gezellige café op de hoek bij de Hermitage, ’s avonds door de voormalige jodenbuurt over de kromme Waal weer naar het Centraal Station. Ze zien mijn .Amsterdam op zijn mooist!

  Geliked door 1 persoon

 18. Rebbeltje zegt:

  Hier eentje die honkvast is…geboren en getogen en blijven hangen in ons brabants dorpje 😉

  Geliked door 1 persoon

 19. terrebel zegt:

  Traditioneel veranderen tradities voortdurend. Ongetwijfeld klaagde men indertijd al over ‘die vervelende Hunnen die maar overal van die rare hunebedden moeten bouwen!’

  Geliked door 2 people

 20. Bert zegt:

  Goedemiddag Rob, Een onderwerp uit mijn hart gegrepen. Amsterdammers. Wanneer je ze ontmoet herken je ze .meteen. De stad Amsterdam is veel veranderd. De oud Amsterdammers niet. Of ze nu wonen in Almere, Limburg of waar ook, ze zijn herkenbaar. Niet dat ze nou zo buitengewoon zijn, maar de echte in Amsterdam geboren en getogen Amsterdammer is echt.
  Zelf ben ik geboren in Betondorp, waar ik dertig jaar, her en der heb gewoond voordat ik emigreerde naar Amstelveen. Wanneer ik de Jordaan wel eens bezoek krijg ik altijd te horen Betondorp? Dat is geen Amsterdam. Dat is misschien waar, maar het is nauwelijks veranderd.
  de Brink, het centrum van “het dorp” staat er nog net zo bij. Vanuit Amsterdam centrum is het nog steeds een verademing als je op de halte Betondorp uitstapt. Daar waar ooit het Ajax stadion heeft gestaan wonen nu de nieuwe Amsterdammers, die geen notie hebben op welke grond ze nu wonen. Kortom aan Amsterdam heb ik heel wat verhalen besteed.
  Bert

  Geliked door 1 persoon

 21. bloggersterk zegt:

  In een land waar binnen één (mijn) generatie de bevolking met meer dan 4 miljoen is gegroeid zal denk ik geen enkele stad of dorp hetzelfde blijven. ‘Mijn dorp’ is ook niet meer. Volledig overgenomen door nieuw geld, bezet door PC-Hoofdtrekkers en ’s zomers gevuld met toeristen die die Gooise vrouwen en hun boetiekjes wel eens in het echt willen zien.

  Geliked door 1 persoon

 22. ollieherman zegt:

  Als Tukker terecht gekomen in Leiden voel ik mij tegenwoordig Leienaar. Woon in de binnenstad waar dankzij veel niet-Leienaren (studenten en toeristen) een boeiend leefklimaat is ontstaan.

  Geliked door 1 persoon

 23. Wllm Kalb zegt:

  Er bestaan veel misverstanden over Amsterdam, zeker bij mensen die het alleen van horen-zeggen kennen. Na tien jaar te zijn weggeweest woon ik weer in het centrum en ik geniet er elke dag van. Ja er zijn veel toeristen die nooit uitkijken en waar je behendig omheen moet fietsen. Ze komen niet voor niets allemaal naar de stad, er is zoveel te zien. Er zijn zoveel initiatieven, er gebeurt zo veel om me heen dat ik nauwelijks weet waar ik moet beginnen met kijken. En er is de geschiedenis, elke steeg, elk huis vertelt een verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 24. Bertie zegt:

  Tja, Amsterdam groeit mee met de tijd; is de stad wel groot genoeg om een eeuwig hart te hebben, of zijn er hoogstens wijken die aan vroeger doen denken? Het is geen Londen, Calcutta of New York.
  En wat dan nog? Het is ’n beetje triest als iemand alleen maar het oude stekkie wil zien en de nieuwigheden op voorhand afkeurt. Voor hen staat de tijd stil.

  Geliked door 1 persoon

 25. perdebytjie zegt:

  Die soort ding gebeur wereldwyd.My geboortestad voel vir my soos ’n vreemde planeet.Ek voel gladnie meer tuis daar nie.

  Geliked door 1 persoon

 26. A van de Aa zegt:

  Enige tijd geleden dat ik Amsterdam was, blij dat ik daar de toerist was…..

  Geliked door 1 persoon

 27. fietszwerver zegt:

  mooi te lezen alle reacties 🙂
  ik kook ook liever zelf hoor Rob
  en die prik hoef ik ook niet

  avond groet

  Geliked door 1 persoon

 28. hanry zegt:

  Steden veranderen, levens veranderen, de wereld veranderd.
  Welkom in 2016

  Geliked door 1 persoon

 29. Th Balvers zegt:

  Graag gelezen.
  Als oud-amsterdammer (15 jaar gewoond) kom ik er nog graag. Als favoriete wereldstad op plaats 3. Mijn zus en australische zwager komen elk jaar…! Het is alsof er na mijn vertrek in 1975 nog 3-4-5 horecalagen over de stad zijn gelegd. Ik erger me aan de vuiligheid (zwerfvuil) en de scooters op de fietspaden. Da’s alles!

  Geliked door 1 persoon

 30. alles en iedereen in constant in beweging.
  niets blijft en dat is mss maar best ook! 😉

  fijn weekend, rob!

