Leesbeest met een boekenfeest

Als klein kind lag ik nachtenlang in bed te lezen. Overdag school en buiten spelend vermaakt ik mij prima. Maar een nieuw gekregen boek moest ook zo snel mogelijk uitgelezen worden. Met mijn boek onder het gordijn gebruikte ik het licht van de lantaarnpaal voor ons huis. Of diep onder de dekens m.b.v. een zaklantaarn verslond ik mijn boeken. Later kwam daar het turen naar nieuwe onbekende titels in de bibliotheek bij.

Met mijn eerste leesbril verdween dit genieten. Ongeveer tegelijkertijd kwam de computer in mijn leven. Papierlezen werd moeilijker en moeilijker. Mijn schermlezen beperkt zich nog steeds tot korte teksten.

Gelukkig komt het leesgenot langzaam weer terug. Minder snel maar nog steeds heel gevarieerd lees ik weer van alles door elkaar. Soms hoor ik nog van mensen die uren aan het feestboeken zijn. Maar als ik dan doorvraag hebben ze het vooral over de vind-ik-leuk knop. En kijken ze via hun computerscherm naar het leven anderen. Ik kijk dan toch liever naar een papierenboodschap van een schrijver. Het verhaal, het idee van de schrijver brengt mijn fantasie weer op gang.

Voor andere leesbeesten heb ik een nieuw boekenfeest. Het Pintohuis aan de Sint Antoniesbreestraat 69 in Amsterdam heeft een rijke historie. Haar geschiedenis leest als een spannend boek. Eerst een filiaal van de Openbare Bibliotheek is het nu een ruilbibliotheek geworden. Dagelijks worden er boeken met een mooi verhaal ingeleverd voor een ander lezenswaardig boek. De koffie smaakt er goed. Buurtbewoners lezen er graag hun krantje. U kunt rustig aanschuiven. De gesprekken zijn altijd plezierig en gastvrij.

 

Voor mij als leesbeest is het telkens een boekenfeest om even het Pintohuis te bezoeken.

http://www.huisdepinto.nl/info/ruilbibliotheek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_De_Pinto

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Leesbeest met een boekenfeest

 1. Hillechien zegt:

  Ik was vroeger ook een echt leesbeest. Nu lukt het concentreren op een boek jammer genoeg niet meer en staan mijn boeken onaangeroerd in mijn boekenkast .misschien ooit …….

  Geliked door 1 persoon

  • fialas zegt:

   ik net zo, toen ik jong was met een huis vol kleine kinderen kon ik mer gemak iedere week een boek uitlezen, mijn voorkeur waren toen Heine, en de whodonnits van Agatha Christie en Michael Innes. En Dorothy Sayers natuurlijk. Een uitstekende leerschool voor het Engels van de upper classes. En het Duits van Heine is nog steeds aktueel..

   Like

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  er werd mij laatst nog gevraagd of ik nog steeds stapels dikke boeken las , uren aan een
  nee die tijd is geweest , al heb ik het op wintersport vakantie wel nog jaren gedaan
  nu is het een krant of een tijdschrift en verder dit hier op de pc 😉
  breng vandaag wel weer veel leeswerk rond , een goede 1100 kranten en net zovele reclame blaadjes

  zonnige groet

  Geliked door 2 people

 3. Mooi inititief, zo’n ruilbibliotheek.

  Geliked door 2 people

 4. egoecho zegt:

  Lees smakelijk! 🙂

  Geliked door 2 people

 5. Patty zegt:

  Hier nog zo’n leesmonster, hopende dat haar ogen haar nog heel lang niet in de steek laten 😉 Sinds kort ook een e-reader en ik zag dat je daar de grootte van de letters kan instellen. Is dat misschien een handige optie voor je? Immers met een boek (ook ik nog altijd voorkeur van papier) in het zonnetje, hoe heerlijk 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. sjoerd zegt:

  Goh, dat is een leuk idee, ik kan me voorstellen dat dat uitnodigend wekt. En een kop koffie is natuurlijk nooit weg…

  Geliked door 1 persoon

 7. Jaixy zegt:

  Leuk Rob!! Ik was een enorm leesbeest. Nu wat minder omdat mijn concentratieboog wat minder is door de chemo. Maar dat geeft niet. Straks pik ik dat vast weer op.
  Maar het ruilhuis voor boeken is zeker leuk. Wie weet als ik in Amsterdam ben ga ik eens een kijkje nemen. Natuurlijk neem ik dan een mooi boek mee om te ruilen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Een echte boekenwurm ben ik nooit geweest, maar de pockets van Havank uit de jaren ’60 heb ik verslonden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Kakel zegt:

  Een leven zonder boeken kan ik me niet voorstellen. Ik houd ook van papieren boeken. Voor mij geen e-reader, hoe geweldig anderen die dingen ook vinden. En ik boekenwinkels rond neuzen vind ik helemaal een feest. Ik herken mezelf in je verhaal over onder de dekens met een zaklantaarn een boek lezen. Leuk!
  Lezenswaardige groet

