Een keurig merk ???

Merkvast kijk ik eerst bij de bekende winkels. Maar meer en meer kijk ik naar het merk, voordat ik iets koop. Vreemd genoeg kom ik dan steeds meer bij andere producten en zelfs andere zaken uit.

Veel fabrikanten schuiven hun vervuiling naar voren. Goedkoop wordt daardoor in mijn ogen duurkoop. Duurzaam produceren kan en moet in mijn ogen.

Producten die van ver komen uit lage lonenlanden lijken leuk. Maar een kijkje naar de arbeidsomstandigheden daar stemt mij somber. Wat van ver komt is vaak gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden.

Gelukkig is op labeltjes en etiketten te lezen wat wel en wat niet te kopen.

Wie laat zich alleen door de prijs leiden?

Wie kijkt er naar het keurmerk?

https://www.milieucentraal.nl/winkelen/keurmerken

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

35 reacties op Een keurig merk ???

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  moet je eerlijk bekennen dat ik niet kijk naar merken , en ook niet naar die keurmerken
  er zijn al grote bedrijven , zeg als C&A die zo ze zeggen niet meer uit die lage lonen landen haalt , als dat tenminste waar is , want ja daar is veel slecht geregeld , beter nog , niets geregeld

  frisse groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik geef toe dat ik ook rekening hou met de prijs. De merknaam betaal je ook altijd, kijk naar Leo-wafeltjes en het alternatief Olé van Aldi. Twee maar dezelfde koekjes, andere verpakking (getest door consumentenorganisaties)

  Geliked door 1 persoon

 3. perdebytjie zegt:

  Ek probeer om net produkte van ons eie land te koop,want hier is reeds baie armoede en ek dink dat ek lojaal moet wees teenoor ons eie mense.

  Geliked door 1 persoon

  • fialas zegt:

   helemaal mee eens, ik koop ook van alles in mijn eigendorp, goeie groentenboer, goeie slager. Maar aan de autosnelweg hier dichtbij heeft zich een Aldi gevestigd, en dat merken die dorpswinkels meteen in hun omzet.

   Geliked door 2 people

 4. Anuscka zegt:

  Ik kijk eigenlijk nooit naar keurmerken. Maar goedkope (te goedkope) winkels laat ik links liggen, want ik ga dan wel voor liever duur & duurzaam. En als ik iets koop, doe ik dat ook liever bij een kleine, lokale ondernemer dan bij een grote keten. Maar het is heel lastig uit te pluizen wie zuiver is….

  Geliked door 1 persoon

 5. wdfyfe zegt:

  There’s a huge “buy local” campaign in North America. Unfortunately, many of our domestic brands are already gone.

  Geliked door 1 persoon

 6. shivatje zegt:

  Voor mij geld prijs en kwaliteit.
  Nu je haalt een punt aan dat het vaak ergens gemaakt is, waar de werkomstandigheden en het loon ondermaats is.

  Aum shanthi

  Geliked door 1 persoon

 7. nielshagen zegt:

  Natuurlijk let ik ook op prijs. Het is een afweging die ik helaas nog moet maken. Keuzes waar ik niet altijd trots op ben. Ik bedoel: waarom zou ik uitgaan ipv voor duurdere maar juiste producten gaan?

  Toch kijk ik graag naar sites als http://rankabrand.nl/, waar onderzoek wordt gedaan naar verschillende merken die op de markt zijn en de manier waarop zij hun goederen op de markt weten te brengen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Patty zegt:

  Neem wel in overweging mee, dat bedrijven vaak een bepaald loon moeten betalen, omdat anders hun werknemers in grote problemen komen. Zo werkt mijn man voor een international, die zorgt dat werknemers minimaal (en meestal wat meer) als het verplichte minimum van het land krijgen. Ff kort door de bocht 😉
  Belangrijker vind ik de werkomstandigheden; zijn die veilig en hygienisch.
  Momenteel let ik nog te weinig op land van herkomst bij aanschaf van produkten…dank voor de herinnering, daar weer meer aandacht aan te schenken.

