Kaasmaken

Onverwacht werd ik gevraagd om met de eerste klassen op werkweek te gaan. In de wetenschap dat ik gesloopt thuis zou komen heb ik toch enthousiast JA gezegd. Ondanks de te verwachten vermoeidheid blijven schoolkampen de krenten in de schoolpap. Deze keer heb ik ook weer eens een kaas mogen maken. Jaren terug heb ik een cursus kaas maken gevolgd. Een paar van de handelingen wist ik nog. Met de volgende handleiding kan iedereen dit!

De benodigdheden zijn simpel:

10 liter rauwe melk, zuursel, stremsel, zout, afwasmiddel, thermometer, litermaat, afwasteiltje, wrongelsnijder, kaasdoek (groot en klein), water, chloor, kruiden, beker, 2 emmers, kaasbakje, kaaspers.

Met 10 liter melk kun je 4 kaasjes van ca. 250 gram maken.

 

1 – Voeg aan de melk met een temperatuur van 30 graden Celsius 1 kopje (1%) zuursel toe.

2 – Per liter melk 6 druppels stremsel toevoegen (2,5 cc per 10 liter) voorzichtig doorroeren.

3 – 30 minuten afgedekt laten staan. Dan is de melk dik geworden en snijdbaar.

4 – Voorzichtig met de wrongelsnijder ongeveer 15 minuten snijden. En komt nu een scheiding; de vaste witte stof heet wrongel, de vloeibare gele vloeistof heet wei.

5 – Nu de wrongel even laten bezinken.

6 – 1/3 Van de wei afscheppen met een beker. Doe de wei in een emmer met daarop een vergiet met kaasdoek. De eventueel opgevangen wrongel uit de kaasdoek kan terug bij de andere wrongel.

7 – Warm water toevoegen, zodat het geheel 36 graden Celsius wordt.

8 – Ongeveer 20 minuten bewerken met de wrongelsnijder. Er mag nu stevig worden geroerd.

9 – De wrongelkuip afdekken en het geheel ongeveer 10-20 minuten laten rusten.

10– Alle wei afscheppen (zie punt 6). Alleen de wrongel blijft over.

11– Dit is het moment om eventueel kruiden en zout toe te voegen. Het geheel even mengen.

12– De wrongel in de bakjes doen.

13– De kaasjes uit de bakjes keren. De kaasdoek over het bakje leggen en de kaasjes weer terug op de kaasdoek in de bakjes duwen.

14– Het kaasje met de kaasdoek bedekken. Let op, geen kreukels.

15– Deksel op het bakje plaatsen.

16– Het kaasbakje met de kaas onder een pers plaatsen voor ongeveer 60 minuten.

17– Kaasje uit het bakje halen en mooi rond maken. Daarna 8 uur in de pekel (water met 20% zout) laten liggen.

18– Kaasje 6 weken laten rijpen bij ongeveer 16 graden Celsius. Iedere dag keren. Bij voorkeur op een houten plank.

19– Wanneer de kaas gaat schimmelen, afnemen met een in water en azijn gedompeld doekje.

 

Bij www.hoekelum.nl kunt u als uitstapje uw eerste kaasje maken.

Bij https://www.zelfkaasmaken.nl/ kunt u alle benodigdheden kopen.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

43 reacties op Kaasmaken

  1. perdebytjie zegt:

    Jy laat my nou watertand vir ’n lekker kasie,Rob!

    Liked by 1 persoon

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    al druk op de vroege ochtend , maar het zal je smaken na wat weken 🙂
    de link naar hoekelum wordt geblokkeerd door visrusscanner ?

    natte groet

    Liked by 1 persoon

  3. Negentien stappen? Dan kan ik het véél eenvoudiger…
    1. stap naar de supermarkt
    2. neem kaas uit de koelkast
    3. reken af en ga naar huis…

    Liked by 3 people

  4. fialas zegt:

    heeremetijd, dat noemt ie simpel…….

