Bloedworst

Bloedworst, een mengsel van bloed, vet of reuzel (smout), spek, kruiden en vulmiddelen ( rogge, brood, gerst en/of havermout ). Of bloedworst nu een vorm van zuinigheid is of een nuttig gebruiken van alle onderdelen bij de slacht weet ik niet.

West-Europese landen kennen allemaal hun eigen versie van bloedworst. Smaak en vorm verschillen naar de regio. Ook geeft dit veel verschillende namen voor de bloedworst. In de Belgische Kempen heeft men het over beulingen. Andere Belgische streeknamen zijn; in het Hageland en Klein-Brabant zwarte pensen, in Zuidoost-Vlaanderen zwarte trippen of zwarte triepen, in West-Vlaanderen bloelink en in Brussel bloempanch. In Spanje wordt butifarra negra en morcilla gemaakt, in Frankrijk boudin noir, in Engeland black pudding, in Duitsland en Oostenrijk Blutwurst, in Italië sanguinaccio insaccato, maar ook in Azië komt bloedworst voor, zoals bijvoorbeeld de Koreaanse sundae.

Ook Suriname heeft haar eigen versie. Bij mij in de buurt komen steeds meer Surinamers met hun straatkarretjes. Uit een grote ketel wordt de verse bloedworst aangeboden. Traditioneel wordt de bloedworst in de herfst gemaakt. Waarbij de Surinaamse versie hier in Nederland vooral in de zomer verkocht en gegeten wordt. Surinamers eten graag fladder bij hun bloedworst. Natuurlijk nemen zij er ook een pepertje bij …

Een aparte variant is tongenworst: de stukken tong zitten in een bloedworstmengsel. Gebakken bloedworst wordt gegeten met een appelschijf of stroop. Groningse boerenbloedworst is een zoete bloedworst met stroop en rozijnen.

Het is dus een bijproduct van de varkenslacht. Al bestaat er ook runderbloedworst. Door hun manier van slachten zullen Joden en Moslims nooit bloedworst eten. Ook heb ik het idee dat in Nederland steeds minder bloedworst wordt gegeten. Maar dat heeft vast heel andere oorzaken.

http://www.varkensinnood.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

44 reacties op Bloedworst

  1. Hillechien zegt:

    Ik vind het heerlijk gewoon beetje uitbakken en dan op brood, mjam het water loopt in mijn mond

    Geliked door 1 persoon

  2. perdebytjie zegt:

    Interessante inligting.Wat is fladder?

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Na goed schoongemaakt te zijn wordt de pens gebruikt voor het bereiden van de Surinaamse delicatesse ‘fladder’. Fladder is een delicatesse uit de Creoolse keuken. Gemaakt van een, in een soepgroente-bouillon, gekookte runder-pens waaraan onder andere de Madamme Jeanette-pepers zijn toegevoegd. De smaak is heel kruidig. De fladder wordt in dunne repen gesneden en samen met warme worsten vanuit stalletjes op straat verkocht.

      Geliked door 1 persoon

  3. Anuscka zegt:

    Vroeger at ik dit vaak, toen ik nog geen idee had wat erin zat. Nu krijg ik er echt de rillingen van. Ook al is het een goed gebruik van ALLES van het beest….

    Geliked door 1 persoon

  4. Emigrant zegt:

    Bloed eten wordt in de bijbel verboden: ‘Het bloed zult gij niet eten, want het bloed is de ziel.”

    Geliked door 1 persoon

  5. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    lang geleden dat ik dit at , en dan wel zo wij het kenden , van die dikke plakken als ik mij goed herinner , wie weet zal ik het weer eens meenemen uit de winkel

    smakelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  6. Suskeblogt zegt:

    Soms eten we het hier nog wel eens met appelmoes of rode kool. Altijd lekker.

    Geliked door 1 persoon

  7. EJW zegt:

    Een enkele keer eet ik het, Vind het wel lekker maar ook een beetje vreemd dat ik dat doe want een bloeddorstig persoon ben ik niet. Interessant om te lezen hoe het in andere landen heet

    Geliked door 1 persoon

  8. zeezicht zegt:

    Ik vind bloedworst heel lekker, maar wil toch niet zien hoe het gereed gemaakt wordt!

    Geliked door 1 persoon

  9. Ik lust graag gebakken bloedworst hoor, vooral de Engelse ” Black pudding”

    Geliked door 1 persoon

  10. Ferrara zegt:

    Heerlijk, gebakken met een likje stroop. Vroeger normale kost bij mij thuis.
    In Amsterdam is een restaurant ‘Bij Greetje’ daar staat het als voorgerecht op de kaart. Lekker!

    Geliked door 1 persoon

  11. ollieherman zegt:

    Toen ik als kind nog op de boerderij woonde, werd daar na het slachten van een varken, ter plekke bloedworst gemaakt voor eigen gebruik. Inderdaad, alles werd gebruikt. Overigens werd er ook leverworst gemaakt.
    Maar zelf ben ik geen liefhebber van bloedworst, hoewel ik het dus als kind wel heb gegeten, in gebakken vorm.

    Geliked door 1 persoon

  12. fialas zegt:

    en dan hebben we ook nog de Schotten met hun haggish, niet van het varken, maar van het schaap.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Haggis bestaat uit schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon in een schapenmaag. Hier komt geen bloed aan te pas en in mijn ogen ook geen smaak.
      Vriendelijke groet,

      Like

  13. Greta zegt:

    In het Gentse (zuidoost Oost-Vlaanderen) spreken we van bloedworst. We hebben 2 soorten, ofwel met suiker en rozijnen ofwel met ajuin. Bij ons thuis werden ze met ajuin klaargemaakt. Lekker koud of gebakken, met appelmoes of rode kool. En met scherpe Gentse stropkesmosterd van Tierenteyn of Weduwe Tierenteyn-Verlent. Zalig!

