Onverwacht werd ik gevraagd om met de eerste klassen op werkweek te gaan. In de wetenschap dat ik gesloopt thuis zou komen heb ik toch enthousiast JA gezegd. Ondanks de te verwachten vermoeidheid blijven schoolkampen de krenten in de schoolpap. Deze keer heb ik ook weer eens een kaas mogen maken. Jaren terug heb ik een cursus kaas maken gevolgd. Een paar van de handelingen wist ik nog. Met de volgende handleiding kan iedereen dit!
De benodigdheden zijn simpel:
10 liter rauwe melk, zuursel, stremsel, zout, afwasmiddel, thermometer, litermaat, afwasteiltje, wrongelsnijder, kaasdoek (groot en klein), water, chloor, kruiden, beker, 2 emmers, kaasbakje, kaaspers.
Met 10 liter melk kun je 4 kaasjes van ca. 250 gram maken.
1 – Voeg aan de melk met een temperatuur van 30 graden Celsius 1 kopje (1%) zuursel toe.
2 – Per liter melk 6 druppels stremsel toevoegen (2,5 cc per 10 liter) voorzichtig doorroeren.
3 – 30 minuten afgedekt laten staan. Dan is de melk dik geworden en snijdbaar.
4 – Voorzichtig met de wrongelsnijder ongeveer 15 minuten snijden. En komt nu een scheiding; de vaste witte stof heet wrongel, de vloeibare gele vloeistof heet wei.
5 – Nu de wrongel even laten bezinken.
6 – 1/3 Van de wei afscheppen met een beker. Doe de wei in een emmer met daarop een vergiet met kaasdoek. De eventueel opgevangen wrongel uit de kaasdoek kan terug bij de andere wrongel.
7 – Warm water toevoegen, zodat het geheel 36 graden Celsius wordt.
8 – Ongeveer 20 minuten bewerken met de wrongelsnijder. Er mag nu stevig worden geroerd.
9 – De wrongelkuip afdekken en het geheel ongeveer 10-20 minuten laten rusten.
10– Alle wei afscheppen (zie punt 6). Alleen de wrongel blijft over.
11– Dit is het moment om eventueel kruiden en zout toe te voegen. Het geheel even mengen.
12– De wrongel in de bakjes doen.
13– De kaasjes uit de bakjes keren. De kaasdoek over het bakje leggen en de kaasjes weer terug op de kaasdoek in de bakjes duwen.
14– Het kaasje met de kaasdoek bedekken. Let op, geen kreukels.
15– Deksel op het bakje plaatsen.
16– Het kaasbakje met de kaas onder een pers plaatsen voor ongeveer 60 minuten.
17– Kaasje uit het bakje halen en mooi rond maken. Daarna 8 uur in de pekel (water met 20% zout) laten liggen.
18– Kaasje 6 weken laten rijpen bij ongeveer 16 graden Celsius. Iedere dag keren. Bij voorkeur op een houten plank.
19– Wanneer de kaas gaat schimmelen, afnemen met een in water en azijn gedompeld doekje.
Bij www.hoekelum.nl kunt u als uitstapje uw eerste kaasje maken.
Bij https://www.zelfkaasmaken.nl/ kunt u alle benodigdheden kopen.
Jy laat my nou watertand vir ’n lekker kasie,Rob!
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
al druk op de vroege ochtend , maar het zal je smaken na wat weken 🙂
de link naar hoekelum wordt geblokkeerd door visrusscanner ?
natte groet
LikeGeliked door 1 persoon
http://www.hoekelum.nl/ is bij een veilige en betrouwbare site.
mistige groet,
LikeGeliked door 1 persoon
heb het inmiddels bekeken , zeker een mooie site
en een boerderij met een flinke geschiedenis
ook ik ben niet christelijk
en zie helaas ook veel leed rond om mij heen
en wat je zegt vele kinderen hebben het thuis niet goed
er is zoveel stille armoede rondom ons
regen groet
LikeGeliked door 1 persoon
Negentien stappen? Dan kan ik het véél eenvoudiger…
1. stap naar de supermarkt
2. neem kaas uit de koelkast
3. reken af en ga naar huis…
LikeGeliked door 3 people
heeremetijd, dat noemt ie simpel…….