    Liked by 1 persoon

  5. Suskeblogt zegt:

    ik vrees dat ik daar geen kaas van gegeten heb.
    Smakelijk alvast !

    Liked by 1 persoon

  6. sjoerd zegt:

    Koken is prima, maar dit gaat me echt te ver…

    Liked by 1 persoon

  7. Bert zegt:

    Goedemorgen Rob. Met belangstelling las ik je kaas maken verhaal. Alhoewel ik tijd genoeg heb vraag ik me af hoeveel tijd hiervoor nodig is. Ik stel me voor dat je eerst een normale kaas maakt en later de speciale kaas voor gevorderden. Dit is echt een klus om met meerdere mensen te doen, niet in eentje. Mijn familie en vrienden krijg ik nooit hiervoor mee. Ik hoor ze zeggen, kaas maken? Kaas kun je toch gewoon bij de supermarkt kopen? Dus het lijkt me mooi, maar niet alleen, zondaggroeten, Bert

    Liked by 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Twee keer, een keer voor een cursus en de tweede keer met eerste klassers, heb ik met veel plezier mijn kaasje gemaakt. Ja, samen is het veel leuker. In een dagdeel is het te doen, dus een leuk uitstapje waard met vrienden en/of familie.

      Vrolijke groet,

      Like

  8. Dat kaasmaken is nog behoorlijk bewerkelijk. Een mooie boerderij, en zeker een bezoekje waard lijkt mij.

    Liked by 1 persoon

  9. meninggever zegt:

    Tot een jaar of zes geleden zat in de Amsterdamse van Woustraat een Gouds kaaswinkeltje. Gedreven door een oude man en zijn dochters. Die had nog echte oude kaas, nauwelijks te snijden maar zo heerlijk dat elk broodje met dat spul belegd een taartje werd. Maar helaas, gesloten, de man vermoedelijk niet meer actief. En ik vind die oude kaas nergens meer. Vast verboden door hen die over onze gezondheid waken. OUde kaas, slecht voor de gezondheid of zo, en 20plus moet het zijn. Af en toe op de markt nog wel eens een stalletje met extra belegen, dat is een beetje in de richting, maar voor de rest.??? Allemaal jong wat de klok slaat of extra mager. Niets voor mij….ik wil brokkelkaas!!

    Liked by 1 persoon

  10. joke_dev zegt:

    Kan er niets mee aanvangen. Er werd kort geleden lactose intolerantie vastgesteld😀 of heb je een geitje bij de hand?

    Liked by 1 persoon

  11. lummel zegt:

    Mooi artikel Rob. In mijn kleine flatje is dit een beetje moeilijk. Maar ik heb plannen om op het ists platter land te gaan wonen. Dan ga ik zeker met wrongel en wei aan de slag. Ik sla dit blog op.
    Groeten van een kaaskop in den vreemde

    Liked by 2 people

  12. Jaixy zegt:

    Hihi leuk. Maar ik ben een kaaskop die geen kaas lust

    Liked by 2 people

  13. zinderen zegt:

    ooh, heerlijk, ik wil ook kaas leren maken! Ik zal hiervoor wel graag de verplaatsing van Vlaanderen naar Nederland maken! (ik doe het liever niet alleen…)

    Liked by 1 persoon

  14. Rebbeltje zegt:

    Workshops zijn wel leuk maar om daar thuis mee door te gaan is me een stap te ver…fijne zondag
    En veel plezier met die krenten in de pap

    Liked by 1 persoon

  15. Blewbird zegt:

    Vijftien minuten snijden, dat begrijp ik niet helemaal. De rest is helder:-). Als ik ooit zelf kaas ga willen maken, probeer ik het uit. Voorlopig heb ik er geen tijd voor. Plezier!

    Liked by 1 persoon

  16. Bertie zegt:

    Deze kaasbeker laat ik aan me voorbijgaan, het is iets voor enthousiastelingen. ☺
    Liefhebber van kaas ben ik wèl.