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Dit doet me gelijk denken aan Daantje de wereldkampioen
  van Roald Dahl
  Dochter was op zoek naar het boek voor zoontje en ja hoor lag bij zus op zolder.
  De dochters zijn alle 3 boekenwurmen en dat hebben ze niet van mij haha
  Dikke pillen leest wel de paps…groetjes

  Geliked door 2 people

 11. bloggersterk zegt:

  Een dergelijke zaak heb ik hier ook ontdekt. ‘De oude bieb’ heet het, omdat ze voorheen gehuisvest waren in inderdaad de oude bibliotheek. Als je niet ruilt neem je voor ongeveer anderhalve euro al een tweedehands boek mee en er staat een enorm aantal strekkende meters aan boekenkasten. Ik moet het nog verder verkennen, heb ook een groot aantal boeken die ik nu wel zou willen ruilen. En dan die boekenkasten….heerlijk om te zien!

  Geliked door 1 persoon

 12. Ferrara zegt:

  Wat een fantastische plek lijkt me dat. Mijn bieb is sinds de modernisering niet meer de place to be. Hangplek voor jongeren is het geworden. Niet erg hoor als ze boeken komen lenen, maar met zes man chatten en gamen in de computerhoek is tijdens een speurtocht naar titels niet prettig om aan te horen. Ik reserveer steeds meer digitaal. Lezen, het blijft een prettige bezigheid.
  In de vakantie doe ik dat op de E-reader, scheelt gewicht. FB en Twitter doe ik niet aan.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ohhh lezen, ik lees momenteel alleen maar blogs.
  Voor dit moment vind ik het nog steeds leuk, maar wil graag weer boeken gaan lezen ook. Kom er sinds een half jaar niet meer aan toe. Ik lees al vanaf mijn 4e jaar.. ze noemden me thuis TreesLees… ik was altijd aan het lezen. Ook wel stiekem in bed, alleen als mijn zusje uit logeren was, want we sliepen op een kamer. Kan me mijn leven niet voorstellen zonder boeken lezen, ook op de e-reader overigens. Ook super! Maar ik heb de laatste tijd toch weer wat echte boeken gekocht.. Dus voorraad genoeg 😉
  Groetjesss

  Geliked door 1 persoon

 14. Bertie zegt:

  Shake hands Rob, ik lees me zowat te pletter, voornamelijk papieren boeken. Een ruilmogelijkheid zou ik hier ook wel willen, lijkt me geweldig.
  Het dorp is te klein, jammer.

  Geliked door 1 persoon

 15. Suskeblogt zegt:

  Boeken lees ik bijna nooit meer, maar daarentegen lees ik iedere dag een aantal blogs.

  Geliked door 1 persoon

 16. Ook ik las in mijn jongere jaren heel wat meer dan tegenwoordig. De laatste jaren blijft het veelal beperkt tot korte (blog)artikelen. Ik dacht dat ik de enige was …

  Geliked door 1 persoon

 17. wdfyfe zegt:

  There’s so much available to read these days it’s hard to commit to the large books of my youth I envy people who do amid the tsunami of newspapers, magazines, blogs and emails.

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik las bij mij ook al dat ik in sprookjes geloofde , vrede overal voor een ieder
  dat zal het kind in mij zijn 🙂
  maar zou het niet mooi zijn

  ietwat nevelige groet

  Like

 19. gemma1952 zegt:

  Wat een leuke koptekst Rob. Zelf ben ik niet zo´n leesbeest. Sterker nog: een boek moet mij aanspreken of niet. Je hebt mensen die echt van alles lezen. Ik ben zo niet.

  Geliked door 1 persoon

 20. bentenge zegt:

  Ik was een boekenmens maar ben dat niet langer. Geef me maar dat feestboeken en de blogs en al die andere kjleine dingen die een inkijk geven bij de modale mens… vind ik persoonlijk veel interessanter. Weet je, ik volg bvb een blog van één of andere Amsterdammer called Rob. Zeer leerrijk.

  Geliked door 1 persoon

 21. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dat gaat me vast lukken
  geniet de dag

  vroege groet

  Like

 22. hanry zegt:

  Boeken heb ik vroeger ook gelezen.
  Een echt ‘leesbeest’ was ik niet.
  Tegenwoordig lees ik veel, omdat ik veel sites belees 😉

  Geliked door 1 persoon

 23. gewoonanneke zegt:

  Als mijn moeder vertelt zegt ze altijd jij zat altijd in een hoekje met een boekje. Mijn versleten jeugdboeken getuigen daarvan en ik was wekelijks in de bibliotheek. Inderdaad heeft de computer mijn lezen heel erg verminderd. En soms mis ik het wel maar gun ik me er op een of andere manier geen tijd voor, gewoon het lezen van een boek. Even er helemaal in weg zijn. Toch weer eens doen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.