Zachte kopstoten voor kleine zuipschuiten

Tegenover mijn vaste koffieadres zit nu een pop-up zaak. Nieuwsgierig liep ik de openstaande deur binnen. Waarop ik vrij snel een glas met Jajem, een jonge jenever, in mij handen kreeg. Jajem een jonge jenever smaakt verrassend zacht en zoet. Langer geleden dronk ik geregeld een jonkie of een kopstoot. Mijn favoriet was een glas Duvel op kamertemperatuur met een jonge borrel erin. Nu drink ik nauwelijks. Maar de zachte, ietwat zoete smaak van Jajem overrompelde mij. Als oudere jongere ben ik gewend aan de scherpe smaak van jonge jenever. Tenslotte noemen ook nu nog velen het een oudelullendrank.

Een fancy gin tonic schijnt het nu helemaal te zijn voor hipsters. Maar alle pogingen om jonge mensen aan de jenever te krijgen zijn tot nu toe mislukt. Op de pop up zaak “de Kopstootbar” het wel voor elkaar krijgt? Ik weet het niet. Jajem, organic jenever, uit Amsterdam smaakt mij ontzettend goed. Of jongeren deze drank ook gaan waarderen zal de tijd ons leren.

De gedistilleerde drank met citroengras, hibiscus, vlierbloesem en (natuurlijk) jeneverbes is op en top Amsterdams: gemaakt in de stad, met ingrediënten uit de stad. Jonge Jenever toegankelijk maken voor jongeren, dat is het doel dat de ‘drie beste gabbers’ Maarten de Vries (26), Jamie van der Will (27) en Sunny Bakhtiar (30) voor ogen hebben.

Je kunt het een opsodemieter noemen, motor met zijspan, recht-op-en-neertje, nekslag, stelletje, kapitein-luitenant, peper-en-zoutstelletje of gewoon een kopstoot: een glas bier met ernaast een jenevertje. Bij de kopstootbar is het allemaal mogelijk. En terwijl je drinkt en plezier maakt klinkt draait de dj ook nog eens eigentijdse muziek.

De bar kent een kopstootkaart met drie recepten: de Classic, de Real Man Kopstoot (waar de jenever voor het gemak in het bier wordt gegooid), en de Lady Kopstoot (witbier in een klein vaasje met een jenevertje ernaast). Een cocktailkaart, waarop cocktails staan met Jajem als basis, is indrukwekkend.

Het Parool schreef in een recensie: Van ouwelullendrank naar jongerengoedje. Ik zeg: Zachte kopstoten voor kleine zuipschuiten.

http://jajem.amsterdam/

http://www.kopstootbar.nl/

http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jajem

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken, Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Zachte kopstoten voor kleine zuipschuiten

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  een leuk idee van de jongelui , zelf zou ik er niet binnen , heb nooit van genever gehouden , heb altijd alleen bier gedronken

  proost groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb weer heel wat nieuwe woorden geleerd :). Wat drank betreft, geef mij maar een gezellig glaasje cava of rode wijn. Een donkere Leffe kan er ook altijd in. Jenever en zo, daar blijf ik liever af. Veel te gevaarlijk!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wolf zegt:

  Zo kwamen wij een tijdje geleden bij een bekende buurman-van-grote-supermarkt binnen vragen om jenever. Had-ie niet. Dronken jongeren niet! Was helemaal uit! Was ouwe-lullen-drankje.
  Gelukkig wisten wij bij onze dorpsslijter wel degelijk de gevraagde jonkies te scoren en naar ik hier begrijp, zal bovenstaande hippe slijter zich snel wat nieuwe ouwe mores eigen moeten maken!

  Geliked door 1 persoon

 4. eltjedoddema zegt:

  De Grunneger Veenkolonies waren vroiger bekend om zien törf, jenenver en achterdocht…….

  https://eltjedoddema.wordpress.com/?s=Veenkolonies

  Geliked door 1 persoon

 5. Hillechien zegt:

  Wat leuk dat jij het vandaag over jenever hebt, net gisteren een heel leuk programma gezien over de jenever uit Schiedam erg leuk om te zien en dat van jou om te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Een leuk blog Rob, ik ben nooit een liefhebber van jenever geweest.