    Liked by 1 persoon

  17. bloggersterk zegt:

    Tjonge…en dan zijn er ook nog van die cultuurbarbaren die ze smelten om er ….godbetert….een stukje brood in te dopen. Onuitstaanbaar nu ik dit gelezen heb!

    Liked by 1 persoon

  18. els zegt:

    Super Rob!!! Ik ben helemaal weg van kaas, daarom koos ik zeer bewust om te werken in de kaasafdeling (de vleeswaren neem ik er ook bij) van AH. Kaas is een topproduct en het kan op zo’n eenvoudige manier gemaakt worden.
    Ik ga de website van zelfkaasmaken.nl zeker eens bekijken!

    Liked by 1 persoon

  19. Greta zegt:

    Lijkt mij niet slecht, maar wat doe ik met dat afwasmiddel en die chloor??

    Liked by 1 persoon

  20. Je bent een veelzijdig man Rob 🙂
    Leuk weetje ook, of ik het ooit ga doen weet ik niet hoor..
    Groetjesss

    Liked by 1 persoon

  21. Kakel zegt:

    Haha, en dat noem je simpel 😉 Het leest als een behoorlijke klus. Ik denk zomaar dat geen enkele kaas lekkerder smaakt dan zelfgemaakte kaas.
    Winderige groet

    Liked by 1 persoon

  22. fietszwerver zegt:

    ja die is daar de baas 🙂
    er zit een aardige mop in de pps in het tegeltje

    slaap wel groet

    Like

  23. hanry zegt:

    Dat lijkt me leuk om eens te doen. Hoop dat ik niet verzuur in die weken.

    Liked by 1 persoon

  24. Wolf zegt:

    Wat een leuke werkweken hebben jullie!!!

    Liked by 1 persoon

  25. Yvonne zegt:

    Ben 100% een kaaseter, maar geen kaasmaker helaas..

    Liked by 1 persoon

  26. gewoonanneke zegt:

    Wat leuk dat je dat zelf doet . Heb het vaak gezien bij de boeren. Blijft een mooi ambacht . Ik koop het kaasje maar bij de boer 😄

    Liked by 1 persoon

  27. benjamín zegt:

    Tja, mezelf kennende ─ zoals de Griekse wijzen het ons voorhielden ─ denk ik dat ik toch maar beter naar de winkel kan stappen om daar een gebruiksklaar kaasje te kopen.

    Liked by 1 persoon

  28. en ..

    wanneer mogen wij deze robkaas komen proeven?? 😀

    Liked by 1 persoon

  29. xonnebloom zegt:

    pure liefde smakelijk

    Liked by 1 persoon

  30. Ik heb jaren melkgeiten gehad, dus na Yoghurt maakte ik kaas. Om via bovenstaand recept iets te maken wat op een kaas lijkt is niet zo moeilijk. Maar om de juiste bacteriën erin te krijgen en de verkeerde eruit bleekt onmogelijk. Ook al bewaarden we de kaasjes in olie, zuurstofvrij dus, na een week of zes zat er een verschrikkelijke scherpe en foute smaak aan. Keelpijn bezorgend scherp waren ze. Niet lekker, en al gauw niet eetbaar.
    Ik ben overgestapt op het maken van Hüttenkäse. Veel eenvoudiger. Grote pan melk aan de kook brengen. Als de pan begint te ‘zingen’ en de melk aan de rand begint te schuimen is het heet genoeg. Dan een kopje azijn erbij en de melk gaat schiften.
    Op een emmer een schone theedoek spannen en daar de geschifte melk doorheen gieten. De wrongel die overblijft kruiden met knoflook, peper en zout en andere lekkerheden. Dit grondig laten afkoelen in de koelkast en klaar voor gebruik. Heerlijk op brood.
    Ik maakte nooit meer harde kaas.

    Liked by 1 persoon

  31. NaamNomName zegt:

    Afwasmiddel en chloor in het rijtje ingrediënten voor kaas: nooit geweten, maar het verbaast me niets!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s