    Geliked door 1 persoon

  14. fietszwerver zegt:

    dank je Rob

    frissezonnige groet

    Like

  15. sjoerd zegt:

    Ik eet nog regelmatig een paar plakken bloedworst. Het liefst de uitvoering met gebakken spek erin kan me wel bevallen….

    Geliked door 1 persoon

  16. Menck zegt:

    Bloedworst: ’t Is een zootje, maar wel een lekker zootje.

    Geliked door 1 persoon

  17. Mathilde zegt:

    tja, ik eet vegetarisch, hoewel niet heel consequent. Bloedworst heb ik nog nooit gegeten. Misschien heb ik per ongeluk een keer black pudding geproefd, niet wetende wat het was.

    Geliked door 2 people

  18. Elizenn zegt:

    Bloedworst.. eens maar nooit meer.
    De ingeving van mijn vader om het me te laten proeven heeft me er die dag (tot zijn afschuw) van overtuigd vegetariër te worden. De schrik zat er dik in.. Ook nu bij de herinnering.

    Groetjes,

    Geliked door 1 persoon

  19. fialas zegt:

    Boerenfeestmaal
    Het is november en nu eten
    Wij van ons vetgemeste zwijn:
    De grote hammen, en het klein
    Gesneden spek, en, niet vergeten,
    De lever en de fijne nieren,
    De dikke kronkelige worst;
    Het is wat zwaar en geeft ons dorst,
    Die wordt geblust met donkre bieren..

    tot zover Willem de Mérode

    Geliked door 1 persoon

  20. constantinoc zegt:

    Als vegetariër ga ik over mijn nek van zo’n beeldend verhaal. Vroeger kreeg ik wel bloedworst voorgezet door mijn moeder, ongetwijfeld met de beste bedoelingen. Maar het zijn de herinneringen die je liever verdringt.

    Geliked door 3 people

  21. Rebbeltje zegt:

    Ha Rob
    Zelf bloedworst en balkenbrij moeten maken en ja dan eet je dat niet… 😉
    …nooit gegeten deze 2 en ook de zult niet…denk dat ik meer een luxe paardje ben 🙂
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  22. bloggersterk zegt:

    Daar heb ik veel van gegeten vroeger, samen met mijn vader. Lekker bij een biertje: een portie gebakken bloedworst…en vaak nog één….en….ik leef nog 😉

    Geliked door 1 persoon

  23. Kakel zegt:

    Bloedworst…Alleen al de naam staat me tegen. Ik probéér het niet eens!
    Lieve groet

    Geliked door 1 persoon

  24. Bertie zegt:

    De geur van gebakken bloedworst (met stukjes spek, een must!) is erg lekker, ongeveer hetzelfde als die van balkenbrij. Het zal door de kruidnagels komen, vermoed ik.
    We eten het nooit meer; de jongeren blieven het niet en ik ben ’n beetje vies van het idee.
    Ik weet niet waarom.

    Geliked door 1 persoon

  25. neem mij niet kwalijk dat ik dit blog met mijn ogen dicht lees .. 😉

    Geliked door 1 persoon

  26. Lenjef zegt:

    Een bord verse dood

    vegetariër zijnde
    spreken
    bloed- en andere worsten mij niet aan

    dode dieren
    kunnen me niet plezieren

    een zin zoals
    ‘ze worden ervoor gekweekt’
    zal ik nooit, in geen enkele taal verstaan

    Wél graag gelezen, Rob!
    Lenjef

    Geliked door 1 persoon

  27. annaberg zegt:

    Voor mij geen bloedworst meer sinds ik die bij mijn schoonouders heb zien maken …

    Geliked door 1 persoon

  28. Rob Ypma zegt:

    Leuk stuk, Rob! Ik wou dat bij mij in de buurt ook die Surinamers met straatkarretjes kwamen.

    Geliked door 1 persoon

  29. bloedworst vroeger werd het vrij veel gegeten
    maar nu zou ik dat zelf met tegenzin doen

    groeten

    Geliked door 1 persoon

  30. fialas zegt:

    Het kan altijd nog erger: wij waren in de hongerwinter naar Drenthe geëvacueerd. Mijn broertje sliep in een bedstee die vermolmd bleek te zijn, hij is ’s nachts met stroozak en al door de bodem gezakt en kwam in de kelder terecht, pal naast het pekelvat met slachtafval voor de worst..

    Geliked door 2 people

  31. hanry zegt:

    Het is niet aan mij besteed.
    Ik eet dat spul niet.
    Sorry…

    Geliked door 1 persoon

  32. gewoonanneke zegt:

    Alleen de naam al heeft mij er altijd van weerhouden om het te eten. Ik eet ook heel weinig varkensvlees trouwens. Maar heb wel gehoord dat het lekker smaakt. Misschien de naam veranderen.

    Geliked door 1 persoon

  33. Ik heb het nooit gegeten….😝😝😝

    Geliked door 1 persoon

  34. Suskeblogt zegt:

    Nu en dan zo’n bloedworst, daar zeg ik geen neen tegen.

    Geliked door 1 persoon

  35. Baldi zegt:

    Boterham besmeren met appelstroop daar een schijf bloedworst open daarop een schijf gebakken appel.
    Heerlijk !

    Geliked door 1 persoon

  36. Baldi zegt:

    Boterham besmeren met appelstroop daar een schijf bloedworst op en daarop een schijf gebakken appel.
    Heerlijk !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.