  Geliked door 1 persoon

 9. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik krijg enorm veel beweging , maar eet ook wel wat te veel doe daar bij de dagelijkse vele pinten en je hebt wat ze noemen een bierbuik en overgewicht
  ik ga er nu echt voor , zal niet eens meevallen , maar de knop is om zo dat heet

  nevelige groet

  Like

 10. Ik moet eerlijk toegeven, niet altijd op keurmerken te letten, meestal vergeet ik dat gewoon.

  Geliked door 1 persoon

 11. Wolf zegt:

  Veel locaal, overwegend biologisch, vegetarisch en duurzaam. Zelfs de huisdieren leven zo veel mogelijk biologisch en duurzaam. Alleen de hond krijgt dagelijks een onsje rauw vlees en dat is vaak uit de afgeprijsde schappen van de supermarkt [de 35% vanwege de houdbaarheidsdatum].
  Vaak zijn we wat duurder uit.
  Maar we kopen niet meer dan we nodig hebben. Het gebeurt maar héél zelden dat we iets weg moeten gooien. Verder koeken en snoepen we niet.
  Waar ik ook enorm een hekel aan heb, is aan alles wat per stuk of per twee verpakt zit.

  Geliked door 1 persoon

 12. egoecho zegt:

  Afgaande op de eigen portemonnee moet ik vaak een keuze maken tussen goed en kwaad. Zoveel mogelijk kies ik voor goed, althans, waarvan we op dit moment denken te weten wat goed is.

  Geliked door 1 persoon

 13. ollieherman zegt:

  Ik probeer zoveel mogelijk naar de keurmerken te kijken, maar sommige producten hebben die niet. Prijs is altijd een tweede overweging, duurzaam altijd de eerste (voor zover dus mogelijk).

  Geliked door 1 persoon

 14. Jaixy zegt:

  Soms zie ik door de keurmerken het bos niet meer.
  Ik kijk naar prijs en resenties. Vraag wat in mijn omgeving…. En dan wordt er een keuze gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 15. Mathilde zegt:

  ik koop niets. nou ja, ik koop mijn eten zoveel mogelijk op de markt en lokaal en zo min mogelijk bij de supermarkt.

  Geliked door 1 persoon

 16. gemma1952 zegt:

  Zelf koop ik geen merkkleding, aangezien de mensen in de lage lonenlanden vaak onder erbarmelijke omstandigheden hun werk doen. Daar wil ik niet aan meedoen. Trouwens, ik ben niet zo verzot om merken. Goed verhaal trouwens.

  Geliked door 1 persoon

 17. Goed bezig, Rob. Wij proberen in- en aankopen ook zo bewust mogelijk te doen. Een zaak waar we b.v. nooit iets zullen kopen is het nog steeds sterk groeiende Zalando.

  Geliked door 1 persoon

 18. Rebbeltje zegt:

  Voedsel met merk is eigenlijk gewoon een gewoonte van vroeger..en voor de rest wisselen we af en lees de etiketten maar zie door de bomen het bos niet meer…wat betekend het allemaal ???
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 19. bloggersterk zegt:

  Lieve help…..ik ben al blij als ik in een kledingzaak de herenkleding weet te vinden. Maar je hebt een punt: ik let daar niet op.