  Geliked door 1 persoon

 31. Myriam zegt:

  Ik ben zo graag een toerist in Amsterdam…

  Geliked door 1 persoon

 32. lummel zegt:

  Ook ik ben oud Amsterdammer. Ik ben er geboren en opgetogen. Na 32 jaar naar Parijs gegaan waar ik nu al 27 jaar woon. Ik voel me geen Amsterdammer en geen Parijzenaar. Wel denk ik met veel fijn gevoel aan het Mokum dat ik kende. De laatste keer dat ik terug gekomen ben was in 2010. Ik voelde me thuis en ook vreemd.

  Geliked door 1 persoon

 33. lummel zegt:

  Ps. Wat ik raar vond is dat alle trams verkeerd rijden. Wat een domme bestuurders zeg.

  Geliked door 1 persoon

 34. burroholanda zegt:

  Weer een mooi blog, Rob. Van oorsprong Groninger moet ik toch toegeven, dat ik liever naar Amsterdam ga (als toerist) dan naar Groningen. Ik beloof je, dat ik wel goed uit zal kijken.;-)

  Geliked door 1 persoon

 35. Nieuw(e) Amsterdammer ken ik alleen van mijn moeder, maarja dan heb ik het over een Drentse 😉

  Geliked door 1 persoon

 36. realjager zegt:

  Ik was dan wel wekelijks in Amsterdam maar ik zou er niet willen wonen, veel te druk en ik loop liever hard door een bos zoals hiero! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 37. meninggever zegt:

  Amsterdammer wordt je niet als je er gaat wonen. Je wordt het niet als je jouw eigen gewoonten en cultuur laat prevaleren. Als je de geschiedenis niet wilt begrijpen, als je de ‘gaten die zijn geslagen’ niet wilt zien. Als je denkt dat de Polaroid foto die we vandaag schieten de echte en enige waarheid is. Multikleurigheid zegt niets over het wezen van deze stad. Ik ben een Amsterdammer. In hart en nieren. Wel eens geprobeerd te aarden in Almere, is me niet gelukt. Al wonen daar ook veel oud-Amsterdammers, Amsterdam zal het nooit worden. Net zo min als Purmerend, Heerhugowaard of de Bijlmer. Amsterdam dankt haar karakter ook aan wat de stad vroeger was. Centrum van de wereldhandel, joodse roots, de Jordaan, grachten, rijkdom, handel en zo meer. De mensen die er woonden kwamen ooit ook van alle windstreken deze kant op. Sloten zich niet af maar integreerden. De geloven knokten hun oorlogen uit, maar uiteindelijk bleek de oecomenische samenleving de beste. Respect voor elkaar, maar niemand dominant. Amsterdam is een tolerante stad geworden. Tolerantie die ook richting nieuwkomers wordt toegepast, mits die vormen van respect ook terugkomen. Een echte Amsterdammers heeft een hekel aan kapsones of aan mensen die maling hebben aan hun medebewoners. Zij hebben ook een grote bek. Zeker, de Rotterdammers hebben niet voor niets zoveel afkeer van die Grachtengordelbewoners. Maar een beetje Amsterdammer kan goed door de deur met een Rotterdammer. Respect voor de kracht waarmee daar de havens werden groot gemaakt waar ze in Amsterdam, mede met dank aan geimporteerde bestuurders, verzandden. Amsterdam is ook een stad van ‘rood’ of ‘groen’ bestuur. Van regentenmentaliteit, juist in een stad waar de anarchie hoogtij vierde. Niks op met ontmantelde panden voor het kapitaal, de megalomane projecten als de Noord-Zuidlijn of gebouwen voor het deelbestuur. Daar moet een echte Amsterdammer niks van hebben. Ik loop elke week een of meerdere keren door mijn stad. Geniet van de sfeer, zie de veranderingen die zeker niet altijd verbetering zijn, maar bedenk me dat over 200 jaar ook al die veranderingen van nu straks de norm zullen zijn. En dan voelen die nieuwkomers zich vast echte Amsterdammers. En ben ik allang vergeten…

  Geliked door 1 persoon

 38. Rob Alberts zegt:

  Een mooie openhartige en genuanceerde reactie, dank hiervoor.

  Vriendelijke groet,

  Like

 39. Villasappho zegt:

  Ah dat is toch wel bekend dus. Als Rotterdammer waag ik me verder niet aan kritiek op ‘jouw’ stad, heb er niks over te zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 40. Wolf zegt:

  Mijn ma haar familie kwam uit Amsterdam-Noord, tuindorp Oostzaan. In mijn jeugd hoorde ik Amsterdams accent vooral als ik errug stout was geweest. Dan kreeg ik de wind van voren in plat Amsterdams. Aiii.
  Nu mijn moeder wat ouder wordt, hoor ik het Amsterdamse accent steeds vaker in haar spreken terug. Ook als ze niet boos op me is ;O}.
  Wat me vroeger de stuipen op het bange wolvenlijfje bracht, is me nu lief. Maakt me nu ook alert. Mijn ma begint op leeftijd te komen, ik wil niet dat ze dementeert of soortgelijk, dus ik let scherp op. Het ABN heeft vooralsnog de overhand :O}}.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.