  Geliked door 1 persoon

 7. ollieherman zegt:

  Gevaarlijk goedje, drinkt met een biertje er bij gemakkelijk door. Maar je vergeet de kracht van de jenever. Pas bij het opstaan voel je dat!
  Daarom hou ik het maar bij een biertje en een wijntje.

  Geliked door 2 people

 8. bloggersterk zegt:

  Goedemorgen! Ik moet er nu even niet aan denken, maar sluit me geheel bij Olieherman aan. Er zit het gevaar in te vervallen tot een grote zuipschuit, want het drinkt zo lekker weg.

  Geliked door 1 persoon

 9. sjoerd zegt:

  Toch schijnt jenever weer helemaal in te raken…
  https://www.gall.nl/ontdek/artikelen/643-jenever-bezig-aan-opmars/

  Geliked door 1 persoon

 10. Anuscka zegt:

  Mooi bedacht! (En verder drink ik niet – meer)

  Geliked door 1 persoon

 11. Ferrara zegt:

  Ik heb het vroeger wel gedronken. Als we een bier en een jonge bestelden. kreeg meneer F. prompt het jonkie voor zijn neus. Verbazing was ons deel.

  Geliked door 1 persoon

 12. Bertie zegt:

  Een jaar of geleden (10? 20?) werd ook een poging gedaan, een jongetje was het helemaal Vooral K-tel één was lekker. Zei men, ik heb het nooit gelusten. Het sloeg niet aan bij de jongeren.
  Eerlijk gezegd zag ik geen mooie resultaten van het zijspan drinken, het werd ook gedronken door een groep Duitsers die ik kende en als je zag hoe laveloos die werden.

  Geliked door 1 persoon

 13. gemma1952 zegt:

  Grappig al die namen voor diverse drankjes. Een behoorlijke studie voor obers om die variatie aan namen onder de knie te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  Ha een big smile op mijn gezicht bij de benamingen…prachtig

  Geliked door 1 persoon

 15. Duvel met een jonkie erin … jij durfde wel.
  Ik ben nooit een jeneverman geweest. In mijn jonge jaren dronk ik met name bier, tegenwoordig beperk ik me tot 1 of 2 rode wijntjes per dag. En toegegeven, ’s winters vind ik aan het eind van de dag een Berenburgje of een Pompeblêdsje nog wel eens lekker. Maar de laatste jaren alles met mate. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 16. Fenny zegt:

  Prachtige titel Rob!

  Geliked door 1 persoon

 17. Suskeblogt zegt:

  ik ben zowat geheelonthouder geworden, dus die jenever houd ik liever op een afstand.

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ff lachen altijd goed 🙂
  fijne week zeg je , ik pak het per dag
  en vandaag is zeker weer mooi

  geniet de dag

  Like

 19. perdebytjie zegt:

  “Je kunt het een opsodemieter noemen, motor met zijspan, recht-op-en-neertje, nekslag, stelletje, kapitein-luitenant, peper-en-zoutstelletje of gewoon een kopstoot”
  Ek geniet hierdie name..heel grappig!

  Geliked door 1 persoon

 20. fialas zegt:

  een hassebassie.

  Geliked door 1 persoon

 21. mijn woordenschat is meteen uitgebreid met enkele ‘natte’ nieuwkomers! 😀

  Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Zo’n 20 jaar geleden werkte ik een een café een tijdje en toen werd er inderdaad nog wel regelmatig om een kopstoot gevraagd hoewel dat niet in een glas werd gegooid.. Er waren ook een paar van die oude baasjes die nog oude klare dronken en citroenbrandewijn. Daar waren altijd een paar flessen voor op voorraad. Ik zie het niet veel meer drinken jonge jenever hooguit als mix JECO JeneverCola.

  Geliked door 1 persoon

 23. meninggever zegt:

  Jajem=Bargoens voor jenever. Dus in die zin is de naam goed gevonden. Ik zal het nooit drinken. Was bij ons thuis vroeger oorzaak voor veel narigheid. Mijn leasepa hield er van en dat was niet goed voor zijn gezondheid en gedrag. Nee, nooit aan begonnen. Ik houd het maar op een glas wijn of zo…

  Geliked door 1 persoon

 24. Goh die ouderwetse jenever wordt dus toch nog wel gedronken, dacht eigenlijk dat het uitgestorven was met de generatie voor ons, maar dat heb ik dus fout.
  Mijn moeder lustte het wel, ik niet…
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.