LikeGeliked door 1 persoon
ik vrees dat ik daar geen kaas van gegeten heb.
Smakelijk alvast !
LikeGeliked door 1 persoon
https://eltjedoddema.wordpress.com/2016/02/21/alerthaid-2/
n Nait-van-n-mafkees-òfkomstege groet.
LikeGeliked door 1 persoon
Koken is prima, maar dit gaat me echt te ver…
LikeGeliked door 1 persoon
Goedemorgen Rob. Met belangstelling las ik je kaas maken verhaal. Alhoewel ik tijd genoeg heb vraag ik me af hoeveel tijd hiervoor nodig is. Ik stel me voor dat je eerst een normale kaas maakt en later de speciale kaas voor gevorderden. Dit is echt een klus om met meerdere mensen te doen, niet in eentje. Mijn familie en vrienden krijg ik nooit hiervoor mee. Ik hoor ze zeggen, kaas maken? Kaas kun je toch gewoon bij de supermarkt kopen? Dus het lijkt me mooi, maar niet alleen, zondaggroeten, Bert
LikeGeliked door 1 persoon
Twee keer, een keer voor een cursus en de tweede keer met eerste klassers, heb ik met veel plezier mijn kaasje gemaakt. Ja, samen is het veel leuker. In een dagdeel is het te doen, dus een leuk uitstapje waard met vrienden en/of familie.
Vrolijke groet,
LikeLike
Dat kaasmaken is nog behoorlijk bewerkelijk. Een mooie boerderij, en zeker een bezoekje waard lijkt mij.
LikeGeliked door 1 persoon
Tot een jaar of zes geleden zat in de Amsterdamse van Woustraat een Gouds kaaswinkeltje. Gedreven door een oude man en zijn dochters. Die had nog echte oude kaas, nauwelijks te snijden maar zo heerlijk dat elk broodje met dat spul belegd een taartje werd. Maar helaas, gesloten, de man vermoedelijk niet meer actief. En ik vind die oude kaas nergens meer. Vast verboden door hen die over onze gezondheid waken. OUde kaas, slecht voor de gezondheid of zo, en 20plus moet het zijn. Af en toe op de markt nog wel eens een stalletje met extra belegen, dat is een beetje in de richting, maar voor de rest.??? Allemaal jong wat de klok slaat of extra mager. Niets voor mij….ik wil brokkelkaas!!
LikeGeliked door 1 persoon
Met het juiste geduld is er ook zelf brokkelkaas te maken …….
Smakelijke groet,
LikeLike
hahaha! ‘vast verboden door hen die over onze gezondheid waken’ – een groen lachje weliswaar, maar herkenbaar…..
LikeGeliked door 1 persoon
Kan er niets mee aanvangen. Er werd kort geleden lactose intolerantie vastgesteld😀 of heb je een geitje bij de hand?
LikeGeliked door 1 persoon
Met een lactose intolerantie is het goed en makkelijke te leven.
Bemoedigende groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi artikel Rob. In mijn kleine flatje is dit een beetje moeilijk. Maar ik heb plannen om op het ists platter land te gaan wonen. Dan ga ik zeker met wrongel en wei aan de slag. Ik sla dit blog op.
Groeten van een kaaskop in den vreemde
LikeGeliked door 2 people
Hihi leuk. Maar ik ben een kaaskop die geen kaas lust
LikeGeliked door 2 people
ooh, heerlijk, ik wil ook kaas leren maken! Ik zal hiervoor wel graag de verplaatsing van Vlaanderen naar Nederland maken! (ik doe het liever niet alleen…)
LikeGeliked door 1 persoon
Workshops zijn wel leuk maar om daar thuis mee door te gaan is me een stap te ver…fijne zondag
En veel plezier met die krenten in de pap
LikeGeliked door 1 persoon
Vijftien minuten snijden, dat begrijp ik niet helemaal. De rest is helder:-). Als ik ooit zelf kaas ga willen maken, probeer ik het uit. Voorlopig heb ik er geen tijd voor. Plezier!