  Geliked door 1 persoon

 20. Bert zegt:

  Soms wordt me weer eens voorgehouden door familieleden, vrienden en kennissen, maar dat zakt altijd weer weg en dan koop ik wat ik nodig heb en wat ik lekker vind. Ik volg wel de consumenten rubrieken , maar daar word ik niet altijd wijzer van, dus…..ik tracht matig te consumeren met een half oog op goed is en wat slecht. Je kunt daar oud mee worden. Bert

  Geliked door 1 persoon

 21. Bertie zegt:

  Tja, ook keurmerken kunnen zomaar misbruikt worden. Er zijn bij, bijvoorbeeld, scharreleieren niet voor niets speciale keurstempels ingevoerd omdat enkele verkopers sjoemelden.
  Het is lastig, Eco-, Groen-, Natuur-, Weide-, Gras-, aanprijzingen die niet altijd bieden wat je ervan verwacht.
  Ook plaatselijke winkeliers zijn niet altijd heiligen.
  Ik houd me vast aan de consumentenbond maar meestal ga ik op eigen gevoel af.

  Geliked door 1 persoon

 22. Greta zegt:

  Hallo Rob,
  Goed dat je over duurzame producten (zo noemen wij dat in Vlaanderen) blogt!

  Geliked door 1 persoon

 23. lummel zegt:

  Bij het kopen van voedsel lees ik tegenwoordig het hele etiket. Zo weet ik wat ik eet en wat ik riskeer. Dat is best de moeite waard.
  bezorgde groet

  Geliked door 1 persoon

 24. Kakel zegt:

  Ik twijfel zelfs aan de keurmerken (-: Bij eten kijk ik altijd naar het etiket. En mijn dochter mag geen kleding kopen bij die heel goedkope ketens. Dat kan geen zuivere koffie zijn!
  Regenachtige groet

  Geliked door 1 persoon

 25. sjoerd zegt:

  Whow wat een reacties, ik koop wat ik lekker vind, en altijd vers. Maar ook de derde wereld wordt door mij niet vergeten. ik steun het initiatief, en als het kan loop ik altijd even binnen. Helaas is het assortiment nog steeds te beperkt om de lokale markt daar te steunen.

  Geliked door 1 persoon

 26. de controle op wat waar gemaakt wordt en door wie, is niet simpel! 😦
  mijn voorkeur gaat uit naar degelijkheid en ja, daar hangt meestal een prijskaartje aan.

  Geliked door 1 persoon

 27. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik net een glas water op en zal aan de koffie
  de thee drink ik nu in de avond ipv bier :0

  koude groet

  Like

 28. folkertrath zegt:

  Soms is naar prijs kijken een must!

  Geliked door 1 persoon

 29. Villasappho zegt:

  Ik koop niks bij winkels als primark en eet zeer weinig vlees de keurmerk geloof ik niet zo

  Geliked door 1 persoon

 30. meninggever zegt:

  Het is relatief simpel. Kwaliteit en prijs bepalen de keuze. Het lijkt zo leuk om dubbele prijzen te betalen voor een of ander merk of product, maar soms is het voordeel niet uit te drukken en een B-merk komt soms uit dezelfde fabriek. Daarbij, wie weet wat waar is geproduceerd? In het verleden is al veel gewezen naar problemen met zgn. biologische producten die helemaal niet zo milieu-neutraal of maatschappelijk verantwoord werden geproduceerd. Afval wordt soms door de consument nog wel gescheiden, maar in de verbrandingsovens helemaal niet. Ik ben al blij dat we ineens van onze plastic-zakkenverslaving af kunnen komen. Als het maar geld kost…. Echt Nederlands. Maar intussen waaien de vuile uitstootwaarden uit de buurlanden gewoon over ons heen. Theorie en praktijk……. Kijk eens in sommige producten en zie waarze gemaakt zijn of worden. Blijft er weinig over. Zelfs Ikea lijdt daar aan….

  Like

 31. Nu ik alleen ben let ik nog steeds op de prijs, maar ook de kwaliteit moet goed zijn. De goedkopere supers hebben prima spullen. Lidl is niet voor niks sinds jaren al de beste super voor groente en fruit. Biologisch koop ik soms, maar niet structureel… En die keurmerken, ik weet het niet hoor!
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 32. hanry zegt:

  Zeker duurzaam en maatschappelijk verantwoord is heel belangrijk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.