LikeGeliked door 1 persoon
Wrongel snijden:
https://www.google.nl/search?q=wrongel+snijden&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiLsIqUnonLAhVGFSwKHTLQBhoQsAQIJg&biw=1280&bih=643#imgrc=hSElPnmC83Ir7M%3A
LikeLike
Deze kaasbeker laat ik aan me voorbijgaan, het is iets voor enthousiastelingen. ☺
Liefhebber van kaas ben ik wèl.
LikeGeliked door 1 persoon
Tjonge…en dan zijn er ook nog van die cultuurbarbaren die ze smelten om er ….godbetert….een stukje brood in te dopen. Onuitstaanbaar nu ik dit gelezen heb!
LikeGeliked door 1 persoon
Super Rob!!! Ik ben helemaal weg van kaas, daarom koos ik zeer bewust om te werken in de kaasafdeling (de vleeswaren neem ik er ook bij) van AH. Kaas is een topproduct en het kan op zo’n eenvoudige manier gemaakt worden.
Ik ga de website van zelfkaasmaken.nl zeker eens bekijken!
LikeGeliked door 1 persoon
Lijkt mij niet slecht, maar wat doe ik met dat afwasmiddel en die chloor??
LikeGeliked door 1 persoon
Alles moet achteraf brandschoon gemaakt worden …….
LikeLike
Je bent een veelzijdig man Rob 🙂
Leuk weetje ook, of ik het ooit ga doen weet ik niet hoor..
Groetjesss
LikeGeliked door 1 persoon
Haha, en dat noem je simpel 😉 Het leest als een behoorlijke klus. Ik denk zomaar dat geen enkele kaas lekkerder smaakt dan zelfgemaakte kaas.
Winderige groet
LikeGeliked door 1 persoon
ja die is daar de baas 🙂
er zit een aardige mop in de pps in het tegeltje
slaap wel groet
LikeLike
Dat lijkt me leuk om eens te doen. Hoop dat ik niet verzuur in die weken.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een leuke werkweken hebben jullie!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Ben 100% een kaaseter, maar geen kaasmaker helaas..
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk dat je dat zelf doet . Heb het vaak gezien bij de boeren. Blijft een mooi ambacht . Ik koop het kaasje maar bij de boer 😄
LikeGeliked door 1 persoon
Tja, mezelf kennende ─ zoals de Griekse wijzen het ons voorhielden ─ denk ik dat ik toch maar beter naar de winkel kan stappen om daar een gebruiksklaar kaasje te kopen.
LikeGeliked door 1 persoon
en ..
wanneer mogen wij deze robkaas komen proeven?? 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Samen met de buren is het kaasje geproefd en goed bevonden.
Vrolijke groet,
LikeLike
pure liefde smakelijk
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb jaren melkgeiten gehad, dus na Yoghurt maakte ik kaas. Om via bovenstaand recept iets te maken wat op een kaas lijkt is niet zo moeilijk. Maar om de juiste bacteriën erin te krijgen en de verkeerde eruit bleekt onmogelijk. Ook al bewaarden we de kaasjes in olie, zuurstofvrij dus, na een week of zes zat er een verschrikkelijke scherpe en foute smaak aan. Keelpijn bezorgend scherp waren ze. Niet lekker, en al gauw niet eetbaar.
Ik ben overgestapt op het maken van Hüttenkäse. Veel eenvoudiger. Grote pan melk aan de kook brengen. Als de pan begint te ‘zingen’ en de melk aan de rand begint te schuimen is het heet genoeg. Dan een kopje azijn erbij en de melk gaat schiften.
Op een emmer een schone theedoek spannen en daar de geschifte melk doorheen gieten. De wrongel die overblijft kruiden met knoflook, peper en zout en andere lekkerheden. Dit grondig laten afkoelen in de koelkast en klaar voor gebruik. Heerlijk op brood.
Ik maakte nooit meer harde kaas.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een lekker en eenvoudig recept!
Dankjewel
Smakelijke groet,
LikeLike
Afwasmiddel en chloor in het rijtje ingrediënten voor kaas: nooit geweten, maar het verbaast me niets!
LikeLike
Als schoonmaakmiddel, niet als ingrediënt …..
Vrolijke groet,
LikeLike